Mesaj
de apsalba » 25 Mai 2008, 09:22
Pe 23 mai a aparut ultima varianta a Ordinului privind practicarea pescuitului sportiv.
Iata noul text
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ORDIN
privind practicarea pescuitul recreativ/sportiv
În temeiul art. 8, lit.d) şi art. 23, alin(2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura;
În temeiul art. 7, alin.(7) din Hotărârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
Având in vedere, Referatul de aprobare al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură nr. 2678/07.05.2008
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul
O R D I N
Art. 1 - Practicarea pescuitului recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii din domeniul public al statului se face pe baza permisului de pescuit recreativ/sportiv nominal eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, denumita în continuare Agenţia.
Art. 2 - (1) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este un document, cu regim special, înseriat, a cărui tipărire este asigurată de Agenţie.
(2) Permisul de pescuit recreativ/sportiv este nominal, netransmisibil şi se eliberează anual.
(3) Modelul permisului de pescuit recreativ/sportiv este prevăzut în Anexa nr. 1.
Art. 3 - Permisul de pescuit recreativ/sportiv atestă calitatea de pescar sportiv.
Art. 4 - (1) Practicarea pescuitului recreativ/sportiv prin asociaţiile de pescari sportivi, legal constituite, se face pe baza unui plan de management, elaborat pe o perioadă de 5 ani .
(2) Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în apele de munte se face prin asociaţiile de pescari sportivi, legal constituite, şi/sau prin administratorul fondului forestier, proprietate publică a statului, în baza unui plan de management, elaborat pe o perioadă de 5 ani .
(2) Caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească planul de management şi documentele de prezentare sunt prevăzute în Anexa nr. 2.
(3) Agenţia eliberează permisele de pescuit recreativ/sportiv nominale, în baza solicitării asociaţiilor de pescari sportivi şi administratorului fondului forestier, al căror plan de management a fost aprobat prin decizia preşedintelui Agenţiei, pentru zona solicitată.
Art. 5 – (1) În cazul nerespectării condiţiilor pe care şi le-au asumat prin planul de management, asociaţiile de pescari sportivi şi administratorul fondului forestier pierd dreptul de a pescui recreativ/sportiv în zona solicitata.
(2) Pierderea dreptului de practicare a pescuitului recreativ-sportiv se face prin decizia preşedintelui, la propunerea personalului cu drept de inspecţie şi control din cadrul Agenţiei.
Art. 6 -(1) Practicarea pescuitului recreativ/sportiv pe o anumită zona se face de către un singur organism, al cărui plan de management a fost aprobat de Agenţie.
(2) În cazul în care pe un bazin hidrografic pescuitul recreativ/sportiv este practicat de către mai multe asociaţii de pescari sportivi, fiecare pe o anumită zonă, acestea au obligaţia să-şi coreleze acţiunile din planurile de management, împreună cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, astfel încât ecosistemul respectiv să fie tratat în mod unitar.
(3) Acţiunile specificate în planul de management se vor face în prezenţa personalului cu drept de control si inspectie al Agenţiei.
Art. 7 - (1) Deţinătorul permisului de pescuit recreativ/sportiv poate practica pescuitul recreativ/sportiv şi în zonele în care asociaţiile de pescari sportivi, au fost nominalizate, în condiţiile stabilite de către acestea.
(2) În zonele în care nu au fost nominalizate asociaţii de pescari sportivi, practicarea pescuitului recreativ/ sportiv se face în baza permisului de pescuit recreativ/sportiv.
Art. 8 - Asociaţiile de pescari sportivi care practică pescuitul recreativ/sportiv au obligaţia de a sprijini cu persoane angajate si autorizate in condiţiile legii, personalul Agenţiei cu drept de inspectie şi control, în acţiunile de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi infracţiunilor.
Art. 9 - La data intrării în vigoare a prezentului ordin, se abrogă Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 514/2007 privind practicarea pescuitului recreativ/ sportiv în bazinele piscicole naturale, publicat in Monitorul Oficial al României nr. 451 din 4 iulie 2007.
