Termoclina in rauri?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 13:50

Tot timpul,apa mai calda,de la fund,se va ridica la suprafata fiind mai usoara decit cea rece aflata imediat sub gheata,astfel,nu exista un strat de apa cu temperatura perfect constanta caci altfel ar ingheta pina la fund,bocna..Este un circuit in permanenta miscare,apa calda de la fund ,va inlocui tot timpul apa mai rece de sub gheata,creindu+se astfel un circuit lent,dar circuit..E valabil si pe riruri,nu am inventat eu nimica,asta este de cind lumea...
Gresesti...
Apa are densitatea maxima fix la 4 grade. Asadar apa de 4 grade de la fund nu se poate ridica la suprafata ...ca e cea mai grea din lac :D
In plus, prin absurd, daca ar exista acel circuit ...cum dreac apa calda de 4 grade ajunge la suprafata , se raceste la 0 grade...si coboara . Cum se incalzeste la loc la 4 grade? Ca sa mentina circuitu?
E resou lu pikemon deja instalat? :D

Tocmai de-aia nu ingheata complet, pentru ca apa de 4 grade, fiind cea mai grea nu ajunge niciodata la suprafata unde tinde spre 0 grade.
Daca ar fi cum zici tu ar ingheta pana la fund lacurile....

In rau nu ingheata toata apa din cauza curentului...
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 30 Ian 2012, 13:55

@Tavi , nu vreau sa impun nimanui o parere si nici sa contrazic pe nimeni .

Decat ca tu susti ca termoclina este delimitarea dintre 2 straturi de apa de temperaturi si densitati diferite ( ceea ce este corect ) dar mai ales pe un rau treaba asta nu este uniform distribuita .
Chiar daca si pe o suprafata de 100 de m patrati apar 2 straturi de apa cu temperaturi deci si cu densitati diferite tot termoclina se numeste .

Asta incerc sa explic eu , astfel de fenomene pt aparea si punctual ( gropan , izvor subacvatic ) si nu sunt o treaba uniform distribuita nici pe rauri si nici pe lacuri .

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Ian 2012, 14:00

razvan , interesante observatiile si e posibil sa fie asa .

nu trebuie facut un fetish din termoclina asta ....gata nu am termoclina nu prind peste sau daca am termolcina , hopa e peste stiva si am dat de paradisul halieutic , se vor inghesui pestii in juvelnic .

Adesea pestii se atin in zona termoclinei din motive de temperatura , hrana si oxigen solvit

dar atat .....
sunt pesti care stau sub termolcina in apele de munte bine mersi . Asta nu inseamna ca se si prind . Probabil la temperatura si oxigenul solvit de acolo acrtivitatea lor e sublima...dar ....

gigi si razvan

ati auzit de data mining ?

e atunci cand ai o concluzie pe care vrei s-o tragi neaparat si incepi sa aduni doar acele date care o confirma ....pt a intocmi o demonstratie

in raurile de la noi nu avem termoclina , cum am mai spus nu apuca sa se stratifice .....nu stiu ce anume gropan e irelevant pt a stabili comportamentul unui peste in raul ala .
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 30 Ian 2012, 14:11

Sorine nu am zis ca se poate face o fisa a comportamenului unui peste pe rau in functie de termoclina . Eu doar am sustinut ca punctual exista acest fenomen si pe rau dar nu se poate generaliza .

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Ian 2012, 14:16

rosu r. scrie:Sorine nu am zis ca se poate face o fisa a comportamenului unui peste pe rau in functie de termoclina . Eu doar am sustinut ca punctual exista acest fenomen si pe rau dar nu se poate generaliza .
oki , am inteles
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 14:17

Io cred ca voi va grabiti sa etichetati o diferenta de temperatura punctuale din rau (pe care nu o contest) ca termoclina.
Ceea ce e incorect dpdv fizic daca vreti...
Termoclina apare in lacuri si oceane, adica in ape suficient de adanci, de mari si de linistite ca sa aiba timp straturile respective sa se uniformizeze si delimiteze.
In rauri asa ceva e imposibil... adancimea e mai mica, curentul e constant...
Diferentele punctuale de temperatura apar din alte cauze, sunt mult mai mici ca intindere e aiurea sa zici ca-s termocline mai mici... :D
Spuneti ca sunt zone cu tempratura diferita si gata ...si io-s de acord... :D
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 30 Ian 2012, 15:16

nu ma pot abtine!

cei care se indoiesc inca de existenta termoclinei ii invit sa faca urmatorul experiment .
umpleti cada de baie(nu de vin ) cu apa la 4grade, bagati c...l gol in apa,asteptati timp de 2 lansari pe apa de 15 m.
dati drumul la apa, la jetul de la dus (temperatura variaza intre 4,2-37 grade)
Cu cat gradientul termic e mai mare cu atat o sa vedeti termoclina mai clar.
Acest esperiment dovedeste in plus, o legatura intima intre gaura c......i si nervul optic, in sensul ca apa rece provoaca lacrimi fierbinti. Daca nu sesizati nimica, puteti baga in decubitus dorsal si sonda sonarului setata pe celsius.
cei care vor sa ia oscarul sau mai bine pulitzer, pot filma pestii care apar fix in termoclina.q.e.d.
daca aveti chef de un lanseu, puteti baga dar numai longitudinal pe termoclina.iarna grea monser !
inchei cu
Prostia este aberaţia care a primit o consacrare afectivă. Gabriel Liiceanu :twisted: :twisted:
walleye

Nemernic
veteran
veteran

Mesaj de Nemernic » 30 Ian 2012, 15:43

adrian frunza scrie:nu ma pot abtine!

Acest esperiment dovedeste in plus, o legatura intima intre gaura c......i si nervul optic, in sensul ca apa rece provoaca lacrimi fierbinti.
Cine se poate abtine ?!??????????????
:lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1: :lol1:
Help a man when he is in trouble, and he will remember you when he is in trouble again...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 15:50

Tavi scrie:Io cred ca voi va grabiti sa etichetati o diferenta de temperatura punctuale din rau (pe care nu o contest) ca termoclina.
Ceea ce e incorect dpdv fizic daca vreti...
Termoclina apare in lacuri si oceane, adica in ape suficient de adanci, de mari si de linistite ca sa aiba timp straturile respective sa se uniformizeze si delimiteze.
In rauri asa ceva e imposibil... adancimea e mai mica, curentul e constant...
Diferentele punctuale de temperatura apar din alte cauze, sunt mult mai mici ca intindere e aiurea sa zici ca-s termocline mai mici... :D
Spuneti ca sunt zone cu tempratura diferita si gata ...si io-s de acord... :D

Tavi,daca nu vrei tu sa fie termoclina ,gata,nu e.... :lol:
Numai te rog sa imi explici de ce o diferenta mai slab conturata ,nu poate fi numita termoclina din moment ce definitia zice ca este zona dintre doua mase de apa cu temperaturi diferite..Nu zice cu cit si cu ce marime..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 30 Ian 2012, 16:07

io am inteles, un cerc facut cu markeru de grosime 2mm e mai cerc decat unul facut cu creionu cu mina de 0.5 :lol: :lol: :lol:

:lol:

Scrie răspuns