avantaje si dezavantajele lansetelor de fibra de sticla?
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
-
- junior
sinteti meseriasi si m-am lamurit intr-o oarece masura
La noi la Bacau, am pescuit si la lanseta de 2,4 de carbon si 2,10 fibra. Intre-adevar este diferenta greutatii pe care o resimti dupa cateva ore. Apoi, la vobler si rotativa am observat ca se simte mult mai usor o eventuala agatatura ori muscatura la carbon decat la fibra. Dar este chestia de resistenta la greutate. Dar si pericolul unui trasnet.
Constantin,eu nu stiu cati dintre cei care folosesc scule de carbon au fost trasniti de fulger.
Oricum daca stie cineva sa ma anunte si pe mine,sunt foarte curios.Se stie ca este bun conducator de electricitate,pe aproape orice bat e semnul cu "fulgerul" dar orice pescar cu "capul pe umeri"
isi ia oarecare masuri de precautie pe o vreme mai capricioasa.Da' ma gandesc la o chestie:sunt la peste,ploua,fulgera,tuna,am in bat una bucata salau 10 kg
Ce ma fac?Astept sugestii

Se pare ca sunteti cam tensionati...n-ati mai iesit la un pescuit de ceva vreme...
Hai sa ma bag si eu in seama...pana de curand am pescuit doar la fibra de sticla,dar nu model vechi,Cormoran,High Density Glass Composite,1.95,am fost si sunt inca foarte multumit de acea lanseta,am avut multe capturi si agataturi,nu am avut probleme cu ea,intr-un cuvant,ma simt atasat de acea lanseta,chiar daca mi-am cumparat de curand un Ron Thompson,2.10,5-18 gr,IM6.Lanseta asta noua,este ceva mai usoara,are un maner foarte placut la mana,cu pluta in palma,lanseaza super nalucile usoare,dar la agataturi imi este frica sa fortez asa cum faceam cu fibra de sticla,trageam de ea pana o faceam covrig
.Acum astept sa vad cum se va comporta in drill-uri RT-ul. 

Hai sa ma bag si eu in seama...pana de curand am pescuit doar la fibra de sticla,dar nu model vechi,Cormoran,High Density Glass Composite,1.95,am fost si sunt inca foarte multumit de acea lanseta,am avut multe capturi si agataturi,nu am avut probleme cu ea,intr-un cuvant,ma simt atasat de acea lanseta,chiar daca mi-am cumparat de curand un Ron Thompson,2.10,5-18 gr,IM6.Lanseta asta noua,este ceva mai usoara,are un maner foarte placut la mana,cu pluta in palma,lanseaza super nalucile usoare,dar la agataturi imi este frica sa fortez asa cum faceam cu fibra de sticla,trageam de ea pana o faceam covrig

Michael va recomanda Regulamentul forumului
Oricum,o sa-mi ia ceva timp sa ma obisnuiesc cu "fineturi" 

