Proiectul noii legi a pescuitului

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
adrian ionascu
senior
senior
Mesaje: 338
Membru din: 14 Iun 2005, 13:54
Localitate: Bucuresti

Mesaj de adrian ionascu » 06 Oct 2006, 08:37

adiwolf scrie:
adrian ionascu scrie: mi-am permis sa nu anunt sedinta pentru ca la nivel de Agentie s-a decis sa nu se permita accesul tuturor
:shock: :shock: :shock: :shock:
pai atunci de ce a-ti mai tinut-o?doar asa ca sa va confere o legitimitate la idioteniile debitate de capetele luminate ale celor doua companii?

in naivitatea mea mi-am inchipuit initial ca la sedinta de dialog social poate sa vina oricine. ei pe urma am aflat ca nu e asa. ca sunt niste persoane care sunt obligatoriu invitate (reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor din sector) si se mai pot face si alte invitatii dar in nici un caz nu poate sa vina oricine pofteste. eu m-am ocupat sa-i anunt pe cei de la dialogul social sa invite reprezentantii catorva asociatii si federatii de pescuit sportiv si le-am furnizat date de contact. din pacate cei de la dialog social nu i-au invitat. respectivii au venit anuntati telefonic de mine. dl Tarus a aflat de intalnire abia cu o ora inainte. de la AGVPS n-a venit nimeni, presupun ca nu au fost anuntati. intentia mea a fost sa chem pe toti cei care au ceva greutate in pescuitul sportiv. daca stiam ca se va intampla asa trimiteam eu direct faxurile de invitatie.
oricum intalnirea se va repeta pentru ca sunt multe propuneri si observatii.

in momentul de fata este o lupta foarte dura intre CNAFP si ANPA. pescuitul comercial este pe primul loc atat in preocuparile CNAFP cat si ale ANPA.
monstrul asta cu doua capete ma face sa devin nostalgic dupa AGVPS.
la ceea ce se intampla acuma in domeniul pescuitului,ce era innainte pare un parfum Chanel n0 5
:) :( :) :cry: :cry: :cry:

n-ai de ce sa devii nostalgic dupa AGVPS. AGVPS si monopolul lor este un drum inchis care nu duce nicaieri. o fundatura. cat poti sa stai intr-o fundatura? pana la urma tot trebuie sa iesi in lumea reala.
da e portita pentru Romsilva. specificarea e facuta special pentru ei.
si cine a introdus aceasta portita ,adriane?
presedintele ANPA dupa o discutie cu cei de la Romsilva. carora le tzatzaie fundu` sa nu ramana pe dinafara.
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

Avatar utilizator
Stefan Tudose
Moderator
Moderator
Mesaje: 557
Membru din: 19 Apr 2004, 08:02
Localitate: Arad/ Timisoara

Mesaj de Stefan Tudose » 06 Oct 2006, 09:09

Urmaresc de cateva luni balbaielile ANPA, rastalmacirile, reinterpretarile promisiunilor pe care le-ati facut pe la intalnirile cu pescarii din tara.
Ati venit la Arad si Timisoara, ati cules aplauze la scena deschisa pentru ca mai apoi sa o dati in balbaiala cu situatia pescuitului sportiv. Atunci eram o forta, acum ne spui ca de fapt nu contam.
Dincolo de orice constructii argumentative domnule Ionascu, razbate o realitate trista: SUNTETI DE DOI BANI!
Auzi exprimare:
[b]la nivel de agentie s-a decis.[/b]
Care nivel? Cine de la nivelul agentiei a hotarat. Asa vorbesti de parca agentioa asta este o persoana care se plimba pe acolo si ia decizii de una singura. Ce-i cu conjugarile aste impersonale, de lemn?

apsalba
veteran
veteran
Mesaje: 4413
Membru din: 24 Mar 2006, 14:56
Localitate: alba iulia

Mesaj de apsalba » 06 Oct 2006, 10:42

APS Alba a prezentat propriul proiect de lege privind pescuitul. La intilnirea de ieri nu s-a hotarit nimic concret, dar s-a decis sa se ia in discutie si proiectul nostru, fiind considerat mai serios decit cel al ANPA.
Il postez mai jos.

Legea ...... din ........

privind pescuitul si pescuitul sportiv

(propunere facuta de FNPSR)

Parlamentul adopta urmãtoarea lege ce stabileºte condiþiile in care se va desfãºura pescuitul, pentru a imbunatati gradul de pãstrare a diversitãþii faunei si florei precum si refacerea lor permanenta si pentru ca pescuitul sa se desfãºoare in armonie cu cererea economiei de piaþa si cu protecþia vieþii acvatice si a mediului acvatic natural.

Capitolul I
PREVEDERI INTRODUCTIVE
Scopul Documentului
Secþiunea 1

1) Aceasta lege stabileºte condiþiile in care se desfasoara dreptul de pescuit si activitãþile legate de managementul resurselor acvatice, de protecþia peºtilor si a mediului lor in apele si in alte ecosisteme acvatice pe teritoriul Romaniei, specifica drepturile si îndatoririle persoanelor care desfasoara aceste activitati, precum si amplitudinea responsabilitãþilor si competentei administraþiei piscicole.
2) Prevederile acestei legi se vor referi si la facilitatile piscicole (bazine piscicole), in ceea ce priveºte pescuitul sportiv, instrumentele si modalitãþile ilegale de pescuit, supravegherea pescuitului, împuþinarea capturii care pune in primejdie fauna piscicola precum si sursa de hrana, aprovizionarea cu peºti de origine strãina.
3) Cat despre pestele protejat, prevederile acestei legi vor fi aplicate împreuna cu prevederile relevante ale Legii privind Protecþia Mediului.

Definirea Termenilor
Secþiunea 2

1) Pentru scopurile acestei legi:
a) fauna piscicola: animale care sunt clasificate ca aparþinând clasei peºtilor. Prevederile in legãtura cu fauna piscicola, in cazurile definite de aceasta lege, se vor aplica si in cazul animalelor care servesc drept hrana peºtilor: raci, broaºte, moluºte si crustacee, lipitori precum si stadiilor ontogenetice ale acestora (vor fi numite dupã cum urmeazã: alte animale acvatice folositoare);
b) pescuitul: capturarea sau colectarea peºtilor (incluzând pescuitul sportiv) in zone de pescuit, folosind legal instrumente permise, creºterea, pãstrarea si aprovizionarea cu peste; orice activitate care vizeazã protecþia faunei piscicole si a habitatului acesteia;
c) pescuitul sportiv: capturarea peºtilor cu echipament de pescuit sau capturarea peºtilor folosiþi ca momealã cu un halãu de maxim 1 m2;
d) zona de pescuit: orice apa care oferã faunei piscicole condiþii propice de viata, fara modificãri impuse asupra caracteristicilor sale si care a fost declarata zona de pescuit de cãtre autoritatea piscicola;
e) bazinul piscicol: zona acvatica artificiala folosita pentru piscicultura, care poate fi inundata sau redusã folosind structuri artificiale (stãvilare), inclusiv bazinele folosite pentru iernat si pentru creºterea puietului, precum si canalele de alimentare si scurgere.
2) Ministrul agriculturii (dupã cum urmeazã: Ministrul), împreuna cu ministrul responsabil de protecþia mediului, vor specifica intr-un Ordin care sunt peºtii si animalele acvatice al cãror pescuit sportiv este interzis.

Capitolul II

DREPTUL DE A PESCUI
Definiþia dreptului de a pescui
Secþiunea 3

1) Dreptul de a pescui – ca drept financiar – consta in calitãþile si obligaþiile legate de pescuit si va fi, daca aceasta lege nu prevede altfel, parte organica a dreptului de proprietate asupra apei.
2) In cazul lacurilor de acumulare, a braþelor moarte si a balastierelor, statul roman are dreptul de a pescui, excepþie fãcând acele braþe moarte ºi balastiere, aflate in proprietatea municipalitãþilor, in cazul in care acestea vor sa exercite dreptul de a pescui.
3) Dreptul de a pescui va fi trecut in registrul local.
4) Dreptul de a pescui poate fi concesionat.

