Termoclina in rauri?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 12:41

Gigi, pesti se aduna in anumite locuri pe rau din mai multe motive, temperatura e doar unul dintre ele:
prezenta hranei, curent, obstacole, lumina, etc
In plus pestii sunt diferiti ca preferinte, inclusiv temperatura.
Optimul de temperatura nu e acelasi la toate speciile.
Faptul ca nu exista termoclina in rauri nu insemna ca pestii se imprastie in toata masa apei.
Si nici invers, daca pestii sunt grupati rezulta ca exista termoclina?
Astea nu sunt argumente ca exista termoclina in rau.
Daca ar exista ar fi vizibila pe sonar (din cauza densitatii diferite a apei la temperaturi diferite) sau, daca e prea "slaba" ar putea fi masurata temperatura diferita a straturilor de temperaturi diferite cu termometrul.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Ian 2012, 12:46

semlecangheorghe scrie:Sorin a scris
e observabila pe sonar la noi pe lacurile adanci de munte

Am auzit asta.Are cumva legatura cu concentratia de plancton si mici vietuitoare acvatice ,in zona aceea??
e observabila pe sonar pt ca termoclina separa doua straturi cu densitate diferita .
avand densitatea diferita trimit inapoi la transducer semnnale diferite , astfel incat iti apar pe sonar in mod clar cele 2 straturi de apa

cel mai adesea e undeva in 15-25 ft , nu mai jos

si da zona respectiva tine peste pentru ca acolo concentratia de oxigen se schimba , temperatura se schimba ceea ce atrage pestii si alte vietutoare

dar repet e valabila pe verticala acolo unde separatia asta poate avea loc
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 30 Ian 2012, 12:48

Tavi, te bagi la pariu ca exista termoclima pe rau? nu de alta dar astia nu au debit la olt si il mai opresc asa cateva ore pe zi :lol: stiu ceva gropane de 12 m , e suficient de termoclisma ? :lol: :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 12:50

Pariu pe ce? :D
Musca 13

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Ian 2012, 12:56

va zic io pe ce :
daca va castiga pikemonu , tavi va trebuei sa prinda un clean la fly cu echipament de baitcast :D
daca va castiga Tavi pariul , la fel :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

rosu r.
veteran
veteran

Mesaj de rosu r. » 30 Ian 2012, 13:03

Asa cum a zis si Sorin delimitarea are loc pe verticala si cum bine probabil a observat si el termoclina nu este uniforma pe toata suprafata lacului apare la diferite adancimi in functie de temperatura apei sau de curentii de apa care apar .

La fel cum pe lacuri sunt zone unde termoclina lipseste si astea la scoala am invatat ca sunt pasaje de trecere pentru pesti .

Exista o teorie pe care ne-a impatasit-o un profesor la Piscicultura cum ca anumite specii de esti nu pot trece de temoclina decat in locuri unde aceasta lipseste si apa este relativ uniforma k temperatura . In locurile unde exista termoclina si diferenta de temperatura este sa zicem 4-6 grade poate provoca " soc termic " in cazul in care trecerea intre cele doua straturi este brusca .

Un exemplu ar fi clenii prinsi pe Siriu sub nivelul termoclinei care odata ajunsi la barca erau pe jumatate morti din cauza "socului termic" .

Pestii vor alege mereu zona care corespunde din cat mai multe puncte de vedere necesitatilor proprii si in limbaj piscicol asta se numeste zona de confort , care difera de la specie la specie si asta poate determina ca de exemplu pe lacurile de munte anumite specii sa stea doar deasupra termoclinei si unele doar dedesupt .

Si pe rauri exista termoclina doar ca nu atat de bine delimitata ca pe lacuri dar exista . De exemplu pe Dunare unde sunt gropi destul de adanci , am vazut gropi cu 33 de metri adancime care pe timp de iarna fierb de peste acolo termoclina este delimitata atat de diferenta de temperatura cat si de diferentele de viteza ale curentului .

