Permisele ptr. ape de munte la asociatii nou-infiintate

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 17 Iul 2006, 12:25

Citeste art. 3 lit.c. din legea 192. DE CE CITEZI PE SARITE?
Art. 3. - ÃŽn sensul prezentei legi, sunt considerate:

1. Bazine piscicole naturale:

a) Dunărea teritorială, Delta şi lunca inundabilă a Dunării;

b) complexul lagunar Razelm-Sinoe şi lacurile litorale;

c) pâraiele şi râurile de munte, colinare, de şes şi zonele lor inundabile;

d) bălţile şi lacurile naturale;

e) lacurile de acumulare, cu zonele lor inundabile la viituri, în care se practică pescuitul;

f) reţeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative, de navigaţie şi hidroenergetice;

g) limita apelor teritoriale şi zona economică exclusivă a Mării Negre;

Unde scrie ca RNP are drept de eliberare permise, altundeva decit Ord. 213 care este suspendat pina la raminerea irevocabila a sentintei?Noi sustinem ca nu sunt valabile permisele RNP.Baza legala este L 192/2001, care spune:
Art. 8. - (1) Pentru gestionarea durabilă a resurselor acvatice vii care aparţin domeniului public al statului se înfiinţează Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol, instituţie publică cu personalitate juridică, cu caracter financiar şi comercial, cu finanţare extrabugetară, în subordinea autorităţii publice centrale care răspunde de pescuit şi acvacultură.
Oare RNP este stat in stat sau se afla in alta tara? Ce nu este clar in lege?
Permisul este eliberat conf Ord.1134/2005 de CNAFP
Art. 2. - Permisul de pescuit este un document cu regim special, tipărit de Compania Naţională de Administrare a Fondului Piscicol şi eliberat de gestionarii resurselor acvatice vii.
Unde este RNP? Spune-mi art. din care reiese ca este gestionar, nu care ii da gestionarea durabila care inseamna altceva(art 4 lit.k din L 192)

danubiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de danubiu » 17 Iul 2006, 17:28

Regret ca purtam un dialog la un nivel al interpretarii si intelegerii termenilor juridici ce lasa de dorit. Tot propavaduiesti definitia bazinului piscicol natural dupa propria-ti parere = izvor-varsare enuntind de fapt contrariu. Nu vrei sa pricepi ca un lac de acumulare nu are izvor si varsare? De ce nu raspunzi daca ai contract pentru apele de munte cu CNAFP? Vorba lui Pytiu. Nu mai bate cimpii! Ord. 1134 nu poate anula complecta sau modifica Legea 192/2001 modificata si aprobata prin Legea 113/2005. Este corect ca RNP nu mai este administrator dar este gestionar. Restul este filozofie! Eu ca pescar astazi pot pescui in apele de munte in baza permisului eliberat de o asociatie ce are contract cu DS(RNP) fara probleme. Art.2 vorbeste de gestionari si nu de gestionar cum gresit sugerezi. Ce te mai intrebi unde se vorbeste de RNP? Cred ca am conversat suficient iar daca nu ai inteles nu este vina mea. Cine ne interzice sa pescuim in apele de munte? Ord.231? De Ord.213 nu am auzit! Daca doresti sa discutam despre competenta RNP de a elibera permise de pescuit este cu totul altceva. Pentru alte detalii te rog sa-mi comunici contul unde sa facturez consultatiile juridice.

genu
veteran
veteran

Mesaj de genu » 17 Iul 2006, 19:19

Urmaresc de ceva timp discutiile dintre voi si daca e interpretabil atunci fiecare are dreptate :D :D . Dar am o intrebare spre alba . De unde inchiriaza AVPS-urile apele de munte ? Nu cumva de la RNP ? Atunci pe baza interpretarilor tale nu mai are voie nimeni sa pescuiasca in nici o apa de munte . Sau gresesc ? Intreb si eu ca sunt mic si curios :oops:

danubiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de danubiu » 17 Iul 2006, 19:56

Logica perfecta.Pentru apele de munte nu numai contractele cu AJVPS-urile sunt valabile ci si cele incheiate cu noile asociatii. Implicit si permisele eliberate de toate asociatiile care au semnat contracte pentru apele de munte cu RNP sunt legale, iar pescarii pescuiesc in deplina legalitate. Ilicit pescuiesc membrii asociatiilor care pescuiesc in apele de munte si nu au contracte incheiate pentru acestea cu RNP. In conditiile in care Ord.231 se anuleaza iar hotarirea ramine definitiva si irevocabila nimic fata de cele de mai sus nu se schimba. Teoretic modificarea legii 113/2005 poate fi facuta in sensul dorit de apsalba. Ipotetic daca RNP pierde calitatea de gestionar in noile conditii noul gestionar este obligat prin lege sa recunoasca contractele intrate in circuitul civil pina la expirarea termenului acestora. Simplu ca buna ziua pentru cei ce interpreteaza echidistant in litera si spiritul legii actuale si nu raportat la dorinte partinice interesate imediate sau de perspectiva.

