Domnilor, buna ziua,
Fiind eu un novice care a lipsit dintre pescari (practicanti si autorizati) fix din 1989 pana in ianuarie 2005, mi-e greu sa ma orientez. Mai ales ca in anul care tocmai a trecut am fost absorbit cu totul de pescuitul in sine, si mai putin sau deloc de problemele lui intestine. Citesc forumul, am parcurs intreg acest topic si-am ramas cu celebra intrebare: "si eu cu cine votez?".
Dupe ce am pescuit intens si cu acte in regula din 1973 pana in 1989, am "murit putin" pana anul trecut.
Am inchis ochii intr-un regim (aici ma refer strict la pescuit) linistit, clar reglementat: taxa anuala achitata = dreptul de pescuit in Patria mea, RSR. Ma controlau AGVPS-istii, militienii, padurarii si, mai ales, granicerii (plimbandu-ma eu cu undita mai pe la margine). Si pescuiam, bihorean fiind, in Arad, Cluj, Satu Mare, dar si in Delta si chiar la Marea Neagra. Cand mi-am revenit din coma, m-am trezit intr-o lume tulbure, macinata de interese meschine, clar economice, orgolii de neinteles, lupte, certuri, injuraturi, cutite. Aflu cu stupoare care sunt apele (de la mine de acasa

) in care pot pescui, mi se cere taxa pe o balta care apartine asociatiei de pescuit la care mi-am platit deja permisul, ma duc la peste pe unde mergeam cand eram copil si sunt luat pe sus de niste handralai, ca balta e privata, sunt avertizat ca n-am ce cauta cu lanseta pe lacul Fantanele (de exemplu), pt. ca e in Cluj, adica in alta tara, etc. Pe langa asta, sa mori de ras, intreb si eu de perioada de prohibitie, ca sa nu cad in pacat, si sunt intrebat "pe care balta?" (deoarece, pe stil nou, pestii fac dragoste cand hotaraste administratorul baltii sau deloc

)...
Acuma va citesc si iarasi casc ochii nedumerit: haideti, fratilor, sa ne divizam si mai tare!
Cum sa ne inmuiem unditele noastre cu unditele lor? Mama lor de incompetenti! Ca eu, Costica Priceputu', am tot asteptat sa ma aleaga sef, da' n-au vrut! L-au pus tot pe Gigi Administratoru', si-a luat el banii pe care, maaaama, ce i-as fi luat eu! Si ce-as mai fi facut eu, daca eram! Cum adica unde am fost pana acum? Am fost putin racit si n-am avut nici noroc in viata!... Da' ia stai, cine esti tu, ba?...
Cum adica te trezesti dimineata, te uiti pe geam la vreme si-o tai rapid la peste? Ne, ne, ne !... Pe care apa, pe stanga sau pe dreapta? Ai "robineta", dar ai si stampila? De la care? De la aia de pe dreapta sau de la "ceilanti", de pe stanga? A' cui esti tu, ba?...
...Chiar asa! Cine sunt eu? Al cui sunt eu?
Semnat, un amator