Si ar mai fi un exemplu de luat in calcul : daca exista izvoare subacvatice acestea indiferent de sezon au o temperatura costanta in undeva intre 8 si 14 grade deci mult peste temperatura pe care o au apele de fund in sezonul de iarna . Acolo se vor forma termocline indiferent de curent si apar pe soar sub forma unor "baloane" .

Sper sa nu am plictisit pe nimeni cu un mesaj atat de lung .

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 30 Ian 2012, 13:09

semlecangheorghe scrie:In zilele cu soare,chiar daca este rece afara,ies de pe gropi,pe apa de 1+2m.Lucru firesc ,deoarece ,in acele portiuni apa se incalzeste citeva zecimi de grad,generind o termoclina temporara...
un fenomen similar am observat si eu totusi mult mai clar delimitat. Practic
dupa turnover-ul de toamna, mai bine zis la inceput de iarana, am observat deseori o chestiune si anume: in timp ce derivam pe mijlocul albiei pe apa de 5m am constatat ca majoritatea covarsitoare a pestilor circulau in bancuri mai mici sau mai mari intr-un strat de apa cuprins intre 0,8 si 1,2 m fara ca pe sonar sa imi apara termoclina . fenomenul asta l-am putut observa de cand apa a avea la suprafata 2 grade si pana cand gheata m-a blocat la mantinela. foarte rar apareau pesti in afara intervalului mentionat .

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 13:32

Rosu R. a scris..
Si pe rauri exista termoclina doar ca nu atat de bine delimitata ca pe lacuri dar exista . De exemplu pe Dunare unde sunt gropi destul de adanci , am vazut gropi cu 33 de metri adancime care pe timp de iarna fierb de peste acolo termoclina este delimitata atat de diferenta de temperatura cat si de diferentele de viteza ale curentului
Cam asta am vrut sa zic si eu..

Si asa cum zice Sorin exista o legatura intre temperatura apei,cantitatea de oxigen ce o contine si microfauna din apa,iar acolo vor fi si pestii.Cred ca este un concurs de factori mai degraba,dar toti sint in legatura cu temperatura apei..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 13:35

@ rosu.r
Sunt convins ca in gropane de 30+ de metri in fluvii ca dunarea pot exista diferente de temperatura si evident de curent. Si sunt convins ca si pe Mures sau pe rauri mai mici exista aceste diferente de temperatura.
Atat doar ca termoclina inseamna altceva...
Inseamna delimitarea intre doua straturi de apa de temperaturi diferite...nu un gropan de pe fund si nici izvoare subterane...
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 13:42

kingofbeasts scrie:asa cum s-a zis termoclina e un strat de apa (de regula subtire) care delimiteaza alte 2 straturi cu temperaturi diferite.
Imagine practic existenta ei depinde de existe ... fundul.

V ati intrebat de ce nu ingheata complet un lac??
Pentru ca la temperatura de 4gr apa are o anumita densitate.Iarna,este adevarat,straturile superficiale pot scadea sub 4grade pina mult sub zero ,deci ingheata..Insa numai un strat...Apa de la fundul lacului are o temperatura de 4 grade,In contrast,apa de la suprafata ,imediat sub stratul de gheata,are o temperatura apropiata de 0 grade.

Tot timpul,apa mai calda,de la fund,se va ridica la suprafata fiind mai usoara decit cea rece aflata imediat sub gheata,astfel,nu exista un strat de apa cu temperatura perfect constanta caci altfel ar ingheta pina la fund,bocna..Este un circuit in permanenta miscare,apa calda de la fund ,va inlocui tot timpul apa mai rece de sub gheata,creindu+se astfel un circuit lent,dar circuit..E valabil si pe riruri,nu am inventat eu nimica,asta este de cind lumea...Daca acest circuit nu ar exista ,riurile si lacurile ar ingheta pina la fund ,bocna...Intre aceste starturi de apa este termoclina..Nu poti sa zici ca intr un riu toata apa are aceeasi temperatura,asa ceva nu exista..caci ar ingheta complet..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Scrie răspuns