...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
tudor
Moderator
Moderator

Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Mesaj de tudor » 31 Oct 2012, 22:19

Eu sunt un indoctrinat C&R si am convingerea ca aceasta solutie face ca pestele sa se inmulteasca. Am si dovezi, fiind administrator al unui site care incurajeaza un astfel de comportament, dar care nu condamna nici pastrarea unor pesti din cand in cand.
Primul exemplu este Lacul Madine, 1100ha, care a inceput sa fie gestionat dupa pricipiile noastre de acum 10 ani. Ai dreptul sa iei acasa un rapitor pe zi dar maximum 30 pe an.
La inceput pescarii au urlat dar de 5 ani incoace si-au dat seama ca de fiecare data cand pescuiesc acolo prind peste si mai ales stiuci peste metru. Au fost si somni la 2m20 si salai mari dar rari. Cu toate astea se tin si concursuri de crap sau de stationar. Este tot ce vrei.
Al doilea exemplu : Lac de la Foret d'Orient.
Are 4200ha, daca-mi aduc bine aminte. Presedintele asociatiei care gereaza lacul, ca si la Madine vine de la noi Carnavenir, adica adereaza ideilor noastre.
Pescuitul la rapitori este excelent, exemplare de 1m se prind zilnic. Ai dreptul la un rapitor pe zi retinut si 30 maximum pe an.
Pe Madine ca si pe Orient talia minima la stiuca este de 60cm si la salau 50cm.
Am creat Carnavenir acum 10 ani. Am fost 8 membri fondatori. Oameni care au aceleasi idei si care fac parte din asociatia noastra sunt acuma gerantii unor locuri de pescuit exceptionale si recunoscute ca fiind astfel. De un an am fost cooptati ca parteneri oficiali a federatiei nationale de pescuit care a decis ca noua legislatie sa fie facuta dupa modelul de gestiune propus de noi. Deci nu ne-am pierdut timpul si aproape ca am ajuns la telul fixat la inceput. Sa facem noi legea, deci sa nu lasam asta pe mana unora care ignora totul despre pescuit.
Stiu ca pentru multi este etic sa pastrezi si 5kg. Ca sa nu-si mai bata oamenii capul cu probleme etice noi propunem o lege clara. :mrgreen:

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 01 Noi 2012, 02:43

Intre timp o devenit clar ca retinerea alor mici nu-i o problema , ci disparitia marilor reproducatori .

Oricum am intoarce-o , pescuitu s-o schimbat , consumismu sprijinit de majoritatea scriitorilor (adica toti acei care au promovat pescuitu pe hartie sau ecran , in mare parte ei ) , o dus la o pierdere de identitate si chiar la lipsa pestelui din apa .
Nu doar in Romania , ci peste tot .

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 01 Noi 2012, 06:52

maxim 30 de pesti pe an... super.... :respekt:

si presupun ca nu mai treuie controlati in portbagaj cand pleaca de pe balta....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 01 Noi 2012, 07:47

MuskMd scrie:maxim 30 de pesti pe an... super.... :respekt:

si presupun ca nu mai treuie controlati in portbagaj cand pleaca de pe balta....
In port bagaj nu dar ii asteapta paznicul la rampa de pus la apa cand se intorc de la pescuit. Ii supraveghaza cu binoclul si are si binoclu cu infrarosii pentru asa zisii crapisti noaptea. Unii dintre ei sunt crapisti ziua dar noaptea se schimba boilies in peste viu, pentru salau. Numai ca paznicii stiu chestia asta. :twisted:

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 01 Noi 2012, 08:17

Scaderea faunei piscicole la noi se datoreaza poluarii, braconajului si nu pescuitului sportiv sau de relaxare.
Poti tu sa eliberezi cati pesti vrei, chiar si sa aduci de acasa cativa, daca trece unul cu plasa matura tot sau vine japcaru si ia 20 de scobari pe zi, la revedere peste.

Iar pescuitul este ca si vanatoarea, pe langa o relaxare in natura ofera si satisfactia de a consuma prada.