Beneficiarul dreptului de a pescui
Secþiunea 4

1) Daca zona de pescuit este proprietatea:
a) unei singure persoane sau a statului roman, proprietarul are dreptul independent de a pescui (dupã cum urmeazã: drept independent de a pescui)
b) a mai multor persoane (statul roman poate fi una dintre ele), proprietarii au drept comun de a pescui (se va numi de acum încolo: drept comun de a pescui)
2) In cazul dreptului comun de a pescui, in ceea ce priveºte:
a) modalitatea de reprezentare a proprietarilor, persoana reprezentanta,
b) prezentarea cererii de declarare a zonei de pescuit,
c) modalitatea de exercitare a dreptului de a pescui,
proprietarii vor decide prin simpla majoritate de voturi, voturile lor fiind in funcþie de suprafaþa de apa pe care o au in proprietate, isi împart responsabilitãþile dreptului de a pescui si beneficiile in funcþie de cota parte.
3) In alte privinþe, in legãtura cu dreptul comun de a pescui, prevederile secþiunilor din Codul Civil vor fi aplicate in mod adecvat.

Secþiunea 5

1) Beneficiarul dreptului de a pescui va fi, general vorbind, proprietarul zonei de pescuit, iar in cazurile definite in secþiunea 3 (4) beneficiarul va fi concesionarul.
2) Exercitarea si îndeplinirea drepturilor si obligaþiilor dreptului de a pescui, conform acestei legi, vor fi responsabilitatea beneficiarului.
3) Beneficiarii vor fi înregistraþi de autoritatea de pescuit.

Zona de pescuit
Secþiunea 6
Cererea de declarare a oricãrei suprafeþe de apa, drept zona de pescuit se va depune la autoritatea de pescuit, daca aceasta lege nu prevede contrarul. Decizia autoritarii de pescuit se ia in acord cu aprobarea autoritatii apelor si a autoritatii mediului ( in cazul zonelor naturale sau protejate, cu aprobarea autoritatii de protecþie a mediului).

Secþiunea 7

Cererea de declarare a unei suprafeþe de apa drept zona de pescuit va conþine:
a) denumirea suprafeþei de apa, localizarea sa, liniile de demarcaþie, informaþii privind utilizarea sa si drepturile de proprietate;
b) categoria de utilizare a proprietatii de teren adiacent suprafeþei de apa.

Dobândirea proprietatii asupra peºtelui
Secþiunea 8

1) Beneficiarul dobândeºte proprietatea asupra peºtelui, sau a altor vieþuitoare acvatice folositoare, prin prinderea lor in mod legal, daca aceasta lege nu prevede contrarul.
2) Daca zona de pescuit ii aparþine, beneficiarul are drept de proprietate asupra peºtelui (si a altor vieþuitoare acvatice folositoare).
3) Pestele (si alte vieþuitoare acvatice folositoare) moarte vor fi proprietatea beneficiarului dreptului de a pescui asupra corpului de apa in, sau langa care s-au gãsit acestea.
Exercitarea dreptului de a pescui
Secþiunea 9

1) Beneficiarul va fi obligat sa exercite dreptul de a pescui.
2) In ceea ce priveºte punerea in aplicare a prevederii specificate in subsectiunea (1), daca beneficiarul isi duce la îndeplinire obligaþiile privind protecþia faunei piscicole si a habitatului, aceasta va fi considerata ca exersare a dreptului de a pescui.

Exercitarea dreptului individual de a pescui a statului roman
Secþiunea 10

Declaraþiile legale, inclusiv cele definite in secþiunea 11, cu privire la exercitarea dreptului individual de a pescui a statului roman, vor fi fãcute de cãtre ministru in numele statului, de acord cu miniºtrii interesaþi.

Secþiunea 11

1) Concesionarea dreptului individual de a pescui a statului roman va fi realizata prin licitaþie publica.
2) Invitaþia la licitaþie va fi fãcuta
a) cu minim sase luni înainte de expirarea contractului de concesionare in vigoare, sau
b) in cazul concesionarii dreptului de a pescui pentru prima data, in termen de treizeci de zile de la intrarea in vigoare a acestei legi,
c) in cazul unui bazin piscicol nou format, in termen de ºaizeci de zile de la momentul in care a fost declarat zona de pescuit.
3) Invitaþia la licitaþie va conþine denumirea si suprafata zonei de pescuit, condiþiile de concesionare a dreptului de a pescui in ceea ce priveºte protecþia corpului de apa in chestiune si pãstrarea calitãþii apei, precum si termenul limita si locul de prezentare a ofertei. Invitaþia la licitaþie va specifica alte cerinþe privind conþinutul cererilor.
4) Invitaþia la licitaþie va fi publicata in ziarul oficial al Ministerului Agriculturii (care se va numi de aici înainte: Ministerul), precum si in ziarele de specialitate.

Secþiunea 12

Cererea de licitaþie va include un plan de management piscicol (Secþiunea 27) pe perioada concesionarii, privind îndeplinirea cerinþelor specificate in Secþiunea 11 (3) si Secþiunea 25 (1).




Concesionarea dreptului de pescuit

Secþiunea 13


1) Normele Codului Civil cu privire la concesiunea uzufructului agricol se vor aplica, facandu-se schimbãrile necesare, pentru concesiunea dreptului de pescuit.
2) Contractul de concesiune a dreptului de pescuit va fi încheiat incluzându-se o limita de timp.
3) Persoana care da in concesiune poate, cu efect imediat, încheia contractul de concesiune a dreptului de pescuit in urmãtoarele cazuri precum:
daca concesionarul
a) nu-si îndeplineºte obligaþiile stipulate de contractul de concesiune si stabilite in acest act, neþinând seama de somaþia persoanei ce a dat in concesiune pe un termen limitat;
b) subconcesioneaza dreptul de pescuit;
c) incalca serios interesele protecþiei mediului si a managementului apei;
4) Emiterea permiselor locale (Secþiunea 22) nu va fi luata in considerare ca o subconcesiune a dreptului de pescuit.

Secþiunea 14

1) Concesionarul va informa autoritatea de pescuit in legãtura cu contractul de concesiune in termen de sase zile de la semnarea acestuia, pentru a putea fi înregistrat.
2) Daca la momentul încheierii contractului de concesiune fostul plan pentru managementul dreptului de a pescui este inca valid, va fi fãcut unul nou doar daca expira anteriorul.
3) La terminarea contractului de concesiune a dreptului de pescuit, doar daca partile au fost de acord cu altceva, concesionarul poate sa pretindã valoarea actuala, in momentul încetãrii contractului, a dispozitivelor de pescuit netransportabile si a amenajãrilor fãcute de acesta, incluzând si partea costului peºtelui stocat care nu a fost recuperata, si a investiþiilor necesare in limitele managementului moderat. Concesionarul va pãstra toate drepturile pana când persoana care a dat in concesiune nu va îndeplini aceste cereri de compensare.

Prevederi privind proprietatea funciara si activitãþile afectate de exercitarea dreptului de pescuit

Secþiunea 15

1) Proprietarul sau utilizatorul proprietatii funciare, afectat de dreptul de pescuit exercitat – in afara cazului când partile au convenit altfel – va suporta sau va face posibil ca beneficiarul sa obtina dreptul de folosire a apei pana la reglementãrile in vigoare, aºezarea si folosirea echipamentului necesar pentru capturarea peºtelui pe proprietatea funciara in timpul pescuitului, desfãºurarea activitãþii de pescuit in apa, si transportarea capturilor (obligaþie pentru pescuit).
2) In cazul in care este inundata o proprietatea funciara pe coasta sau dig, proprietarul proprietatii funciare va suporta sau va face posibil ca puietul sa fie mutat înapoi in zona de pescuit.
3) Proprietarul sau utilizatorul zonei funciare este indreptatit la compensaþii pentru pierderile rezultate datorate restricþiilor formulate in subsectiunile 1 si 2.

