Termoclina in rauri?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 11:46

zona de discontinuitate...asta ziceam si eu..si da, exista si pe riuri,se pare..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 30 Ian 2012, 11:58

am citit si eu articolul respectiv si nu pot sa zic ca nu m-a contrariat

Ce vrei tu sa zici Gigi e ca in rauri in sezonul rece , pestii prefera apele mai calde , indiferent unde apar ele : maluri cu apa mica , margini de curenti ...etc
acolo se vor aduna si pestii prada si deci logic ca acolo vin si rapitorii

pana aici ok

termoclina insa nu are nici o legatura cu treaba asta

termoclina e doar linia de demarcatie intre 2 straturi de apa cu temperaturi diferite , stratuir care se delimiteaza pe verticala ....
ea apare in ape adanci statatoare
n-o s-o vedem in garle de campie de 2-3 m ....unde prima pala de vant amesteca straturile de apa instant
e observabila pe sonar la noi pe lacurile adanci de munte

in rauri , cel putin cele de la noi nu are sens sa vorbim de termoclina

daca am o intinsura cu o apa mai calda decat curentul de apa de la marginea ei acolo nu e o termoclina

daca am 2 curenti de apa unu mai cald si unu kai rece , intre ei nu se creeaza o termoclina .

eu asa cred ca ai vrut sa exprimi prea complicat un lucru simplu pt raul ala ....pestele a venit la apa calda sa vaneze ...si de fapt atat
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 12:03

Termoclina presupune existenta a doua straturi de apa cu temperaturi diferite.
Intre aceste doua straturi apare termoclina, acolo temeratura apei se modifica mai "tare". Aceste straturi sunt orizontale si au o oarecare intindere...de-aia e posibil fenomenul doar in oceana si lacuri mari si adanci, termoclina nu sta ascunsa dupa un picior de pod. :D
Asa ceva nu poate aparea in rauri pentru ca din cauza curentului nu pot exista doua straturi orizontale, distincte cu temeraturi diferite.
Ca apar discontinuitati locale din diverse motive, sunt de acord, dar este gresit sa numim acest fenomene termoclina.

l.e. ups, acu vad ca a postat baitcastoru...
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 30 Ian 2012, 12:05

si eu m-am intrebat deseori daca Thermoclima traieste si pe rauri si de la ce dimensiuni putem s-o retinem :D
Dunare ex personal..nu am ajuns la nicio concluzie..asa ca ies la epscuit cand pot fara sa ma stresez cu termoclima..
personal cred ca pe ape curgatoare ca Duanre diferentele de temperatura sunt mici...
nu am dovezi, nu am masurat...deci e doar o supozitie...

sper sa nu aflu niciodata adevarul suprem si sa ma multumesc cu rezultate amatoricesti in amterie de pescuit..si sa pot sa ma scuz seara acasa..azi nu a tras..fin'a termoclima... a scazut aoa..a crecut, barometru... plus ca a fost cutremur in venezuela...etc :D
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 12:16

Eu nuam timp si nici nu vad nici rostul sa despic firul in patru,cu masuratori si alte teorii...Eu asta am constatat pe unde pescuiesc eu...Si am vazut in definitia termoclinei ca este zona dintre doua straturi de apa cu temperaturi diferite...Nu zicea nicaieri ca este posibila doar in lacuri si oceane..Si acuma sa fim seriosi ,in lacuri nu sint curenti??Nici in ocean??Acolo nu bate vintul??

Si situatia care am descris o eu ,ca yiua apele mai mici se icalyesc??Aia nu este o stratificare pe orizontal??Adica sus este o patura de apa mai calda,cu ceva decit dedesubt.Si da, se formeaza mai ales dupa piciorul podului,caci acolo balteste apa,efectiv..Cu ce am iesit eu din definitia termoclinei??Da ma rog daca am gresit,scuze..

.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 12:19

Tavi a scris
Asa ceva nu poate aparea in rauri pentru ca din cauza curentului nu pot exista doua straturi orizontale, distincte cu temeraturi diferite.

Ba pot sinca bine de tot.Daca nu ar exista cum spui tu,inseamna ca pestii ,ar fi peste tot in masa apei pe timp de iarna,ori realitatea de la fata loclui este alta,ei fiind adunati doar in anumite locuri...acolo unde chiar si cu o yecime de gred apa este mai calda decit restul apei..[/quote]

.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 30 Ian 2012, 12:21

ok...
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 30 Ian 2012, 12:25

Sorin a scris
e observabila pe sonar la noi pe lacurile adanci de munte

Am auzit asta.Are cumva legatura cu concentratia de plancton si mici vietuitoare acvatice ,in zona aceea??

.

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 30 Ian 2012, 12:34

asa cum s-a zis termoclina e un strat de apa (de regula subtire) care delimiteaza alte 2 straturi cu temperaturi diferite.
Imagine practic existenta ei depinde de existe ... fundul.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 30 Ian 2012, 12:38

gigi nebunule, ai gasit un alt fel de termoclina :lol:
io zic sa il brevetezi :twisted:

Scrie răspuns