...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?
@wildexplorer din pacate asa se intampla pe toate apele mari, dar rezolvarea nu va venii de la mine sau shimano, care retinem 2 - 3 pesti pe partida si aia poate rar, ci de la cei care sunt indreptatiti sa faca controale mai dese si sa-i sanctioneze pe cei vinovati.
Daca se va impune C&R pe apele publice, crezi ca nu-i vei vedea aceeasi indivizi pe malul Oltului, Prutului, Timisului ?
Ei vor fi acolo cu pestele in juvelnic si cum se lasa seara hop in portbagaj.
De ei politia + asociatiile (adica noi) trebuie sa se ocupe.
Vezi treaba e complicata al naibii de mult si nu "nemancatii" astia cu care discuti tu aici pe forum sunt vinovati pentru disparitia pestelui.
Simpla respectare a legii poate face ca fauna piscicola sa se regenereze fara probleme.
Sa-ti dau un exemplu: raul Buzau, de 30 de ani pescuiesc pe el, si in fiecare vara se prinde foarte mult scobar, si in continuare se vede cum stralucesc, dar saptamanal cineva de la AGVPS vine in control in locurile cele mai frecventate de pescari si mai baga sperietura in cei fara acte.
Si inca un lucru, chiar nu se stie cand vine controlul, asa ca unii chiar sunt prinsi in offsid.
Daca se va impune C&R pe apele publice, crezi ca nu-i vei vedea aceeasi indivizi pe malul Oltului, Prutului, Timisului ?
Ei vor fi acolo cu pestele in juvelnic si cum se lasa seara hop in portbagaj.
De ei politia + asociatiile (adica noi) trebuie sa se ocupe.
Vezi treaba e complicata al naibii de mult si nu "nemancatii" astia cu care discuti tu aici pe forum sunt vinovati pentru disparitia pestelui.
Simpla respectare a legii poate face ca fauna piscicola sa se regenereze fara probleme.
Sa-ti dau un exemplu: raul Buzau, de 30 de ani pescuiesc pe el, si in fiecare vara se prinde foarte mult scobar, si in continuare se vede cum stralucesc, dar saptamanal cineva de la AGVPS vine in control in locurile cele mai frecventate de pescari si mai baga sperietura in cei fara acte.
Si inca un lucru, chiar nu se stie cand vine controlul, asa ca unii chiar sunt prinsi in offsid.
Tica, crezi ce vrei, eu nu am afirmat nicaieri ca practic C&R 100%:ticairlandezu scrie:...in cazul asta da-mi voie si mie sa nu te mai cred ca practici, 100% C&R
Dealtfel nici nu cred ca exista pescar care sa poata afirma fara sa minta ca practica C&R 100%miky scrie: - Eu nu ma laud pe forumuri ca fac C&R 100% , nici 90%, nici alte procente...
Eu pescuiesc in regim C&R in mod constant(fara procente) din mai multe motive si considerente personale, pe care nu le folosesc drept argumente pentru a convinge si pe altii sa procedeze la fel ! In mod firesc ramane treaba de optiune a fiecaruia !
Argumentul pentru care promovez sau incurajez acum C&R , l-am spus deasemenea mai devreme: pentru ca acum consider ca este necesar C&R...
In plus nu m-ai inteles:
Nu aspectul C&R versus retinerea pestilor, l-am semnalat eu ci faptul ca:
- nu poti fi credibil cand te bati cu pumnii in piept pe de-o parte, ca eliberezi 90% din pesti, si pe de alta parte sa aperi cu ardoare mentinerea celor 5 kg permise de lege pentru retinere, invocand cu naturalete acoperirea cheltuielilor cu taxe, permis, deplasare, etc ... prin cele 5 kg de peste, drept care trebe aparat si mentinut intangibil
- nu poti fi credibil ca eliberezi 90 % din pesti, cand pledezi pe de alta parte impotriva introducerii unor zone/ape in regim C&R, motivandu-ti pozitia cu goana dupa profit a celor care gandesc altfel decat tine !
Eu nu sustin ca fac C&R 100%, desi cand ma duc la pescuit nu port la mine nici plasa, nici juvelnic, nici sacosa, nici traista, ca sa aduc acasa peste !
Eu nu sustin ca fac 100% C&R, dar macar pledez si am pledat tot timpul si nu numai aici pe forum, inclusiv in cadru oficial, pentru reducerea nr de capturi permise spre retinere, si pentru introducerea unor ape/zone in regim C&R ...
Eu nu sustin ca fac C&R 100%, dar cand ma duc intr-o zona la pescuit unde pescarii locului imi spun ca fac eforturi sa-si grijeasca apa si sa o menajeze macar, le respect si stradania si efortul, si nu ma impaunez cu drepturile pe care mi le da legea, chiar daca dintre cei ai locului is doi care le pasa si 20 care isi baga picioarele in efortul primilor...
ma rog !...
Adica , macar incerc sa fiu constant atat in ce sustin cat si in ce fac ! Si asa cum am mai precizat, nu sunt fanatic !
In rest toate bune !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/
http://musca13.ro/home/
@ miky
...nu mai dau citat , dar se poate intelege din postarea ta ca daca reti legal , savarsesti o fapta imorala ( esti imoral ) ! ?
...nu mai dau citat , dar se poate intelege din postarea ta ca daca reti legal , savarsesti o fapta imorala ( esti imoral ) ! ?
Teoretic vorbind, ti se pare ok dpdv moral sa retii 1825 kg de salau pe an (5kg x 365 zile). E legal! E moral?
Ii o nebunie ! Treaba o scapat de sub control demult , chiar daca retii legal , sau doar jumate , santem prea multi , pur si simplu ! Povestea cu moralitatea nici nu are rost sa se puna !
Lumea ajunge azi peste tot cu tehnologia moderna , "arta" , pe vremuri ,sau mestesug , meserie mai bine zis , noroc de multe ori , de a prinde peste , s-a transformat in ceva mult mai putin aventuros , si ce seamana mai bine cu o stiinta exacta , fizica sau matematica , cu procentaju de noroc catre zero ,cu breslasi care pretind rezultate azi ,de parca lumea s-ar termina miine , cu pretentii mult mai mari decat inainte si cu posibilitati tehnice contra carora pestii nu mai au sansa ! Si pe deasupra , santem multi !
Lumea ajunge azi peste tot cu tehnologia moderna , "arta" , pe vremuri ,sau mestesug , meserie mai bine zis , noroc de multe ori , de a prinde peste , s-a transformat in ceva mult mai putin aventuros , si ce seamana mai bine cu o stiinta exacta , fizica sau matematica , cu procentaju de noroc catre zero ,cu breslasi care pretind rezultate azi ,de parca lumea s-ar termina miine , cu pretentii mult mai mari decat inainte si cu posibilitati tehnice contra carora pestii nu mai au sansa ! Si pe deasupra , santem multi !
-
- veteran
Mighty miky, atunci inseamna(din punctul meu de vedere) ca "practici" orice altceva...in afara de C&Rmiky scrie: Tica, crezi ce vrei, eu nu am afirmat nicaieri ca practic C&R 100%:....
Eu pescuiesc in regim C&R in mod constant(fara procente) din mai multe motive si considerente personale....
!

