Termoclina in rauri?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 16:10

adrian frunza scrie:nu ma pot abtine!

cei care se indoiesc inca de existenta termoclinei ii invit sa faca urmatorul experiment .
umpleti cada de baie(nu de vin ) cu apa la 4grade, bagati c...l gol in apa,asteptati timp de 2 lansari pe apa de 15 m.
dati drumul la apa, la jetul de la dus (temperatura variaza intre 4,2-37 grade)
Cu cat gradientul termic e mai mare cu atat o sa vedeti termoclina mai clar.
Acest esperiment dovedeste in plus, o legatura intima intre gaura c......i si nervul optic, in sensul ca apa rece provoaca lacrimi fierbinti. Daca nu sesizati nimica, puteti baga in decubitus dorsal si sonda sonarului setata pe celsius.
cei care vor sa ia oscarul sau mai bine pulitzer, pot filma pestii care apar fix in termoclina.q.e.d.
daca aveti chef de un lanseu, puteti baga dar numai longitudinal pe termoclina.iarna grea monser !
inchei cu
Prostia este aberaţia care a primit o consacrare afectivă. Gabriel Liiceanu :twisted: :twisted:

Nici io nu ma pot abtine sa ma intreb oare ce cauta ilustra dumneavoastra persoana printre bietii paminteni..S-a spart cumva turnul de fildes de pe tarimul lui Gerula de unde ne priveati cu suverana compasiune..???
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 16:11

pikeman scrie:io am inteles, un cerc facut cu markeru de grosime 2mm e mai cerc decat unul facut cu creionu cu mina de 0.5 :lol: :lol: :lol:

:lol:
Tu esti o figura de om.. :lol: :lol:

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 16:43

semlecangheorghe scrie:
Tavi,daca nu vrei tu sa fie termoclina ,gata,nu e.... :lol:
Numai te rog sa imi explici de ce o diferenta mai slab conturata ,nu poate fi numita termoclina din moment ce definitia zice ca este zona dintre doua mase de apa cu temperaturi diferite..Nu zice cu cit si cu ce marime..
Nu zice numa asta. Nu e vorba cat de slab e conturata...e vorba de intreg mecansimul de formare... Nu tot ce e diferenta de temperatura este termoclina.
Exemplu: in lacuri, la mal, la adancimi mici sunt zone cu apa calda, mai calda decat restul apei de la suprafata. Ca si pe rau unde e curent slab catre deloc si adancime mica.
E o zona intre mase de apa de temperaturi diferite?
Este
E acea zona termoclina?
Nu este.
Termoclina e la vreo 10 metri mai jos...dar doar in lac.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 30 Ian 2012, 16:49

devine din ce in ce mai obositor pescuitul asta :(
cre ca voi reusi sa ma las...

termoclima... sigurul "termo" care imi vine in cap acum e termosul cu ceiut.. :D
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 19:09

Tavi scrie:
semlecangheorghe scrie:
Tavi,daca nu vrei tu sa fie termoclina ,gata,nu e.... :lol:
Numai te rog sa imi explici de ce o diferenta mai slab conturata ,nu poate fi numita termoclina din moment ce definitia zice ca este zona dintre doua mase de apa cu temperaturi diferite..Nu zice cu cit si cu ce marime..
Nu zice numa asta. Nu e vorba cat de slab e conturata...e vorba de intreg mecansimul de formare... Nu tot ce e diferenta de temperatura este termoclina.Exemplu: in lacuri, la mal, la adancimi mici sunt zone cu apa calda, mai calda decat restul apei de la suprafata. Ca si pe rau unde e curent slab catre deloc si adancime mica.
E o zona intre mase de apa de temperaturi diferite?
Este
E acea zona termoclina?
Nu este.
Termoclina e la vreo 10 metri mai jos...dar doar in lac.

