...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
zavera
veteran
veteran

Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?

Mesaj de zavera » 27 Dec 2012, 09:36

Am întâlnit această dezbatere, cu anumite variaţiuni, pe aproape toate forumurile de pescari.
Probabil nu se va ajunge niciodată la o concluzie unanim acceptată. Vor fi numai păreri, opinii, luări de poziţie mai mult sau mai puţin sincere.
Aşa că, încă o părere, fără pretenţie de adevăr absolut, n-are ce să strice ! :D

Legal: Dacă pescuitul se face cu permis valabil, în perioade şi zone admise pentru pescuit, nu sunt probleme. Dacă este vorba de dimensiuni şi cantităţi acceptate de lege, din specii care nu sunt ocrotite, nu sunt probleme.

Moral: Dacă se reţine un peşte sau doi, pentru consumul propriu, nu văd unde-i imoralitatea. Dar reţinerea câtorva peşti, în limita legii, este un drept, nu o obligaţie. Exercitarea acestui drept ţine de opţiunea personală, de gusturi, de educaţie, de conştiinţă etc. A căra peşte acasă, doar de dragul de a umple lada frigorifică sau pentru a te făli faţă de prieteni, vecini, neamuri, etc., este o prostie, care se învecinează cu mârlănia. Dar şi eliberarea unui crap de Dunăre de 3 kg, în condiţiile în care pofteşti la o saramură, este o alegere la fel de idioată. Ce faci în situaţia asta, rabzi, te duci la magazin şi cumperi un crap de crescătorie, burduşit de hormoni şi mirosind a mortăciune? :shock:
Trăim într-o ţară unde peştele, inclusiv cel de apă dulce, este un aliment apreciat, iar diferenţele de calităţi gastronomice între peştele sălbatic şi cel de acvacultură sunt evidente.
Pentru mine este uşor, pentru că peştele, de orice fel, se află la coada preferinţelor gastronomice, dar am prieteni care sunt înnebuniţi după peşte.
Credeţi că am să-i conving vreodată să elibereze caraşii de Dunăre, apoi să se oprească la magazin şi să cumpere caras de crescătorie, pentru o prăjeală ?
Eu cred că nu !

wildexplorer
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de wildexplorer » 27 Dec 2012, 10:36

Spuneam mai devreme de pescari, braconieri si prinzatori-mancatori, toti posesori de permis.
Experienta imi spune asa: Un pescar merge la pescuit pentru activitatea in sine. Pescuit nu inseamna doar a prinde peste, inseamna liniste, relaxare, fotografii, ascultat si urmarit natura, e un cumul de placeri, nu doar gust. Toate acestea se intampla in compania partenerului de sport, pestele. Pescuitul e un sport.
Braconierii si prinzatorii-mancatorii sunt acele persoane care iau batul sau snopul de bete si se muta pe malul apei ca sa prinda peste. Atat, ei nu au alt interes. Cat timp pestele este mare si in cantitate indestulatoare, va elibera sau nu pestele mic, insa daca pestele mare nu mai exista, pestele mic, puietul, va sfarsi in tigaie. Acesti prinzatori-mancatori se vor lauda mereu cu cantitatea, nu si calitatea sau tehnica prin care au fost prinsi pestii. Nu se vor lauda niciodata ca au eliberat un peste mare, nu stiu ce inseamna acest lucru de neconceput.
Raul copilariei mele era plin de pastravi. Toata lumea prindea cu rama, insa erau eliberati toti pastravii mici (sub 20, sau chiar mai mari). Disparand exemplarele mari, prinzatorii au luat tot ce se prindea, ca oricum sfarseau in tigaie iar uleiul in care inmuiau mamaliga avea gust de pastrav. Acum sunt retinuti si pastravi de 10 cm. Oribil.

Ca o concluzie, C&R e o atitudine, nu trebuie reglementat prin lege. Cine ia batul din cui si pleaca sa prinda peste, iar daca n-a prins ii e rusine sa spuna ca a pescuit, nu va practica C&R.
Si tot ca o concluzie, atata vreme cat sunt "pescari" care ii inteleg pe cei care pun un evantai de bete pe mal asteptand pestele, si mai mult de atat ii inteleg pe plasari ca tre sa aiba si ei din ce trai, nu vom schimba mentalitati.

P.S.
Ca un mesaj catre cei care pleaca cu juvelnicul plin acasa, sa nu va mai aud spunand "nu mai e peste ca altadata". Gata cu vaicareala! Toata lumea vrea schimbare dar sa inceapa de la ceilalti. Rusine!