...bun dom' profesor , stati bine cu tabla inmultirii , am verificat , dar stiti destul de bine ca nu asa se pune problema.MihaiV scrie:Teoretic vorbind, ti se pare ok dpdv moral sa retii 1825 kg de salau pe an (5kg x 365 zile). E legal! E moral?
...in viata de zi cu zi , mai da si cu virgula

...si intrebarea: "legal=moral?" , eu am pus-o prima data in acest topic

...si DA , SF-ule... "santem multi " ...si Lapusneanu ar fi completat...

Suntem multi ...Si la tatzi ni greu ...Se vede asta ... 

Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.
-
- veteran
SF scrie:Ii o nebunie ! Treaba o scapat de sub control demult , chiar daca retii legal , sau doar jumate , santem prea multi , pur si simplu ! Povestea cu moralitatea nici nu are rost sa se puna !
Oaauuuu, uite(miky) de exemplu o postare mai de "bun gust"...mult mai realista(zic eu)

- semlecangheorghe
- veteran
Anu' are 365 de zile..
Am zis ca anu'asta o las mai moale..Pescuiesc doar jumate...
182x5=912kg de peste....
Mah, care ati prins pe natural,jumatate din cantitatea asta??
pe 2012???
Citi la suta dintre posesorii de permis +neposesorii,prind cantitatea asta de peste???
Petreush dragule,pestii au instincte superioare unuia ca tine sau ca mine...Intotdeauna vor exista indivizi care vor duce specia mai departe..Probabil ca tu habar nu ai cum ii sa danseze avatii si somnii printre firele tale,si sa ai impresia ca ai nalucile ciumate..nu te flata singur,cu toata tehnologia ta,pestii au mult mai multe sanse inaintea ta sau a mea sau a altuia..
Multi ,dar nu toti prind,nici pe un sfert din cit le-ar permite legea...
Am zis ca anu'asta o las mai moale..Pescuiesc doar jumate...
182x5=912kg de peste....
Mah, care ati prins pe natural,jumatate din cantitatea asta??

Citi la suta dintre posesorii de permis +neposesorii,prind cantitatea asta de peste???
pretentii mult mai mari decat inainte si cu posibilitati tehnice contra carora pestii nu mai au sansa ! Si pe deasupra , santem multi !
Petreush dragule,pestii au instincte superioare unuia ca tine sau ca mine...Intotdeauna vor exista indivizi care vor duce specia mai departe..Probabil ca tu habar nu ai cum ii sa danseze avatii si somnii printre firele tale,si sa ai impresia ca ai nalucile ciumate..nu te flata singur,cu toata tehnologia ta,pestii au mult mai multe sanse inaintea ta sau a mea sau a altuia..
Multi ,dar nu toti prind,nici pe un sfert din cit le-ar permite legea...
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.