avantaje si dezavantajele lansetelor de fibra de sticla?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 25 Ian 2005, 14:45

@ Gabor

Om bun, nu ma intelege gresit, nu vreau sa ma contrazic de dragul contrazicerii ci vreau ca fiecare dintre cei care citesc sa inteleaga faptul ca, strict dpdv al actiunii, nu exista diferente semnificative intre lansetele din fibra de sticla si cele din grafit. Deci, hai sa ne intelegem: cuvintele "tare" si "moale" sunt frecvent folosite de multi pescari in limbajul uzual (popular) si catalogheaza actiunea unei lansete. In acelasi timp, in limbaj mai evoluat (si folosit in special de catre producatorii americani) sa-i spunem, actiunea unei lansete este catalogata drept rapida, medie (moderata) sau lenta (parabolica), precum si combinatii intre ele (vezi ca am mai spus asta intr-un topic mai vechi cand se discuta despre TC :wink:). Deci, unde-i problema daca am facut asocierea intre tare si rapid???

"..."moliciunea" de care vorbeam (a unei lansete de fibra de sticla) se refera la modul de a prelua o sarcina. asta este cel mai mare avantaj al unei lansete de fibra de sticla fata de una din grafit"
- chiar nu inteleg de ce insisti, exista si lansete din grafit "moi" care preiau sarcinile asemanator celor din fibra de sticla. Totul este ca (,) comparatia sa fie facuta intre lansete avand acelasi tip de actiune (indiferent care-i aia)

"...mai bine ignora "tare", "moale". ma refer la modulul de elasticitate."
N-am de ce sa le ignor atata timp cat sunt determinate NU NUMAI de modulul de elasticitate ci si de rasinile folosite. As putea sa le ignor in cazul (aberant de altfel) in care lansetele ar fi realizate fie NUMAI din fibra de sticla, fie NUMAI din grafit.

P.S. daca tot vrei sa intram in amanunte, pentru a respecta adevarul pana la capat trebuie spus ca pana si dispunerea si tipul inelelor folosite influenteaza foarte mult actiunea unei lansete :wink:

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 13 Feb 2005, 09:03

Adelin(Arad) scrie:Nu trebuie sa ne intoarcem in trecut si sa pescuim cu lansete de fibra de sticla, in fond cred ca toti suntem carbonari 100% nu?! :lol:
Salut Adelin...
Vazand varga de carbon din anuntul tau mi-am adus aminte de ce ai spus in topicul acesta. Uitand sa raspund atunci, m-am intors...
Eu nu sunt "carbonar" nici macar 10 % :) Am o singura lanseta "composite" fibra-carbon (Legio o stie) in rest... fibra tata! :)
Dar asta nu ma deranjeaza cel putin, faptul ca nu am lansete din carbon este compensat de dorinta si placerea cu care pescuiesc.
(ca o paranteza... referitor la anunt, cred ca tot ce am in dotare nu face cat varga aceea :shock: )

Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Mesaj de Ioan S. » 13 Feb 2005, 09:41

Nu ma indoiesc, carbonul aduce ceva in plus pentru lansete si undite.
Insa nu cred ca mentinerea in fabricatie a lansetelor compozit si a celor din fibra de sticla ar fi doar o eroare tehnologica sau de marketing.
Nu ma pricep si nu vreau sa vorbesc despre avantajele si dezavantajelor acestor materiale. In acest caz cred ca tendinta "pietei" vorbeste destul de convingator. A se vedea ca piata a exculs alte materiale din constructia lanetelor (ma refer la bambus, aluminiu s.a.), insa nu si fibra de sticla. Vorbesc de marea "piata" pentru articolele de pescuit uzuale nu cea dedicata colectionarilor de care amintea Borealis Fly.

