avantaje si dezavantajele lansetelor de fibra de sticla?

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 21 Ian 2005, 17:50

va recomand un exercitiu foarte util: comparati entry-urile pe topicul asta cu cele de pe topicul cu lansetele europene. cei care erau contra US pe acolo apar si pe aici la pro fibra de stilca. daca nu e asta cea mai buna dovada de implicare subiectiva, apai nu stiu care-o fi!

inainte de a degenera si discutia asta, va mai atrag atentia si asupra faptului ca cei care erau pro-americani acolo stiu ce-i aia fibra de sticla, ca au avut (unii inca au) bete din fibra.

il scot din ecuatie pe Petru, pentru ca el e muscar si poate acolo e alta discutie, ei inca au ca reper bambusul refendu.

in tot cazul, cine sustine astazi ca e preferabila fibra de sticla carbonului la un bat de spinning, inseamna ca habar nu are ce-i ala bat din carbon bun. nu luam in calcul energochina, nu?

asta nu are nimic de-a face cu priceperea pescarului de a prinde peste, discutam strict despre calitatea batului. nu ne-am nascut noi cu grafitul in mana, asa o fi, dar nici nu vad de ce-as mai face un pas inapoi. asta ca sa ma iau un pic de sentimentalismul lui paul. :)

daca vorbeati de fibra de sticla din aia moderna, atunci ma retrag elegant. inca nu am vazut blancuri de E-glass si din astea nou aparute. poate-s faine. da' nu de alea vorbiti, nu-i asa? :)

numai bine tuturor!

PS_nici la crap, unde nu stai cu batul in mana ci pe stativ, nu se mai foloseste fibra de sticla. think about it!

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 21 Ian 2005, 18:23

eugen scrie:nu ne-am nascut noi cu grafitul in mana, asa o fi, dar nici nu vad de ce-as mai face un pas inapoi. asta ca sa ma iau un pic de sentimentalismul lui paul. :)
:P Asta pentru inceput!
Ma refeream la faptul ca zile excelente si partide frumoase de pescuit au fost si inainte de a fi utilizat grafitul pentru lansete. Nicidecum , cel putin pentru mine, o zi de pescuit cu o lanseta de bambus, de 4 m, nu a fost nicidecum un chin, chiar daca aveam vreo 10 ani pe-atunci
Ulterior... fibra....
Sa fiu sincer, cand am primit primul bat din fibra, rusesc, o varga de 4 m telescopica, grea cat o galeata cu apa, am zis ca mi-a pus Dumnezeu mana in cap.... Parca as fi fost cel mai bogat om din lume
Normal, acum caut sa fiu cat de cat mai aproape de ce se preteaza, de ce "se cere" fara a cauta sa fiu snob (oricum, bugetul nu mi-ar permite)

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 21 Ian 2005, 19:27

Eugene,

Ridic manusa aruncata cu toate ca tu ... ma scoti din ecuatie. :lol:

Intrebarea acestui topic este ... avantaje si dezavantaje ale fibrei de sticla.
Fibra de sticla nu trebuie sa o compari cu altceva pentru a iesi pe locul doi. :lol: :lol: Are si ea bubele ei la fel ca si fibra de carbon.

Eu nu vreau sa-ti limitez dreptul la cuvant. Dar in loc sa atati spiritele la acest topic mai bine deschideai unul cu "Fibra de carbon contra fibrei de sticla - pro si contra".

Vizavii de ceea ce ai adus ca argument in incercarea ta de a ma elimina din discutie am sa-ti spun ca indiferent ce crezi tu acum despre muscarit si rolul fibrelor sintetice in pescuitul la musca artificiala, ... eu si multi alti cu mine considera ca atat fibra de carbon cat si fibra de sticla isi au un loc bine determinat in constructia blankurilor pentru betele de pma.

Eu personal am lansat de placere cu bete de bambus dar ... NU am pescuit cu ele o perioada lunga de timp. In primul rand consider bambusul un material pentru "nostalgici" si nu pentru un pescuit modern la pestii ce reprezinta tintta nr1 in pescuitul pe care eu il desfasor.

Un bat de doua maini de 13' din bambus este de (nu stiu exact ca nu l-am cantarit) cel putin 10 ori mai greu decat un bat modern din fibra sintetica. Asa mi s-a parut mie.

