PERMISE 2011

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
cezar.ch
veteran
veteran

Mesaj de cezar.ch » 25 Feb 2011, 09:34

Tavi scrie:cezar ch, in scurt timp vor apare insinuarile ca umbli dupa ciolan sau ca ai 'interese"
deocamdata te contrazic cei care asteapta pana la adanci batraneti sa faca "altcineva" care e "obligat" sa faca treaba asta. deh, ti-ai permis sa ne pui la treaba.
oricine, armata, politia, biserica, oricine dar noi nu. noi suntem cei care ii platim din greu pe altii ca sa faca curat pe ape, populari si paza 24/24.
Cu cat ii platim? cu 30 de lei domle. Hai 100-150 de an. Da sa fie valabil peste tot! Noi consideram ca e suficient. N-am facut calcule, nu vedem ca in tarile civilizate atat costa o zi de pescuit. Am decis ca e de ajuns si gata!
Imi povestea cineva o chestie citita pe un alt forum:
masina ideala a romanului: sa aiba viteza unui porsche, finisaje de rolls royce, sa consume cat un vw lupo, sa fie eleganta ca un aston martin si sa coste 2000 de euro
care evident sa fie castigati la loto.
as mai adauga o chestie cu ajvps-urile: sunt exact asa cum le-am lasat sa fie, pe banii nostri.
Faptul ca au avut monopol pana acum cativa ani nu inseamna ca nu puteam sa ne ducem cu carnetul de membru in mana si sa spunem ce vrem.
paza, populari, etc
Dar toata lumea platit banu, a tacut si nu a facut nimeni nimic ani de zile. Asa ca o mana de vanatori isteti au fost bucurosi sa incaseze cotizatii de la sute de mii de pescari cuminti si cu ciocu mic.
Degeaba injuram agvps-urile... ne injuram singuri. Sistemul s-a creat pe banii nostri.
Corect, 100 % corect !

Institutia de profil ia un bir (modest, ce-i drept) pentru ca reprezinta statul si...nu face nimic.
AGVPS-ul, domina sistemul, ia banii pe cotizatii si-si vede de interese, in primul rand de traiul sau parazitar.
Unde ar fi locul pescarului platitor de taxe ? Dar al asociatiilor de pescari ?
Pana la urma, pescarul isi poate lua ce-i trebuie direct de la ANPA ! Sa mearga la pescuit, sa-si stranga resturile "de la locul faptei", sa prinda (sau nu) un peste, sa scrie pe forumuri, sa injure ANPA si AGVPS-ul, iar, la batranete sa povesteasca nepotilor ce ape frumoase am avut, ce peste era odata, ce poze a facut in tinerete etc. Iar pestii...la Muzeul Antipa.
Atunci, asociatiile non-profit de pescari ce ar trebui sa faca? Sa distribuie permise si atat ? Adica sa fie un AJVPS mult mai mic ?

Am dat exemplu cu "ziua curatirii apelor", dar poate fi orice alta activitate benefica pescuitului, pescarului, mediului etc. O "scoala de pescuit" pentru tineri se poate organiza de asociatii ?
Dar o "banca de date", in format electronic, pentru uzul pescarilor s-a gandit cineva sa faca ?
Poate ii va da cuiva prin gand sa introduca in Romania sistemul din Germania, unde pentru a fi pescar sportiv trebuie sa dai examen.

PS - un alt parametru al natiei noastre este acela ca unii nu fac, iar altii ii critica pe cei care vor sa faca. Vezi Doamne, are interes, vrea "la ciolan". Intamplator, eu n-am acest interes, raportat la varsta si situatia personala, dar, daca cineva ar avea un interes onest si ar merita "sa guste din ciolan" pe merit, l-as sustine.

