Pescuit sau vanatoare?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 18 Feb 2011, 19:29

DISCUTAM DE VANATOARE SI PESCUIT, tu se pare ca prin vanatoare intelegi laturi...hai sa iti zic..la noi in tara vanatoarea presupune arma de foc.

dori
senior
senior

Mesaj de dori » 18 Feb 2011, 19:50

Salut!

Prin "perindarile" mele pe malul apelor si nu numai.. am avut ocazia sa vad niste ciute (vreo 9 intr-o zi, aia "buna"), prepelite/potarnichi, 2-3 fazanei, 1 vulpe (de vreo 2 ori, era "imblanzita".. acum cred ca-i.. cojoc), fugitiv o "ruda" mai mica a unui dihor (scapa numele), fugitiv un dihor, 1 rata salbatica pe un rau, pe balta cateva rate, un singur iepure, 1 cormoran, 2-3 batlani, cred ca si o becatina si.. cam atat.

Ce-as putea adauga e.. ca tot imi place sa "laud" vanatorii, mai ales ca-n sat.. "exista" unu' cu permis de port-arma, insa.. nu si de vanatoare, ceea ce nu-l opreste sa "practice".

Personal n-am nimic cu vanatorii.. atata timp cat respecta regulile, insa.. non-valorile cu permis de arma nu pot discerne sportul de traista.

Ah, era sa uit:))... cum se face ca se poate "imprumuta" pusca ? :lol:

Singurul.. aspect intr-adevar negativ pe care-l pot gasi vantorii este urmatorul: daca se vaneaza pentru trofeu.. de ce se "sacrifica" si exemplarele care nu-s ? In fine.. mai tre' sa caut pe cineva care detine raspunsul.
nucus scrie:Dori,mai informeza-te ! Ciinii de vinatoare au mult mai multe "utilitati"!

Recuperarea si adulmecarea vanatului, nu ? Ce.. deja dam in comoditate.. daca vanatorul ar practica tirul, asa cum se recomanda atunci nu ar mai "schiopata" nu s-ar mai chinui animalul degeaba, stii.. presupun.. ca ar trebuii sa stie cand si cum sa traga, ma refer la punctele vitale, sa respecte calibrele si distanta, nu ?

De altfel.. un "copoi" fara dresaj.. nu prea are "utilitate". Repet, n-am nimic cu vanatoarea, are si ea "atractia" ei, insa.. "egoul" poate fi satisfacut si in alte modalitati.

Deh, gusturile si culorile nu se discuta, insa asta nu ar trebuii sa faca omul sa-si expuna punctele de vedere.

Recunosc.. nu cunosc toate "dedesubturile" vanatorii.. si nici nu prea doresc, insa.. cum fiecare "sport" are niste reguli, cei care nu le respecta.. nu sunt, pentru mine, altceva decat.. cei care nu-l practica, adica simpli parveniti.

Spor la treaba, toate cele bune si fir intins!

P.S. Am uitat.. am vazut s-o turturea, pasare din ce in ce mai rara, si aia.. intr-o zona izolata.
Prin natura omul este posesiv, dar prin incultura ce devine, egoist ?

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 18 Feb 2011, 20:21

vanatoare? In marea lor majoritate cu zonele de vanatoare e ca la pescuit s-a imputinat obiectul pasiunii (vanatul sau pestii) Acum o sa-mi spuneti ca s-au inmultit mistretii. E singurul vanat care se mai incapataneaza sa traiasca
Intr-o padure in care in copilarie erau caprioare, cerbi, mistreti, chiar si o pereche de lupi isi cresteau puii in desisurile din zona, mi-a zis padurarul care raspunde de portiunea respectiva ca de cativa ani nu a vazut decat o caprioara alba, cateva vulpi si mistreti. Celelalte animale au disparut datorita braconajului si a despaduririlor...
Desi la un moment dat am vrut sa devin vanator, am renuntat la idee... vanand nu poti face C&R decat daca inlocuiesti pusca cu aparatul foto
Animale salbatice nu mai avem, pesti nu mai avem...

