Nu stiu sa pescuiesc dar vreau sa invat!
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Nu stiu sa pescuiesc dar vreau sa invat!
Nene Tebie,tiebie scrie:... intocmirea unei liste ... a prietenilor , cunoscutilor, colegilor de serviciu , vecinilor , rubedeniilor... suspectii principali... actiuni de spionaj sau interogatoriu... obtinerea unor informatii si indicii ... scotocirea fara scrupule ... calculatoarele de la serviciu sau private, ... in scopul depistarii de probe...
Ma roade o intrebare: daca ma intilnesc cu mata cum te salut, cu "Buna ziua" sau cu "Sa traiti!" ?

"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare
[quote="fishi"]Domnu' Tiebie eu daca nu ma regasesc in nici una din categorii,increngaturi,subspecii....enumerate de dvs inceamna ca nu sunt pescar?
L-ati speriat pe bietul incepator ,la ceea ce ati enumerat o sa fie convins ca este mai ieftin si sanatos la carciuma.S-au poate nu inteleg eu?!?[/quo
Salut !
.... Doar nu iei in serios ce scrie acolo !?
Am avut aseara pur si simplu... o faza de buna dispoziie, ca atare m-am amuzat de unul singur, scriind sub forma de gluma incepatorului ...
Dar uite , promit ca-i voi da si sfaturi serioase, daca va avea nevoie ! Ok ?
Fir intins !
Cu stima
T.D.
L-ati speriat pe bietul incepator ,la ceea ce ati enumerat o sa fie convins ca este mai ieftin si sanatos la carciuma.S-au poate nu inteleg eu?!?[/quo
Salut !
.... Doar nu iei in serios ce scrie acolo !?
Am avut aseara pur si simplu... o faza de buna dispoziie, ca atare m-am amuzat de unul singur, scriind sub forma de gluma incepatorului ...
Dar uite , promit ca-i voi da si sfaturi serioase, daca va avea nevoie ! Ok ?
Fir intins !
Cu stima
T.D.
Salut Fishi!
Sa fii pescar nu inseamna sa iti muti jumatate din "posesiunile lumesti" pe malul baltii si nici sa fii indarjit ca esti "mamaligar" sau "spinner" si eventual sa arunci cu bolovani dupa cei din tabara adversa!
Sa fii pescar inseamna sa te bucuri de o zi pe malul apei, sa savurezi tot ansamblul ce il presupune o pardida de pescuit:Documentare, pregatire, pescuitul efectiv, intoarcerea acasa rupt de oboseala si plin de noroi....
Sa fii pescar inseamna sa te bucuri ca prinzi peste dar sa nu simti nevoia de a duce acasa si ultimul mormoloc pe care il scoti din apa.
Daca iti vine vreodata o idee sa compari valoarea pestelui pe care il prinzi cu valoarea investitiilor in partidele de pescuit, iti spun cu siguranta ca nu o sa o iesi in castig. In schim castigul psihic si moral va fi mult mai mare!!
Sa fii pescar nu inseamna sa iti muti jumatate din "posesiunile lumesti" pe malul baltii si nici sa fii indarjit ca esti "mamaligar" sau "spinner" si eventual sa arunci cu bolovani dupa cei din tabara adversa!
Sa fii pescar inseamna sa te bucuri de o zi pe malul apei, sa savurezi tot ansamblul ce il presupune o pardida de pescuit:Documentare, pregatire, pescuitul efectiv, intoarcerea acasa rupt de oboseala si plin de noroi....
Sa fii pescar inseamna sa te bucuri ca prinzi peste dar sa nu simti nevoia de a duce acasa si ultimul mormoloc pe care il scoti din apa.
Daca iti vine vreodata o idee sa compari valoarea pestelui pe care il prinzi cu valoarea investitiilor in partidele de pescuit, iti spun cu siguranta ca nu o sa o iesi in castig. In schim castigul psihic si moral va fi mult mai mare!!
Spining....Prea bun ca sa fie light...
Teodor scrie:Nene Tebie,tiebie scrie:... intocmirea unei liste ... a prietenilor , cunoscutilor, colegilor de serviciu , vecinilor , rubedeniilor... suspectii principali... actiuni de spionaj sau interogatoriu... obtinerea unor informatii si indicii ... scotocirea fara scrupule ... calculatoarele de la serviciu sau private, ... in scopul depistarii de probe...
Ma roade o intrebare: daca ma intilnesc cu mata cum te salut, cu "Buna ziua" sau cu "Sa traiti!" ?![]()
ha ha ha!
Paaaai... daca esti un tip prea sobru... si nu stii de gluma, nu ma saluta nicicum ! In acest fel, nu vom observa ... ca ne-am intalnit !?
fire intinse
cu stima
T.D.
Sa traiti, Dl. Prisidinte!tiebie scrie:... nu ma saluta nicicum ! In acest fel, nu vom observa ... ca ne-am intalnit !?
Am inteles !

Fir Intins !