Secþiunea 16

1) Cu minim opt zile – excepþie fãcând urgentele – înainte de începerea oricãrei activitati ce necesita stãvilirea sau inundarea suprafeþei de apa sau a oricãrei activitati care împiedica exersarea dreptului de a pescui, administratorul stabilimentelor hidraulice va anunþa beneficiarul in legãtura cu activitatea respectiva si cu durata prevãzuta.
2) Pentru a construi (sau a restructura, a reface sau a dezafecta) orice construcþie care împiedica deplasarea normala a peºtilor, este necesara aprobare din partea autoritatii piscicole sau a apelor, ori, in cazul zonelor naturale protejate, este necesara aprobare din partea autoritatii pentru protecþia mediului.
3) Pentru a sprijini migrarea bancurilor de peºti care depun icre, autoritatea piscicola va cere administratorului digurilor inaltate pe cursul râurilor sa construiascã si sa intretina o trecãtoare pentru peºti.
4) In perioada de depunere a icrelor, administratorul stabilimentelor hidraulice va trebui sa tina cont de aspecte ecologice, in ceea ce priveºte controlarea nivelului de apa.

Secþiunea 17

In cazul morþii in masa a peºtilor intr-o zona de pescuit, proprietarul sau uzufructuarul suprafeþei de apa (sau administratorul stabilimentului hidraulic) si proprietarul sau uzufructuarul terenului adiacent, împreuna cu beneficiarul vor facilita si suporta examinarea apei si testele necesare care vor fi efectuate de cãtre organizaþia definita in secþiunea 36 (2).

Capitolul III
ADMINISTRAREA RESURSELOR PISCICOLE
Documente care permit pescuitul
Secþiunea 18

1) Pentru a desfãºura orice activitate pescãreasca, inclusiv pescuitul in scopuri ºtiinþifice, este obligatorie posesia unui permis de pescuit sau pescuit sportiv eliberat de autoritatea de pescuit (care se va numi de acum încolo: permis oficial de pescuit si permis oficial de pescuit sportiv). Pentru a desfãºura activitate de pescuit intr-o anumita zona de pescuit si intr-un bazin piscicol este obligatorie obþinerea permisiunii beneficiarului, daca persoana care desfasoara activitatea nu este beneficiarul însuºi sau o persoana care acþioneazã in numele beneficiarului.
2) Persoana care desfasoara activitate de pescuit este nevoita sa aibã asupra sa permisul oficial de pescuit sau permisul oficial de pescuit sportiv, precum si permisul local (care se vor numi de acum încolo: documente de pescuit) si va trebui sa le arate la cererea beneficiarului, a patrulei locale sau a unui reprezentant al autoritatii piscicole, al autoritatii pentru protecþia mediului sau a politiei.

Permis oficial de pescuit si permis oficial de pescuit sportiv
Secþiunea 19

1) Permisul oficial de pescuit si permisul oficial de pescuit sportiv pot fi obþinute, dupã achitarea unei taxe,
2) Persoanele cu vârsta sub 14 ani sau peste 70 ani sunt scutite de plata taxei pentru permisul oficial de pescuit.
3) Permisul oficial de pescuit este eliberat de autoritatea piscicola cu jurisdicþie in zona de rezidenta a solicitantului. Ministrul va specifica intr-un Ordin care va fi autoritatea sau organizaþia in mãsura de a elibera permisul oficial de pescuit.

Secþiunea 20

1) Un permis oficial de pescuit poate fi obþinut de o persoana care a deþinut anterior permis, sau care a susþinut un examen de pescuit, daca aceasta lege nu prevede altminteri. Un examen susþinut la o ºcoala de pescari va fi acceptat ca examen de pescuit.
2) Un permis oficial de pescuit sportiv poate fi obþinut de o persoana, excepþie fãcând cele menþionate in subsectiunea (3), care a susþinut un examen de pescuit sportiv aprobat de autoritatea piscicola sau care prezintã permisul de pescuit valabil pe anul precedent, face dovada ca este membru al unei asociaþii de pescari si care prezintã jurnalul in care noteazã cantitatea de peste prins.
3) Cetãþenii din afara spaþiului roman nu sunt nevoiþi sa susþinã un examen de pescuit sportiv.
4) Ministrul va specifica intr-un Ordin cerinþele, procedura, taxa si modalitatea de plata a examinãrii de pescuit sau pescuit sportiv.
5) Ministrul va specifica intr-un Ordin care va fi autoritatea sau organizaþia in mãsura de a elibera permis de pescuit sau permis de pescuit sportiv, precum si procedura si taxa (si modalitatea de plata) pentru permisul oficial de pescuit si permisul oficial de pescuit sportiv.

Secþiunea 21
1) Nu vor obþine permise oficiale de pescuit sau de pescuit sportiv persoanei care:
a) au fost gãsite, fara drept de apel, vinovate de comiterea unei contravenþii sau a unui act criminal in legãtura cu prinderea peºtelui,
b) au primit amenda pentru ca au incalcat legea protecþiei peºtelui in anul precedent cererii de acordare a permisului.
3) Autoritatea poate retrage timp de un an permisul oficial de pescuit sau permisul oficial de pescuit sportiv unei persoane care a fost gãsita, fara drept de apel, vinovata de comiterea unei contravenþii sau a unui act criminal in legãtura cu pescuitul, pescuitul sportiv sau prinderea peºtelui.
4) Autoritatea legala, instantele de judecata sau autoritatea de pescuit care emite amenda pentru incalcarea legii protecþiei peºtelui va informa autoritatea piscicola responsabila de zona de rezidenta a contravenientului in legãtura cu contravenþia sau cu actul criminal in legãtura cu pescuitul, pescuitul sportiv sau prinderea peºtelui.

Permisiunea locala
Secþiunea 22

1) Permisiunea locala se poate da numai in cazul zonelor de pescuit sau a bazinelor piscicole.
2) Beneficiarul poate permite altor persoane sa pescuiascã, oferindu-le permisiune locala (de aici înainte aceste persoane se vor numi: destinatari). De asemenea, permisiunile locale pot fie eliberate de doi sau mai mulþi beneficiari.
3) Beneficiarul va tine evidenta:
a) permiselor locale eliberate de el, si a
b) cantitãþii si a speciilor de peºti care se gãsesc in corpul de apa sau
c) care au fost prinºi, (registrul in care noteazã cantitatea de peste prins),
si va permite autoritatii piscicole accesul la registrele sale.
4) Permisiunea locala permite pescuitul sau pescuitul sportiv numai cu permis oficial de pescuit sau de pescuit sportiv.
5) Beneficiarul va elibera permisiunea locala in scris, si va include numele (sau compania) si adresa (reºedinþa) sa, si, in afara de acestea :
a) numele si adresa destinatarului
b) locaþia corpului de apa sau a parþii corpului de apa unde este valabila permisiunea,
c) perioada de validitate a permisiunii
d) uneltele de pescuit care pot fi folosite, sau va menþiona ca permisiunea se refera numai la pescuitul sportiv,
e) interdicþiile si restricþiile determinate de el, in baza acestei legi.
6) In ceea ce priveºte permisiunile locale acordate persoanelor care pescuiesc in scopul cercetãrii ºtiinþifice, se va include scopul studiului de cercetare.
7) Destinatarul va tine un registru in care va nota cantitatea si speciile de peste prins, numai daca aceasta lege nu prevede altminteri.






Unelte si moduri de pescuit interzise

Secþiunea 23

1) Este interzisa folosirea unor unelte de pescuit sau metode de capturare a peºtelui care ar putea afecta stocurile si habitatul acestora.
2) In special, este interzisa folosirea
a) materialelor toxice sau narcotice,
b) explozivelor,
c) uneltelor intepatoare sau,
d) ostiei sau a altor echipamente pentru scufundare adecvate pescuitului sau,
e) metodelor de greblare la pescuitul sportiv, si capcanele de pescuit.
3) Este interzisa folosirea uneltelor si instrumentelor adecvate pentru pescuit care provoacã obstrucþionarea permanenta a jumãtate sau mai mult din albia râului, a canalului sau a japºei.

Secþiunea 24

1) Beneficiarul este obligat sa informeze in prealabil autoritatea pentru pescuit, in legãtura cu data când a fost folosit echipamentul electric pentru pescuit.
2) Este interzisa capturarea peºtelui cu ajutorul echipamentului electric începând cu data de 30 aprilie pana la data de 30 septembrie. In cursurile de apa, folosirea echipamentului electric este permis o data pe luna in acelaºi teritoriu, si data când s-a efectuat pescuitul electric trebuie sa fie adusa la cunoºtinþa notarului competent al municipalitãþii cu opt zile înainte de începerea activitãþii.
3) La cererea beneficiarului sau cu permisiunea acestuia, autoritatea pentru pescuit poate aproba o scutire, in cazuri speciale, de la restricþiile conþinute in subsectiunea 2, pentru a face posibile urmãtoarele:
a) colectarea peºtelui cu icre pentru reproducerea lor in crescãtorii,
b) salvarea puietului din zonele inundate,
c) aprobarea pescuitului in zonele interzise pentru a evita pagubele viitoare,
d) colectarea materialelor pentru cercetarea ºtiinþifica.
4) Capturarea peºtelui cu ajutorul echipamentului pentru pescuit electric poate fi restricþionat sau interzis de ministru in vederea protejãrii stocului de peste sau a mediului acvatic. Aceasta interdicþie sau restricþie poate fi aplicata, de asemenea, in anumite zone de pescuit.
5) In zonele naturale protejate este interzisa capturarea peºtelui folosind echipamentul pentru pescuit electric, cu excepþia salvãrii stocului de peste in vederea evitãrii dezastrelor si colectãrii peºtelui pentru a avea ca scop cercetarea ºtiinþifica. Salvarea stocului si capturarea peºtelui in vederea cercetãrii ºtiinþifice va avea permisiunea autoritatii protecþiei naturale, in acord cu autoritatea pentru pescuit.
6) Doar persoanele care deþin un certificat pentru utilizarea echipamentului pentru pescuit electric pot folosi acest echipament.


Planificarea managementului pentru pescuit

Secþiunea 25

1) In vederea reînnoirii stocului de peste si a habitatului sau, beneficiarul va administra zona de pescuit, in afara refacerii anuale a stocului caracteristic zonei, in aºa fel incat stocul de peste, cu o anumita vârsta si o anumita densitate adecvate habitatului, sa prospere in mod susþinut.
2) Doar daca aceasta lege nu prevede altceva, planul de management pentru pescuit pe 5 ani va fi realizat þinând cont de zonele de pescuit care sa comunice cu alte zone de pescuit astfel incat sa facã posibila libera miºcare a peºtelui.
3) In vederea asigurãrii managementului adecvat pentru pescuitul in zonele de pescuit definite prin subsectiunea 2, ministrul poate aproba beneficiarului angajarea unei persoane cu calificare adecvata in pescuit. Beneficiarul nu este obligat sa angajeze o persoana cu calificare adecvata in pescuit, daca el însuºi are calificarea necesara si daca a anunþat autoritatea pentru pescuit in aceasta privinþa astfel incat sa poatã fi înregistrata.
4) Regulile referitoare la cererea de angajare si la calificarea necesara in pescuit vor fi stabilite de ministru intr-un Ordin.

Secþiunea 26

1) Planul de management pentru pescuit, doar daca aceasta lege nu prevede altceva, este aprobat in prima instanþa de cãtre autoritatea pentru pescuit. Pentru aprobarea planului de management pentru pescuit, sunt de asemenea necesare contribuþia autoritatii mediului si
a) in cazul zonelor naturale si protejate, contribuþia autoritatii protecþiei naturii,
b) in cazul aºezãrilor ce folosesc metode hidraulice, contribuþia autoritatii apelor.
2) Concesionarea dreptului individual de pescuit al statului atrage aprobarea planului de management al resurselor de pescuit (Secþiunea 12) ataºat aplicaþiei.

Secþiunea 27

Planul de management pentru pescuit va conþine
a) datele de identificare ale zonelor de pescuit (numãrul de înregistrare a lotului) numele (titlul) si adresa (rezidenta) beneficiarului,
b) masurile si obiectivele managementului pentru pescuit in vederea utilizãrii pescuitului,
c) uneltele si metodele pentru pescuit si pescuit sportiv care sunt acceptate sa fie folosite,
d) datele referitoare la cantitatea de peste stocata anual, cu privire la specii si vârsta peºtelui,
e) masurile care sunt necesare pentru a pãstra calitatea apei in general si cu privire la asta, planurile de management pentru pescuit, incluzând hrana peºtelui.
f) masurile care sunt necesare pentru a pãstra plantele si vieþuitoarele acvatice din zona, si mai mult decât atât
g) menþionarea modurilor de supraveghere a peºtelui si numãrul patrulelor pentru pescuit,
h) menþionarea tipului si numãrului permiselor locale care trebuie sa fie emise.

Secþiunea 28

Autoritatea pentru pescuit nu va aproba planul de management pentru pescuit, daca acesta nu va îndeplini cerinþele specificate in regulile legale, deciziile autoritatii sau contractul de concesionare a dreptului de pescuit.

Secþiunea 29

Daca persoana beneficiarului se schimba, prevederile planului de management pentru pescuit vor ramane valide, pana când noul beneficiar întocmeºte un nou plan al managementului resurselor piscicole in concordanta cu noile obiective piscicole diferite de cele anterioare, si acest plan este aprobat de autoritatea pentru pescuit.

Secþiunea 30

Dupã aprobarea planului de management al resurselor de pescuit, numai daca schimbãrile in stocul de peste sau in habitatul sau vor fi necesare, autoritatea pentru pescuit va modifica, la cererea beneficiarului sau din oficiu, in cazul zonelor naturale sau protejate cu contribuþia autoritatii protecþiei naturii, in cazul aºezãrilor hidraulice, planul de management pentru pescuit sau va permite abaterea parþiala de la plan.

Baza Naþionala de Date a Pescuitului

Secþiunea 31

1) In vederea protejãrii stocurilor de peste si habitatele lor Baza Naþionala de Date a Pescuitului, (dupã cum urmeazã: baza de date), va fi menþinuta si administrata de ministru.
2) Baza de date conþine
a) date pentru identificarea zonelor de pescuit,
b) numele si adresele (rezidentele) beneficiarilor,
c) date referitoare la planul de management pentru pescuit si rezultatele sale,
d) date referitoare la cantitatea, calitatea si speciile peºtilor stocaþi si capturaþi in decursul anului
3) Schimbãrile datelor menþionate in subsectiunea 2 vor fi înregistrate in Baza de date.
4) Pentru a determina costurile peºtelui stocat prevãzute in Secþiunea 14(3) datele din Baza de date vor fi luate in considerare.


Secþiunea 32

1) Beneficiarul anunþa, anual, autoritatii pentru pescuit
a) cantitatea pe specii a peºtelui populat, si
b) cantitatea pe specii a peºtelui prins pentru creºterea suplimentara,
c) pentru consum, sau
d) ca rezultat al pescuitului sportiv,
si datele disponibile in legãtura cu calitatea. Captura de peste aproximativa înregistrata sau datele estimative stabilite anterior de cãtre autoritatea pentru pescuit vor forma baza acestui raport.
2) Autoritatea pentru pescuit va promova datele necesare pentru menþinerea Bazei de date a ministrului.

Secþiunea 33

1) Baza de date va fi disponibila pentru
a) beneficiarul si beneficiarul dreptului de pescuit in zona de apa afectata de zona de pescuit
b) proprietarul zonei funciare afectate de zona de pescuit
c) autoritãþile care se ocupa de exercitarea dreptului de pescuit, cu privire la datele despre ei.
2) Un document emis care conþine date din baza de date va fi considerat act public. Dobândirea documentelor emise de organul responsabil cu baza de date poate face subiectul de sarcina a ministrului intr-un Ordin.
3) Ministrul va publica un raport anual, inspirat din colecþia de date, despre situaþia stocurilor de peste din Romania.

