PODOSU DOREL scrie:Se tot discuta de cei 30 Ron de parca pescarul a stabilit aceasta suma
Cred ca daca ar fi 3000 Ron tot ar fi circotasi care sa spuna ca e prea putin
In orce domeniu sint cite o mina de oameni care au impresia ca ei sint detinatorii adevarului absolut , ca numai solutiile lor sint cele care vor aduce asa zisul "bine"
Pe mine ma intereseaza ca obtinerea dreptului de a pescui sa fie cit mai usoara.Nu sa trebuiasca sa alerg ca nebunu de la trezorerie la ANPA , de acolo la n+1 asociatii ca sa le platesc .
Eu vreau sa se stabileasca o taxa pt toata tara sa nu mai am nevoie de PG .Iar ONG -urile care vor sa se implice in diferite proiecte nu au decit sa o faca pe banii lor si in acord cu ANPA de la care sa i se poata restitui o parte de bani sau integral suma cheltuita....etc.
Nu eu sint in masura sa stabilesc valoarea taxei ,eu doar platesc .De ani buni si sotia e pasionata de pescuit si tot de atunci are permis si mi se pare normal.Daca tariful e de 30 Ron nu e vina mea.
Mi se pare normal sa platesc pt a beneficia de ceva dar chestia clasica"si batut si f...t si cu banii luati"e totusi enervanta.
Cred ca se impun unele clarificari, totusi :
1. Cei 30 de lei (asa-zisul cost al permisului ANPA) este practic un impozit catre bugetul de stat (chiar contul in care se plateste la Trezorerie se numeste "Taxe si impozite"). Practic, banii nu ajung la ANPA, ci la buget ("oala comuna").
Subsemnatul nu s-a pronuntat ca ar fi mult sau putin, ci doar faptul ca nu se foloseste nici un leu in favoarea pescuitului recreativ/sportiv.
2. Toate impozitele catre stat se platesc PRIN trezorerie. Ori la ghiseul Trezoreriei, cu cash (si primiti foaie de varsamant), ori prin virament de la o banca comerciala (si primiti copie ordin de plata, cu stampila bancii). Astea sunt regulile peste tot, nu numai in Romania si nu cred ca se vor schimba legislatia fiscala si procedurile de dragul pescarilor recreativ/sportivi. Cred insa ca ar fi bine, dar, din pacate, nu mai cred in basmul cu Scufita Rosie.
Deci, pana acum, in favoarea pescarului nu exista resursa si nu se investeste nici un leu din acesti 30 lei pentru paza si combaterea braconajului, populari, etc. Si daca taxa asta ar fi de 100, 300 sau 1000 de lei ar fi la fel. Impozit la stat, pentru ca statul este STAPANUL APELOR.
3. Atunci, de unde bani pentru populari, paza resusrsei acvatice din apele publice ? Un raspuns ar fi sa se ocupe asociatiile. Din ce bani ? Din cotizatii (in primul rand), tarife pe zi/luna/an (in baza autorizatiilor) donatii, sponsorizari, etc. Alte surse nu exista.
dar, nu pentru toate apele exista autorizatii , in principal apele mari (Dunare, Prut, Mures, Olt, marile lacuri de acumulare etc).
De cele atribuite, se ocupa asociatiile (unele mai bine, altele mai prost, multe ...de loc). De celelalte...se ocupa bunul Dumnezeu.
4. PG-urile (permis de granita, sau Aviz de activitate, cum se numesc mai nou) sunt in principiu gratuite, dar se elibereaza de Politia de Frontiera (serviciile judetene), sau Garda de Coasta , pentru Tulcea si Constanta. Deci, au treaba cei de la Ministerul Administratiei si Internelor cu asa ceva. Sunt conditionate de detinerea permisului ANPA.
Subsemnatul, personal, nu prea le mai vad rostul, decat cel mult pe granita cu state nemembre UE. Dar asta este altceva, parere personala.
Asa ca, problema ramane : cine se ocupa, cine populeaza, cine pazeste apele publice, cine investeste (mai ales pentru cele neatribuite) si mai ales din ce bani ?
Cand se va ajunge la situatia (prezenta acum 20-30 de ani in multe state din occident) ca apele publice sa fie complet secatuite ?
5 ani ? 10 ?
cred ca astea ar trebui sa fie problemele, nu ca este scump 30 de lei, ca e deranj mare sa-ti procuri permis, ca chitanta sau nechitanta, ca asociatii sau neasociatii...