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 18 Iul 2006, 06:50

Lacurile sunt pe cursul riurilor si mai mult sunt incluse la bazine piscicole naturale. Vezi articolul 3 postat mai sus. Chiar nu puteti sa indicati un text de lege care sa va dea dreptate?
Ce incerc sa va fac sa intelegeti este ca pestele nu are granite, iar textul legii in anexe expliciteaza pe fiecare specie modul cum poate fi pescuit (dimensiuni, perioade). Gestionarul resursei acvatice vii este statul roman nu o regie sau o agentie. Legea a hotarit un administrator (ANPA) si un gestionar CNAFP. Delegarea catre RNP si ARBDD a gestionarii durabile nu implica masuri economice ci doar tehnice.
Banii din pescuit merg la bugetul de stat nu in bugetul RNP (art. 11 din l 192.) Cit despre contracte, la schimbari legislative este obligatorie rediscutarea acestora. Contractele s-au incheiat pe perioade mai lungi. In acest caz trebuie preluate de noul gestionar.
Totusi, imi puteti da un text de lege care sa va dea dreptate? Restul sunt pareri.
NOTA: Inscrierile in federatie sunt optionale. Nu facem prozelitism. Vrem sa convingem prin ceea ce facem ca suntem intradevar seriosi.

danubiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de danubiu » 18 Iul 2006, 07:40

II¹ “ANPA institutie publica de interes national care raspunde in numele statului de elaborarea si implementarea strategiei nationale si politicilor in domeniul pescuitului si acvaculturii, deleaga gestionarea durabila a resursei acvatice vii RNP pentru apele de munte si ARBD Dunarii pentru apele de pe teritoriul rezervatiei" Acest articol coroborat cu art. 8 certifica existenta a trei gestionari. CNAFP are contracte cu asociatii pentru ape de munte sau din rezervatie? Raspuns. NU. De ce? Pentru ca nu-i permite legea. Ordinele ministrului FLUTUR vorbestc de gestionari si nu de gestionar.

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 18 Iul 2006, 08:26

Daca art. 8 spune ca CNAFP este gestionar cum poate delega gestiunea durabila alta instiutie care asa cum spune textul se ocupa de strategii si politici de dezvoltare a pescuitului?
Unde are in atributiuni ANPA gestionarea resurselor acvatice vii?Asta ca sa nu mai vorbim ca ordonanta 69 modifica legea 192/2001. Ce articol modifica art. II1 din lege sau ce articol inlocuieste sau ce articol introduce in lege?Niciunul. Articolul acesta introdus in legea 113 pe usa din dos, demonstreaza inca odata cum vor sa se tina unii de niste privilegii pe care le-au mostenit de la sistemul comunist. Asta ca sa nu mai vorbesc ca nu vrei sa citesti art. 4 lit. k din L 192 ca sa vezi ce inseamna dezvoltare durabila.
Gestionari sunt si beneficiarii de contracte si autorizatii (asociatiile, care distribuie permisele)

genu
veteran
veteran

Mesaj de genu » 18 Iul 2006, 09:24

Poate nu m-wm facut inteles . Am intrebat de apele luate in chirie de la RNP de AVPS-uri . Contractul este valabil pe anul in curs si nici o lege nu poate desface un contract incheiat . Daca fostul guvern a incheiat un contract cu o firma pentru anumite reparatii ( de exemplu ) noul guvern nu poate schimba contractul decat la expirarea lui sau daca plateste despagubiri . De la cine inchiriati apele voi asociatiile nou infiintate ? Cine are drept de control pe apele RNP ? Daca se da liber la pescuit cum spui tu atunci in Romania nici apele nu o sa mai curga daramite sa mai aiba peste . Nu-i apar nici pe cei din Lupeni , pentru ca nu se practica regulamentar pescuitul in zona lor pentru ca legea specifica , ca in apele de munte se pescuieste cu cel mult 2 ( doua ) muste si nu cu taparina dar macar ei au grija de fondurile lor . Odata incepute degringolada daca te prinde cineva pe o apa ce are voie sa faca . Sa te intrebe de permis ? Conform teoriei tale ar trebui sa-i dau una in barba . Nu ? Cei de la RNP de bine sau de rau tot mai umbla in control dar daca va fi cum spui tu atunci explodeaza tot .

danubiu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de danubiu » 18 Iul 2006, 10:17

Apsalba
Art 7¹ -Pentru elaborarea strategiei nationale si a reglementarilor referitoare la conservarea si managementul resursei acvatice vii existente in apele maritime si continentale, acvacultura, organizarea pietei produselor pescaresti structurile de pescuit si acvacultura precum si pentru implementarea si controlul aplicarii si respectarii acestora se infinteaza ANPA
Art 7³ k -ANPA indeplineste functia de autoritate de management a politicilor structurale in domeniul pescuitului si acvaculturii
Management=ansamblul activitatilor de organizare de conducere si de gestiune
Gestiune=administrare a bunurilor=ansamblu de operatii privind primirea, pastrarea si eliberarea unor bunuri materiale apartinind altcuiva
CONCLUZIE: Nu recunosti ANPA RNP AGVPS Nu crezi ca acorzi prea mare atentie CNAFP?

MihaiV
Moderator
Moderator

Re: Permise ptr.ape de munte la asociatii nou-infiintate

Mesaj de MihaiV » 18 Iul 2006, 11:00

pityu scrie: Spuneti voi Danubiule, MihaiV, Blackmind, Adiwolf, etc. daca voi ati avea curajul sa pescuiti cu permis de ses in ape de munte, ca raspunsul lui Apsalba il stiu pe de rost, asa ca nu e cazul sa-l mai posteze !
Va multumesc !
Pai daca io cand am luat permisul mi s-a zis ca la AJPS apele sunt pana acolo si de acolo incepe Romsilva, deci cei care mi-au dat permis nu-l considera valabil mai sus, cum sa am curajul sa-l folosesc. Nu ma pricep la citit legi, nu am chef sa ma iau in gura cu toti padurarii pana cand vor primi ei instructiuni daca APSAlba are dreptate si sentinta ramane definitiva. Deocamdata, pe apele de munte tot padurarii m-au controlat, nu paznicii AJPS sau APSAlba.

Scrie răspuns