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 27 Dec 2012, 10:58

@wildexplorer..ai vazut tu braconier cu permis ? ma cam indoiesc
iar aici vorbim de pescuit in limitele legii, asa ca nu mai divaga, cei de care tot pomenesti sa fi sigur ca nu au permise si nici
nu-si vor face vreodata
sa mai stii ca si in tarile mai civilizate, Austria, Franta, Anglia, unde intradevar taxele sunt mult mai mari, oameni gen profesori, doctori, artisti, oameni cu multa carte si cultura, merg sa prinda 2-3 pastravi si sa-i savureze si nu-si pune nimeni problema moralitatii.

nu exagera lucrurile, pentru ca cei pomeniti de tine nu stau pe net sa-i citeasca pe propovaduitorii C&R, iar populatia piscicola nu a scazut datorita celor care prind 3-4 pesti in limitele legale, de cateva ori pe an.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 27 Dec 2012, 11:06

...OK , pareri multiple , controversate
...doresc sa fiu putin "off-topic" , cu scuzele de rigoare fata de initiatorul acestui topic si fata de voi :)

miky scrie:...
Ca atare, in supermarketuri si hypermarketuri, ma orientez catre pestele proaspat provenit din pescuitul marin si oceanic ! Fiind pescari amandoi, ma gandesc ca ma crezi ca stiu sa recunosc un peste proaspat ! Cand il gasesc, il cumpar, cand nu, ... nu !...
@ miky , banuiesc ca nu o sa raspunzi acestei postari , dar vreau sa te mai gandesti la pestele pe care il mananci

"Neavând răspunsuri clare din partea comercianţilor, am luat legătura cu specialiştii în industrie alimentară, care ne-au lămurit în ce priveşte posibilităţile de conservare a peştelui, un aliment extrem de delicat din acest punct de vedere. Conf. dr. Iuliana Aprodu, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, spune că, în medie, un peşte poate fi păstrat sub formă refrigerată timp de şapte, opt zile."

...7-8 zile , ai zice ca este timp suficient , dar :

"...drumul lung pe care trebuie să îl parcurgă un peşte oceanic până la pescăriile din tara le dă dreptate consumatorilor, care cred că nu se poate ca un macrou refrigerat din galantar să fi fost prins de cel mult o săptămână. Vasele de pescuit comercial nu pleacă dimineaţa şi se întorc în port seara, ci stau pe mare chiar şi săptămâni întregi, apoi urmează depozitarea în ţara de origine, drumul până în România, care se face cu vaporul (alte câteva zile), depozitarea şi transportul până la supermarket. Plus cât timp stă peştele în pescărie sau în supermarket."

...asa ca :
miky scrie:... stiu sa recunosc un peste proaspat ! Cand il gasesc, il cumpar, cand nu, ... nu !...
...eu zic ca se mai iarta daca duci acasa cate un peste ca , intradevar , sa-l manci proaspat
...conditia primordiala este sa prinzi pestele ... :lol:

Scuze pentru "off-topic" !

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 27 Dec 2012, 11:49

Tinand cont ca a trecut Craciunul ,pot sa fac si eu un post :lol: putin mai rautacios ...Doar pentru unii ,normal !

Deci legat de C&R, sincer ma bucur ca sunt pescari care-l practica 100% in 2012 ! Ce ma intristeaza este faptul ca unii dintre acesti pescari (era sa scriu oameni :headbash: ) condamna dur pe cei care abia acum incep sa inteleaga ideea si mai baga cate un peste la traista ...Uitand binenteles ca acum cativa ani si ei mai carau cate un strapazan acasa ...Chiar si de pe la Dunare :lol: E minunat ca acum nu mai retin DELOC peste ,dar le-a trebuit ceva timp pentru a se obisnui cu ideea ...Asa ca ,zic eu , sa fim mai intelegatori in atitudine cand luam de gat pescarul care inca mai retine un peste .Chiar daca e imoral acest lucru (?). Nu de alta ,dar e usor sa o faci pe lupul moralist intr-o tarisoara ca a noastra si mai ales in speranta ca dintre utilizatorii internetului nu mai stie nimeni cum erai de fapt cand erai mai "mic" ...

