TINERII SI PESCUITUL

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
MARINESCU ADY
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MARINESCU ADY » 09 Mai 2006, 11:38

Cum draq se face ca la acest topic numai tinerii raspund , restul... LINISTE!

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 09 Mai 2006, 11:49

Si eu am fost in aceeasi situatie anul trecut. Si ce am facut a fost sa ma duc pe balta (singur) oridecate ori aveam ocazia si sa fac scurta la mana. Primele 3-4 dati am luat-o'n barba de nu m-am vazut, mai si faceau misto unii de mine. Pana cand am mai intrat in vorba cu unu, altu, am invatat tehnica, unii chiar mi-au dat un jig mai potrivit, altii mi-au aratat un loc, cu unii chiar planuiesc iesiri acum si crede-ma ca de ceva vreme nu exista sa ies pe balta si sa nu prind nimic.
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 09 Mai 2006, 12:39

MARINESCU ADY scrie:Cum draq se face ca la acest topic numai tinerii raspund , restul... LINISTE!
Hai sa-ti spun cum am inceput si apoi am continuat ,dupa o pauza mai mare pescuitul...Am 38 de ani si am copilarit la bunici chiar pe malul Snagovului-in satul cu acelasi nume.Lacul reprezenta o atractie irezistibila pt.mine..Din nefericire, bunicul meu a plecat sa pescuiasca ïn ceruri prea devreme pt mine care doream cu ardoare sa invat..Nimeni din cei ""batrini"" ramasi,dar absolut nimeni din cei cu care pescuiam nu mi-au spus decat notziuni elementare..erau oameni care pescuiau de o viatza acolo..oameni care stiau si""citeau""apa...dar nu spuneau...nu-mi raspundeau..Si atunci era peste destul pt. toata lumea...Am stat ani de zile si i-am urmarit,furind incetul cu incetul din experientza lor...
Apoi am cautat cartile lui Tzarus...apoi a venit net-ul...si cum spuneau si ""antevorbitorii"",totul este o problema de acumulat experientza...de a experimenta incontinuu...Fa-tzi neaparat un prieten de virsta ta care are aceiasi pasiune si apuca te de calatorit(delta,baltzi accesibile...) cu el...impartasiti din experientza comuna...Stai ""cumintzel""(dupa ce ceri voie,intotdeauna..) in spatele unui batrin localnic care pescuieste...serveste-l cu un pachet de tigari sau cu 1/2 de tzuica...apoi iscodeste-l..Mergi la o familie de pescari adevaratzi in delta(o pensiune mica..) si roaga-i sa te ia la pescuit cu ei..nu fa nazuri cand o sa-ti spuna de sculat la 3.00 am...

al. trentea
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de al. trentea » 09 Mai 2006, 13:18