Ok.Poate fi asa cum spui tu...Eu doream ,in articol sa arat ca intre doua straturi de apa cu temperaraturi diferite pestii,vor prefera stratul cu temperatura mai apropiata de optimul lor de mediu,deci,iarna apa mai calda.Am cautat oleaca pe net si am gasit definitia aceea care zicea ca termoclina este stratul care desparte doua mase de apa cu temperaturi diferite..Nu am intrat in detalii...poate de aici greseala mea.Pe viitor voi fi mai atent..

.

nucus
veteran
veteran

Mesaj de nucus » 30 Ian 2012, 19:43

Gigi,termoclina,termoclima,termoclisma (cu sau fara th ) etc dar l-ati uitat pe Euler si ceva legi ale fluidelor :lol: . La inceput incercati cu un fir ideal de fluid !Pentru ca asa ceva nu se exista ,incercati o stacana de vin (merge si fiert cu toate ca e mare pacatul,fata de fluid)!
Mi-am adus aminte ,de "Lumea tacerii"a lui J.Y.C. care povesteste de ceva curenti oceanici care curg efectiv ca niste riuri sau fluvii . Distanta dintre o apa "normala"si una extem de rece ,ca si dintre o "apa"extrem de limpede si una opaca ,era nesesizabila .Sa fie termoclina ? Posibil,oricum interesant subiect !

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 21:18

Da era mai interesant daca scriam ,`exista o termoclina pe riuri??`Daca putem face o asemanare intre termoclina aia originala de lac,mare,ocean si diferentele mici e temperatura existente pe un riu..??Nu stiu,oricum pesti tot mai putini si `termocline`tot mai multe....goale ,din pacate..

.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 30 Ian 2012, 22:21

Pestii cauta termoclina doar atunci cand aceasta este palierul ce se apropie cel mai mult de optimul de mediu. Acolo trebuie sa existe o anumita stabilitate ca sa se adune si sa se formeze o conglomerare de microorganisme care sa formeze acel magnet pe care termoclina il exercita asupra pestilor.Acolo unde curentul raului amesteca continuu straturile de apa, e foarte greu sa se stabilizeze temperatura si sa ramana constanta pe nu anumit nivel si sa se delimiteze aceea zona bogata in microfauna.

Un alt aspect legat de microfauna, care teoretic trebuie sa existe pt ca pestii sa fie interesati de "termoclina", e temperatura scazuta pe timp de iarna care face ca apa sa fie atat de saraca in microorgaise incat nu putem vorbi de o aglomerare a acestora decat eventual in straturile de jos, unde datorita compusilor din substrat exista hrana si un optim in sezonul rece.

Eu asa o vad si am vorbit cu Gigi azi despre conjunctura dintre cele 2 poduri.E clar ca pestii se misca de la 6-7m la 1-0,5 m in functie de nivelul raului, temperatura, luminozitate, hrana, etc, dar asta nu inseamna ca ei se misca doar pt ca urmaresc termoclina.
E adevarat ca in anumite momente pestii profita de optimul de comfort oferit de un anumit palier, care apare cateodata bine definit char si pe sonar, unde se aglomereaza microorganismele, dar acest lucru nu se intampa pe toata perioada anului. :wink:
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 30 Ian 2012, 23:26

Am gasit ceva interesant despre termoclina intr-un manual de scufundari, la pagina 130, subcapitolul TEMPERATURA.

http://www.scribd.com/doc/51893635/manual-OWD-NAUI-ro
Ultima oară modificat 31 Ian 2012, 14:57 de către Adelin, modificat 1 dată în total.
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 31 Ian 2012, 06:30

Adelin a scris
Eu asa o vad si am vorbit cu Gigi azi despre conjunctura dintre cele 2 poduri.E clar ca pestii se misca de la 6-7m la 1-0,5 m in functie de nivelul raului, temperatura, luminozitate, hrana, etc, dar asta nu inseamna ca ei se misca doar pt ca urmaresc termoclina.
La pod este un caz...mai aparte,tocmai din cauza acelei zone destul de mari unde balteste apa..Cit despre nivelul apei,ca sa zic ,asa constant de aproape un an nu a fost Muresul de cind ma stiu..

.

Scrie răspuns