pescuit la stiuca in prohibitie

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
ANDREI RIGA
veteran
veteran

Mesaj de ANDREI RIGA » 07 Apr 2010, 11:57

taicanoe scrie:exista un singur act normativ care lamureste aceasta problema si anume Ordinul nr. 8/2010, privind prohibitia pescuitului in anul 2010
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 109 din 18/02/2010
care in sectiunea II la art. 5(1) aliniat a: spune:
- stiuca, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin pana in data de 31 martie inclusiv;

atat, ce nu e clar ? prohibitia la stiuca e gata asa ca se poate pescui la stiuca cu ce poate fiecare.

Corect !!

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 07 Apr 2010, 12:09

am inteles, andrei si taicanoe, multumesc frumos pt raspunsuri ...

fsandor, mai bine iti indrepti eforturile in zona braconajului "stricto sensu" ... nu zic ca nu e laudabil catch & release , dar am mai scris o data, prin toate tarile civilizate este permisa retinerea in conditiile legii a unei cantitati de peste , pe specii, dimensiuni etc etc etc ... si vorbim aici de tari unde colcaie de peste ....

iar la aia este peste pt ca nu au braconieri, care sa dea cu curent, tot felul de plase dubioase si alte chestii ...

deci, focusul sa fie pt folosirea numai a sculelor de pescuit sportiv, la numarul si tipul reglementat de lege , pt ca atunci, un pescar care ar lua acasa peste, nu ar reusi sa faca o gaura in biotop care sa nu fie regenerata natural foarte usor ...

apele ar avea potentialul de a regenera lejer cantitatea de peste pe care ar lua-o acasa pescarii sportivi care respecta regulile, in conditiile in care nu ar exista nici o alta activitate distructiva ( poluari, braconaj cu " arme de distrugere in masa" etc ...)

parerea mea, de om care practica C&R rational, adica ia peste acasa cand are chef, in limita legii si a bunului simt .....

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 07 Apr 2010, 13:17

Mie mi se pare ca in sensul juridic al interpretarii ordinului ar fi prohibitie la stiuca pentru ca:

1. La SECTIUNEA I, art.1 - (1) spune clar: perioada de prohibitie 5 aprilie - 3 iunie
2. La SECTIUNEA II, art.5 a) spune: stiuca incepand cu data intrarii pana la 31 martie

DAR:

!!! faptul ca lipseste precizarea veche, cum ca in perioada mentionata la SECTIUNEA I, art.1 -(1) pescuitul stiucii se poate face cu naluci artificiale, care ar fi facut o derogare de la SECTIUNEA I, art.1 -(1), face ca SECTIUNEA II, art.5 a) sa vina doar in completare si sa prelungeasca prohibitia stiucii.

ACUMA:

Practica noastra si dorinta de a pescui ne face sa credem ca am putea pescui stiuca cu naluci artificiale ca si in anii trecuti in perioada de prohibitie DAR in sensul prezentului ordin nu reiese din niciun articol iar ordinele vechi, oricat de uzate juridic ar fi prin practica noastra nu mai sunt in vigoare.

CONCLUZIA MEA PERSONALA:

In sensul prezentului ordin, NU SE POATE PESCUI LA STIUCA CU MOMELI ARTIFICIALE aceasta fiind specie sub incidenta prohibitiei si cred ca, ordinul este: Prost si incomplet daca cumva s-a dorit respectarea prevederilor vechilor ordine cu pescuitul stiucii cu momeli artificiale sau dat intentionat in forma asta la deruta pentru a atrage sanctiuni, dar nu vad cum am putea pescui la stiuca in aceasta perioada atata timp cat nu regasim formulari de genul:

"Fac exceptie de la prevederile SECTIUNEA I, art.1 - (1) ... articolele care spun si altceva

sau

"In perioada prevazuta la SECTIUNEA I, art.1 - (1) pescuitul stiucii se poate face...

ROG ORICUM UN JURIST PRACTICANT AVOCAT SAU JUDECATOR SA NE INTERPRETEZE TEXTUL DE O MANIERA MAI PROFESIONISTA, EU NOVICE ASA INTELEG
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 07 Apr 2010, 14:16

Tristian scrie:Mie mi se pare ca in sensul juridic al interpretarii ordinului ar fi prohibitie la stiuca pentru ca:

1. La SECTIUNEA I, art.1 - (1) spune clar: perioada de prohibitie 5 aprilie - 3 iunie
2. La SECTIUNEA II, art.5 a) spune: stiuca incepand cu data intrarii pana la 31 martie

DAR:

!!! faptul ca lipseste precizarea veche, cum ca in perioada mentionata la SECTIUNEA I, art.1 -(1) pescuitul stiucii se poate face cu naluci artificiale, care ar fi facut o derogare de la SECTIUNEA I, art.1 -(1), face ca SECTIUNEA II, art.5 a) sa vina doar in completare si sa prelungeasca prohibitia stiucii.

ACUMA:

Practica noastra si dorinta de a pescui ne face sa credem ca am putea pescui stiuca cu naluci artificiale ca si in anii trecuti in perioada de prohibitie DAR in sensul prezentului ordin nu reiese din niciun articol iar ordinele vechi, oricat de uzate juridic ar fi prin practica noastra nu mai sunt in vigoare.

