...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: ...retinem legal ...C&R moral ...legal = moral ?
Prin '89 erau 3 kg la "liber" ... 

Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.
- wildexplorer
- utilizator constant
Asa cum detinerea unui permis de conducere nu te face sofer, nici detinerea unui permis de pescuit nu te face pescar. Sunt persoane pentru care pescuitul reprezinta o singura placere, gustul. Aceste persoane nu se vor rusina sa puna in traista pastravul de 15cm prins cu rama, ca doar asa trage. E doar un exemplu.
Eu propun sa nu-i numim pescari pe toti posesorii de permis; acestia pot fi pescari, braconieri sau prinzatori-mancatori.
Eu propun sa nu-i numim pescari pe toti posesorii de permis; acestia pot fi pescari, braconieri sau prinzatori-mancatori.
Pe permisul vechi erau 3 kg. Din pacate nu pot pune o poza cu permisul , ne pare rau,cota fisierelor atasate a fost atinsa, nu stiu de ce dar asta e.
Numai bine...
Numai bine...
eu unul cred ca toata treaba este foarte relativa. am un coleg cu care am fost la salau de 2 ori, am prins 2 pesti (2011), ambii retinuti. ce nu stie el este ca au fost singurii pesti adusi acasa pe anul trecut. am un alt prieten si o poveste verificabila. in murighiol este un ghid numit Romica. noi cu el am fost in ultimii ani inm Delta. in 2011 eu si prietenul in cauza am prins cateva zeci de stiuci intoarse absolut toate de unde au venit. pana si bibanii au plecat inapoi.
anul acesta am retinut 3 pesti (stiuci), de una dintre ele imi pare rau si acuma pentru ca in aceeasi partida, dar prea tarziu, am prins una mai mare. sunt totusi bucuros de faptul ca am "aruncat" inapoi cateva zeci numai pe Olt.
deci, eu ce sunt? mancator sau C&R-er? cum am zis, e relativa treaba. eu imi fac poze si cu pestisori de o vara sau doua. ma incanta iesirea, pacalirea pestelui si momentele de calm pe malul baltii. poza cea mai frumoasa a mea e cu o stiuca mai mica decat palma. eu unul ma bucur de orice peste. altii se considera pescari doar de la anumite marimi in sus. asta inseamna ca eu ma multumesc cu putin? din contra, pentru mine, orice pestisor pacalit la o artificiala, de orice gen, este o bucurie. una pe care o imortalizez, si ma bucur de ea in lunile de iarna cand e mai greu cu iesitul la peste.
am impresia ca va bucurati prea putin de pescuit si cautati prea multe motive de agitatie. eu unul il prefer pe ala care retine toti pestii peste limita, decat unul care da cu parasuta sau, mai rau, paralizeaza barajele cu plase.
Sarbatori fericite!
anul acesta am retinut 3 pesti (stiuci), de una dintre ele imi pare rau si acuma pentru ca in aceeasi partida, dar prea tarziu, am prins una mai mare. sunt totusi bucuros de faptul ca am "aruncat" inapoi cateva zeci numai pe Olt.
deci, eu ce sunt? mancator sau C&R-er? cum am zis, e relativa treaba. eu imi fac poze si cu pestisori de o vara sau doua. ma incanta iesirea, pacalirea pestelui si momentele de calm pe malul baltii. poza cea mai frumoasa a mea e cu o stiuca mai mica decat palma. eu unul ma bucur de orice peste. altii se considera pescari doar de la anumite marimi in sus. asta inseamna ca eu ma multumesc cu putin? din contra, pentru mine, orice pestisor pacalit la o artificiala, de orice gen, este o bucurie. una pe care o imortalizez, si ma bucur de ea in lunile de iarna cand e mai greu cu iesitul la peste.
am impresia ca va bucurati prea putin de pescuit si cautati prea multe motive de agitatie. eu unul il prefer pe ala care retine toti pestii peste limita, decat unul care da cu parasuta sau, mai rau, paralizeaza barajele cu plase.
Sarbatori fericite!
Ai dreptate, pescuitul nu are nicio treaba cu detinerea unui permis, si sunt o gramada de maestrii fara "acte", care dau lectii de pescuit celor cu "permise"wildexplorer scrie:Asa cum detinerea unui permis de conducere nu te face sofer, nici detinerea unui permis de pescuit nu te face pescar. Sunt persoane pentru care pescuitul reprezinta o singura placere, gustul. Aceste persoane nu se vor rusina sa puna in traista pastravul de 15cm prins cu rama, ca doar asa trage. E doar un exemplu.
Shimano,shimano scrie:Miky, raspunde-mi te rog la o-ntrebare:
Daca consum peste, caci imi place, si nu vreau sa cumpar peste "dubios" din magazin, ci prefer ceva curat si sanatos, prins de mine in ape curate, stiute de mine, ce-i de facut? Tu, dac'ai fi in locul meu (presupun ca tu ori nu mananci deloc peste, ori n-ai pretentii mari si mananci toate "gunoaiele" de pastrav sau salau gasite prin hypermarketuri, daca zici ca faci C&R 100%), de unde si pana unde ti-ai procura pestele sanatos? Chiar vreau sa stiu ce optiuni am.