Eugene - bambusul a iesit din circulatie din anii 50 si exact din aceasta cauza s-a produs o explozie a pescuitului la musca. Fibrele sintetice au dat posibilitatea ca la un pret relativ ieftin sa produci bete bune de pescuit la PMA. Asta cand vorbim de bete ca mai putem discuta si firele. Dar cu alta ocazie. :)
Tot ca o paranteza un bat de bambus de 13', poate costa de 10 ori pretul unui bat bun de carbon (de 350-400 Euro), facut de cineva dupa toate regulile artei. Asa ca intelegi si tu ca noi muritorii de rand din pma nu ne permitem sa ne investim intr-un set de scule din bambus. Mie cel putin mi se pare "puritanism", la cei ce nu colectioneaza betele astea de bambus ci le cumpara sa pescuiasca cu ele. Dar sti cum e ... "Nu poti sa te k in gustul omului". Scuza expresia. :lol:
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 21 Ian 2005, 20:32

pai no, vezi, d-aia te scoteam din ecuatie. :)
nu detin datele problemei pentru a comenta pe marginea unor bete de fly. peste 2 ani poate o sa fiu capabil sa sustin o discutie cu tine pe tema asta.

ma refer strict la spinning. nici macar nu iau in calcul betele din grafit foarte bune, custom made, care costa uneori la fel de mult ca un bat de bambus. alea sunt fite.

ma gandesc la betele din fibra de sticla telescopice si pline vs betele entry level din carbon. daca discutam la modul general trebuie sa gandim mainstream, nu toata lumea isi permite lucruri premium.
Ultima oară modificat 24 Ian 2005, 13:01 de către eugen, modificat de 2 ori în total.

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 21 Ian 2005, 20:45

inca ceva:

nu vreau sa atat spiritele. daca ai inteles asa inseamna ca nu m-am exprimat tocmai bine. ce vreau eu este sa terminam o data cu discutiile intre unii care stiu ce vorbesc si altii care se contrazic ca se afle in treaba. se scriu o gramada de mesaje pe subiecte inutile si nu mai vorbeste nimeni de pescuit.

Avatar utilizator
Adelin
Moderator
Moderator
Mesaje: 5271
Membru din: 14 Apr 2004, 22:53
Localitate: ARAD

Mesaj de Adelin » 21 Ian 2005, 20:51

:oops: Mai baieti ma simt nevoit sa arunc o galeata de apa rece pe voi, pt ca ati ramas inciotati de la discutia cu americanii si europenii. :lol:
Nu cred ca acest topic a fost deschis pt a demonta una din cele doua materiale, dar nici pt a stabili care e mai bun. Nu cred ca ar fi cinstit sa comparam cele doua materiale, avand in vedere ca sunt de generatii diferite. E ca si cum i-ai pune in ring pe Lennox Lewis si Mohammad Ali. :cry:
Era o discutie pur si simplu despre avantaje si dezavantaje. O discutie!
Nu trebuie sa ne intoarcem in trecut si sa pescuim cu lansete de fibra de sticla, in fond cred ca toti suntem carbonari 100% nu?! :lol:

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 21 Ian 2005, 20:54

lol.
eu am incheiat-o aici si pe asta, si pe aia. that's it, asta chiar a fo' ultima data cand ma' mai enervez pentru un topic pe forum.

Avatar utilizator
gabor
senior
senior
Mesaje: 311
Membru din: 03 Mai 2004, 08:49

Mesaj de gabor » 21 Ian 2005, 23:35

moliciunea unie lansete de fibra de sticla cred ca trebuie privita din alt punct de vedere. e vorba de modulul de elasticitate. la o lanseta de fibra de sticla, modulul de elasticitate e de cateva ori mai mic (tare ma tem ca de ordinul zecilor, dar nu mai tin minte exact) decat al celei mai "low modulus" lanseta de grafit.

modulul de elasticitate l-am inteles ceva de genul:
sa zicem ca pui la orizontala 2 lansete de puteri, lungimi si actiuni egale;
le atarni cate o greutate egala de varf;
in conditii ideale ambele varfuri ar trebui sa coboare la acceiasi plafon, dar diferenta e urmatoarea:
lanseta de fibra de sticla va avea o viteza de translatie a farfului mult mai constanta (mai lina, mai fluida), pe cand cea de grafit va avea o deceleratie accentuata.

astfel twitch-urile, jerk-urile sau, daca vreti, accelerarile usoare, jocul nalucii este influentat diferit de o lanseta de fibra de sticla fata de una de grafit.

mai este un aspect al modulului. se refera la nalucile de reactie, followup lures - voblere crankbait, rotative si spinnerbait-uri.
sa zicem ca pestele urmareste naluca si musca. in momentul asta lanseta se detensioneaza. acum, o lanseta de grafit va avea o viteza de revenire mult mai mare ajutand pestele sa scuipe naluca sau chiar scotandui-o din gura.