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 25 Feb 2011, 09:35

din pacate rcorbu are dreptate , daca asociatile ar scoate pe toti pescari la curatenie si as face , curatenia n-ar tine nici 24 de ore ... la multe localitati nu e rezolvat nu exista adunarea/depozitarea organizata a deseurilor .... din aceste localitati din start deseurile ajung la mal , pe langa astea chiar si unde exista , o parte tot acolo ajunge , plus pescarii (ce e nesemnificativ langa astea ) plus cei pe iarba verde (tot o parte mica ) ...
ce poa sa faca si trebuie sa faca asociatiile sa depuna plangeri la greu la mediu sa vina pe teren sa constata si sa ameninta cu amenzi primariile in a carui raza exista gropi de gunoaie pe maluri ... pentru ca fiecare primarie raspunde pt ele , teoretic daca vrei sa aduci balastru de undeva dintrun rau tre sa ai autorizatie de la primaria respectiva (riverana) , dupa lege primariile raspunde si de curatenie in raza lor ...
acum cativa ani au facut si au venit cei de la mediu si pe moment a fost rezolvat treaba dar cu cedarea contractelor de concesionare s-au lasat si acum e mizerie (cel putin in bihor a fost asa) ...
apoi nu e corect sa iei tu ca asociatie pe membrii tai sa aduna si sa duca gunoaiele a satelor intregi, mai ales daca in scurt timp iar va fi mizerie tot asa mare, si saptamanal poti aduna deseuri cu vagoane ... n-am io nimica cu actiunile de igienizare dar macar sa aiba efect cativa luni inainte ...
cei de la mediu sunt platit pt asta, nu din cei 30 lei , ci din impozitele mele si a voastre (cei care platiti impozite) :lol: , si nu e mare lucru sa-i trimiti in fiecare zi cate o plangere la ei pana nu vin :D apoi pot initia si actiuni de igienizare ... asta e partea usoara ... partea grea va fi cu paza pentru ca in 3 ani din 10 pescari 8-9 ajuns sa fie braconer pana la sange, iar cand dobitocul a invatat sa dea cu triplu greu mai lasa de prostii , plus binenteles braconajul cu plase etc ... si tot in capitolul asta (grea) mai intra balastierele "spontane" (se baga cu buldozer unde se apuca) care distruga si in parioada boistelor, sau nu conteza daca e zona de baraj sau de pod etc ... dar asociatiile totusi reprezinta o comunitate si poa sa faca presiuni unde trebuie, acum cu toate drepturile...
cand asociatiile rezolva (in mare parte) problemele de mai sus o sa fie momentul sa vorbim despre cormorani si apoi la eventualele populari in ape naturale (inutile de altfel pt ca apele naturale se regenereaza singur daca cele de sus sunt rezolvate si mai exista pesti) ...

tot ce am scris mai sus e bun si frumos si daca vor , poate ... pentru ca totusi inca din 10 pescari unul vrea sa pescuiasca in conditii civilizate :!: daca n-as crede, n-as da bani pe permis pe cotizatie :roll:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 25 Feb 2011, 09:37

gheorghe, nu asta e ideea, sa faci treaba pentru care ai platit pe cineva sa o faca
Dar in momentul in care esti membru intr-o asociatie si platesti cotizatie lucrurile sunt un pic diferite. Tu, alaturi de ceilalti membri decizi ce se intampla cu banii aia.
Daca vezi ca banii tai se cheltuie aiurea, pe vanatoare sau procese atunci te tuci la asociatie si ii iei la intrebari.
Din pacate asta nu s-a intamplat la noi, pescarii nu au fost in stare sa ceara socoteala propriilor asociatii.
Banii pescarilor s-au cheltuit pe vanatoare si prea putin pe pescuit - cazul agvps
Sau pe procese pierdute - cazul apsalba.
Cine e fraierul?
Acum banii se vor duce din nou la asociatii...
Daca platesti tariful, fara sa fi membru, nu ai prea multe optiuni...
Dar daca decizi sa te faci membru in acea asociatie atunci ai tot dreptul sa le ceri socoteala. Si nu poti sa spui ca ai platit pe "altcineva" sa faca treba aia...tu esti membru in acea asociatie- acel altcineva esti si tu. :D
avand in vedere legislatia actuala, din punctul meu de vedere, cel mai bun si util lucru pe care il pot face pescarii acum este sa se faca membri in asociatiile care au castigat apele, ajvps sau nu, nu asta e ideea.
ideea e sa-si impuna punctul de vedere si sa nu-i mai lase pe vanatori sa decida ce fac cu banii pescarilor sau pe niste oportunisti sa-i cheltuie pe pliante sau procese.
Daca nu se intelege si nu se reuseste lucrul asta, putin probabil sa se schimbe mare lucru...
Sau daca se fac membri si tac din gura ca si pana acum, atunci sa nu se astepte ca lucrurile sa se schimbe miraculos.
Sorry baieti, asta e situatia, de fiecare dintre noi depinde ce se va intampla de acum incolo.
Asociatiile suntem noi.
Spor la treaba!
p.s. acum vor urma mesaje gen: ciolan, interese, esti fan ajvps, suna-ti seful de la ajvps, etc
asa e baieti, ati inteles tot :lol:
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 25 Feb 2011, 10:30

Poate ii va da cuiva prin gand sa introduca in Romania sistemul din Germania, unde pentru a fi pescar sportiv trebuie sa dai examen.
cezar.ch. inainte de a face propuneri fanteziste intereseaza-te de ce a fost introdus examenul in Germania care au fost ratinunile care au dus la acea decizie la momentul respectiv si cat de incantati au fost pescari de acea decizie.

Tavi mai usor cu comparatiile cu costul zilei de pescuit prin alte parti sau eventual compara si veniturile lor, nivelul de trai si cat la suta din venitul mediu inseamna costul unei zile de pescuit acolo.
S'altare și bunăstare !

