...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
MuskMd
veteran
veteran

Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Mesaj de MuskMd » 02 Noi 2012, 19:10

osos...... :evil:

:lol: :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 02 Noi 2012, 19:29

osos si ietic! :lol: :twisted: :P

D2O
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de D2O » 02 Noi 2012, 20:16

...deci 8),pe vremuri,exista un mic peste pe neajlov,tiganus se numea si parca intelesesem ca este specie endemica. nu am vazut exemplare mai mari de 15 cm si probabil sub 100 g. la pod la calugareni era cel mai prins si mai retinut peste candva...demult.probabil retinerea a 5 kg din pestele asta reprezenta un procent din intreaga lui populatie.deci... 8)

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 02 Noi 2012, 20:24

D_ali scrie:5 kile de clean cum o fi? :lol: :twisted: :roll:
...aprox. 2X :

http://www.rapitori.ro/forum/gallery/im ... e_id=15830 b

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 02 Noi 2012, 20:29

D2O scrie:...deci 8),pe vremuri,exista un mic peste pe neajlov,tiganus se numea si parca intelesesem ca este specie endemica. nu am vazut exemplare mai mari de 15 cm si probabil sub 100 g. la pod la calugareni era cel mai prins si mai retinut peste candva...demult.probabil retinerea a 5 kg din pestele asta reprezenta un procent din intreaga lui populatie.deci... 8)
Bravo, coane...iete cine prishepe! :idea:

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 02 Noi 2012, 20:40

domnilor in anii pe care ii am am invatat un luru : omul face ce vede acasa... dincolo de asta va exxista o evolutie sau involutie in limitele educatiei pe care a primit-o .....
io ce sa zic.... am omorat in viata 3 cleni , un pastrav , 2 crapi ,2 somotei, 2 stiuci si creca adunat 5 kg de biban . Dupa cleni si pastrav si in ziua de azi imi pare rau...... si sincer mi se pare mai important sa il gasesc viu, sa ma distrez prinzandu-l( sau nu) si sa mai am si altadata o sansa.....

Daca ar colcaii apele probabil as retine si eu...dar la stadiul actual.... nu imi prea vine.
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 02 Noi 2012, 21:33

Hmmm, la clean si pastrav nu m-am mai scapat de cativa ani buni, am facut un pocinog cu cativa avati acu' vreo doi ani si-am mai tras la plita&saramura niste bibonoi (cateva sarje/sa fie primit:) ) , la care sincer n-am reusit sa abtzin... :mrgreen:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 03 Noi 2012, 11:57

T.Adrian scrie:Bine punctat Lucky. Raspunsul e ca pe partea de pescuit nu exista nimeni care sa se asigure de respectarea legii...
Raspunsul e incomplet !
De ani de zile se discuta si se despica aceleasi subiecte in n topicuri de pe z forumuri, si nimeni nu ajunge macar o data si la concluzia ca in acelasi timp cu raspunsul de mai sus, nu exista o preocupare a nimanui,..."sa respecte legea"; 99,9% dintre noi, pescarii, activi sau nu pe forumuri, aratam cu degetul spre altceva/altcineva cand e vorba de cauzele dezastrului actual si de braconaj de orice fel, si am vrea ca aplicarea legii si judecata sa se opreasca la un metru de noi, intrucat pentru actiunile proprii intotdeauna avem argumente/pretexte imbatabile care "ne indreptatesc" si ne justifica atitudinea si actiunile de la momentul respectiv, fie ca retinem prea mult peste, fie ca il retinem sub masura, sau ca pescuim cu 10-15 lansete odata, fie ca pescuim in prohibitie cu buna stiinta, sub pretextul ca dam exclusiv la stiuca, si atatea altele... !
Dar no... vina e numai a celor care ar trebui sa vegheze la respectarea legii... la fiecare dintre noi nu !
T.Adrian scrie:O sa dau un exemplu simplu si anume lacul Snagov. Acolo se braconeaza la greu si, desi e langa Bucuresti, asociatia care il administreaza nu se straduieste sa starpeasca fenomenul.
Cu ceva efort din partea membrilor asociatiei si pe baza ponturilor primite de la localnicii Snagovului, cred ca in maxim 1 an de zile nu ar mai baga nimeni plase acolo.
Te contrazic ! In momentul de fata, si in situatia actuala, nici o asociatie din tara nu are in mana instrumentele necesare, ...legale, sa starpeasca fenomenul de braconaj, pe apa publica pe care detine autorizatie, oricat s-ar stradui ! De aceea nici n-o sa se vada niciodata urmele acelei stradanii, indiferent de cat de mare este ea !
Mai mult, te contrazic si cand spui ca, numai cu un pic de efort, in maxim un an nu ar mai baga nimeni plasele acolo ! Inseamna ca nu cunosti adevarata amploare a fenomenului, a faptului ca braconierii sunt organizati in structuri mafiote de-a dreptul, cu legaturi adanci pana la nivele mari, indiferent de ce apa si de ce zona vorbim, si ca nu se dau in laturi de la actiuni si reactii criminale si antisociale! Agitatia din jurul celor care baga plase, este similara cu o lumanare aprinsa la baza unui aisberg, cu pretentia de a-l topi !
T.Adrian scrie:In fine, cred ca sunt eu idealist...dar aici legislatia e de partea Asociatiei si nu a braconierilor in conditiile in care Snagovul nu este apa cu caracter industrial si nu se dau autorizatii de pescuit acolo...
Iarasi te contrazic ! indiferent ca e vorba de Snagov, sau de alta apa publica, care nu are caracter industrial, legea e de partea braconierilor, nu a asociatiilor, si e unitara, atata timp cat asociatiile nu au drept de constatare a actelor infractionale si a contraventiilor si nu au nici dreptul de a aplica sanctiuni conform legii... mai mult, nu au nici un drept de exercitare a vreunei autoritati relativ la apa pe care au autorizatie ! nici macar problema legitimei aparari sau a reactiei la violarea proprietatii nu se pune in calcul ! Pana vine politia, jandarmeria, care nu isi fac programul dupa cum vrea asociatia, deci pana la aparitia celor care pot lua masuri, ... e cum vrea muschiul braconierului !

