...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
chrisfisher
veteran
veteran

Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Mesaj de chrisfisher » 02 Noi 2012, 01:23

mare tupeu ai adriane sa rascolesti ursu in barlog.cand vad ca sunt multi catei in jur care mananca zaharel.....si nu colcaie o vorba

lucky_51
veteran
veteran

Mesaj de lucky_51 » 02 Noi 2012, 07:47

old_radu scrie:

...incercam sa supun atentiei anumite conceptii despre pescuitul "de distractie" din zilele noastre
...normal , sunt mai multe viziuni , unora le place doar sa pescuiasca , altora le place sa si mance din ce au prins , unii sunt convinsi ca doar C&R mai salveaza planeta aceasta in timp ce altii baga la sac tot ce prind
...legea spune atat ca marime cat si cantitativ ce se poate retine
Dar exista cineva care sa aiba grija ca legea sa fie respectata ? Probabil ve-ti raspunde sporadic ca prin unele locuri exista, dar la modul general exista ? :?:

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 02 Noi 2012, 09:30

Bine punctat Lucky. Raspunsul e ca pe partea de pescuit nu exista nimeni care sa se asigure de respectarea legii. Daca s-ar face asta, macar la un nivel redus am vedea alte rezultate.

Ce a facut Tudor e remarcabil si poate fi facut si la noi cu efort nu foarte mare de catre asociatiile de pescuit, dar nu se va intmpla pana cand nu va exista o strategie pe termen lung si ceva mai multa implicare.

O sa dau un exemplu simplu si anume lacul Snagov. Acolo se braconeaza la greu si, desi e langa Bucuresti, asociatia care il administreaza nu se straduieste sa starpeasca fenomenul.
Cu ceva efort din partea membrilor asociatiei si pe baza ponturilor primite de la localnicii Snagovului, cred ca in maxim 1 an de zile nu ar mai baga nimeni plase acolo.
Trebuia din punctul meu de vedere pusa si o taxa modica (gen 20-25 de lei) pentru pescuit din care sa se mai scoata niste bani pentru cheltuielile logistice.
Un sistem de plata Online pentru plata autorizatiei de pescuit pe apa respectiva ar fi facut minuni.

In fine, cred ca sunt eu idealist...dar aici legislatia e de partea Asociatiei si nu a braconierilor in conditiile in care Snagovul nu este apa cu caracter industrial si nu se dau autorizatii de pescuit acolo. Chiar daca ar fi protejati de politie tot s-ar satura sa plateasca sute si mii de lei pe plasele alea nenorocite pana la urma.

Fara consecventa nu ajungem nicaieri.

@chrisfisher
Rascolesc...pentru ca toti spun ca pescarii sportivi nu participa la decimarea populatiei de pesti, dar individul respectiv e dovada concreta ca au chiar un mare aport la treaba asta.
Din pacate nu comenteaza nimeni pentru ca probabil multi il si cunosc pe individul respectiv si, posibil, au fix aceeasi mentalitate.
Cel mai trist este faptul ca el face parte din generatia tanara, aproape de aceeasi varsta cu mine, probabil cu un job bun sau cel putin o sursa consistenta de venit dar ramas cu mentalitatea din paleolitic (ca sa nu zic mai mult). :censored:

Revenind la subiect :) , ar fi si la noi rezultate daca ar exista implicare reala din partea celor care administreaza apele. Din punctul meu de vedere permisul de pescuit ar trebui sa fie de minim 100-150 de lei iar amenzile pentru lipsa lui de la 500 de lei in sus.
In momentul in care statul ar realiza ce bani frumosi s-ar face din taxele astea garantat ar gasi resursele necesare sa pazeasca apele si sa faca controale regulate.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

Mister Fisherman
veteran
veteran

Mesaj de Mister Fisherman » 02 Noi 2012, 12:12

Dar ce facem cu legalitatea , moralitatea si C&R in cazul unei specii invazive ?
Un singur exemplu concret este somnul pitic ( Ictalurus nebulosus ) introdus " accidental "in apele noaste... si care , acolo unde se pripaseste ( a ajuns pana in Dunare ) ,distruge toata fauna piscicola .

Si mai am cateva intrebari

Pentru cine si in ce scop se incearca introducerea obligatorie a pescuitului in sistem C&R , sa fie oare acele 5 kg retinute la o partida de pescuit"motivul" decimarii faunei piscicole , a facut cineva un studiu in acest caz ... sau se vrea eliminarea totala a pescuitului de subzistenta ?

Cu ce este mai "moral" pescuitul in sistem C&R decat cel reglementat ,prin care se poate retine 5kg / zi , si de ce oare pescuitul in sistem C&R nu implica suferinta fizica, psihica , nu violeaza drepturile animalelor. si ne face mai "sportivi " ???

Vom mai scapa vreodata de ipocrizie ?
Acesta este un pamflet. Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare.

chrisfisher
veteran
veteran

Mesaj de chrisfisher » 02 Noi 2012, 12:20

mu e bine la nemti ----scoala de pescuit ,4 zile cate 8 ore in fiecare zi dupa care dai examen de iesire din scoala dupa care examenul pt.obtinerea permisului de pescuit si apoi abia permisul.