Desi tendinta este (vizibil) spre carbon, generalizarea acestuia mai are ani buni de asteptat. Asta ma face sa banuiesc ca superioritatea caracteristicilor sale nu justifica diferenta de pret ceruta. (Si banuiesc ca ar mai fi cite ceva de spus despre proprietatea intelectuala, drepturi de autor, etc.. Inclin sa cred ca aceste produse, de virf, sunt inca protejate prin brevet de inventie - protectia oferita de brevet fiind limitata in timp - si mai avem de ateptat citiva ani pina la "prabusirea" preturilor.)

Avatar utilizator
muscarul
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 174
Membru din: 10 Ian 2005, 16:46
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de muscarul » 13 Feb 2005, 10:04

eu zic ca... depinde ce fel de pescr esti, de stilul de pescuit. Stiu un pescar de vreo 50 de ani, din Baia Mare, care are carboane de firma (loomis, sage) si mai da inca si cu o "fibra veche", germina pe numele ei
God Grant that I may live to xxx until my dying day, And when it comes to my last cast
I most humbly pray, When in the Lord's safe landing net I'm peacefully asleep,That in His mercy I be judged As big enough to keep.

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 13 Feb 2005, 10:11

muscarul scrie:Stiu un pescar de vreo 50 de ani, din Baia Mare, care are carboane de firma (loomis, sage) si mai da inca si cu o "fibra veche", germina pe numele ei
Fi sigur ca stie el ce stie , de-aia da cu Germina.... Am si eu o lanseta Germina de 1.80 m... si nu m-as desparti de ea nicidecum.

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 13 Feb 2005, 15:23

fff scrie:As putea sa le ignor in cazul (aberant de altfel) in care lansetele ar fi realizate fie NUMAI din fibra de sticla, fie NUMAI din grafit.
De ce ti se pare aberant ca o lanseta sa fie facuta NUMAI din fibra de sticla sau NUMAI din grafit?Eu am si una si alta,una doar din grafit,alta doar din fibra de sticla (de mare densitate).
Michael va recomanda Regulamentul forumului

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 13 Feb 2005, 19:45

nu are nimeni exlusivitate pentru lansete de grafit, nu grafitul este totul, mai degrama "know how-ul " pentru producerea unui blank de calitate

banul dat pe o lanseta de grafit merita din plin, nu este in nici un caz un ban dat in plus aiurea pentru patente sau mai stiu eu ce

cine are lansete bune de grafit si da in continuare cu germina o face doar din nostalgie

fiecare pescuieste cu ce vrea el, dar nu cred ca e corect sa spunem ca grafitul nu-si justifica banii sau macar sa il punem pe picior de egalitate cu fibra.....

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 13 Feb 2005, 20:11

Eu de exemplu mi-am cumparat lanseta de grafit si nu voi mai folosi lanseta de fibra,dupa ce am pus mana pe cea de grafit si am simtit cat e de usoara si am vazut si cum lanseaza.Dar o tin si pe cea de fibra,din respect,pentru cat de bine m-a servit :D
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Avatar utilizator
costi
veteran
veteran
Mesaje: 1492
Membru din: 03 Oct 2004, 16:47
Localitate: Deva

Mesaj de costi » 13 Feb 2005, 20:59

Pana la urma cred ca e o chestie de gusturi. La grafit singurul dezavantaj pe care l-am observat e rezistenta scazuta la lovire, in schimb nu cred ca as renunta la el. Din nostalgie mai folosesc uneori o fibra de sticla veche, mai ales ca se preteaza foarte bine sa o las tot timpul in portbagaj pentru eventuale partide neprevazute. Cel mai mult cred ca conteaza cat de bine ti se potriveste si cat de bine te simti cu un bat, fie grafit sau sticla.

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 14 Feb 2005, 09:46

corect, tot asa cum desi poate ti-ai cumparat o masina productie 2004, tot mai pornesti din cand in cand batrana dacie uitata langa cotet, sa-ti aduci aminte de tinerete.... :lol:

Scrie răspuns