Ady si ceilalti baieti mai tineri...Intr-adevar, nu-i usor sa inveti din propriile greseli, si bine este atunci cand un pescar cu experienta te ia sub aripa-i protectoare...
Eu am inceput sa pescuiesc de la 5 ani, fiind luat mai mult pe sus de catre baietii mai mari decat mine ce locuiau pe aceeasi strada din Braila cu bunicii mei, strada ce dadea direct in Dunare. Din familia mea nu cunosc sa fi fost alt pescar decat un frate de-al bunicii dinstre mama, care era deja foarte batran cand incepusem eu sa mai ma "destept" nitel cu pescuitul. Am pescuit mult timp singur, alaturi fiind tatal meu care nu punea mana pe undita, si avea rabdare sa ma insoteasca (primul permis l-am avut la 9 ani, in 1967...costa 25 de lei!).
Intrand la scoala am inceput sa citesc asiduu orice imi cadea in mana si era in legatura cu pescuitul. De exemplu Nada Florilor am citit-o de vreo 10 ori. Apoi am gasit "Manual elementar de pescuit" aparut prin anii '50, ceva reviste vechi din "Vanatorul si pescarul sportiv", almanahuri, si incet - incet, experimentand si cautand mereu solutii, am inceput sa am ceva rezultate mai bune la pescuit. Am cunoscut apoi pe balta cativa pescari de exceptie, dintre care unul, Gica Berindei (ploiestenii cu siguranta ca-l cunosc) mi-a fost mentor. De la el am invatat foarte multe. Am aplicat ceea ce invatasem de la el, si rezultatele s-au imbunatatit simtitor. Si tot asa, mai invatand, mai expermentand am raspandit "microbul" si in randul unor prieteni ce nu mai pescuisera pana atunci. I-am indrumat cat am putut de bine, ca sa nu se mai chinuie cum m-am chinuit eu ani de zile. Dupa ceva timp mi-am luat inima-n dinti si am scris primul articol ce a fost publicat in 1986 in revista Vanatorul si Pescarul Sportiv, si am fost foarte mandru de el. Dupa revolutie am devenit colaborator la Pescar Modern, pana in 2002, cand impreuna cu cativa pescari inimosi am infiintat asociatia "Pescari 4Ever", eforturile mele de atunci directionandu-se intr-acolo.
Acum sunt in al treilea an in care ma ocup de initierea in tainele pescuitului sportiv a copiilor din unele categorii defavorizate. Chiar maine voi avea un prim contact cu un grup de 25 de copii, baieti si fetite intre 7 si 14 ani, copii orfani institutionalizati in Satul Copiilor din Floreasca. Lectia de maine va cuprinde elemente de educatie ecologica, descrierea in esenta a acestui sport, cate ceva despre viata pestilor. Urmatoarele lectii vor fi de atelier, in care vom face impreuna legaturi de undita, etc. Am fost foarte bucuros cand am aflat ca unul dintre copiii instruiti de mine si prietenul meu dr. Catalin Mateescu in urma cu doi ani a devenit intre timp un pescar extrem de pasionat, si il vom invita la concursul ce-l vom organiza pentru acesti copii la Tancabesti, pe 3 iunie. El va concura in afara concursului, si daca va dovedi talent si daca are un caracter cinstit, voi propune sa-l luam din cand in cand la partidele noastre de pescuit, pentru a-i cizela aptitudinile. Posibil sa fie un viitor campion.
Eu am doi copii, baiat si fata, acum studenti, si care chiar daca au mai pescuit ocazional, n-au dovedit deloc chemare. De unde se vede ca "microbul " nu prea se mosteneste, sau nu direct.
Personal, doar de doi ani pescuiesc la Sheffield (am investit ceva banuti)si am invatat foarte multe de la prietenul Catalin. Asa cum poate si el a invatat cate ceva de la mine. In asociatie mergem cu diferite ocazii la pescuit impreuna, si invatam unul de la altul, si asta-i un mare castig, pentru ca pe malul apei inveti mai multe decat in 100 de carti.
Nu as vrea sa se creada ca racolez noi membri pentru P4E. Daca simti ca esti interesat, si ca vrei sa faci si altceva decat ceea ce faci acum, da-mi un semn pe m.p. Daca esti liber, ne putem intalni maine dup-amiaza (18-18.30) si merge impreuna in Satul Copiilor pentru a vedea cu proprii ochi ca exista pescari cu experienta (zic eu) care se gandesc si la generatiile viitoare, si fac ceva concret in acest sens. Apoi depinde de tine.