Michael va recomanda Regulamentul forumului
Gabor: "...moliciunea unie lansete de fibra de sticla cred ca trebuie privita din alt punct de vedere. e vorba de modulul de elasticitate. la o lanseta de fibra de sticla, modulul de elasticitate e de cateva ori mai mic (tare ma tem ca de ordinul zecilor, dar nu mai tin minte exact) decat al celei mai "low modulus" lanseta de grafit..."
O precizare, moliciunea sau taria unei lansete, fie ea din fibra de sticla sau de grafit nu e data numai de materialul respectiv ci de combinatia cu rasinile adaugate (care de altfel confera stabilitate materialului si dau in final actiunea lansetei). De aceea exista atat lansete moi, cat si tari (rapide), indiferent de materialul de baza folosit la realizarea lor (fibra de sticla, de grafit Low Modulus, Intermediate Modulus, High Modulus, sau, mai nou, Extra High Modulus).
O precizare, moliciunea sau taria unei lansete, fie ea din fibra de sticla sau de grafit nu e data numai de materialul respectiv ci de combinatia cu rasinile adaugate (care de altfel confera stabilitate materialului si dau in final actiunea lansetei). De aceea exista atat lansete moi, cat si tari (rapide), indiferent de materialul de baza folosit la realizarea lor (fibra de sticla, de grafit Low Modulus, Intermediate Modulus, High Modulus, sau, mai nou, Extra High Modulus).
e aproape corect ce spui (fff):
taria/moliciunea unei lansete este data si de rasini. (am si spus de g.loomis)
ce vreau sa contrazic e asocierea pe care o faci cu actiunea lansetei - tari = rapide. uite un exemplu: poti sa ai primii 5 cm ai farfului fleashca, sa se indoaie la bataia vantului si totusi lanseta sa fie rapida.
taria/moliciunea unei lansete este data si de rasini. (am si spus de g.loomis)
ce vreau sa contrazic e asocierea pe care o faci cu actiunea lansetei - tari = rapide. uite un exemplu: poti sa ai primii 5 cm ai farfului fleashca, sa se indoaie la bataia vantului si totusi lanseta sa fie rapida.
@ Gabor
- stiu ca ai amintit de Gloomis, dar acest aspect e valabil la TOTI producatorii, INDIFERENT de materialul folosit la producerea lansetelor, deci poate fi considerat o cutuma.
- nu vad unde-i contradictia in asocierea celor 2 termeni (tare=rapida) ... O varga (lanseta) catalogata drept "tare" are actiune rapida iar o lanseta asa-zis "moale" are actiune parabolica, iar "taria" sau "moliciunea" nu au legatura cu puterea de aruncare (daca la asta te-ai gandit cumva).
- actiunea unei vergi nu este data de gradul de indoire al primilor 5 cm de la varf
(oricum, de curiozitate, spune-mi te rog si mie care-i lanseta aia care are primii 5 cm ai varfului "fleasca" si actiune rapida)
- stiu ca ai amintit de Gloomis, dar acest aspect e valabil la TOTI producatorii, INDIFERENT de materialul folosit la producerea lansetelor, deci poate fi considerat o cutuma.
- nu vad unde-i contradictia in asocierea celor 2 termeni (tare=rapida) ... O varga (lanseta) catalogata drept "tare" are actiune rapida iar o lanseta asa-zis "moale" are actiune parabolica, iar "taria" sau "moliciunea" nu au legatura cu puterea de aruncare (daca la asta te-ai gandit cumva).
- actiunea unei vergi nu este data de gradul de indoire al primilor 5 cm de la varf

actiunea unei lansete este data de proportia in care se flexeaza in mod obisnuit. uite o poza de pe site-ul st. croix:

"moliciunea" de care vorbeam (a unei lansete de fibra de sticla) se refera la modul de a prelua o sarcina. asta este cel mai mare avantaj al unei lansete de fibra de sticla fata de una din grafit. despre asta e discutia.
ziceam ca e avantaj. trebuie sa corectez si sa spun ca multi considera asta. ceva mai putini considera avantajul asta determinant in alegerea unei lansete pentru voblere si spinnerbait-uri.
am amintit doar de g.loomis fiindca doar despre seria lor de crankbait am gasit informatii ca se comporta foarte asemanator cu o lanseta de fibra de sticla. sigur nu am cautat destul.
mai bine ignora "tare", "moale". ma refer la modulul de elasticitate.
pentru mine tare inseamna cool.

"moliciunea" de care vorbeam (a unei lansete de fibra de sticla) se refera la modul de a prelua o sarcina. asta este cel mai mare avantaj al unei lansete de fibra de sticla fata de una din grafit. despre asta e discutia.
ziceam ca e avantaj. trebuie sa corectez si sa spun ca multi considera asta. ceva mai putini considera avantajul asta determinant in alegerea unei lansete pentru voblere si spinnerbait-uri.
am amintit doar de g.loomis fiindca doar despre seria lor de crankbait am gasit informatii ca se comporta foarte asemanator cu o lanseta de fibra de sticla. sigur nu am cautat destul.
mai bine ignora "tare", "moale". ma refer la modulul de elasticitate.
pentru mine tare inseamna cool.
danr scrie:ah da, imi cer scuze am gresit
lanseta de fibra de sticla are un mare avantaj, nu conduce electricitate
pe furtuna o sa te trazneasca direct in cap, lanseta scapand nevatamata, avantaj major....

nota 10(zece)!!!

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski