Ordin al ministrului privind pescuitul in 2010

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 07 Ian 2010, 13:32

Danone,
Nu exista acumulari de munte sau de ses, exista acumulari de apa. Scoate-ti din cap expresii care nu exista. Apele sunt administrate de ANAR, iar ANPA administreaza resursa acvatica vie. HG 1194/2008 care stabileste atributiile ANPA, are la atr. 8 atributii privind administrarea resurselor acvatice vii. La lit c spune simplu: emite reglementari privind practicarea pescuitului sportiv. Alte prevederi privind pescuitul sportiv sunt prevazute de lege si nu au treaba cu ANPA.
Fi convins ca vei putea pescui cu permisul pe care o sa-l achizitionezi pe tot domeniul public. Si asta nu datorita expunerilor pe forum, ci pentru ca altii au avut grija de asta.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 07 Ian 2010, 13:57

apsalba, am si eu o nelamurire referitoare la dunare sau alte ape publice
de exemplu, sa zicem ca 50 asociatii concesioneaza diferite zone de dunare
poate nu au interes sau nu vor sa faca acorduri de reciprocitate
cum mai putem pescui pe dunare, mergand in zone diverse ?

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 07 Ian 2010, 14:15

danr,
Legea prevede clar ca asociatiie trebuie sa-si recunoasca acest drept de reciprocitate. Nu confunda art. 23 alin 4, unde este o prevedere valabila pentru zone concesionate. Este cazul aici de zonele preluate prin concesiune (cum sunt lacurile de acumulare de pe valea Mostistei sau din Delta) unde au fost incheiate contracte de concesiune. Pe bazinele naturale nu sunt concesiuni ci doar trebuie luat acordul de la ANAR. Banuiesti probabil cine a introdus acest articol, desi noi ne-am opus. Dar a trecut. Dunarea nu se concesioneaza ci doar se delimiteaza zonele de pescuit asa cum se prevede in proiectul de ordin si zona respectiva va fi administrata de asociatia care a obtinut acest drept.
Avand in vedere ca FNPSR a incheiat deja acest acord cu ANAR, vom convoca toate asociatiile din tara, indiferent daca sunt sau nu membre ale federatiei, pentru a semna un acord la nivel national cu responsabilitati clare pentru fiecare asociatie care doreste sa activeze pe o anumita zona. Fi convins ca nici o asociatie nu va fi autorizata daca nu isi asuma obligatiile care o sa-i revina (paza, marcare si intretinere zona de pescuit,etc.). Este cred un prim pas pentru a pune ordine in pescuitul sportiv.

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 07 Ian 2010, 14:17

Apsalba tot nu m-ai lamurit. Daca apa (lacul de acumulare in cazul de fata Belis - Cluj) nu este concesionata nici unei asociatii pentru ca este un lac de acumulare cu potential hidroenergetic, cine imi elibereaza in acest caz permis de pescuit recreativ /sportiv?

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 07 Ian 2010, 14:22

Citeste definitia habitatelor piscicole naturale din L.317/2008 si vei constata ca se incadreaza in aceasta categorie. Si nu pleca de la ideea ca trebuie concesionat. Concesiunile sunt altceva. Am explicat mai sus. Daca nici o asociatie nu il va prelua (si ar fi pacat) se poate pescui liber.

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 07 Ian 2010, 14:43

Apsalba, m-ai bagat in ceata . Anul trecut se pescuia cu permis ANPA si se platea la agentul silvic RNP o taxa de 26 lei pe zi. Spui ca acum se va pescui la liber? Eu pescuiesc la spining din barca ,in exclusivitate pe acest lac de acumulare (Belis Cluj). Sper ca iti dai seama de care lac vorbesc. Nu ma intereseaza ape curgatoare, lacuri de ses etc. Chiar daca se va plati si in acest an taxa la RNP, pescuitul nu ar fi legal decat cu formularul ANPA . Intreb iarasi cine imi elibereaza permisul? Sau la modul general , pt pescuitul in apele care nu sunt date in concesiune asociatiilor , cine elibereaza permisele de pescuit sportiv/recreativ?

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 07 Ian 2010, 14:55

Raspunsul il ai in lege. Vezi definitia pescarului sportiv si articolele referitoare la pescuitul sportiv din L.317/2009. Asociatiile sunt singurele entitati care elibereaza permisele. RNP face in continuare abuzuri daca continua sa solicite taxe pe apele publice care nu ii apartin.

PODOSU DOREL
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de PODOSU DOREL » 07 Ian 2010, 15:36

@apsalba

"danr,
Legea prevede clar ca asociatiie trebuie sa-si recunoasca acest drept de reciprocitate"

in cazul acesta pt ce mai e nevoie sa imi iau permis de la o asociatie?

anul trecut cu permisul de la ANPA se putea pescui in toata tara , acum va fi acelasi lucru dar din nou vom fi obligati sa cotizam la asociatii.

cred ca pt acest lucru s-au batut asociatiile.Au nevoie si de banii pescarilor dar sa aibe si un numar mare de cotizanti ca da bine cind vrei sa ciugulesti niste fonduri

sincer speram ca anul acesta sa se faca un pas inainte, adica sa-mi iau permisul de la orce magazin cu articole de pescuit , sa fie valabil un an din ziua in care l-am achitat ......

se pare ca facem un pas inainte si doi inapoi

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 07 Ian 2010, 15:40

Pun si eu o intrebare; daca toti vreti ape curate, bogate in peste, pescari civilizati, paza, etc., cine si cu ce sa le faca? Din cei 30 lei dati la stat veti vedea praful de pe toba.
Dati si voi o solutie, daca asociatiile sunt corupte, hoate, neserioase, etc.

essos74
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de essos74 » 07 Ian 2010, 15:53

apsalba scrie: Stiu un lucru. FNPSR a rezolvat alocarea zonelor de pescuit la nivel national, ceruta atat de lege cat si de OM. Modul cum vom distribui permisele este o chestiune interna. Solutia agreata este prin magazine de pescuit, pe baza de comision. Este ceva neclar? Asta apropo de angajati. Chioscurile de ziare nu ne intereseaza pentru ca, daca ia permisul odata cu ziarul, riscam sa gasim ziarele pe maluri. :lol:
Live for Fishing.

Scrie răspuns