Art. 10 - Anexele nr. 1- 2 fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 11 - Prezentul Ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
MINISTRU,
DACIAN CIOLOÅž
Anexa nr. 1
Model de permis de pescuit recreativ/sportiv nominal
Descriere :
Permisul este înseriat şi cu elemente de securizare
Dimensiunile formatului sunt: lungime – 10 cm, lăţime – 7 cm
Anexa nr.2
Planul de Management propus de asociaţia de pescuit sportiv, pentru zona de pescuit solicitată, trebuie să conţină următoarele:
· Datele de identificare şi delimitarea zonei de pescuit;
· Măsurile şi obiectivele de management pentru pescuitul sportiv;
· Date generale referitoare la fauna piscicolă existentă;
· Măsurile propuse pentru păstrarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu;
· Măsurile propuse pentru refacerea habitatelor acvatice din zona de pescuit;
· Măsurile propuse pentru menţinerea şi refacerea populaţiilor de peşti;
· Măsurile propuse pentru amenajarea de locuri de pescuit sportiv;
· Prezentarea planului de supraveghere şi pază a bazinului piscicol natural;
· Regulamentul de pescuit recreativ/sportiv;
· Lista cu personalul propriu angajat, atestat pentru activitatea de pază şi control, în condiţiile legii.
Documentele de prezentare a asociaţiei de pescuit sportiv:
· Cod de identificare fiscală;
· Sentinţă civilă de înfiinţare;
· Statut;
· Certificat de înregistrare în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor;
· Bilanţ contabil cu viză de la Finanţele Publice;
· Istoric al activităţilor desfăşurate în ultimii doi ani.
SECRETAR DE STAT, SECRETAR DE STAT,
CORNELIA HARABAGIU ISTVAN TOKE
SECRETAR GENERAL,
SERGIU SORIN CHELMU
DIRECÅ¢IA JURIDICÄ‚,
DIRECTOR,
LAURENÅ¢IU LUPU
REGIA NAŢIONALĂ A PĂDURILOR ROMSILVA
DIRECTOR GENERAL, DAN IOAN ALDEA
DIRECÅ¢IA GENERALÄ‚ MANAGEMENT, FOND FORESTIER, FUNCIAR ÅžI CINEGETIC
DIRECTOR GENERAL, DRAGOÅž CIPRIAN PAHONÅ¢U
AGENÅ¢IA NAÅ¢IONALÄ‚ PENTRU PESCUIT ÅžI ACVACULTURÄ‚
PREÅžEDINTE,
GHEORGHE ÅžTEFAN
Din textul ordinului se vede clar faptul ca pentru RNP Romsilva exista un interes in a pastra apele de munte. Ce nu este clar, este care este acest interes. Numai un neinitiat in astfel de acte normative nu intelege un lucru evident si anume faptul ca RNP nu are ce cauta pe domeniul pescuitului sportiv si implicit in textul ordinului. Daca ANPA da in administrare asociatiilor si RNP Romsilva bazinele piscicole, ce atributii mai are?
Insasi temeiurile de drept invocate in preambulul ordinului scot din carti RNP, intrucat RNP este regie autonoma nu for de organizare sau reprezentare al pescarilor sportivi. Mai mult decat atat in insasi legea ei de organizare si functionare, unde sau introdus notiuni de gestionare a fondului piscicol din apele de munte (pestele fiind considerat produs secundar al fondului forestier) se precizeaza clar ca aceasta gestionare se face in conditiile legii. Ori legea pescuitului nu face nici o referire la RNP ca responsabil al pescuitului sportiv in apele de munte. Ordinul nu poate iesi din cadrul OUG 23/2008. RNP poate doar sa faca acvacultura in amenajarile sale (pastravarii, etc.) pe baza de licenta de acvacultura, nicidecum pescuit sportiv.
FNPSR va face obiectii scrise la acest ordin.