Ma rog , inca sunt sarbatori asa ca va doresc sa fiti fericiti si sa aveti capturi deosebite in 2013! :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 27 Dec 2012, 12:09

tot cu scuzele de rigoare pt off topic...
old radu,...
initial la postarea respectiva am vrut sa fac precizarea, ulterior insa timpul nu mi-a mai permis modificarea de rigoare:
Cand m-am referit la pestele provenit din pescuit marin si oceanic, nu ma gandeam la clasicii nostri merlucius, macrou, chefal, stavrid, si alte de-astea provenite de pe vase romanesti care bat mediterana, si care intradevar cel mai adesea arata ca dracu...
ma refeream la alte soiuri, provenite din import (ex: dorada, calcanul, tonul, dar mai sunt si altele), al caror transport nu ma intereseaza cum se face pana la urma (poate cu avionul, sau nu), dar care in ziua in care sunt aprovizionate si puse in galantar, de cele mai multe ori, arata mai proaspeti si mai vii decat o stiuca purtata de dimineata prin soare pana seara cand ajungi acasa... la fel si despre somonii norvegieni, ca sa nu ma mai repet ca sturionii ii gasesti vii...
oricum iti multumesc de sfat si stai linistit, nu mananc numai peste oceanic, nu mananc peste in fiecare zi si nu in ultimul rand, nu sunt fanatic si absurd,.. am vrut doar sa arat ca exista optiuni mai mult decat rezonabile, pentru cine vrea sa caute intradevar,..

revenind on topic !!!...:
Eu nu l-am condamnat pe Shimano ca retine pestele ca sa-l manance, am spus doar ca nu-l cred ca elibereaza 90% din pestii prinsi, asa cum nu cred pe niciunul din vorbitorii de aici care pe un topic elibereaza 80-90% (procente d-astea covarsitoare :D ), si in acelasi timp militeaza pe altele sarind ca arsi, pentru mentinerea cotei de retinere de 5 kg/zi, sau care isi face socoteli privind cheltuielile cu taxele, permisu,l benzina, deplasarea si alte sacrificii, etc si etc...
Asa cum nu-i cred nici pe cei care pe unele topicuri, declara ca duc rar de tot peste acasa, dar nu ezita pe altele sa spuna ca retin pestele ca sa poata manca un peste sanatos... astea sunt pretexte nu argumente !
Deci rcorbule, ca sa ne luam de-o grija, nu e necazul meu sau al celor care fac C&R ca tu retii pestele ca sa-l mananci sau ca asa iti da voie legea !
Din partea mea, iti doresc sa-ti cada bine (sincer !) tot pestele pe care-l prinzi si-l mananci, cu pofta de rigoare !
Problema e alta:
Atunci cand sunteti angrenati intr-o discutie serioasa si vi se pune problema direct daca sa retineti pestele sau nu, deveniti foarte transanti sustinand vehement pastrarea dreptului oferit de lege, desi nimeni nu urmareste, si nici nu poate la nivel de discutie pe forum sa vi-l ia, considerandu-i pe cei care promoveaza practicarea C&R reale pericole si atentate la micile voastre placeri, incercand sa-i marginalizati
Pe de alta parte in topicuri poetice, in care pescuitul pentru voi e sublim, e un mod de viata, e adrenalina si va "respectati partenerul acvatic", nu ezitati sa aratati ca retineti rar, ca mancati rar, anul asta numa doi pesti, anul trecu unul si tot asa, restul eliberandu-i relaxat ! Cu alte cuvinte, ziceti ca faceti C&R destul sau macar cumpatat, cat sa dea bine la imaginea de pescari moderni ! Fara a vrea sa ofensez pe cineva anume, mie mi se pare ca aici se simte un pic de ipocrizie generalizata, si chiar pot sa admit ca de cele mai multe ori e una nevinovata ! din partea mea, nu e o problema, n-am nici un necaz, cum zice rcorbu, insa cred ca in situatia asta ar trebui sa nu va mai plangeti de multe alte lucruri, pentru ca nu se pupa intre ele !
C&R il poti face din multe motive, si probabil ca vom ajunge toti la aceasi concluzie peste inca vreo 6-10 ani, cand vom manca toti pui de avicola, si le vom arata la copii nostri prin carti cu poze, care-i stiuca, care-i salaul, care-i pastravul si le vom povesti ce gustosi erau ei pe vremea noastra !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

rcorbu
veteran
veteran

Mesaj de rcorbu » 27 Dec 2012, 12:32

ai ca incepem sa ne intelegem, si oricum cei care fac prapad nu sunt pe aici (mai mult pe youtube)
nu cred ca retinerea a 3-4 scobari, mrene sau cleni, de 2 ori pe luna si asta vara ( iulie - septembrie) cat sa-ti faci pofta reprezinta un dezastru piscicol, sau tu @miky credeai ca ma duc cu sacul si prind tot ce-mi pica, totusi avem o lege si o respectam, si pe baza ei purtam discutia in acest topic (braconajul il exclud din start ) si ca mine procedeaza toti care mai retin ceva peste pentru o saramura.
In schimb pe baltile private e alta treaba, si acolo chiar nu-si are rost discutia, retin babusca si obletele de nu se vad, ca la crap, salau, nu-mi place.