Supravegherea pescuitului

Secþiunea 34

1) Beneficiarul va proteja stocul de peste si habitatul zonei de pescuit administrata in acord cu planul de management pentru pescuit, sau prin angajarea unei patrule pentru pescuit. O patrula pentru pescuit poate fi angajata de mai multe persoane in afara de beneficiari. Responsabilitãþile patrulei pentru pescuit pot fi stabilite de serviciul de comanda a regiunii in acord cu prevederile unui document separat.
2) Patrula pentru pescuit poate fi formata dintr-un adult cu un cazier gol care
a) este capabil sa dovedeascã cu o adeverinþa medicala ca nu suferã de nicio boala psihica sau mentala care l-ar împiedica in îndeplinirea obligaþiilor, si care – in cazul in care ar avea asupra sa o arma in timpul supravegherii - sa îndeplineascã cerinþele regulilor legale cu privire la portul de arma;
b) a fost examinat de cãtre autoritatea pentru pescuit competenta din regiune si a citit sub jurãmânt textul care este enunþat de ministru intr-un Ortdin;
c) are o carte de identitate de munca emisa de autoritatea pentru pescuit si o carte de raport de munca având acelaºi numãr de identificare ca si cartea de identitate.
3) Beneficiarul va informa, fara întârziere, autoritatea pentru pescuit in legãtura cu forma de pãzire a zonei de pescuit, sau de angajare a patrulei pentru pescuit, sau încheierea oricãrei dintre ele, ca aceasta sa fie înregistrata. Patrula pentru pescuit va lua masuri in vederea examinãrii din subsectiunea (2) in maxim 60 de zile dupã prima sa zi de lucru.
4) In zona de pescuit, bazinul de pescuit si pe malul acestora patrula pentru peste este indreptatita sa – pe langa toate drepturile pe care le au jandarmii si politia din zona -
a) ceara unei persoane care pescuieºte in zona de apa sa-i înmâneze documentele sale cu privire la captura de peste
b) oblige o persoana care pescuieºte sau care desfasoara activitatea de pescuit sportiv sa dovedeascã ca este indreptatita sa prindã peste, sau daca ii lipsesc documentele care sa ateste dreptul sau de a captura pestele in discuþie, patrula pentru peste poate cãuta vehiculul sau, repune pestele capturat in apa cu grija, si reþinerea peºtelui mort, dându-i o chitanþa înapoi;
c) punã înapoi in apa cu grija pestele care este sub dimensiunea minima de pescuit, peste cantitatea autorizata in permisul local, capturat in perioada de prohibiþie, sau protejat, si sa retina pestele mort, dându-i persoanei o chitanþa înapoi;
5) Patrula pentru peste este supravegheata de autoritatea pentru pescuit, împreuna cu politia. Prevederile din registratura, examenele cerute, dezvoltarea instruirii si operãrii patrulelor pentru pescuit vor fi desemnate de ministru intr-un Ordin.


CAPITOLUL IV

Protecþia peºtelui si a habitatelor sale

Prevederi generale

Secþiunea 35

1. Beneficiarul va proteja stocul de peste cat si condiþiile de viata si habitatul din zonele de pescuit, si va spori hrãnirea si reproducerea naturala a peºtelui, iar in caz de inundaþii salvarea puietului.
2. Punerea sau scoaterea din apa a organismelor sau a materialului pentru hrana care ar putea dezechilibra balanþa naturala va fi fãcuta numai cu permisiunea beneficiarului. Aceasta prevedere nu se refera la obligaþiile beneficiarului definite de regulile legale de protecþie a mediului, a naturii si a managementul apei.
3. Beneficiarul va lua toate masurile necesare pentru a preveni sau a elimina bolile peºtelui; in special, in caz de înmulþire necontrolata ce ar putea ucide stocurile, este recomandata înlãturarea peºtilor morþi.
4. Daca beneficiarul nu reuºeºte sa-si îndeplineascã obligaþia de a proteja pestele si habitatul in mod corespunzãtor, autoritatea de pescuit il va avertiza prin intermediul unei decizii, fixându-i un termen limita pentru îndeplinirea acestei obligaþii, si in caz ca acest termen nu va fi respectat, autoritatea va realiza operaþiunile necesare pe cheltuiala beneficiarului.

Secþiunea 36

1. Daca beneficiarul, persoana care e responsabila de supravegherea pescuitului, sau o persoana care efectueazã pescuit sau pescuit sportiv in mod legal remarca o mortalitate piscicola in zona de pescuit, el va anunta aceasta fara întârziere autoritatii de pescuit competente din zona.
2. Investigarea cauzelor mortalitãþii piscicole trece in responsabilitatea statului, si va fi realizata cu ajutorul unui laborator de biologie acvatica stabilit de ministru. Sarcinile care trebuiesc îndeplinite de laborator vor fi stabilite de ministru intr-o hotãrâre.
3. In cazul in care calitatea apei (modificarea parametrilor sai) este periclitata de peºtii morþi atunci se vor aplica prevederile Legii nr. 107/25.09.1996 asupra Managementului Calitãþii Apei.

Secþiunea 37

1. Beneficiarul poate iniþia reducerea vânatului, a cãrei vanatoare este reglementata printr-un act separat, în cazul în care acesta pune in pericol stocul de peste sau sursa sa de hrana cu acordul autoritatii de vanatoare, care-l va chema pe beneficiarul drepturilor de pescuit pentru a realiza împuþinarea vânatului intr-un termen limita precis. Daca beneficiarul drepturilor de captura nu a îndeplinit termenul limita, rãrirea vânatului poate fi efectuata pe cheltuiala sa. Aceasta procedura nu efectueazã prevederile cu privire la luarea in posesie a capturii, explicate intr-un act separat.
2. Beneficiarul poate cere un permis de la autoritatea de protecþie a mediului pentru a reduce vânatul care nu poate fi vânat. Rãrirea poate avea loc prin dreptul de capturare a beneficiarului sau cu acordul sau.


Interdicþii si restricþii

Secþiunea 38

1. Este interzis a pescui sub reglementãrile cu privire la protecþia mediului, cu excepþia existentei unui act care sa dovedeascã contrarul.
2. Pentru a proteja atât pestele cat si habitatul acestuia, ministrul va specifica intr-o hotãrâre:
a) împreuna cu ministerul responsabil de protecþia mediului, perioada anului si speciile care sunt interzise pescuitului in perioada respectiva (sezon închis pescuitului);
b) dimensiunea minima a capturii (restricþia de dimensiune in pescuit), si cantitatea care poate fi pescuita zilnic;
c) ordinul de pescuit in zonele apropiate graniþelor statului, cu acordul ministrului de interne.
3. In zonele de pescuit, stabilite de autoritatea de pescuit, beneficiarul poate sa se îndepãrteze de interdicþiile enunþate in paragraful a) si b) – subsectiunea 2, cu permisiunea autoritatii de pescuit, in zonele naturale si protejate, de asemenea cu aprobarea speciala a autoritatii de protecþie a mediului.

Secþiunea 39

1. Daca protecþia stocului sau habitatului din zona de pescuit sau o parte anume a acesteia, este exprimata rezonabil, autoritatea de pescuit poate, in cazul unei zone naturale sau a unei zone naturale protejate, de asemenea cu aprobarea autoritatii specializate in protecþia mediului,
a) sa mãreascã perioada de prohibiþie cu un maxim de cincisprezece zile;
b) sa interzicã si sa restricþioneze pescuitul si pescuitul sportiv uneia sau mai multor specii de peste;
c) poate micºora perioada de prohibiþie cu maxim cincisprezece zile, sau poate anula pentru o anumita perioada de timp restricþionarea dimensiunii peºtelui, prevãzuta printr-o decizie administrativa.
2. In cazurile definite la paragrafele a si b, autoritãþile de protecþie a mediului sunt obligate sa trimitã deciziile lor in opt zile, altfel aprobarea va fi luata in considerare.

Secþiunea 40

In cazul capturãrii peºtelui sau a oricãrei vieþuitoare acvatice a cãror pescuire este interzisa sau a cãror dimensiuni sunt mai mici decât cele permise de lege sau de decizia autoritatii, pestele sau vieþuitoarele acvatice vor fi redate mediului acvatic imediat.

Secþiunea 41

Aprovizionarea cu peste ne-autohton provenit din exterior, sau cu puiet, se va face cu aprobarea ministrului, de acord cu ministrul responsabil de protecþia mediului.