Ia baga tu pe balta ta C&R total si ai sa vezi cum intr-o luna nu o sa mai ai clienti, sau redusi la jumate.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 01 Noi 2012, 08:40

@ tudor

CHAPEAU BAS !!!
...pentru tot ce ai reusit sa realizezi acolo .
...tinand cont de politica , gradul de cultura , nivelul de trai , etc. situatia de acolo nu cred ca suporta comparatie cu ceea ce se intampla la noi si povestea poate fi lunga si lungita :oops:
...oricum , pe apele administrate particular (sunt multe locatii) unde regulile sunt strict respectate si controlul este unul mult mai usor de facut , dar in contrast avem apele publice si zonele stabilite ca fiind rezervatii naturale de interes national sau chiar international , unde statul (administratorul) nu reuseste sa pastreze disciplina

tudor scrie:Eu sunt un indoctrinat C&R ...dar care nu condamna nici pastrarea unor pesti din cand in cand.
...........
Stiu ca pentru multi este etic sa pastrezi si 5kg. Ca sa nu-si mai bata oamenii capul cu probleme etice noi propunem o lege clara. :mrgreen:
...in acest context cuvantul "indoctrinat" suna mult mai bland si faptul ca nu condamni "pastrarea unor pesti din cand in cand" ma face sa cred ca incet , incet ti-ai schimbat impresia , ca acest lucru incepe sa devina moral chiar daca nu este etic .... :lol:
...ceea ce este de retinut , faptul ca o lege clara nu-ti mai da batai de cap daca esti etic din moment ce respecti aceea lege .

YoNutzu
senior
senior

Mesaj de YoNutzu » 01 Noi 2012, 08:44

@rcorbu
Eu zic ca si asa zisi "pescarii sportivi" decimeaza fauna piscicola , un singur exemplu iti dau: gandeste-te ca pe un curs de apa sunt o gramada de pescari care pastreaza tot ce prind si asta zilnic ... pai de unde atata peste pentru toti ...
Cred ca daca administratorul balti unde se practica C&R ar baga o taxa de bun simt si ar avea intradevar peste eu zic ca ar avea mai multi pescari si aia chiar sportivi. Ei stiu ca sunt zile si zile, cand mananca cand nu vezi niciun atac plus ca ii mai si eliberezi deci ei castiga oricum, eu zic ca nu se justifica taxele alea exorbitante dar asa suntem noi romanii vrem sa devenim milionari peste noapte :).

T.Adrian
veteran
veteran

Mesaj de T.Adrian » 01 Noi 2012, 14:00

Iata un simplu exemplu cu un individ asa vrut sportiv dar care ucide tot ce misca -> http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater

Daca astia care au ce pune pe masa si pescuiesc cu Stella, Avid, etc scot din apa fara nici cea mai mica retinere, ce sa asteptam de la cei mai putin avuti material, ca sa nu zic educati :cry:

Uitati-va prin galerie sa vedeti masacru in populatia de salau (inclusiv reproducator) si pastrav, dar nu numai.
Aici mai jos un exemplu in care i-am cenzurat fata ca sa nu apara discutii de folosit imaginea bla bla
Imagine
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 01 Noi 2012, 15:34

oare nu exista niste rapitori de apa dulce otravitori ? .....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 01 Noi 2012, 19:26

felicitari Tudor si keep up the good work :twisted:
no ce sa zic, ideea e ca ai si cu cine , de la mentalitatea celor care intretin lacurile , la mentalitatea care poate fi modelata usor a celor care pescuiesc
Noi suntem imprastiati pe aici si un fel de renegati :lol: aia la care se uita ciudat majoritatea de pe malul garlei :twisted:
de legi , controlori si accesul la o apa de genul celor despre care vorbesti(adica sa pui mana pe ea) nu mai vorbesc , trebuie trecute niste bariere birocratice grele, mai repede pui mana pe un parau decat pe un lac
La fel cum si multi dintre noi au ajuns sa faca excursii extravagante in cautarea marii capturi :wink:

Scrie răspuns