nu cred ca recomanda cineva lansete de fibra de sticla in pescuitul cu naluci suple, dar sunt unii care jura cu mana pe fundita ca o lanseta de fibra de sticla face treaba mult mai buna cu voblere

daca intereseaza pe cineva, eu stiu de doi producatori de lansete care au in oferta modele din fibra de sticla cu pretentii de excelenta.
unul e tactical assault www.bassrods.com si celalalt e un producator de lansete custom www.georgecustomrods.com. tactical assault are 4 lansete din fibra de sticla pentru 4 specializari diferite: crankbait, top water, spinnerbait si jerkbait (cu intelesul de voblere minnow).
a, mai sunt japonezii de la daiko si daiwa japonia.

sunt si altii care au in oferta lansete de fibra de sticla. lamiglass, st. croix, daiwa usa, cu preturi in jur de 100$. cabelas, basspro, quantum au lansete ieftine de la 20$.
primii de care ziceam ofera lansetele de la 200$. kistler urmeaza fabrice si un model din fibra de sticla, dupa succesul avut cu un model composit.

g loomis are o alta abordare. fabrica lansete pentru crankbait din grafit, dar obtine rezultate foarte bune (din punctul de vedere al unui doritor de lansete de fibra de sticla).

despre producatori europeni habar-n-am si, desi am cautat informatii, n-am gasit. cel putin nu in finlandeza.

am ron thompson-ul de care ziceam mai demult dar calitatea e cam jalnica. n-am pescuit prea mult cu ea si oricum nu sunt in masura sa emit pareri. de pescuit pescuiesc cel mai des cu o lanseta abu garcia agenda si mulineta abu garcia c3. e o catastrofa de combinatie. lanseta nu se incarca si mulineta nu e facuta pentru naluci prea usoare. din 10 lanserui unul e peruca, 8 mediocre si doar unul brici. si totusi e treaba mea si-mi place. daca eu ma incapatanez sa pescuiesc asa nu cred ca intereseaza pe nimeni.

cat despre protejarea produselor europene eu cred ca nu exista conceptul asta de produse europene. nu-l intereseaza pe nici un spaniol de lansetele din finlanda. e bmw un produs european? eu zic ca nu. e german si mai ales bavarez. eu nu vad in magazine decat lansete ron thompson, cormoran, linea fee sau asa ceva, cate un daiwa de la 2.40 in sus.

unele lansetele cormoran ma intriga puternic. mandrina e din plastic si pentru priza cu mana a doua mai e o bucata de plastic. dar, mandrete mare, in rest manerul e de pluta. mai ca nu-ti vine sa scoti plasticul invelitor si sa-ti lasi abtibildul ala albastru pe geamurile termopan. de ce sa protejez producatorul asta daca el vrea sa-mi ia ochii? sau trabuco! o mare parte din site-ul lor nu e tradus. nu zic mai nimic de actiuni, materiale. oare ii intereseaza sa cunoasca clientii lor calitatile chestiilor pe care le cumpara? daca nu, oare nu-i o lipsa de respect? drept contra exemplu poate fi luat site-ul salmo.

mai am de zis cateva lucruri si despre lungimile lansetelor europene fata de cele americane si japoneze. astea europene pe masura ce le creste lungimea le creste si puterea. adica cum? cand concep o lanseta, si stabilesc materiale, actiuni, etc nu iau in calcul o anumita clasa de naluci? sau daca dau cu lanseta de 2.80 imi trebuie si linguri de 40g? oare vin la pachet si nu stiu eu? ma fura cineva? oricum la lansetele de spinning mai reusesti sa faci vand nalucilor si daca sunt in afara plajei de puteri. a amintit cineva de suspiciunea care planeaza asupra puterilor declarate de poducatorii europeni? trebuie sa trec peste asta?
americanii in schimb nu fac astfle de lansete. punct.

si sa stiti ca folosesc si lansete lungi. opinia generala e ca 2.10 e arhisuficient, dar de ceva timp incoace e un fel de curent care ofera o mai mare importanta avantajelor unor lansete mai lungi. curentul asta se refera la pescuitul cu voblere. se considera ca cel mai important lucru e palierul de evolutie. cu o lanseta mai lunga obtii aruncari mai lungi astfel voblerul va evolua mai mult timp la adancimea pe care o vrei si initial, formand un unghi mai mic cu firul, va avea o coborare mai accentuata.
recent shimano a lansat varful lor de gama - lansetele crucial. versiunile pentru crankbait sunt de 2.30m. inaintea lor a fost rogue cu o serie asemanatoare. chiar numele seriei e 2.30 (in traducere libera a 7'11'')