In ce priveste C&R, din pacate pe la noi a ajuns sa fie mai cool sa-l condamni cu demnitate afisata, decat sa-l practici !
Normal C&R ar trebui sa fie o treaba de ratiune ! Nu e vorba de suferintele provocate, desi e o difernta intre a te rezuma sa faci pestele sa sufere (lucru pe care n-ai cum sa-l eviti atata timp cat vrei sa pescuiesti), si a-l omori !
Ar trebui insa sa fie o problema de ratiune, in sensul ca daca vrei sa-l mai prinzi si altadata, ar trebui sa te ingrijesti de acest lucru, dandu-i o sansa la supravietuire, intr-un context in care, nu beneficiaza de aceasta sansa din partea altora, si mai ales intr-un context in care nici tu, si nici nimeni altcineva, nu face nici un efort sa mai puna si la loc, nu numai sa scoata din balta ! Daca incepem sa judecam ca degeaba il eliberam noi, ca pe urma il prind altii inzecit si fac prapad, discutia despre etci si moral in C&R nu-si mai are rostul !
Pe dincolo, prin multe alte tari care au ape vero, si pesti vero, nu ca la noi, C&R nici nu e un subiect de dezbatut, acolo se subantelege ca mentalitate in primul rand, nu neaprat ca legea o impune !
O sa ziceti ca dincolo lumea e altfel ! Da, dar nimeni nu ne impiedica sa ne schimbam, e doar chestie de vointa, restul sunt pretexte !
Noi romanii insa, se pare ca suntem incapabili sa transformam pescuitul recreativ in ceea ce ar trebui sa fie defapt, adica un hobby, preferand in mod balcanic sa pastram imbinate, placutul cu... utilul, ca sa nu iesim in pierdere ! :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 03 Noi 2012, 15:23

miky, mai bine de atat nici nu se putea spune ... multa apa va mai curge la vale si multi pesti vor sfarsi prin tigai pana se vor trezi majoritatea pescarilor de pe apele din romania ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 03 Noi 2012, 19:44

Hai ca totusi e prea mult! :twisted: Chestia asta cu Romania ...Da ,asa este in Ro se duce mult peste acasa .Motive ar fi mai multe:
-nivelul de trai scazut care te face sa gandesti cu ...buzunarul ;
-cultura in ceea ce priveste consumarea pestelui de apa dulce ! In Italia nu-l mananca ca e poluat cu metale grele...
-lipsa pietei pestelui de apa sarata-vesticii care au asemenea piete mananca cu placere pestele de apa sarata care e mai gustos si ...mai putin poluat!Teoretic...
-lipsa controalelor si a amenzilor dure ,adica ineficienta legislatiei care nu sperie pescarul sa care acasa ce prinde ,sub dimensiuni ,etc...

In alta ordine de idei: am vazut cetateni ai UE ( occidentali nu unguri ,slovaci,etc)retinand pestele sub dimensiuni ,bagand la plasa tot ce au prins ! Unul a refuzat sa-mi dea o mrenuta de vreo 20-25 cm (e drept ca aveam ganduri negre cu ea :oops: ) pe motiv ca e buna de prajit! Le-am gatit in vara la italieni un somotel de vreo 6-7 kg...Numa asa sa vada si ceva bucatarie romaneasca ca ei m-au omorat cu oceanicul lor :lol: Au inebunit realizand ca e bun de mancat (incredibil de bun spuneau!)si ei nu au stiut atata vreme ... :twisted:

Ultima ,dar nu cea de pe urma: la stiri aratau in state oamenii care prindeau bucurosi somonul pe sosea in urma uraganului ...Nu cred ca faceau C&R !

Ps: sa nu se inteleaga ca sunt impotriva C&R .Nici gand ! Insa am vrut sa prezint cateva "chestii" ca prea suntem noi cei mai dobitoci din Europa asta de rahat. Si am eu un sentiment ca de multe ori nu e vina noastra ... :evil:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Scrie răspuns