MARINESCU ADY
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MARINESCU ADY » 09 Mai 2006, 16:45

nuke scrie:
MARINESCU ADY scrie:Cum draq se face ca la acest topic numai tinerii raspund , restul... LINISTE!
Hai sa-ti spun cum am inceput si apoi am continuat ,dupa o pauza mai mare pescuitul...Am 38 de ani si am copilarit la bunici chiar pe malul Snagovului-in satul cu acelasi nume.Lacul reprezenta o atractie irezistibila pt.mine..Din nefericire, bunicul meu a plecat sa pescuiasca ïn ceruri prea devreme pt mine care doream cu ardoare sa invat..Nimeni din cei ""batrini"" ramasi,dar absolut nimeni din cei cu care pescuiam nu mi-au spus decat notziuni elementare..erau oameni care pescuiau de o viatza acolo..oameni care stiau si""citeau""apa...dar nu spuneau...nu-mi raspundeau..Si atunci era peste destul pt. toata lumea...Am stat ani de zile si i-am urmarit,furind incetul cu incetul din experientza lor...
Apoi am cautat cartile lui Tzarus...apoi a venit net-ul...si cum spuneau si ""antevorbitorii"",totul este o problema de acumulat experientza...de a experimenta incontinuu...Fa-tzi neaparat un prieten de virsta ta care are aceiasi pasiune si apuca te de calatorit(delta,baltzi accesibile...) cu el...impartasiti din experientza comuna...Stai ""cumintzel""(dupa ce ceri voie,intotdeauna..) in spatele unui batrin localnic care pescuieste...serveste-l cu un pachet de tigari sau cu 1/2 de tzuica...apoi iscodeste-l..Mergi la o familie de pescari adevaratzi in delta(o pensiune mica..) si roaga-i sa te ia la pescuit cu ei..nu fa nazuri cand o sa-ti spuna de sculat la 3.00 am...

Si acum cate ceva despre mine...
-am 18 ani jumate
-pescuiesc de la 6 ani (prima balta pe care am fost Puiestii de sus jud Buzau , asta n-am sa uit nici o data pe langa emotia prinderii primului peste din viata mea)
-sunt elev in cls12 la un liceu de profil tehnologic (electrotehnica)
-faza cu trezitul la ora 3 nu mai este de mult o noutatea pentru mine...
-tineri de varsta mea NU AU O ASTFEL DE PASIUNE!!! asa ca totzi prietenii mei au alte pasiunii.
-familia mea nu accepta faptul ca am o astfel de pasiune (cade si faza cu delta)
-faptul ca pescarii batrani nu impartasesc nimic din experienta lor mi se face sila (specific pentru Romania)

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 09 Mai 2006, 17:02

Ady ,
te inteleg pe undeva si iti dau dreptate .
e mult mai usor sa ai pe cineva care s stea sa-ti arte si si sa-ti explice ce si cum ...e cazul ideal .
In lipsa de astfel de situatii fericite , iti ramane varianta invatatului de unu singur.
Slava Domnului , exista n-spe reviste , site-uri ca acesta si daca bagi la cutie ce mai zic unii si altii si esti atent si mai ales le pui in practica apoi e foarte posibil .
Pescarii mai in varsta ( si nu numai ei ) nu spun ma nimic pe baza de mentalitate depasita .
Pe vremea lor ,, meseria se fura '' si nu se invatza ....
pur si simplu nu pot si nu vor sa devina niste carti deschise
desigur exista ca peste tot si exceptii.
ce te faceai Ady daca aveai pasiunea asta pe vremea lu Ceashca ?
nu existau publicatii , ce sa mai vorbim de net .....la magazine gaseai doar carlige CRAP , bete de trestie de zahar , gandaci de plastic si nailon Savinesti.....
Multi si-au inceput spinningul cu rotative AN 2 , mulinete Delta Dunarii sau Avat sau mai cine stie ce chestii rusesti .....