CONCLUZIA MEA PERSONALA:

In sensul prezentului ordin, NU SE POATE PESCUI LA STIUCA CU MOMELI ARTIFICIALE aceasta fiind specie sub incidenta prohibitiei si cred ca, ordinul este: Prost si incomplet daca cumva s-a dorit respectarea prevederilor vechilor ordine cu pescuitul stiucii cu momeli artificiale sau dat intentionat in forma asta la deruta pentru a atrage sanctiuni, dar nu vad cum am putea pescui la stiuca in aceasta perioada atata timp cat nu regasim formulari de genul:

"Fac exceptie de la prevederile SECTIUNEA I, art.1 - (1) ... articolele care spun si altceva

sau

"In perioada prevazuta la SECTIUNEA I, art.1 - (1) pescuitul stiucii se poate face...

ROG ORICUM UN JURIST PRACTICANT AVOCAT SAU JUDECATOR SA NE INTERPRETEZE TEXTUL DE O MANIERA MAI PROFESIONISTA, EU NOVICE ASA INTELEG
Un principiu de baza in drept suna asa: "regula speciala deroga de la regula generala" ceea ce inseamna ca acolo unde o regula speciala si una generala care reglementeaza aceeasi situatie sau situatii similare se aplica regula speciala iar, regula generala se aplica doar situatiilor care depasesc sfera de cuprindere a regulii speciale.
tot ca principiu tot ceea ce poarta denumirea de exceptie se incadreaza la capitolul reguli speciale.nu vreau sa intru foarte mult in aspecte de teoria dreptului asa ca ma opresc aici cu partea asta.

acum referitor la problema noastra:
Ordinul privind prohibitia se imparte in 3 sectiuni din care:
-Sectiune 1 cuprinde reguli generale
-Sectiunea 2 cuprinde reguli speciale
-Sectiunea 3 cuprinde de asemenea reguli speciale
In ordinul mimistrului scrie asa:
"Art. 1. -
(1) Se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si al altor vietuitoare acvatice in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 5 aprilie-3 iunie inclusiv, si in apele care constituie frontiera de stat, inclusiv golful Musura, pe o durata de 45 de zile, in perioada 5 aprilie-19 mai inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin."

reglementarea din acest articol se aplica peste tot mai putin acolo unde se aplica exceptiile .
tot ceea ce scrie la Sectiunea 2 are caracter de exceptie ceea ce inseamna ca pentru situatiile reglementate acolo se aplica regulile sectiunii 2 si nu regula generala.

concluzie puteti pescui linistiti la stiuca.

tragedia e ca nu au facut precizarea referitoare la pescuitul doar cu artificiale ceea ce lasa o portita pentru orice tip de pescuit la stiuca.

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 07 Apr 2010, 14:22

ba eu zic ca nu-i asa. ia sa vedem:

Art.1. (1) - Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ /sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 05 aprilie – 03 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 zile, în perioada 5 aprilie – 19 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.

coroborat cu:

Specii şi perioade de prohibiţie
Art.5 (1) - Se interzice pescuitul comercial,recreativ/sportivşi familial a speciilor de peşti, după cum urmează:
a) ştiuca, pe o durata de 59 de zile, în perioada 1februarie - 31 martie;
b) lostriţa, păstrăvul de mare şi mihalţul, tot timpul anului;
c) păstrăvul indigen, păstrăvul fântânel şi coregonul, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 30 aprilie şi din 15 septembrie – 31 decembrie 2010, iar lipanul începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 31 mai 2010 inclusiv şi din 01 ianuarie - 31 mai 2011;

scrie clar, la art.1 - cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin., iar la art.5 avem si exceptiile, inclusiv stiuca.
daca am judeca altfel, inseamna ca la munte nu mai avem voie sa pescuim deloc (mai exista ratacita si cate o lostrita, nu?) etc.

deci, in mod clar, pescuitul la stiuca e deschis...

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 07 Apr 2010, 14:41

@boistean.
presupun ca i te adresezi lui @tristian.

Chief
veteran
veteran

Mesaj de Chief » 07 Apr 2010, 14:47

Cunosc principiul cu speciala si intr-adevar asa pare, nefiind totusi vreo suprapunere de perioade sau contradictie de prevederi in textele celor doua articole... probabil de aceea m-a indus in eroare... Precizarea voastra este oricum binevenita si ne lamureste si mai bine.
i am haunted by waters ...

www.chiefsfishing.ro
www.abrevis.ro

attilaf
veteran
veteran

Mesaj de attilaf » 07 Apr 2010, 14:49

Din moment ce amandoi aveti acelasi mesaj la final, ma gandesc si eu ca se adreseaza lui Tristian :lol:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 07 Apr 2010, 15:06

attilaf scrie:Din moment ce amandoi aveti acelasi mesaj la final, ma gandesc si eu ca se adreseaza lui Tristian :lol:
intrebam pentru ca mi se mai intampla cateodata sa vrea sa zic ceva si sa iasa altceva (pe principiul "gandesc pre repede vorbesc prea repede", respectiv scriu prea repede). :oops: :lol:
abia cand am vazut timpii postarilor m-am linistit.
@ tristian
ce ziceam mai sus sunt chestiuni de teorie pentru ca in practica sfera reglementata de exeptii e mult mai larga decat cea reglementata de reguli generale.practic la noi regla generala e aceea conform careia situatiile juridice sun reglementate de exceptii.
practic regulile generale au doar valoare de reper. :roll:
ma bucur ca am putut ajuta la lamurirea problemei. :bere:

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 07 Apr 2010, 15:40

kingofbeasts scrie:@boistean.
presupun ca i te adresezi lui @tristian.
da, tu nu postasei inca :wink:

Scrie răspuns