...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
old_radu
veteran
veteran

Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Mesaj de old_radu » 30 Oct 2012, 21:28

@ ULK

...cu tot respectul , ce faci ?
...nu particularizam , este vorba de ape publice care se supun ordinului ala , nenorocit sau nu , dar care deocamdata este lege pentru pescuitul recreativ sau sportiv...
...cu Sacalaia , este in alt film
Multumesc !

@ all
...incercam sa supun atentiei anumite conceptii despre pescuitul "de distractie" din zilele noastre
...normal , sunt mai multe viziuni , unora le place doar sa pescuiasca , altora le place sa si mance din ce au prins , unii sunt convinsi ca doar C&R mai salveaza planeta aceasta in timp ce altii baga la sac tot ce prind
...legea spune atat ca marime cat si cantitativ ce se poate retine
...s-au iscat multe discutii , controverse si ma interesa sa stiu cati considera ca este moral sa reti peste in limitele legale si cati dintre cei ce practica C&R condamna ferm retinerea legala a capturilor considerand acest fapt inafara eticii pescarului sportiv din zilele noastre...eventual argumente ...

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 30 Oct 2012, 21:53

Adevarul Radule ca se poate nuanta problema ...Limita legala este de 5 kg ,dar asta nu inseamna sa duci acasa 5 din 5 kg! Poti sa prinzi 10 stiuci de masura si sa duci acasa una de 2kg de exemplu.Daca o mananci cu familia sau prietenii nu mi se pare nimic imoral!Daca insa o vinzi ca sa-ti scoti asa numitele cheltuieli deja putem discuta despre o chestie atat imorala cat si ...ilegala! Si discutia poate continua ...

Uite iti dau un exemplu: pe vremuri cand Delta avea pesti :twisted: una din placerile iesirii era sa facem un bors de peste si un peste prajit pe malul Dunarii.Cu o palinca si un vin alb sec nu ne dadeam pe un pumn de cuie! :lol: Superb!
Intre timp mi-a disparut aceasta placere din multe motive ,dar nu cred ca din cauza pescarilor sportivi! Chiar daca retineau 5 kg/zi! Pestele a disparut in Delta din alte motive...Si iti spune asta unul care a pescuit acolo de pe vremea ailalta.Si m-am legat de Delta deoarece este cel mai elocvent exemplu.
Totusi ,desi asa "permisiv" cum sunt , niciodata nu o sa suport pescarul care retine pestele mic( ca are matza acasa :evil: ) ,care pescuieste cu un snop de bete,care duce tot acasa ,care vinde peste (astia chiar ma supara teribil),care ...,care...

Asa ca ,va rog ,astept si eu pareri in continuare :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 31 Oct 2012, 06:36

corect zamfi. Dar :D .... caci "darul" e ala din discutie.....mai apare un fenomen , nu la fel de ipocrit ca la ai de zicea gigi mai sus, dar la fel de mizerabil : " daca aia fac prapad io de ce sa nu iau si io cat pot ? " ....... eu asta o vad la fiecare tura de pescuit.... " eh domne oricum rup astia cu plasele , crezi ca daca iau si io zece chile se mai simte ? " .....

Personal sunt pro C&R si eliberez 99% din pestii prinsi , indiferent de dimensiune. O fi si din cauza ca in afara de biban si pastrav si salau nu prea mananc altceva si ca am o idee asa stupida cum ca daca ii dau drumul mi-l pastreaza cineva pt la anul sa-lprind din nou.....
In rest..nu am niciodata punga la mine cand ies la peste , nu car grip sau minciog decat ocazional si cand ma uit la un pastrav sau un salau mi se rupe inima si-i dau drumul...... si nu toata lumea stie cat poate sa fie de bun un indigen .... :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 31 Oct 2012, 09:22

In conceptia mea locurile pe unde trec, pescuind sau nu, trebuie sa ramana neschimbate dupa pasajul meu. Deci in apa sa fie la fel de multi pesti dupa ce am terminat partida de pescuit.
Faptul ca ai platit si poti lua peste, sau ca e legal sa iei, nu inseamna ca e si etic. Pescuitul este o placere iar scopul ultim este sa-ti satisfaci aceasta placere. Sa iei pestele acasa este ca si cum de fiecare data cand faci dragoste cu una iti si trage un puradel.
Imi placea pe vremuri sa joc tenis. Neavand teren acasa inchiriam. Cand terminam partida ma intorceam acasa cu mana goala dar satisfacut ca am jucat. Nu m-am gandit sa "rentabilizez" banii bagati in rachete, mingi si inchiriere. Aceeasi mentalitate trebuie sa o aibe si pescarul.
Ori, cu mentalitatea unora, dupa ce au terminat partida pleaca acasa cu becurile sau cu plasa de pe teren, ca de, au platit.

ULK
veteran
veteran

Mesaj de ULK » 31 Oct 2012, 13:52

Tudor...si dupa aceea cand revin pentru o noua partida pe teren constata cu stupoare ca nu mai au iluminat si nici plasa.

Si se plang de ce meciuri bagau cand inca mai erau becurile si plasa :)

Decat sa ne plangem,ca oricum ia altul si ca nu avem puterea sa schimbam ceva,neavand puterea in mana....Macar sa schimbam ce putem....in sinea noastra.

Este sau ar fi o realizare de care poti sa fii mai mandru ...decat pe doo marle omorate.

Ce este tragi-comic,ce vad pe incinte private....Romanul asa de tare tine sa duca peste,ca este in stare mai bine sa cumpere...de multe ori la pret mai mare decat in magazin, ce a prins...in loc sa renunte la acest obicei ...Incredibil.

