horacleus scrie:Un haos si mai mare nu are cum sa fie.
Imi pare rau daca tu crezi ca statul ne va rezolva vreodata problemele.Asta se poate intimpla doar intr-o economie centralizata, in care statul detine toate friiele(administrativ, economic, politic).Intr-o economie de piata, spre care tindem, da' sintem departe, statul doar asigura cadrul legislativ si are grija ca, competitia sa se desfasoare corect, nu sa limiteze participantii sau sa ia decizii in locul lor.
Si da, in prima faza cel mai probabil este ca vor aparea "oaze" de pescuit sportiv si civilizat.Chiar daca o sa faci un efort financiar ceva mai mare decit acum, vei avea satisfactia sa prinzi ceva, nu sa umblii pe ape pustii, plinede pet-uri si braconieri.
Si ca sa nu crezi ca modelul e utopic am sa exemplific: am fost acum citiva ani in Danemarca si am vaut ca erau impartiti in districte(parca) ceva gen judete la noi.Fiecare district avea propria politica fiscala, referitoare la taxele locale.Adica unele investeau mai mult in infrastrucura, sport, cultura, etc.Ei bine, cel putin din ce mi-au spus danezii, exista o migratie(normala) spre acele zone.Ce ne impiedica sa ne organizam la fel?
Imi pare rau daca, din tot ceea ce am scris, tu ai inteles ca eu astept rezolvarea de la stat. NU! O astept de la noi, membri, vrand-nevrand, ai AGVPS, pana una alta. Cine impiedica initiativa membrilor de a actiona conform statutului? Fac aici trimitere din nou la exemplul Bihorului (faptul ca sunt din Oradea e pura coincidenta - n-am participat la nimic din lucrurile bune care s-au facut). Daca citesti atent ceea ce am scris, tocmai ca ma indoiam f. tare de potenta statului de a tine sub control ceea ce se intampla cu apele publice. Nu s-a dovedit capabil sa struneasca AGVPS-ul. Cum se va descurca sa vegheze asupra sutelor de mici asociatii care se vor infiinta? A, da! Consider extrem de necesara actiunea (cu desavarsire absenta pana acum) de control si verificare a statului asupra activitatii asociatiilor de pescari care-i gestioneaza apele. Am mai spus, as dori sa fiu controlat de mascatii jandarmeriei si politiei de trei ori pe zi si sa fac puscarie pentru un kil de peste in plus in juvelnic! Ori ceea ce vad e ca acest Stat isi concesioneaza senin apele publice (ca si alte proprietati, dealtfel) si apoi se simte absolvit de orice raspundere.
Cat despre incantatoarele ape pline de peste, cu maluri fara PET-uri de care pomenesti, fii linistit ca n-ai sa le vezi curand! A aparut pe undeva, in munti, o noua specie de romani si eu n-am aflat? Pai din cine se vor compune noile asociatii? Nu cumva, vai, din aceiasi fosti membrii AGVPS care s-au straduit pana acum sa goleasca apele de peste prin orice mijloace si sa umple malurile de PET? Crezi ca vor suferi o metamorfoza odata cu schimbarea siglei de pe carnetul de membru? Daca n-as cunoaste oameni care se pretind ecologisti, pescari "sportivi" infocati, participanti la competitii chiar, adversari de moarte al putredului AGVPS si partizani al noului val, dar care la orice pescuiala se impauneaza cu zecile de Kg de peste cu care s-au intors acasa, as crede si azi ca mai exista Mos Craciun!