si mai sunt. lansetele pentru somon si steelhead (salmonid). cele pentru somon sunt de 2.40 - 2.90m si sunt facute pentru pescuit cu voblere si linguri mari in rauri cu curent foarte puternic. cele pentru steelhead sunt de la 2.70 la 3.30 m cu puteri mici si medii (sa zicem 2-10g respectiv 10-30g) . chiar as fi curios cum se comporta o lanseta de 2.85 si puterea 2-10g la pescuit pe mures cand avatul rapeste cand la 50 m in amonte cand la 50 m in aval. au europenii asa ceva? daca stie cineva si poate sa-mi raspunda mai adaug ca au actiune parabolica cu dezavantajul preciziei, dar cu avantajul lungimii lanseului. se foloseste asa ceva si pentru pescuitul cu pluta si musca.

nu ma opresc aici. mai au o categorie de lansete lungi. tipic sunt de 2.70 m si puteri mari 30-120g sau chiar pana la 2.40. se pescuieste cu asa ceva in cautarea trofeelor. nalucile sunt swimbait-uri. naluci suple cu greutatea incorporata si echilibrate central. chiar au aparut pe piata din romania niste stormuri de genul asta.

era sa uit. lansetele de flipping si pitching. astea sunt de 2.30. tehnicile astea si lansetele specializate in domeniu iti permit lanseuri pe sub mana, la 20 de cetimetrii de apa cu o aterizare precisa si fara zgomot. se pescuieste asa direct in mijlocul structurilor. sunt foarte puternice asa ca uneori pestii mai mici decoleaza la intepare.

oricum pentru mine si pescuitul meu nu vad ce as putea sa fac cu lansetele lungi (exista exceptii, parca mai inainte am spus). rauri mici, lanseuri scurte. cel mai vehiculat argument e cel cu controlul pestelui. care peste? pot sa le dau senzatii de bungie jumping. trebuie sa fiu si autoironic asa ca iata: cel mai mare peste prins e un avat de 2 kilograme prins pe mures in curent destul de puternic. lanseta de 2.40 puterea 20-60g. n-a avut nici o idee sclipitoare datatoare de scartait de mulineta. mi-am concediat lanseta asta. a trecut la pescuitul relaxat la crap. a prins unul de 3.400. foarte relaxant. ce sa fac? sa-mi slabesc frana?
oricum poate o reactivez. mi-am luat un super shad rap, un pike de 16 cm si un perch de 12. dar unde sa le folosesc 9fara sa fiu ridicol).

in alta ordine de idei, fibra de sticla "e glass" e inferioara din punctul de vedere al modulului de elasticitate, al greutatii celei "s glass".

sincer, mi-as dori o lanseta de fibra de sticla.

sper sa nu considerati ce am spus ca fiind scos din burta sau cu vre-un scop de a influenta prin demagogie pe cineva. sunt informatii pe care le-am aflat si care ofera alta perspectiva asupra ce s-a spus pe rapitori.ro despre unele echipamente de pescuit.
este in interesul meu direct sa fac acest lucru fiindca doar o masa mare de clienti informatii pot schimba cererea influentand astfel oferta. poate asa va fi normal sa existe prin magazine si modele de baitcasting si g.loomis-uri de 300$ sau st. croix-uri de 80$ poate chiar airrus-uri de 50$.
si daca tot diletant-uiesc cu termeni economici gen cerere si oferta trebuie spus ca europa este protejata destul de bine de taxe vamale. si e bine asa. e modul de functionare a unei economii capitaliste.

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 22 Ian 2005, 11:29

Eugene:

Nu inteleg de ce te-ai "basicat" ... eu intentionat am incercat sa te nacajesc putin si am crezut ca dupa atata timp de cand discutam unul cu altul "inteparile" mele le vei intelege asa cum le-am gandit. O gluma. :lol: ... O pun pe seama oboselii la sfarsit de saptamana. :lol:

Promit sa nu mai glumesc cu tine pe forum. :)

Celorlalti

Putem discuta si de cizme de cauciuc la topicul corespunzator ... ca de aia este forum de discutie. :lol:

Mie i-mi este indiferent din ce este construita lanseta cu care pescuiesc. Ceea ce ma face sa o cumpar sau sa o folosesc este placerea cu care pescuiesc cu ea. Ca scule de concurs nu am ca nu particip la concursuri. :lol:
Ca o paranteza am pescuit cu o lanseta care este o combinatie bambus la partea de jos si fibra sintetica la partea de sus. Sunt facute de un pescar suedez cu experienta. :)
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns