ajutor legat de echipament spinning

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
zbest87
junior
junior

ajutor legat de echipament spinning

Mesaj de zbest87 » 13 Mai 2010, 14:48

Buna ziua! doresc sa imi achizitionez un echipament de spinning la bibaneala, cu un buget redus. Am analizat piata, tehnici, etc. si am mai redus din variante, insa as dori cateva sfaturi din partea cuiva cu experienta in a finaliza alegerea. Mentionez ca lansarile se vor face de pe mal, asadar pentru lansata am decis ca lungimea minima sa fie 2,40M, voi incepe cu expunerea variantelor:
1. Lanseta Cormoran Bull Fighter X Jigg 2,55m 4-28gr (Greutate: 255 gr, Numar inele: 7, Mandrina : tubulara, Maner: pluta + EVA)
Cormoran Bull Fighter X Jigg 2,55m
2. Lanseta fibra de carbon Baracuda Warlock 2,4m 3-15gr (Greutate: 143g, Inele: 9, inele T-Sic, maner de pluta si mandrina inoxidabila.)
Baracuda Warlock 2,4m
Pentru mulineta:
1. Cormoran Bull Fighter 1000FD (Numar rulmenti: 3, Raport de recuperare: 5.2:1, Greutate: 210 gr, Frana : fata, cursiva, fin ajustabila)- pentru pretul ei mi se pare ca este destul de buna si de calitate, ma sperie insa greutatea
Bull Fighter 1000FD
2. Mulineta Jaxon Nano NS 050 (numar rulmenti: 2, Raport de recuperare : 5.2:1, Greutate: 140gr, Frana micrometrica pe fata)
Jaxon Nano NS 050
3. Mulineta Okuma Compressa 320 FD (3 rulmenti, Raport de recuperare 5.0:1, Frana pe fata)- nu am reusit sa mai aflu alte detalii: greutate, etc.
Okuma Compressa 320 FD
4. Mulineta Okuma Zorax ZXR 20 (1 rulment de otel, Raport de recuperare 5,0:1, Frana pe spate)
Okuma Zorax ZXR 20

In cea ce priveste momelile ma gandesc la plastice: gruburi (4-6cm), poate si shaduri, voblere attack (pret mai scazut) sinking si floting, desi nu stiu care sunt mai indicate la biban.
Pentru jiguri va rog sa-mi faceti o recomandare (marime carlig si greutate+marca daca se poate).
Firul folosit va fi un monofilament un jaxon spinning probabil de 0,16mm, am inteles ca monofilamentul e mai indicat la biban decat textil sau fluorocarbon, sper ca nu ma insel.
Alegerea mea momentan ar fi lanseta Baracuda 2,40 si mulineta Jaxon, insa e fundamentata mai mult pe considerente de buget.
Sper sa nu ocoliti intrebarile mele, va multumesc si astept cu nerabdare raspunsuri.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 13 Mai 2010, 18:17

Dintre lansetele alea si eu tot baracuda as alege-o, am avut ocazia sa o tin in mana si mi s-a parut ok, persoana care o avea dadea cu ea la clean cu voblere si se comporta excelent. La mulinete te-as indruma catre okuma compressa, are cel mai mare nr de rulmenti si in plus de asta okuma are cel mai bun raport calitate/pret. Daca mai adaugi un pic la buget eu te-as indruma catre Okuma Avenger. La voblere, te indrum spre Cozma sau si mai bine Salmo, nu da banii pe altele ca o sa iti para rau indiferent daca sunt mai ieftine. La capitolul cauciuce plaja este extrem de larga, Mister Twister, Manns, Relax,etc etc, chiar si cele Gipo. Sa ai si shaduri, si slidere si gruburi, niciodata nu stii la ce merge mai bine. Marimi cuprinse intre 3 si 6cm, culori verde glitter, galben, , alb sidef, motor oil, sau diferite combinatii de culori galben cu verde, galben cu negru, verde cu negru, etc., niciodata nu stii ce surprize pot aduce. Jigurile le alegi in functie de adancimea apei insa undeva intre 2-7g, vezi alea dotate cu carlige Mustad ca-s destul de ieftine si sunt bune. Marimile in functie de marimea cauciucului, cand pui jigu pe cauciuc locul pe unde iese carligul sa fie undeva la jumatea nalucii sau cel mult in a 2 treime.Fire subtiri mono 0.14-0.18 fluo si multifilamente 4-6lb. Spor la bibaneala!

costin_s
veteran
veteran

Mesaj de costin_s » 13 Mai 2010, 18:36

Esti deschis si la alte sugestii?

zbest87
junior
junior

Mesaj de zbest87 » 13 Mai 2010, 18:47

costin_s scrie:Esti deschis si la alte sugestii?
desigur pana in jurul orei 21:00 daca sugestiile se invart in jurul sumei care o au variantele de mai sus sunt deschis la sugestii. Dupa 21:00 o sa dau comanda de bat deocamdata 2-0 pentru baracuda, care sincer si mie imi place, nu eram f sigur ca se preteaza la biban. DAca imi mai poate spune cineva cam ce greutate are mulineta Okuma Compressa 320 FD? pentru ca la batul baracuda nu se preteaza ceva peste 200 de Gr. MS foarte mult Stefanflorin pentru raspunsul tau foarte detaliat :D

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 13 Mai 2010, 19:14

nu prea le am eu cu bibanul insa daca mai gasesti pe undeva o lanseta Baracuda Bass eu zic ca ar fi foarte ok. Eu am una de apox. 2 ani si sunt multumit de ea... o folosesc mai mult la clean... biban mai rar la mine in zona. Oricum, pentru jigging la biban eu as opta pentru o lanseta pana in 2.10, da ma rog, astea sunt deja gusturi personale.
Imagine

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 13 Mai 2010, 19:25

Pai tinand cont ca batul are 2.40 si greutate zic eu 150g+, mai degraba o mulineta undeva in jurul a 250g. Eu sunt de parere ca o mulineta mai greutza echilibreaza mai bine un bat decat una prea usoara si sunt ferm convins ca cele 2 se vor echilibra fara probleme, ideal ar fi sa le pipai in magazin, dar nu toti le au la indemana. Sa ne tii la curent cand ajung sculele si mai ales cu capturile 8)

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 13 Mai 2010, 19:30

costin_s
veteran
veteran

Mesaj de costin_s » 13 Mai 2010, 19:31

Ti-as sugera totusi un Cormoran Black Bull HC ultra light de 2.10 m. Lanseta arunca naluci intre 1 si 12 grame, iar actiunea este nemaipomenita pentru bibani. Asta in privinta lansetei.
Cat tine de mulineta, cred ca un Shimano Catana 1000 este mai mult decat suficient daca esti la inceput.
Combo-ul asta nu ar trebui sa te duca mai mult de 200 lei, iar batul si mulineta mentionata, dupa parerea mea, sunt o treapta peste Baracuda si Okuma.
Spor la shopping!!! :wink:

Neamtul
veteran
veteran

Mesaj de Neamtul » 13 Mai 2010, 19:43

Sustin parerea lui costin_s.
Black Bull HC + Catana e mai mult decat ok pentru inceput.
Mai bune decat Baracuda+Okuma.

zbest87
junior
junior

Mesaj de zbest87 » 13 Mai 2010, 19:56

multumesc de sugestii, dar combinatia black bull + catana depaste bugetul, plus ca am citit pe foarte multe forumuri si reviste ca la aruncat de pe mal se recomanda minim 2,40(chiar si p acest forum am gasit pareri care sustin asta), varianta 2,10 e mai mult pentru barca. O sa raman la Baracuda lanseta, insa la mulineta Compressa acum ca mi-a zis florin ca are 225 Gr. as inclina pentru Mulineta Bull Fighter 1000FD care e mai usora, tot pe 3 rulmenti, antirevers si raport de recuperare mai bun, dar poate stefan florin a recomandat-o pentru ca a folosit-o si stie detalii legate de calitate, insa daca se poate sa-mi spune cineva ce parere are despre Okuma Compressa in comparatie cu Cormoran Bull Fighter 1000FD, cineva care poate le-a pipait pe ambele. Va multumesc!

Scrie răspuns