Inainte de a-ti raspunde la intrebare, vreau sa lamuresc cateva lucruri:
1. Eu nu ma laud pe forumuri ca fac C&R 100% , nici 90%, nici alte procente... si nici ca nu-l fac pentru ca legea imi da voie sa retin !
2. In acelasi timp, eu nu ma plang pe forumuri ca ANPA e de vina, sau Ajvps, sau jandarmeria sau politia sau oricine altcineva din jurul meu, de la care astept musai sa vina sa-mi „dovedeasca” nu stiu ce, inainte ca eu sa schimb ceva in atitudinea mea proprie !
OBS: din pacate am ajuns mai demult la regretabila concluzie pe care am mai spus-o pe aici, ca cei care se ocupa de destinele apelor si pestilor nostri sunt imaginea fidela a pescarilor pe care ii pastoresc ! Intr-un anume fel, simbioza e daunator de perfecta si multumitoare pentru toti !
3. Fara a fi fanatic, practic din mai multe motive C&R, dar de departe in acest moment, sau mai bine zis, in aceste timpuri, in conditiile actuale si in situatia in care s-a ajuns, consider ca trebuie practicat C&R pentru ca ACUM, este absolut necesar, chiar daca singur, neinsotit de alte masuri, aceast gest nu reprezinta solutia ! Si consider ca e cu atat mai necesar sa practic C&R, cu cat ma vad mai inconjurat de hatari, parasutisti, plasari sau fomisti care baga tot in traista sa nu iasa in pierdere ! Da, ma deranjeaza toti astia, si faptele lor, dar nu inteleg sa ma razbun tot pe peste, si nici sa bag si eu la traista ca nu raman de fraier in fata lor !
Nu demult, un user de pe aici a avut un comentariu la adresa cuiva care a retinut o stiuca, citez din memorie (oarecum aprox.):
„Retinand acea stiuca, i-ai anulat orice sansa de a se mai feri de plasele braconierilor in viitor !”
Ei bine, pe acel user, il cred ca elibereaza peste 90% din pestii prinsi ! De departe se simte alta mentalitate si alt mod de a intelge pescuitul ca pasiune, decat prin „acoperirea cheltuielilor cu capturile retinute”
4. Dreptul de a retine, este un drept oferit de lege, nu ti-l contest ! Fiind un drept in mod sigur nu reprezinta o obligatie, si ca beneficiar al dreptului, iti pastrezi libertatea de optiune !
In ce masura vrei sa faci uz de el, depinde de motivatia pe care tu singur ti-o gasesti ! Ca urmare, desi nu te cred ca eliberezi 90%, nu te condamn considerandu-te in limitele legale, insa recunosc ca motivatiile care te indruma, pe mine personal, ma dezamagesc ! Asta desigur e doar parerea mea !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/
Shimano,
Ca sa-ti dau si raspunsul la intrebarea ta sa stii ca mananc peste, si sunt chiar pretentios in alegerea lui, ba chiar sustin ca am „mofturi si fitze”...
Ca atare, in supermarketuri si hypermarketuri, ma orientez catre pestele proaspat provenit din pescuitul marin si oceanic ! Fiind pescari amandoi, ma gandesc ca ma crezi ca stiu sa recunosc un peste proaspat ! Cand il gasesc, il cumpar, cand nu, ... nu !...
Apropo, cam toti nutritionistii considera pestele provenit din pescuit marin si oceanic ca dintre cele mai sanatoase alimente !
La fel, in loc de pastravul de metro, prefer somonii norvegieni (1,5-2Kg/buc), de acvacultura, la preturi comparabile cu pastravii nostri morti de crescatorie, dar mult mai buni, evident tot proaspeti ! Si mai sunt zile cand ma spurc la sturioni vii, tot de acvacultura (exemplare de cca 2-3 kile), astia de obicei se gasesc in REAL !
In afara de asta, in mod total accidental mi se inampla sa mai mananc si cate un pastrav indigen , pe care l-am ranit astfel incat nu supravietuieste, dar avand in vedere ca pescuiesc numai cu carlige fara spin, fenomenul e ca si inexistent !
Si mai mananc pastrav (fantanel) de crescatorie, din crescatoriile unde cunosc si proprietarii si hrana cu care-i hranesc !
Altfel spus, optiuni exista destule... chiar si pentru salau si stiuca daca tii mortis...
Evident tu nu trebe sa faci ca mine, pentru ca..., nu-i asa, ... legea iti da acest drept !
Ca sa-ti dau si raspunsul la intrebarea ta sa stii ca mananc peste, si sunt chiar pretentios in alegerea lui, ba chiar sustin ca am „mofturi si fitze”...
Ca atare, in supermarketuri si hypermarketuri, ma orientez catre pestele proaspat provenit din pescuitul marin si oceanic ! Fiind pescari amandoi, ma gandesc ca ma crezi ca stiu sa recunosc un peste proaspat ! Cand il gasesc, il cumpar, cand nu, ... nu !...