Totusi incintele private care se inmultesc tot mai mult raspandesc principiul de C&R...daca nu altfel macar trecand prin buzunar :)
http://ulkustom.wblog.ro/
UlKustom Rods
Live,breathe,build,f.i.s.h.

Mister Fisherman
veteran
veteran

Mesaj de Mister Fisherman » 31 Oct 2012, 14:31

Este si normal ca C&R sa fie legal , moral , etic , etc atata vreme cat un "stapan" de balta sau de ape publice , din vremuri imemoriale ,a investit niste banii ( multi sau putini, nu conteaza ) din care vrea sa scoata si el un profit rapid .
Sa vina pescarul pe balta, sa achite modesta suma de cateva sute lei /zi si sa mai aibe si pretentia sa plece acasa cu peste . Dar unde se cred astia, mai nenicule , pe ape publice ?
Asta chiar este nesimtire curata ! Daca legea retrograda si cu multe lipsuri da voie pescarilor sa retina 5 kg de peste pe apele publice ... lege care , in opinia unor "stapani ai apelor" constituiti intr-o forma de organizare de tip cooperativa, trebuie modificata de urgenta pentru introducerea C&R obligatoriu . Nu acelasi lucru se intampla pe apele private , unde investitorul stie sa faca un ban cu o investitie minima si introducerea C&R obligatoriu

Dar nici acest C&R nu poate satisface pe deplin un "stapan de ape" cand acesta este un termen perimat , in contradictie totala cu valorile pescuitul "sportiv"
Cel mai bine si ca sa fie toata lumea multumita este introducerea obligatorie a FISHWATCHING -ului pe toate apele publice , iar aceste ape sa fie in administrarea unor "investitori" privati constituiti in federatii sportive
Sustin ideea modificarii legii actiuale a pescuitului si infiintarii undei Federatii Romane de FISHWATCHING Sportiv care sa administreze toate apele publice

Trebuie inteles de toata lumea ca pescuitul sportiv in sistem C&R ( mai nou FISHWATCHING-ul ) este o afacere din care castiga toata lumea , numai ca unii s-au nascut sa castige bani iar altii experienta ... la pescuit :lol: :lol: :lol:
Acesta este un pamflet. Orice asemanare cu personaje reale este pur intamplatoare.

lovefishing
junior
junior

Mesaj de lovefishing » 31 Oct 2012, 16:06

io cred ca de fapt discutia trebuie sa fie despre pescuit vs pescuit sportiv asta pentru ca moralitatea nu poate fi cuantificata sau raportata la indivizi diferiti
ce poate fi moral pentru mine ar putea fi imoral pentru multi altii

sunt adeptul si chiar practic pescuitul exclusiv in regim C&R dar este doar optiunea mea
nu pot cere altuia sa faca la fel dar ii pot explica de ce am ales aceasta optiune in speranta ca mi se va alatura
din punctul meu de vedere, o educatie pentru C&R nu se poate face cu forta si din pacate dureaza

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 31 Oct 2012, 17:54

vorbiti de moralitate si legalitate?? sau de ce naiba vorbiti aici ca nu inteleg nimic.
ce are a face moralitatea cu legalitatea??!!
definiti mai intai ce inseamna moralitate si abia apoi deschideti o discutie pe aceasta tema.
vorbiti de etica la pescuit? care pescuit? cel de subzistenta, cel practicat ca hobby, cel asa zis sportiv si de performanta, cel comercial?
despre ce vorbiti aici?
si cand ma gandesc ca nici nu a venit iarna.......... :wallbash:
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 31 Oct 2012, 18:28

@ adiwolf

...crede-ma ca am incercat sa fiu cat de explicit am putut
...ce este asa greu de inteles ?
...am spus pescuit recreativ/sportiv pentru ca asa il intituleaza legea , deci nu vorbim nici de pescuitul industrial si nici de braconaj
...in "chintesenta"... :lol: este vorba de principiul pescuitului in sistem C&R si principiul pescuitul respectand legea
retinand la marime si cantitate legala , daca este moral sa reti peste respectand legea sau nu.
...pe tema asta vroiam sa divagam si deja au inceput sa apara anumite concepte

@ all

...se pare ca cei "indoctrinatii" de C&R (sper sa nu fi fost un termen prea intepator) au convingerea ca daca practici acest stil de pescuit , avem sanse mari sa pastram pestii la locul lor , cel putin , daca nu cumva numarul acestora sa si sporeasca. Perfect de acord , dar cred ca nici faptul ca reti peste , legal vorbind , nu vom saraci in mod tragic apele (publice in cazul nostru)
...personal nu manc peste decat extrem de rar , dar se intampla sa retin " pentru gura la copii mei care e pofticiosi " .
...nu contest ca nu ar fi benefic ca toti sa practicam C&R , dar nici nu sunt de acord cu ideea ca pescuitul cu undita , daca se incadreaza in legal , poate duce la exterminarea pestilor din ape.
...a fost exemplul cu tenisul ...nu cred ca suporta comparatie...eventual cazul in care mergi la tenis si nu vine partenerul si joci cu peretele ar putea fi o paralele la a elibera sau retine peste ....la urma urmei joci tenis , dar nu ai decat satisfactia ca ai batut peretele... :oops:

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 31 Oct 2012, 18:58

old-ule....am fost 9 zile in Delta... am mancat peste de cateva ori. in nici un caz 5 kg pe zi cat am voie sa prind.
numai cateva bucati si alea selectate ( in mai multi ). meniu diversificat si cu atlfel de haleala ( la ceaun si foc de lemne orice haleala e buna)
am prins destul de mult.
crede-ma!
am adus acasa doua stiuci ( cam 4kg impreuna).
nu consider ca am facut o imoralitate .
nici nu ma laud ca-s legal .
pur si simplu ... sunt untr-un fel... ok......:lol: :lol: :lol:

Scrie răspuns