ticairlandezu
veteran
veteran

Mesaj de ticairlandezu » 27 Dec 2012, 14:02

miky scrie:....In afara de asta, in mod total accidental mi se inampla sa mai mananc si cate un pastrav indigen , pe care l-am ranit astfel incat nu supravietuieste, dar avand in vedere ca pescuiesc numai cu carlige fara spin, fenomenul e ca si inexistent !
!
Haaaa, cu asta m-ai spart,miky :shock: ....in cazul asta da-mi voie si mie sa nu te mai cred ca practici, 100% C&R :wink: :headbash: :headbash:

wildexplorer
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de wildexplorer » 27 Dec 2012, 15:28

rcorbu scrie:@wildexplorer..ai vazut tu braconier cu permis ? ma cam indoiesc
iar aici vorbim de pescuit in limitele legii, asa ca nu mai divaga, cei de care tot pomenesti sa fi sigur ca nu au permise si nici
nu-si vor face vreodata
sa mai stii ca si in tarile mai civilizate, Austria, Franta, Anglia, unde intradevar taxele sunt mult mai mari, oameni gen profesori, doctori, artisti, oameni cu multa carte si cultura, merg sa prinda 2-3 pastravi si sa-i savureze si nu-si pune nimeni problema moralitatii.

nu exagera lucrurile, pentru ca cei pomeniti de tine nu stau pe net sa-i citeasca pe propovaduitorii C&R, iar populatia piscicola nu a scazut datorita celor care prind 3-4 pesti in limitele legale, de cateva ori pe an.
Braconier cu permis e acel posesor de permis pe anul respectiv dar care pescuieste in prohibitie de ex. Sau foloseste momeli naturale la salmonide.

Hai sa ne intelegem, nu condamna nimeni pescarul care duce 2-3 pesti acasa. Insa sunt si posesori de permis care au congelatoarele burdusite, care isi lasa locul nadit "mostenire" (se practica pe Oltul de jos), care atunci cand trage pestele nu mai pleaca de pe mal si fericeste toti vecinii. Acesti pescari pescuiesc sa manance si isi fac permis tocmai pentru a fi in legalitate. (pe un forum de crap am intalnit persoane care se laudau cu cate zile stau pe mal, lasa un prieten sa le tina locul pentru a se intoarce dupa cateva zile de odihna). In concluzie, si aceste persoane sunt active pe forumuri, pe youtube postand laude filmate, etc.
Da "rcorbu", vorbim de pescuit in limitele legii, e perfect legal si moral ca un pescar sa ia acasa cateva bucati. Insa pescarii care pescuiesc pentru a manca acea cantitate de peste prins, nu se vor multumi cu 2-3 pastravi atata vreme cat prind in continuare. Si cand nu va mai prinde pastrav mare, va retine si exemplare mai mici, au acelasi gust. Am pescuit alaturi de pescari care motivau retinerea pastravului mic "e pentru copil", e "primul pe azi", "daca nu duc peste acasa ce crede nevasta", etc. Si un pescar de salau a spintecat strapazanul in fata mea pt ca a inghitit acul, chiar daca i-am oferit degorjor si capatul acului era in afara gurii. (nu l-am intrebat daca are permis, gresala mea)
Nu vorbesc aici de cei care duc acasa cateva exemplare pe an. Tot respectul pentru ei.
Eu ma retrag din discutia asta.
Toate cele bune!

shimano
veteran
veteran

Mesaj de shimano » 27 Dec 2012, 15:35

Pai asa fac si eu...prind o stiuca, ma uit in jur..nu vede nimenea..ii dau una-n freza...vai..curge sange..s-a ranit sarmana. Unde s-o mai eliberez..Si astfel, cu o durere sincera in suflet, o bag in portbagaj. Nimeni nu intelege cum de toti pestii mei sunt raniti :-)))
Glumeam... :lol:

Scrie răspuns