Apropo, cam toti nutritionistii considera pestele provenit din pescuit marin si oceanic ca dintre cele mai sanatoase alimente !
La fel, in loc de pastravul de metro, prefer somonii norvegieni (1,5-2Kg/buc), de acvacultura, la preturi comparabile cu pastravii nostri morti de crescatorie, dar mult mai buni, evident tot proaspeti ! Si mai sunt zile cand ma spurc la sturioni vii, tot de acvacultura (exemplare de cca 2-3 kile), astia de obicei se gasesc in REAL !
In afara de asta, in mod total accidental mi se inampla sa mai mananc si cate un pastrav indigen , pe care l-am ranit astfel incat nu supravietuieste, dar avand in vedere ca pescuiesc numai cu carlige fara spin, fenomenul e ca si inexistent !
Si mai mananc pastrav (fantanel) de crescatorie, din crescatoriile unde cunosc si proprietarii si hrana cu care-i hranesc !
Altfel spus, optiuni exista destule... chiar si pentru salau si stiuca daca tii mortis...
Evident tu nu trebe sa faci ca mine, pentru ca..., nu-i asa, ... legea iti da acest drept !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
comentariile cu rosu imi apartin si au fost incluse la finalul textului la care fac referire . acum am avut timp sa citesc partial topicul , acum am avut replica .miky scrie:Astea-s vise erotice !lucky_51 scrie: ... la un moment dat adevaratele asociatii sportive vor fi cele care vor trebui sa ia atitudine asupra unor astfel de manifestari
Pe de-o parte, atata timp cat asociatiile (cele care conteaza, adica cu autorizatii) sunt nu numai percepute ca niste Ajvpsuri, ci sunt si de facto, acelasi lucru, adica "Ajvpsuri autentice", sau croite dupa chipul si asemanarea lor, doar cu alta denumire, acest lucru nu se va intampla !
Pe de alta parte, asociatiile existente (tot cele care conteaza) sunt o oglinda fidela a pescarilor care le pescuiesc apele, fie ca sunt cotizanti fie ca nu ! Practic la pescarii pe care ii avem as zice ca asociatiile existente sunt chiar... reprezentative !![]()
![]()
Si conducerea asociatiilor respective e reprezentativa in rindul pescarilor iar de activitatile acestor asociatii/ conduceri ce sa mai vorbim . noroc cu morala crestina care ne anima spiritul![]()
![]()
![]()
Dupa atatia ani de discutii si de... fapte, cred ca o singura concluzie se poate desprinde:
Romania nu poseda material genetic din care sa se nasca asociatii noi, de alta factura !
Asa cum e,... e perfect, pescari, asociatii ape legi, braconieri, etc...
Concubinajul functioneaza uns, nimeni nu vrea concret schimbarea, pentru ca toata lumea e multumita si poate face ce stie mai bine !... cit adevar !
scuze de off topic
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !
o ziso unu de mai multe orimiky scrie: Nu demult, un user de pe aici a avut un comentariu la adresa cuiva care a retinut o stiuca, citez din memorie (oarecum aprox.):
„Retinand acea stiuca, i-ai anulat orice sansa de a se mai feri de plasele braconierilor in viitor !”
Ei bine, pe acel user, il cred ca elibereaza peste 90% din pestii prinsi ! De departe se simte alta mentalitate si alt mod de a intelge pescuitul ca pasiune, decat prin „acoperirea cheltuielilor cu capturile retinute”

pikeman scrie:Mi-s satul de mentalitatea asta cu bag pestele la traista ca oricum il ia ala la plasa....SERIOS? dar de unde sti tu? esti mama omida sau Nostradamus...hai ca fac eu pe Nostradamus pentru tine, pestele tau din traista sigur nu ajunge din congelator la plasari, dar si mai sigur nu mai are nicio sansa sa ii evite !!!!
Miky nu te mai chinui, e greu sa dai jos ochelarii de cal de pe capul unora , de dopurile de ceara din urechi nu mai zic, plus ca e frig , umbla vorba ca la cei cu neuroni putini, ingheata mai repedepikeman scrie:Zamfi, imi pare sau sa te contrazic, si poate o sa fiu putin dur :p dar...
Ceea ce expui este cel putin similar atitudinii "mai bine il tin ca il iau aia cu plasa" ...

Si pana la urma daca pe noi "fomistii" nu ne deranjeaza ca voi faceti C&R , ba chiar apreciem, care e necazul vostru: ca prindem peste si il consumam ?
Chiar asa de tare va roade ca nu toti vor sa va asculte si sa faca C&R ?
E optiunea noastra si gata, e legal si moral, atata timp cat retii pentru consumul propriu, si oricum nu mananc peste in fiecare zi.
Chiar asa de tare va roade ca nu toti vor sa va asculte si sa faca C&R ?
E optiunea noastra si gata, e legal si moral, atata timp cat retii pentru consumul propriu, si oricum nu mananc peste in fiecare zi.