Zone protejate

Secþiunea 42

1) Daca este justificata de reproducere sau iernarea peºtelui, sau eliberarea puietului, autoritatea de pescuit, in acord cu autoritatea apei, poate declara o zona de pescuit sau o anumita parte a acesteia ca fiind zona protejata. In afara de acestea mai este necesara si aprobarea autoritatii de mediu pentru a declara o zona protejata intr-o zona naturala.
2) Intr-o zona protejata, pana la momentul încetãrii prohibiþiei, este interzis, pe durata perioadei definite prin decizia la care s-a fãcut referinþa in subsectiunea 1, sa se pescuiascã, sa se realizeze pescuit sportiv, sa se vâneze, sa se introducã bãrci, sa se înoate, sa se efectueze sporturi acvatice, sau orice alta activitate care poate deranja/incomoda reproducerea si creºterea peºtelui.
3) Decizia care are legãtura cu declararea unei zone protejate va fi publicata in media scrisa.
4) Perimetrul zonei protejate trebuie sa fie bine delimitat, sa fie clar definit pentru public.
5) Cheltuielile rezultate din masurile expuse in subsectiunile 1-4 vor fi suportate de cãtre autoritatea de pescuit.


CAPITOLUL V

Obligaþiile si jurisdicþia statului in administraþia piscicola

Administraþia piscicola

Secþiunea 43

Îndatoririle administrative, organizaþionale, de serviciu si de control ale administraþiei piscicole sunt îndeplinite de cãtre ministru si inspectorul piscicol.

Secþiunea 44

1) In probleme de competenta autoritatii de pescuit, daca aceasta lege nu prevede altceva, inspectorul piscicol va acþiona in prima instanþa. In probleme de competenta inspectorului piscicol, ministrul va acþiona ca organ superior. Competentele teritoriale ale autoritatii de pescuit, in prima instanþa, vor fi stabilite de ministru prin intermediul unei decizii.
2) Taxa serviciului administrativ, stabilita de ministru intr-o decizie, a procesului autoritatii de pescuit introdusa pe baza acestui act, va fi plãtita de client.
3) Intr-un proces in care este implicata autoritatea de pescuit vor fi aplicate prevederile Legii 554 din 2004 privind regulile generale ale procedurii contenciosului administrativ, luând in considerare modificãrile aduse de prezenta lege.

Secþiunea 45

Activitãþile organizaþionale, administrative, de reglementare a unor autoritati din administraþia piscicola sunt îndeplinite de ministru, in cooperare cu miniºtrii implicaþi.

Secþiunea 46

1) Exercitându-si responsabilitãþile de a direcþiona si organiza pescuitul, ministrul va
a. stabili obiectivele dezvoltãrii managementului pescuitului pe termen lung si a sectorului piscicol si va asigura îndeplinirea acestora;
b. elabora si crea Ordine ce privesc folosirea dreptului de pescuit si administraþia piscicola;
c. elabora sistemul subvenþionãrii sectorului pescãresc intr-un document separat, si îl va folosi pentru utilizarea surselor;
d. stabili organele care vor activa ca si autoritati si organisme in domeniul pescuitului, si specifica grupul lor de responsabilitati si competente in detaliu;
e. stabili îndatoririle guvernamentale ridicate de cooperarea internaþionala pentru pescuit, va pãstra relaþiile cu organismele internaþionale pentru pescuit;
f. stabili îndatoririle ce-i revin din partea Guvernului sau printr-un document separat.
2) Exercitându-si obligaþiile de a organiza administraþia de pescuit, ministrul va
a) asigura menþinerea si aducerea la zi a bazei de date;
b) stabili atribuþiile cu privire la subvenþiile prevãzute in alte acte.
3) Ministrul va stipula condiþiile de utilizare a dreptului de pescuit deþinut de stat, in numele statului.
4. Funcþionând ca o autoritate, ministrul va
a. restricþiona sau interzice temporar hrãnirea peºtelui din zona de pescuit, din oficiu sau la cererea ministrului protecþiei mediului sau a managementului apei, cu scopul de a pãstra calitatea apei sau de a proteja vieþuitoarele acvatice.
b. permite rãspândirea peºtelui provenit din strãinãtate sau a puietului provenit din reproducere, in acord cu ministrul protecþiei mediului.

Compania Naþionala pentru Pescuit

Secþiunea 47

1) Ministrul va infiinta o Companie Naþionala pentru Pescuit care sa ofere opinii si propuneri cu privire la aspectele care au legãtura cu sfera responsabilitãþilor si competentelor ministrului la care se face referinþa in Secþiunile 10-11 si 45-46. Aceasta Companie va intensifica armonia dintre investiþiile publice si cele private in exercitarea dreptului de pescuit; mai mult de atât, va da un verdict la cererea ministrului in legãtura cu aspectele tehnice de pescuit, si in legãtura cu alternativele legislative relaþionate.
2) Membrii Companiei Naþionale pentru Pescuit vor fi numiþi de ministru dintre reprezentanþii guvernamentali, organelor profesionale si reprezentative, Consiliul Asociaþiei Autonomiilor Locale si cercetãtori. Condiþiile activitãþilor Companiei Naþionale pentru Pescuit vor fi asigurate de ministru.

Obligaþiile si competentele inspectorului de pescuit

Secþiunea 48

1) Exercitându-si responsabilitãþilor sale organizaþionale, inspectorul piscicol va
a) pãstra evidenta zonelor de pescuit (incluzând zonele de pescuit cu un scop special si zonele de pescuit protejate). Evidenta va conþine date pentru identificare, sfera de beneficiari, contractele despre concesiunea dreptului de pescuit, si deciziile relevante luate de autoritati. De asemenea inspectorul piscicol va înregistra licenþele de pescuit de stat si licenþele de pescuit sportiv de stat emise de el ;
b) asigura strângerea de date necesare pentru aducerea la zi a bazei de date, si datele in legãtura cu exercitarea sau utilizarea dreptului de pescuit, si va face posibil ca aceste informaþii sa fie la indemana ministrului;
c) îndeplini îndatoririle cu privire la subvenþiile de stat, specificate intr-o lege separata;
2) In cursul acþiunii din partea autoritarilor, inspectorul piscicol
a) poate introduce o proprietate funciara adiacenta zonei de pescuit fara sa plãteascã vreun preþ pentru aceasta; poate sa efectueze o inspecþie sau o examinare pe coasta;
b) poate cere informaþii, date sau documente, de la beneficiar, pescarului, sau pescarului amator despre activitatea lui de pescuit, si poate verifica documentele si înregistrãrile beneficiarului cu privire la pescuit;
c) va observa situaþia pescuitului in zona de pescuit;
d) poate ordona terminarea sau suspendarea unei activitati ce pericliteazã stocul;
e) poate superviza înlãturarea peºtelui mort in cazul morþii in masa a peºtelui;
f) in cazul pescuitului fara permis sau intr-un mod interzis, poate retine captura de peste si uneltele folosite pentru pescuit, dând o chitanþa de primire in schimb;
g) poate acþiona in cazul incalcarii unei reguli legale in legãtura cu utilizarea dreptului de pescuit, sau poate iniþia o procedura cu autoritatea competenta;
h) va înregistra rondurile peºtelui.


Capitolul VI

Contravenþiile managementului piscicol si ale protecþiei peºtelui

Contravenþiile managementului pescuitului

Secþiunea 49

1) Autoritatea pentru pescuit va aplica un management al penalizãrilor in pescuit împotriva beneficiarului in urmãtoarele cazuri:
a) daca beneficiarul nu reuºeºte sa-si îndeplineascã obligaþiile specificate in planul managementului resurselor pescuitului in ciuda unei notificãri din partea autoritatii pentru pescuit;
b) daca depoziteazã peste fara permisiunea autoritatii pentru pescuit, de tipul sau vârsta care nu este permis de lege sau care nu este inclus in planul managementului resurselor pescuitului ;
c) daca incalca prevederile acestei legi referitoare la protecþia peºtelui si a habitatului;
d) daca nu reuºeºte sa-si îndeplineascã îndatoririle referitoare la pãstrarea evidentelor si furnizarea informaþiilor;
e) înlocuieºte o persoana care nu are o licenþa de pescuit de stat sau o licenþa de pescuit sportiv cu un permis local;
2)Suma penalizãrilor managementului dreptului de pescuit va fi intre 100 si 10,000 RON per hectar.


Contravenþiile protecþiei peºtelui

Secþiunea 50


1) Autoritatea dreptului de pescuit va aplica o penalizare împotriva persoanelor care
a) pescuiesc fara permis,
b) pescuiesc in timpul perioadelor de prohibiþie sau intr-un mod interzis de aceasta lege, sau
c) incalca interdicþiile sau restricþiile date de Secþiunea 35 (2), 38, 41 si 42.
2) Suma penalizãrilor protecþiei peºtelui va fi intre 2000 si 100,000 RON.