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 25 Feb 2011, 10:38

@Tavi
Chiar tu afirmai ca, conform statutului AGVPS,e foarte greu daca nu imposibil sa rupi vanatorii de pescar sau sa le ceri sa-si justifice banii cheltuiti.Iar acum, dintr-o data vi si spui ca doar inscriindu-ne in Ajvps-uri le putem cere socotala astora ptr.banii nostrii.
Tavi,eu ca simplu pescar,fara nici un fel de interes,nu-mi doresc decat sa merg sa ma reecrez cateva ore pe malul apei,ca toti de altfel.Pentru asta,subliniez,sunt dispus sa platesc mai mult decat insinuezi tu ca a-si fi spus,adica aia 30 ron.Oricat,pricepi odata?Dar am pretentii mai nene indiferent daca sunt sau nu membru, te platesc si tu esti obligat sa faci ceea ce chiar tu ai promis cand ai luat apele in administrare:paza,populari,ecologizari.Daca credeai ca nu esti in stare trebuia sa stai in banca ta.Sau tu ce vrei acum?Sa platesc taxa aia de pescuit anuala si sa tac din gura ca asociatia respectiva ce are zona in administrare nu misca nimic?Un fel de ciocu mic,doar membrii au voie? :lol:

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 25 Feb 2011, 10:43

Are dreptate Ilie, fie ca unora le place sau nu...
Pentru banii ce ii dam avem tot dreptul sa cerem socoteala, altfel i-am dona...
Daca mergi la magazin nu te faci membru acolo, platesti si daca ei iti ofera un produs alterat de exemplu, ai tot dreptul sa-i tragi la raspundere :wink:
E cam deplasata comparatia, dar asta mi-a venit pe moment...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 25 Feb 2011, 10:45

Tavi ,eu nu cred ca poti sa decizi ce sa se faca cu banii ,fiind simplu membru intr-o asociatie.Am exemplul a doua asociatii aradene ,dintre care una mare de tot.Am fost la adunarea generala si stiu cum merg treburile..Nu-i nimic democratic ,nimic transparent,doar aparent.Si acolo sint interese si se voteaza dupa cum doreste ala de-i mai tare in parcare.Pot sa-ti povestesc cu lux de amanunte daca vrei,cum a decurs sedinta aia...ce s-a" votat" s ce s-a facut in realitate..Ai ghicit,nimic.Nimic nu s-a facut in realitate ,decit ca s-a luat banii de pe fraierii care au crezut in sloganuri .Si asociatiile alea nu erau A.J.V.P.S.-uri de alea comuniste,nedemocrate,netransparente,autiste la problemele pescarilor.Toti erau numa pescari...Asa ca mie imi ajunge si stiu ce am de facut.Din pacate daca vreau sa pescuiesc in Arad pina la Cladova,unde pescuiesc cel mai des,trebuie sa platesc la o asociatie.Daca vreau sa ma duc la Lipova ,unde am rude si amici,trebuie sa platesc altei asociatii.Felicitari tuturor care au contribuit la genu asta de situatii.Sloganurile au functionat ,dind rezultate.Si macar daca platesc ,sper sa nu o fac degeaba ,da ma cam indoiesc..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

storm fish
veteran
veteran

Mesaj de storm fish » 25 Feb 2011, 10:45

Tavi scrie: Sorry baieti, asta e situatia, de fiecare dintre noi depinde ce se va intampla de acum incolo.
Asociatiile suntem noi.
Spor la treaba!
Foarte corect si concis.Ne vedem la anu' tot pe forumul asta ,tot in topicul asta cand vom discuta fiecare ce-a facut "asociatia mea" :lol: .Comparam si propun chiar un premiu pentru pescarii care au reusit sa adauge macar un punct in statutul asociatiei:
1.Bani proveniti din cotizatia pescarilor sa fie separati cu cei proveniti din cotizatia vanatorilor..
Ne vedem la sedinte...pardon ,pe ape ...Pardon, din nou...si pe ape si la sedinte...fir intins!
la fiecare sedinta de pescuit invat cate ceva.....