important e sa vrei sa inveti .Ai de unde .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Mshad
veteran
veteran

sal

Mesaj de Mshad » 09 Mai 2006, 17:07

Mai Ady,nu stiu ce te stresezi atata cu bosorogii astia,eu am 25 de ani,suntem apropiati de varsta,nu-i mai baga in seama,ca nu inveti de la ei,singur singurel pe balta,acolo e treaba serioasa,acolo inveti de salau,stiuca,biban,crap,caras sau ce te intereseaza,iti spun din propria experienta,majoritatea sunt depasiti,au ramas la stadiul tineretii lor,si cei care mai stiu nu le intri sub piele de impresii ce au.Daca vrei sa schimbam cateva vorbe,poate dam si o iesire ceva,vb pe messenger,id meu e mihaishad,daca n-ai mess,vb aici.Si despre familia ta,ca nu accepta,stai linistit si in privinta asta ca o sa se obisnuiasca,asa a fost si la mine,dar dupa cativa ani de mers la peste frecvent,plecari dis de dimineata s-au obisnuit.Si cu dezordinea care e prin casa,ca insir scule peste tot,si cu miros de peste,cu haine murdare,cu toate.Mai bine te-ai bucura ca ai pasiunea asta,e constructiva,n-are ce sa dauneze si nu te mai lua dupa ce zic cei de varsta ta,si prietenii mei fac glume pe seama pasiunii mele,asa e cand esti tanar :D lasa-i sa vorbeasca si tu vezi-ti de treaba ta.

alex dan
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de alex dan » 09 Mai 2006, 18:34

io am numa 15 ani, is umpic mai mic :roll:
si pe lac, mai ales cand merg singur, daca prind, vin bosorogii la mine:
"baiatu, da nu i cam mic carligu ala de 20"
"nenea io nush daca i mic sau mare, io pe asta lam pus" :lol:

in momente de astea ma simt excelent.
si cand se intampla asa, dupa ce mai zic si eu cate ceva, mai dezvaluie si veteranii cate un loc bun...

asa am ajuns sa cunosc destul de bine lacurile din apropierea orasului!

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 09 Mai 2006, 19:23

Ady,

Eu sunt un "bosorog " care i-a invatat pe multi sa pescuiasca chiar la nivel competitional.
Dar din pacate tu esti in Romania si eu din fericire in America,ca daca am fii mai aproape te-as ajuta fara nici o problema.Si singur poti invata ,dar trebuie mai mult timp si nu are rost sa descoperi tu ceva ce a fost deja descoperit.Am tinut putine secrete pt. mine deoarece participam la concursuri si intr-un fel era explicabil.
Int-o zi la ORADEA am cunoscut un pescar bun,pe nume IANCSI BARTHA dar care nu stia totul pt. a putea face fata unor concursuri si fiindu-mi simpatic,vazandu-l la faza pe oras la concurs ,l-am ajutat cu niste sfaturi si pt. ca se calificase pt. faza pe judet i-am spus sa treaca pe la mine sa-l mai invat cate ceva.
I-am dat sfaturi(avea "mana buna"),momeala de la mine ba chiar si betele mele ,carlige plute etc. si a castigat faza pe judet.
L-am ajutat in continuare ,la faza interjudetana si finala "B" pe tara si a ajuns in primul an de participare la concursuri in finala "A" pe tara tinuta la CALINESTI -OAS,culmea fiind ca in prima mansa a cazut la tragerea la sorti in stanga mea,iar in dreapta mea STEFAN EPARU de la Iasi(care datorita sfaturilor mele si ajutorului a ajuns mai tarziu campion pe tara).
Deoarece am prins mult mai multe platici decat el in aceea mansa (eu luand locul intai pe mansa),m-a intrebat ,Jeane ,tu mai ai ceva in momeala ta ce nu mi-a spus mie.I-am raspuns ,cu ce te-am invatat eu (nada monturi etc.),ai ajuns in primul an de participare la concursuri in finala pe tara,ce voiai sa-ti mai dau si nevasta????!!!!.
De-a lungul anilor BARTHA a ajuns in echipa Romaniei si fiicele lui au fost de mai multe ori campioane pe tara.