Secþiunea 51

Penalizãrile managementului pescuitului sau penalizãrile protecþiei peºtelui vor fi plãtite in contul bancar specificat de ministru intr-o lege separata, pana la 30 zile urmând devenirii irevocabile a deciziei.


Capitolul VII

Protecþia financiara a obiectivelor pescuitului

Activitãþile care vor fi subvenþionate

Secþiunea 52

(1) Cheltuielile personale si materiale in legãtura cu obiectivele prevãzute de aceasta lege sunt
a) completarea stocului de peste in apele naturale,
b) prevenirea si eliminarea stricãciunilor cauzate de omorârea in masa a peºtelui, si înlocuirea stocului de peste,
c) protecþia si imbunatatirea stocului de peste in apele naturale,
d) imbunatatirea condiþiei habitatului natural al peºtelui,
e) activitãþile de cercetare si programele educaþionale cu privire la managementul pescuitului in apele naturale,
f) vizitele peste hotare in scopul studiului managementului pescuitului in apele naturale,
g) reprezentarea Romaniei in organizaþiile internaþionale pentru pescuit, poate fi subvenþionata parþial sau in totalitate.
(2) Obiectivele specificate in subsectiunea (1) pot fi subvenþionate din urmãtoarele surse de venit:
a) concesionarea dreptului de pescuit deþinut de statul roman,
b) costul licenþelor de pescuit de stat si a licenþelor de pescuit sportiv de stat,
c) taxa de control a pescuitului si pescuitului sportiv,
d) venitul din penalizãrile managementului pescuitului si din penalizãrile protecþiei peºtelui,
e) alte plaþi voluntare pentru finanþarea îndeplinirii obiectivelor pescuitului,
f) alte plaþi furnizate de lege.



Capitolul VIII
Clauzele de încheiere

Intrarea in vigoare

Secþiunea 53


1) Aceasta Lege va intra in vigoare in a nouãzecea zi de la promulgarea ei, dar nu se aplica la dreptul de pescuit mai sus menþionat in Secþiunea 3 (2) daca este obþinut legal de la statul roman înainte de aceasta data.
2) Concomitent cu intrarea in vigoare a acestei legi, urmãtoarele vor înceta:
- Lege 192/2001, republicata cu modificarile si completarile ulterioare
- Ordonanta de urgenta nr.69/2004
- Legea nr. 113/2005
3) Dreptul de proprietate a peºtelui prins deþinut de o persoana indreptatita sa pescuiascã, si a altor vieþuitoare acvatice folositoare va fi dobândit de persoana indreptatita sa pescuiascã; pestele si alte vieþuitoare folositoare prinse de o persoana care nu este indreptatita sa pescuiascã va fi deþinut de persoana indreptatita sa pescuiascã.”


Prevederi Intermediare

Secþiunea 54

1) Cu intrarea in vigoare a acestei legi, dreptul de pescuit deþinut de statul roman in apele care nu sunt deþinute de stat vor înceta de la promulgarea prezentei legi in Monitorul oficial. Deciziile de transfer a utilizãrii dreptului de pescuit in aceste ape, transferat de cãtre stat – in absenta unei înþelegeri ce conþine o data apropiata intre entitati, desemnat de stat, utilizând dreptul si stãpânirea zonei de apa – va intra in vigoare pana la data încetãrii dreptului de pescuit deþinut de statul roman. Dupã aceasta data proprietarul zonei de apa va fi indreptatit sa pescuiascã. Clauza nu se va aplica zonelor de apa precizate in Secþiunea 3 (2).
2) Deciziile privind transferul dreptului de pescuit deþinute de stat vor înceta sa intre in vigoare la 1 Ianuarie 2007 ; si entitatea ce utilizeazã dreptul de pescuit va fi indreptatita sa suporte drepturile si responsabilitãþile cu privire la exercitarea dreptului de pescuit pana la acea data.
3) Drepturile si responsabilitãþile sus-menþionate in Secþiunea (2) se vor aplica la asociaþiile pescarilor amatori care au obþinut permisiunea de a utiliza dreptul de pescuit al statului roman prin intermediul Federatiei Pescarilor Sportivi din Romania, cu condiþia sa fie capabil sa dovedeascã ca a folosit suprafata de apa cel puþin cinci ani, si si-a îndeplinit obligaþiile financiare privitoare la managementul dreptului de pescuit fata de asociaþie.

Secþiunea 55

1)Pentru efectele acestei Legi apele menþionate in subsectiunile (1)-(2) a Secþiunii 54 vor fi considerate zone de pescuit.
2) Cu privire la apele menþionate in Secþiunea 54, clauzele Secþiunii 11 (2) vor fi aplicate cu urmãtoarele diferenþe:
a) daca planul managementului pescuitului se termina înainte de termenul limita stabilit in Sectiunea 4, valabilitatea sa va fi extinsa, in virtutea acestei legi, pana la intrarea in vigoare a deciziei de transfer a dreptului de pescuit. Contribuþia pentru dezvoltarea pescuitului va fi plãtita in prealabil la o rata fixa atâta timp cat decizia de transfer a dreptului de pescuit este in vigoare;
b) ministrul poate solicita o oferta pentru utilizarea dreptului de pescuit in zona de apa deþinuta de stat înainte de expirarea termenului limita menþionat in Sectiunea 54 (2)
- referindu-se la zonele de pescuit create dupã intrarea in vigoare a acestei Legi,
- in cazul abandonãrii, decesului sau încheierii drepturilor beneficiarului fara un succesor legal,
- la cererea entitãþii ce foloseºte dreptul de pescuit, menþionata in Sectiunea 54 (2)-(3);
c) la expirarea termenului limita menþionat in Sectiunea 54 (2) Ministrul va solicita o oferta pentru toate zonele de pescuit deþinute de stat in cazul in care utilizarea dreptului de pescuit independent deþinut de stat, intr-un mod prevãzut in paragraful b), nu a fost afectat;
d) referitor la compensarea edificiilor si echipamentelor folosite la pescuit, stabilite legal in prealabil de entitatea ce a utilizat dreptul de pescuit, si referitor la partea costurilor stocului de peste care nu au fost inca recuperate, clauzele in legãtura cu încetarea contractului de concesiune se afla in sectiunea 14 (3).


Prevederi in legãtura cu autorizaþia

Sectiunea 56


1) Ministrul este autorizat sa întocmeascã, cu privire la executarea acestei Legi, regulile detaliate ale urmãtoarelor:
a) modelul licenþei de pescuit de stat si licenþa pescuitului sportiv de stat, detaliile specifice a conþinutului si publicãrii lor, suma si modul de plata pentru licenþa de pescuit de stat si pentru licenþa de pescuit sportiv de stat,
b) condiþiile de baza si regulile controlului pescuitului si a pescuitului sportiv, organizaþia indreptatita sa controleze, suma si modul de plata a taxei de control,
c) condiþiile de angajare si calificare a persoanelor având calificãri de specialist,
d) cerinþele calificãrii in pescuit,
e) modul de dobândire a informaþiei din baza de date, suma si modul de plata a pachetului de informaþie,
f) stabilirea organelor care acþioneazã pentru el ca o autoritate a dreptului de pescuit si organele ce îndeplinesc celelalte obligaþii organizaþionale ale sale, si sfera lor de obligaþii si competente,
g) cuprinsul acelor scutiri din prevederile Secþiunii 38 (2) referitoare la interdicþiile si regulile in pescuit,
h) suma îndatoririlor procesului judiciar a cazurilor de autoritate a dreptului de pescuit,
i) ordinea competentelor in pescuit la prima vedere, regulile activitãþilor din laboratoarele de biologie acvatica,
j) condiþiile, modul de plata, si utilizarea surselor financiare prin Ordin.
2) Ministrul a acceptat autorizaþia, specificata in Ordint, împreuna cu ministrul responsabil cu protecþia mediului, sfera peºtilor si a vieþuitoarelor acvatice care sunt interzise a fi pescuite (pescuit sportiv) si sezonul de prohibiþie.
3) Ministrul este in felul acesta autorizat sa reglementeze legea pescuitului si a pescuitului sportiv in zonele aflate aproape de graniþa Romaniei intr-un Ordin cu ministerul de interne.