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 25 Feb 2011, 10:57

Daca vezi ca banii tai se cheltuie aiurea, pe vanatoare sau procese atunci te tuci la asociatie si ii iei la intrebari.
Din pacate asta nu s-a intamplat la noi, pescarii nu au fost in stare sa ceara socoteala propriilor asociatii.
Banii pescarilor s-au cheltuit pe vanatoare si prea putin pe pescuit - cazul agvps
Uffff ...Greu imi este si sa scriu darmite sa-mi aduc aminte ... :evil: Afla Tavi ca demult ,demult :lol: am fost in Comitetul judetean al AJVPS Alba ! Normal ca si in comitetul filialei din Aiud . La momentul respectiv ( cam prin '96-'97) am beneficiat de o conducere buna la Aiud, de un presedinte vanator care a vrut si a incercat sa faca ceva pentru pescuit! Datorita lui am si acceptat functii in asociatie .Am mai avut un reprezentant in comitet care la ora aceea era campion national la stationar! Plus secretarul filialei care era tot de al nostru! :lol: Aveam echipa!Am luptat cu ,conducerea de la Alba ! La greu !Prin tot ce am crezut ca ne poate ajuta!Inclusiv cand a fost vorba de alegerea presedintelui judetean! Sau cel putin de cel cu probleme de pescuit... Apropo am incercat sa-l nominalizam pe Alin Tudose (poate il stii de pe forumuri de stationar) ... Ce vrei sa-ti mai spun ? Am pierdut pe toate fronturile! Ne-au biruit! Metodele nu trebuie sa ti le explic,cred. Aiudul a devenit oaia neagra a ajvps-ului de atunci .Normal ca si oamenii din Aiud au fost non-grata :twisted: Am fost vanati efectiv pe ape ! Permise,pesti ,pescuit pe timp de noapte ,etc. Normal ca nu au gasit nimic contra noastra! Adevarul ca noaptea nu ne prea gaseau :lol: Stii ca atunci era interzis pescuitul noaptea. Am fost mai mult decat scarbit si eu si altii !
Apoi a aparut Popescu care a avut meritul de a oferii alternativa! Ne-am alaturat firesc ...Vise,sperante,facem si reusim MACAR acum! Am luptat impotriva ajvps-ului de pe alte pozitii.Din nou eram vanati :lol:
Am luat-o si cu APS Alba , de fapt cu Popescu! Normal ca sunt din nou membru ajvps deoarece trebuia sa fiu din nou membru! Deoarece vreau sa pescuiesc linistit ... Indiferent de parerile cu permisul ANPA si taxe suplimentare,bla,bla...Deci crede-ma am incercat! Am incercat ce am crezut eu ca trebe facut ca sa schimb ceva.Pe timpul meu ,pe banii mei si pe sanatatea mea!Si asta nu aici pe forum...

Ce sa-ti mai spun? Ca am din nou sperante? Ca in ajvps Alba si Aiud am suficienti prieteni in care cred si care poate vor schimba ceva? Da! As putea sa-ti spun ca am sperante...Dar nu-mi sta in fire sa mint! Deci nu, NU mai am nici o speranta! :evil:
Am insa o dorinta...VREAU SA PESCUIESC LINISTIT!

Ps: stiu ca iti plac cartile de pescuit...Mai ales cele mai vechi...In "Cu ace si alice" este o povestioara care ,normal, se intituleaza "Vreau sa fluier linistit " :lol: Ceva de genu' vreau si eu...
O zi buna Tavi.
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 25 Feb 2011, 11:08

taicanoe scrie: Tavi mai usor cu comparatiile cu costul zilei de pescuit prin alte parti sau eventual compara si veniturile lor, nivelul de trai si cat la suta din venitul mediu inseamna costul unei zile de pescuit acolo.
taicanoe, degeaba faci comparatia veniturilor
daca ajungi la concluzia ca o apa costa 80 de euro/zi ca sa fie la standardul unei ape din Austria (am dat exemplul extrem) si veniturile tale nu-ti permit sa dai atatia bani atunci concluzia este ca nu-ti permiti sa pescuiesti acolo. simplu. cat dai atata face, indiferent cat castigi
ilie: ai inteles gresit.
daca nu esti membru, platesti tarif si nu esti multumit de ce primesti in schimb ai doua optiuni:
nu mai platesti dar nici nu mai pescuiesti acolo - pescuitul fara tarif este contraventie
faci reclamatie: la asociatie, la ANPA, la protectia consumatorului, etc. sau pe forum :D
daca esti membru ai mai multe posibilitati: poti sa incerci sa-ti susti punctul de vedere in cadrul asociatiei. poti sa incerci sa schimbi ceva din interior, chiar daca statutul este nedemocratic, daca te pui la masa si discuti poti gasi solutii. daca o majoritate de membri ai unei asociatii, indiferent care e aceea stiu ce vor si stiu sa puna problema, e imposibil ca acel lucru sa nu se intample pana la urma.
asta cu conditia ca majoritatea:
1. sa stie ce vrea
2. sa stie sa-si sustina punctul de vedere unde trebuie si cum trebuie
3. sa vrea lucruri care se pot face cu resursele asociatiei (bani dotari, personal, etc), nu lucruri imposibile
daca vreti ape ca in Austria la preturi romanesti mergeti intr-o directie gresita
gheorghe, zamfi, exemplele voastre arata ca majoritatea din acele asociatii nu indeplinea cele trei punte de mai sus. ghinion.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Scrie răspuns