Eu nu incerc sa fiu irealist. Din potriva.
Tu zici ca tine de constiinta. Pai este exact ce spun si eu doar sub alta forma. Ideile mele sunt exact un antidot la constiinta actuala. Tu si altii ca tine, credeti ca doar constiinta romanilor, datorita situatiei economice le spune sa ... braconeze.
De ce crezi ca eu va prezint situatia de aici. (sau din Norvegia)
Pentru a va lamurii ca nu are de a face cu constiinta romanilor sau doar cu stituatia economica.
Braconajul este o "pacoste" ce are repercursiuni dezastruase nu doar in Romania. Ea nu este facuta de nevoiasi aici, ci de posesori ai unor masini de lux, cu scutere pe remorci, ..etc.
Singura ideologie ce poate fi sustinuta si aparata este cea care are la baza protectia fondului piscicol, un concept bazat pe pescuitul ecologic. Toate celelalte sisteme si ideologii sunt si au fost combatute de zeci de ani. Si aici ideea de pescuit ecologic, intampina o opozitie inversunata. De ce? (nu este din cauza lipsurilor de natura economica, dar este de natura economica) Bani. Se castiga sume enorme de bani la negru. Cei care sunt implicati in asemnea activitati risca sa fie lasati fara surse neimpozabile de venit si se organizeaza in "clici" cu metode de mafie. Bat de rup oasele, ... sau si omoara.
Pentru a reusii sa faci o schimbare totala la 180 de grade trebuie sa fii sustinut intr-o democratie de majoritate. Aici ma refer la toata lumea si nu numai la pescarii sportivi. Trebuie gasit un sistem ce ii multumeste pe toti, care sa se suporte in mod natural si de la sine, fara sa fie necesare investitii anuale de populare.
Intr-o cutie de viteza in care ai toate rotile dintate stricate ... nu are nici un efect daca schimbi doar una din ele. Trebuie sa schimbi toate ca ea sa inceapa sa-si faca treaba din nou.
Nu Gheorghe sau Mitica (mari concesionari) trebuie sa hotarasca cat peste se poate pescuii intr-un lac ci Ion care este inginer piscicol si cunoaste exact capacitatea de productie anuala a baltii respective. Trebuie pescuit pe renta fondului piscicol si nu pe fondul propriuzis. Daca micsorezi fondul in fiecare an ajungi sa-l epuizezi. Nu repopulari cu crap si caras este solutia. Transformi totul in exact ce spuneam de la inceput P&T. Ca exista si din astea ... este ok. dar nu trebuei sa fie de preponderenta.
Chestia cu pazitul este buna dar trebuie cum am spuso de multe ori, sa fie benefica unei comunitati ca ea sa fie sustinuta de majoritate. Un parau poti sa-l pazesti dar un rau de calibrul Mursului si Oltului ai nevoie de o armata de oameni sa poti efectua o paza eficienta. Armata asta de paznici i-ti v-a manca resursele si vei creste automat costul autorizatiilor. Ce la randul ei i-ti v-a micsora incasarile. Pescuitul sportiv v-a devenii o preocupare pentru elita societatii. Ce ai facut? Nimic ... vezi la americani.
Vad ca ti un peste insangerat intr-o poza? Nu mai cumpara revista ... si sa nu mai spun cum esti tu tratat. (nici o sansa ca revistele nici nu accepta poze de acest gen) Pestii au devenit atat de rari in anumite bazine piscicole ca nici nu poate fi discutata retinerea unui exemplar.
Indiferent de societate si de constiinta oamenilor, daca este sa faci o schimbare legata de pescuitul amator de agrement, trebbuie sa definesti la ce te referi cand spui "Pescuit sportiv". Trebuie sa definesti ideologia in mod precis. Fara expresii bombastice ... simplu si concis. Pescuitul sportiv care sa se potrivesca tuturor pretentiilor oamenilor nu exista. El trebuie difinit ca o activitate recreativa si nu de competitie. Ca paote sa constitutie pentru o minoritate si o activitate competitonala este o chestie ce trebuie tinuta separat. Marea majoritate trebuei sa gaseasca un punct comun care sa-i uneasca in activitatea de C&As. Nu 3 kg de peste pe partida pescuit ii v-a unii pe termen lung.
Un prieten bun a definit aceasta preocupare intr-un mod foarte concret ce ilustreaza samburele problemei.
"Nimeni nu este proprietarul naturii si nu poate exploata resursele naturale ca si fiind ale lui. Acestea, noi cei de azi le avem cu imprumut de la generatiile viitoare si este de datoria noastra sa le lasam asa cum si noi le-am primit de la generatiile anterioare."