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 18 Feb 2011, 20:41

dori scrie:
Ce-as putea adauga e.. ca tot imi place sa "laud" vanatorii, mai ales ca-n sat.. "exista" unu' cu permis de port-arma, insa.. nu si de vanatoare, ceea ce nu-l opreste sa "practice".
hai sa iti zic cum e asta, daca are permis de port arma (presupunem de vanatoare) sunt 2 variante:
1. are si autorizatie de vanatoare
2. are arma pe certificatul de detinator unde nu are voie decat 5 cartuse, are mai multe e treaba alora de la AEST
dori scrie:
Ah, era sa uit:))... cum se face ca se poate "imprumuta" pusca ? :lol:
Pusca se poate imprumuta, dar numai altcuiva care are drept de detinere de arma de acelasi calibru
dori scrie:
Singurul.. aspect intr-adevar negativ pe care-l pot gasi vantorii este urmatorul: daca se vaneaza pentru trofeu.. de ce se "sacrifica" si exemplarele care nu-s ? In fine.. mai tre' sa caut pe cineva care detine raspunsul.
vanatoarea nu se face numai pentru trofeu, exista si vanatoare de selectie, acolo unde se impusca exemplarele bolnave, anormale, prea batrane, pentru echilibrarea nr de masculi fata de femele, pentru carne, etc.
dori scrie:
Recuperarea si adulmecarea vanatului, nu ? Ce.. deja dam in comoditate.. daca vanatorul ar practica tirul, asa cum se recomanda atunci nu ar mai "schiopata" nu s-ar mai chinui animalul degeaba, stii.. presupun.. ca ar trebuii sa stie cand si cum sa traga, ma refer la punctele vitale, sa respecte calibrele si distanta, nu ?
nu de putine ori se intampla ca lovitura sa fie cel putin in teorie "perfecta"numai ca animalul alimentat din plin de adrenalina sa se incapataneze sa cada in foc si sa mai mearga pe picioare inca zeci poate chiar sute de metri, s-a intamplat sa gasesc porc mistret cu inima rupta in 2 de glont care a mai putut alerga 90-100metri suficient sa intre in stuf de unde fara caine nu l-am mai fi gasit.

Ca o concluzie...nu numai ca nu cunosti dedesupturile vanatorii ci nici macar nu ai idee de "suprafetele" vanatorii.

Fir intins.

dori
senior
senior

Mesaj de dori » 18 Feb 2011, 21:40

Da, bun.

1. Nu are permis de vanatoare.. si nu "da" la cartuse, mai mult la "capse". Din cate stiu... anul trecut.. zicea ca-i "scumpa" cutia.. si nu "da" la "copii" decat 10 "capse", pt "joaca".
2. Exact, e treaba lor... insa ar trebuii sa-si si faca datoria, chiar si la cei "mici".

Nu am zis ca ... acel "drept", din pacate, in Ro, ramane pe hartie. Oricum.. faptul cu datul armei doar la cei cu acelasi calibru e ceva nou, multam.

Zici ca.. se face la animalele bolnave, nu-i nimic nou.. insa de ce se face acest lucru, oare nu din cauza lipsei pradatorilor ? Citisem.. ca-n unele zone ar mai fi lupi, posibil.. insa..

In momentul in care se vaneaza pentru carne, scuza-ma dar aia nu mai reprezinta "sportivitate" ci traista. Zici de echilibare, dar de ce se face? Sa nu-mi zici ca-s de "prasila".. ce, femela n-are dreptul la alegere, tocmai.. mi se pare mai logic sa fie competitie, sa se trieze calitativ, natural si nu... "a la zoo".

Tot nu inteleg insa de ce un om constient de faptul ca nu "da" bine se incapataneaza sa sustina ca "practica" vanatoarea echitabil fata de animale, incapatanandu-se sa "economiseasca" nepracticand tirul decat pe "teren". Oricum.. un "vanator" considera ca ar "trebuii" sa aiba copoi, nu atat pentru evitarea "pierderii" vanatului cat pentru a fi "sigur" ca "pusca" ceva.