.................................................................//................................................................

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 06 Oct 2006, 11:01

@Adrian Ionascu: de ce se judeca Jiji Stefan cu ANPA la Curtea de Apel Constanta? :?
near the beer

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 06 Oct 2006, 11:02

sa fie de divort? :D
near the beer

adrian ionascu
senior
senior
Mesaje: 338
Membru din: 14 Iun 2005, 13:54
Localitate: Bucuresti

Mesaj de adrian ionascu » 06 Oct 2006, 13:47

Stefan Tudose scrie:Urmaresc de cateva luni balbaielile ANPA, rastalmacirile, reinterpretarile promisiunilor pe care le-ati facut pe la intalnirile cu pescarii din tara.
Ati venit la Arad si Timisoara, ati cules aplauze la scena deschisa pentru ca mai apoi sa o dati in balbaiala cu situatia pescuitului sportiv. Atunci eram o forta, acum ne spui ca de fapt nu contam.
Dincolo de orice constructii argumentative domnule Ionascu, razbate o realitate trista: SUNTETI DE DOI BANI!
Auzi exprimare:
la nivel de agentie s-a decis.
Care nivel? Cine de la nivelul agentiei a hotarat. Asa vorbesti de parca agentioa asta este o persoana care se plimba pe acolo si ia decizii de una singura. Ce-i cu conjugarile aste impersonale, de lemn?
mersi Stefan. esti foarte dragut.
daca eu afirm ca la nivelul ANPA s-a decis ceva, tu cine crezi ca decide? salariatii prin vot? sau conducerea?
nu am afirmat niciodata ca pescarii sportivi nu ar conta. am spus ca legea prevede un numar de reprezentanti care trebuie sa fie prezenti la sedinta de dialog social si sa aprobe proiectul de lege. pe langa acestia pot fi invitate si alte persoane. dar nu poate sa vina oricine. asta era ideea.
oricine insa poate trimite propuneri scrise pe adresa ANPA cu privire la proiectul de lege.
are vreun sens sa pui egalitate intre deciziile ANPA si parerile mele?
sau poate consideri ca e vina mea ca promisiunile facute pescarilor de presedintele Agentiei n-au fost onorate decat in parte.
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

flydb
veteran
veteran
Mesaje: 615
Membru din: 13 Mar 2005, 14:43
Localitate: Targoviste

Mesaj de flydb » 06 Oct 2006, 14:00

@ apsalba

Am citit proiectul in prima lectura. Pare a fi o traducere in care cuvintele nu sunt tocmai f. bine alese. Dar nu asta-i problema. Eu zic ca proiectul este destul de bun dar nu stiu in ce masura acesta poate interesa "factorii de decizie " de la ANPA.

Eu am cateva observatii critice:
2) Un permis oficial de pescuit sportiv poate fi obþinut de o persoana, excepþie fãcând cele menþionate in subsectiunea (3), care a susþinut un examen de pescuit sportiv aprobat de autoritatea piscicola sau care prezintã permisul de pescuit valabil pe anul precedent, face dovada ca este membru al unei asociaþii de pescari si care prezintã jurnalul in care noteazã cantitatea de peste prins.

1. - Chestia cu examenul de pescuit sportiv este aberanta. Hai sa fim seriosi. In posesia unui permis oficial de pescuit sportiv trebuie sa poata intra orice cetatean care nu are abateri legate de pescuit si care plateste taxa stabilita de autoritate.
2. - Iarasi se conditioneaza dreptul de a practica pescuitul sportiv de apartenenta la o asociatie de pescari. Am mai discutat aceasta problema si am spus si repet ca nu este in ordine. Aceasta prevedere este neconstitutionala si impotriva Cartei drepturilor omului.
3. - Cu existenta jurnalului in care se noteaza cantitatea de peste prins sunt perfect de acord.

1) Ministrul va infiinta o Companie Naþionala pentru Pescuit care sa ofere opinii si propuneri cu privire la aspectele care au legãtura cu sfera responsabilitãþilor si competentelor ministrului la care se face referinþa in Secþiunile 10-11 si 45-46. Aceasta Companie va intensifica armonia dintre investiþiile publice si cele private in exercitarea dreptului de pescuit; mai mult de atât, va da un verdict la cererea ministrului in legãtura cu aspectele tehnice de pescuit, si in legãtura cu alternativele legislative relaþionate.
2) Membrii Companiei Naþionale pentru Pescuit vor fi numiþi de ministru dintre reprezentanþii guvernamentali, organelor profesionale si reprezentative, Consiliul Asociaþiei Autonomiilor Locale si cercetãtori. Condiþiile activitãþilor Companiei Naþionale pentru Pescuit vor fi asigurate de ministru.


Hai sa nu-i spunem Compania Nationala pentru Pescuit ca nu suna prea bine avand in vedere ceea ce trebuie sa faca. Eu cred ca ar fi bine sa-i spunem Consiliul National pentru Pescuit.

adrian ionascu
senior
senior
Mesaje: 338
Membru din: 14 Iun 2005, 13:54
Localitate: Bucuresti

Mesaj de adrian ionascu » 06 Oct 2006, 14:22

costica_fishing scrie:@Adrian Ionascu: de ce se judeca Jiji Stefan cu ANPA la Curtea de Apel Constanta? :?
cum naiba sa se judece presedintele Agentiei cu Agentia?
nu stiu ce actiune este la curtea de apel Constanta dar presupun ca atat ANPA cat si presedintele Gheorghe Stefan sunt reclamati intr-o cauza.
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

zaman
utilizator nou
utilizator nou
Mesaje: 19
Membru din: 04 Oct 2006, 20:36

Mesaj de zaman » 06 Oct 2006, 14:36

salut vreau sa atrag atentia domnului Dady ca nu asociatia PROFISH a reusit sa anuleze autorizatia de pescuit de pe riul OLT ; AUTORIZATIA DE PESCUIT COMERCIAL seria AP nr.125 din 14.06.2006 nu este ANULATA ci doar suspendata pe o perioada de timp ,dupa care isi va reincepe activitatea de pescuit comercial ,care in conformitate cu prevederile Legii nr.192/2001 privind resursele acvatice vii,pescuitul si acvacultura ,cu modificarile si completarile ulterioare,Ordinul Ministului Agriculturii,Padurilor si Dezvoltarii Rulare nr.1133/2005 privind dreptul de pescuit in bazinele naturale,Ordinul Ministrului Agriculturii,Padurilor si Dezvoltarii Rurale nr.1134/2005 privind accesul la resusele acvatice vii in vederea practicari pescuitului . -il intreb pe domnul Dady,referitor la securitatea alimentara ,sustine ca apa riului Olt este in continua miscare si din aceasta cauza pestele nu este apt consumului uman . Doresc sa aflu daca si-a informat membri pescari ai asociatiei Profish sa nu mai pescuiasca pe cursul Oltului ,deoarece in viziunea dinsului pestele de pe riul Olt nu este apt consumului uman :!: Domnilor "parerea mea"este urmatoarea:-afirmati si spuneti numai aberatii;dezinformati cititorii :!: Recomandari....cititi Legile...in secial Legea 192/2001 si cele doua Ordine ale Ministrului ;1133/2005, 1134/2005.

Avatar utilizator
costica_fishing
veteran
veteran
Mesaje: 2092
Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de costica_fishing » 06 Oct 2006, 22:21

adrian ionascu scrie:
costica_fishing scrie:@Adrian Ionascu: de ce se judeca Jiji Stefan cu ANPA la Curtea de Apel Constanta? :?
cum naiba sa se judece presedintele Agentiei cu Agentia?
nu stiu ce actiune este la curtea de apel Constanta dar presupun ca atat ANPA cat si presedintele Gheorghe Stefan sunt reclamati intr-o cauza.
Pe listele de sedinta atat aparea: Jiji + ANPA
La sectia Contencios Administrativ.

De unde m-am gandit ca ANPA si-a gasit pe altu'! :D
near the beer

Scrie răspuns