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 02 Noi 2012, 12:25

Mister Fisherman scrie:Dar ce facem cu legalitatea , moralitatea si C&R in cazul unei specii invazive ?
Noi nu facem nimic. Autoritatile ar trebui sa ia masurile necesare, dar din moment ce la noi nici legislatia in vigoare nu e pusa in aplicare....

Si mai am cateva intrebari

Mister Fisherman scrie:Pentru cine si in ce scop se incearca introducerea obligatorie a pescuitului in sistem C&R , sa fie oare acele 5 kg retinute la o partida de pescuit"motivul" decimarii faunei piscicole , a facut cineva un studiu in acest caz... sau se vrea eliminarea totala a pescuitului de subzistenta ?
1. Da, este studiu de caz facut in cazul sturionilor, care au ajuns unde au ajuns fix din aceleasi motive care se intampla acum (pescuit fara respectarea legislatiei in vigoare, fara controale, fara minte). Din pacate omul e prea prost sa realizeze greselile pe care le face pana cand nu e prea tarziu.
2. Da, se participa la decimarea faunei piscicole din moment ce foarte multi nu se rezuma la cele 5kg/zi. Daca ar sta cineva sa faca un recensamant in randul faunei piscicole cred ca greutatea ar trebui schimbata spre maxim 2-3 kg/zi.
3. Din punctul meu de vedere pescuitul de subzistenta nu ar trebui sa existe, dar nu stam sa analizam acum cauzele. Din pacate se intampla. Mai bine explica tu ce pescuit de subzistenta practica cei care pescuiesc cu Stella, St.Croix etc.

Iar la sfarsit spun un singur lcuru. Un peste viu e mai bun decat unul mort.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 02 Noi 2012, 13:27

:lol: da dar nu poti sa-l mananci asa, viu :P
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Mister Fisherman
veteran
veteran

Mesaj de Mister Fisherman » 02 Noi 2012, 13:32

T.Adrian scrie:

1. Da, este studiu de caz facut in cazul sturionilor, care au ajuns unde au ajuns fix din aceleasi motive care se intampla acum (pescuit fara respectarea legislatiei in vigoare, fara controale, fara minte). Din pacate omul e prea prost sa realizeze greselile pe care le face pana cand nu e prea tarziu.
2. Da, se participa la decimarea faunei piscicole din moment ce foarte multi nu se rezuma la cele 5kg/zi. Daca ar sta cineva sa faca un recensamant in randul faunei piscicole cred ca greutatea ar trebui schimbata spre maxim 2-3 kg/zi.
3. Din punctul meu de vedere pescuitul de subzistenta nu ar trebui sa existe, dar nu stam sa analizam acum cauzele. Din pacate se intampla. Mai bine explica tu ce pescuit de subzistenta practica cei care pescuiesc cu Stella, St.Croix etc.

Iar la sfarsit spun un singur lcuru. Un peste viu e mai bun decat unul mort .
1 Am vorbit de pescuitul la modul general si nu de cazuri particulare . Problema sturionilor este una la nivel international si nu cred ca face subiectul discutiei acestui topic . Dar, in lipsa de alte argumente ... :oops:

2 Eu am specificat cele 5 kg pe care fiecare pescar detinator de permis are dreptul sa le retina legal, nu am facut referire la cazurile de pescuit ilegal .Se stie ca pescuitul sub dimensiune si peste cantitatea legala intra la "braconaj" .Dvs incercati sa amestecati pescuitul legal cu cel ilegal in speranta ca ati gasit un argument "convingator"

3 Punctul dvs de vedere nu coincide ,pentru moment, cu prevederile legale . Cat depre "opulenta" afisata de "neste unii" rupti in fund ,care vor sa iasa in evidenta cu orice pret ... pe mine unul ma scarbeste . Nu spun ca nu exista si perscari care isi pot permite articole de lux , dar aceia sunt mult mai "smeriti"

Si o mica corectare de final : Un peste viu ,care n-a fost pescuit vreodata, e mai bun decar unul mort din diverse alte motive

Asta pentru ca ati "uitat" sa raspundeti la intrebarea :

Cu ce este mai "moral" pescuitul in sistem C&R decat cel reglementat ,prin care se poate retine 5kg / zi , si de ce oare pescuitul in sistem C&R nu implica suferinta fizica, psihica , nu violeaza drepturile animalelor. si ne face mai "sportivi " ???
Acesta este un pamflet. Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare.

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 02 Noi 2012, 13:57

chrisfisher scrie:mu e bine la nemti ----scoala de pescuit ,4 zile cate 8 ore in fiecare zi dupa care dai examen de iesire din scoala dupa care examenul pt.obtinerea permisului de pescuit si apoi abia permisul.
probabil ca la acele cursuri se preda mai mult conduita decat tehnica pescuitului, si se iau niste taxe.

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 02 Noi 2012, 14:47

5 kile de clean cum o fi? :lol: :twisted: :roll:

Scrie răspuns