Presupun ca ai auzit de puncte vitale, de unghiuri si calibre? http://www.imarksman.eu/2011/01/hunting-training/ .

Am zis cumva ca as cunoaste "dedesubturile" vanatorii? Daca nu le cunosc oare de ce nimeni "avizat" nu se incumeta sa le "desluseasca"? In cazul in care doreste sa pastreze pentru el.. nu face decat sa greseasca deoarece un "neofit" nu va face altceva decat ceea ce stie si va persista in greseala. Oricum.. lipsa comunicarii dintre "sporturi" nu face decat sa "cultive" parerile preconcepute si ignoranta.

Fir intins si toate cele bune!

P.S. Ma bucur ca mi-a raspuns cineva, a fost instructiva discutia, sper sa nu ma fi facut inteles gresit.

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 18 Feb 2011, 22:17

dori scrie: Presupun ca ai auzit de puncte vitale, de unghiuri si calibre? http://www.imarksman.eu/2011/01/hunting-training/ .
eu spre deosebire de tine am pus in practica acele ünghiuri"si iti pot confirma ca sunt doar pe hartie ok, in realitate poti fi tintasul nr unu al tarii, datorita adrenalinei poti rata cu un milimetru sau chiar daca nu rateze...vanatul se incapataneaza sa cada in foc, cat despre vanatoarea pt carne, tu ai ideea asta preconceputa cu traistarii, hai sa iti zic, fiecare asociatie are pe an un anumit nr de capre de scos din fond, vanatorul plateste autorizatie de impuscare a unei capre....capra nu are trofeu drept urmare pt ce crezi tu ca vinde asociatia autorizatia si pentru ce crezi ca, cumpara vanatorul autorizatia? pentru carne....tu numesti traistar pe cineva care plateste 500 ron pentru maxim 15kg de carne?
Inca o data tu vorbesti din punctul de vedere al unuia care nu are nici cea mai mica idee ce inseamna vanatoare....restul e cancan.

dori
senior
senior

Mesaj de dori » 18 Feb 2011, 23:10

Ai dreptate. Se vaneaza pentru carne, insa multi sustin "sportivitatea" sau alte d-astea. Preconceputa... nu stiu, a "sucomba" dorintei carnii... e doar un pretext pentru a te da mare.. parerea mea.

"Povestea" ar continua cu daunatorii etc. in fine:).. tot voi considera ca partial ai dreptate.

Spor la treaba si toate cele bune!

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 27 Feb 2011, 08:48

dori scrie:Ai dreptate. Se vaneaza pentru carne, insa multi sustin "sportivitatea" sau alte d-astea. Preconceputa... nu stiu, a "sucomba" dorintei carnii... e doar un pretext pentru a te da mare.. parerea mea.

"Povestea" ar continua cu daunatorii etc. in fine:).. tot voi considera ca partial ai dreptate.

Spor la treaba si toate cele bune!
vizavi de cele spuse, nu pot sa uit cand am vazut in urma cu vreo luna, cred, la stiri, fostul sef al Pol. Vaslui si seful altei institutii judetene, cu SUV-urile incarcate de cerbi braconati...
...de foame, saracii... :twisted: :twisted: :twisted:

luci_t
veteran
veteran

Mesaj de luci_t » 27 Feb 2011, 09:24

de multe ori se vaneaza din inconstienta. Adica, daca tot au iesit la vanatoare, trag dupa tot ce iese in calea pustii... Multi "vanatori" seamana cu unii dintre "pescarii" nostri; daca tot sunt pe apa baga in plasa tot ce prind. Iar daca nu prind cu undita au si alte metode. Asa si vanatorii: daca nu le ajunge vanatoarea organizata, mai ies de capu' lor si atunci daca tot sunt in afara legii nu rateaza nimic.
Iar vanatorii cu "functii mari" is aia mai distructiv, pt ca nu prea au frica de repercursiuni. Doar nu si-or face rau intre ei :roll:

Scrie răspuns