Deci nu inseamna ca toti cei mai in varsta nu impartasesc din ce stiu celorlalti.Daca am ajutat pescari impotriva carora am concurat in concursuri(dintre care mai pot aminti pe LUCIAN CRISAN din Aiud,STEFAN DEGERATU din Arad si pe EPARU STEFAN din Iasi)nu va pot spune pe cati alti pescari din jurul meu i-am invatat cate ceva din cele stiute de mine,ca sa pescuiasca mai bine.

Va rog sa ma credeti ca si aici ii invat pe multi pescari americani ce vazand ca prind mai multi pesti ca ei si altfel de cat se pescuieste aici,vin sa ma intrebe cum pescuiesc si nu numai cu sfaturi ci si cu jig-uri ,fir fluorocarbon pt. forfach etc.

Niciodata nu m-am bucurat daca prind numai eu si cel de langa mine nu prinde si chiar neintrebat fiind ,am incercat sa ii ajut daca puteam.

In acelas timp daca am vazut ca un pescar pescuieste f. bine si prinde multi pesti am deschis ochii bine ca sa pot vedea ce si cum face si sunt f. receptiv la orice noutate ,cautand sa gasesc si explicatia si sa o aplic daca se dovedeste a fii buna.

Poate ca multi pescari mai in varsta nu-si spun toate secretele dar daca esti bine crescut ,politicos poti afla de la ei ceva ce poate toata viata nu vei descoperi singur.
Atata doar nu asteptati ca intr-un an sa fiti la fel de bun ca un pescar ce a pescuit o viata intreaga si a acumulat cunostinte ce le comunica sau nu.

Acum datorita internet-ului cel putin pregatirea teoretica e mult mai usor de facut,sunt destui pescari ce pe forum-urile pescaresti dau sfaturi si daca dispuneti de filtrul necesar,puteti invata f, multe lucruri folositoare pescuitului si nu numai.
Insa nu va asteptati ca unul pt. care sursa de venit e pescuitul sa va spuna secretele lui,pt. ca nu o va face indiferent ca e tanar sau batran.

Fir intins,

Jean Scurtu

MARINESCU ADY
utilizator constant
utilizator constant

Re: sal

Mesaj de MARINESCU ADY » 09 Mai 2006, 19:32

Mshad scrie:Mai Ady,nu stiu ce te stresezi atata cu bosorogii astia,eu am 25 de ani,suntem apropiati de varsta,nu-i mai baga in seama,ca nu inveti de la ei,singur singurel pe balta,acolo e treaba serioasa,acolo inveti de salau,stiuca,biban,crap,caras sau ce te intereseaza,iti spun din propria experienta,majoritatea sunt depasiti,au ramas la stadiul tineretii lor,si cei care mai stiu nu le intri sub piele de impresii ce au.Daca vrei sa schimbam cateva vorbe,poate dam si o iesire ceva,vb pe messenger,id meu e mihaishad,daca n-ai mess,vb aici.Si despre familia ta,ca nu accepta,stai linistit si in privinta asta ca o sa se obisnuiasca,asa a fost si la mine,dar dupa cativa ani de mers la peste frecvent,plecari dis de dimineata s-au obisnuit.Si cu dezordinea care e prin casa,ca insir scule peste tot,si cu miros de peste,cu haine murdare,cu toate.Mai bine te-ai bucura ca ai pasiunea asta,e constructiva,n-are ce sa dauneze si nu te mai lua dupa ce zic cei de varsta ta,si prietenii mei fac glume pe seama pasiunii mele,asa e cand esti tanar :D lasa-i sa vorbeasca si tu vezi-ti de treaba ta.

Recunosc ca mesajul tau mi-a placut cel mai tare dintre toate... Ai rabdare putin sa termin si cu bacul (16 iun incepe) si sa vezi atunci iesiri. Referitor la pasiunea mea nu am de gand sa renunt la ea indiferent cat de greu imi este (nimic nu se compara cu o zi de pescuit) :D

Scrie răspuns