tot cu scuzele de rigoare pt off topic...
old radu,...
initial la postarea respectiva am vrut sa fac precizarea, ulterior insa timpul nu mi-a mai permis modificarea de rigoare:
Cand m-am referit la pestele provenit din pescuit marin si oceanic, nu ma gandeam la clasicii nostri merlucius, macrou, chefal, stavrid, si alte de-astea provenite de pe vase romanesti care bat mediterana, si care intradevar cel mai adesea arata ca dracu...
ma refeream la alte soiuri, provenite din import (ex: dorada, calcanul, tonul, dar mai sunt si altele), al caror transport nu ma intereseaza cum se face pana la urma (poate cu avionul, sau nu), dar care in ziua in care sunt aprovizionate si puse in galantar, de cele mai multe ori, arata mai proaspeti si mai vii decat o stiuca purtata de dimineata prin soare pana seara cand ajungi acasa... la fel si despre somonii norvegieni, ca sa nu ma mai repet ca sturionii ii gasesti vii...
oricum iti multumesc de sfat si stai linistit, nu mananc numai peste oceanic, nu mananc peste in fiecare zi si nu in ultimul rand, nu sunt fanatic si absurd,.. am vrut doar sa arat ca exista optiuni mai mult decat rezonabile, pentru cine vrea sa caute intradevar,..
revenind on topic !!!...:
Eu nu l-am condamnat pe Shimano ca retine pestele ca sa-l manance, am spus doar ca nu-l cred ca elibereaza 90% din pestii prinsi, asa cum nu cred pe niciunul din vorbitorii de aici care pe un topic elibereaza 80-90% (procente d-astea covarsitoare

), si in acelasi timp militeaza pe altele sarind ca arsi, pentru mentinerea cotei de retinere de 5 kg/zi, sau care isi face socoteli privind cheltuielile cu taxele, permisu,l benzina, deplasarea si alte sacrificii, etc si etc...
Asa cum nu-i cred nici pe cei care pe unele topicuri, declara ca duc rar de tot peste acasa, dar nu ezita pe altele sa spuna ca retin pestele ca sa poata manca un peste sanatos... astea sunt pretexte nu argumente !
Deci rcorbule, ca sa ne luam de-o grija, nu e necazul meu sau al celor care fac C&R ca tu retii pestele ca sa-l mananci sau ca asa iti da voie legea !
Din partea mea, iti doresc sa-ti cada bine (sincer !) tot pestele pe care-l prinzi si-l mananci, cu pofta de rigoare !
Problema e alta:
Atunci cand sunteti angrenati intr-o discutie serioasa si vi se pune problema direct daca sa retineti pestele sau nu, deveniti foarte transanti sustinand vehement pastrarea dreptului oferit de lege, desi nimeni nu urmareste, si nici nu poate la nivel de discutie pe forum sa vi-l ia, considerandu-i pe cei care promoveaza practicarea C&R reale pericole si atentate la micile voastre placeri, incercand sa-i marginalizati
Pe de alta parte in topicuri poetice, in care pescuitul pentru voi e sublim, e un mod de viata, e adrenalina si va "respectati partenerul acvatic", nu ezitati sa aratati ca retineti rar, ca mancati rar, anul asta numa doi pesti, anul trecu unul si tot asa, restul eliberandu-i relaxat ! Cu alte cuvinte, ziceti ca faceti C&R destul sau macar cumpatat, cat sa dea bine la imaginea de pescari moderni ! Fara a vrea sa ofensez pe cineva anume, mie mi se pare ca aici se simte un pic de ipocrizie generalizata, si chiar pot sa admit ca de cele mai multe ori e una nevinovata ! din partea mea, nu e o problema, n-am nici un necaz, cum zice rcorbu, insa cred ca in situatia asta ar trebui sa nu va mai plangeti de multe alte lucruri, pentru ca nu se pupa intre ele !
C&R il poti face din multe motive, si probabil ca vom ajunge toti la aceasi concluzie peste inca vreo 6-10 ani, cand vom manca toti pui de avicola, si le vom arata la copii nostri prin carti cu poze, care-i stiuca, care-i salaul, care-i pastravul si le vom povesti ce gustosi erau ei pe vremea noastra !