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare
Domnule Armand eram multumit de raspunsul d-lui Tiebie dar ma simt nevoit sa va raspund si dumneavoastra.Totul a fost satira si umor si postarea dansului si raspunsul meu.VALORILE pe care le gasesc sufletul,ochiul si simturile noastre(pescari) intr-o zi de pescuit pe malul apei sunt evidente (altfel nu am mai merge la pescuit) si cred ca o parte din ele se regasesc in ceea ce ati scris mai sus.Catch&Release nu este un trend ,nu trebuie sa fie un trend .Trebuie sa fie un CONCEPT.Un mod de viata(viata de pescar).Cine face parabola intre investitii(in echipament,scule,etc) si cat peste prinde nu prea este pescar .Castigul pe care-l avem mergand la pescuit ?????-il stim cu totii .Oricum multumesc pentru,, aducerea aminte''Armand scrie:Salut Fishi!
PS.
Cel care a deschis topicul dorea cu totul altceva de la dvs si aici ma refer la toti care au scris.
adiba scrie:Ma intereseaza tot ce este de invata in legatura cu pescuitul. Tot de la cum se agata un ac, cum se leaga firul, cum se face o montura pentru un anumit peste, cum se pescuieste un anumit peste. Daca exista cineva interesat sa ajute un incepator ii multumesc. Nu vreau povesti. vreau doar informatii.
Va multumesc.
Salut !
In urma unor feedback-uri relativ scortoase la cele scrise ieri, constat o usoara nuanta de sobrietate fortata la unii dintre noi …
Sper sa nu vezi si tu lucrurile la fel !?
Oricum aveam de gand sa –ti ofer cateva informatii folositoare , dar ar trebui sa stiu mai multe despre zona in care vrei sa te apuci de acest hobby …
Ce fel de ape ai prin zona ? Curgatoare, lacuri, baraje ? Intreb asta pt. ca… in 35 de ani de pescuit am invatat un lucru : Comportamentul pestelui e foarte diferit de la o “balta� la alta ! ( chiar de la o ora la alta ) …
Daca esti intr-adevar novice si nu ai tinut niciodata o undita in mana , cred ca e cazul sa contactezi vreun pescar din cercul de cunostiinte ( asa cum ti-am sugerat si ieri …in gluma ) , unul care e dispus sa te ia cu el la cateva partide si sa aiba rabdare sa-ti explice cateva chestii elementare din ABC-ul pescarului . …. Din teorii , carti sau forum, nu vei invata niciodata sa pescuiesti !. Astea sunt pt. mai tarziu , dupa ce cunosti cat de cat “secretele� si chichitele fundamentale .
Cel mai indicat pt. tine , in cazul apei statatoare, ar fi ….sa experimentezi la pescuitul simplu si clasic al pestelui pasnic . La pluta, de pilda . E un gen de pescuit fara mari pretentii de “cunostiinte enciclopedice�, un mod placut de-a petrece cateva ore in natura si in primul rand, o forma reala de …exercitiu. Sa nu uiti insa, e mult mai eficient sa pescuiesti la inceput in compania unui pescar experimentat care te poate sfatui si raspunde la intrebarile … inerente , de altfel .
Propun sa-ti cumperi pt. inceput, 2 lansete telescopice cu caracteristici technice medii ( lungime, robustime, gramajul pt momeala) , la o clasa de pret …mai degraba inferioara .
Nu are sens sa cheltuiesti fara rost , nestiind inca …in ce directie “o vei apuca� mai tarziu .
In plus, incepatorii solicita ( sau strica) sculele considerabil mai mult decat cei cu experienta . E absolut normal ! De aceea spun : “ Telescopice “ si “pret convenabil� . Acelasi lucru e valabil si pentru mulinete .
As zice sa iei 2 bete tele , intre 2,40 – 3,00 m / 40-60 g , evtl. compozitie sticla-carbon, care au preturi rezonabile. Mai concret, eu as lua unul de 2,70 m mai usor( 40 g) si unul de 3 m, un pic mai robust ( 50-60 g ) . Astfel poti acoperi cu cea usoara eventual si un pescuit de mreana la vreun rau de talie mijlocie , un pescuit de albitura la pluta sau chiar primele incercari de “ blinkerit� ( pt. insiderii cu pretentii = spinning). Cu a doua , poti exersa la pescuitul clasic la fund, cu plumb culisant … sau acelasi lucru in rauri cu debit maricel ..
Mulinetele…. Hmmm .. as zice una de talia 20 si una de 30 . Firele si accesoriile , in functie de terenul subacvatic . Aici trebuie intrebat un pescar din zona respectiva …
Asta ar fi in mare o prima propunere, tin sa precizez, pt. un echipament rudimentar , folosit la un pescuit “allround� , nespecializat . Daca ai da detalii mai exacte despre apele cu pricina, si locuitorii lor , as sfatui mai …concret .
Cu echipamentul descris mai sus, poti prinde o varietate destul de mare de peste pasnic / “semi-rapitor “ sau chiar rapitor . In functie de tehnica folosita, ( pluta, pe fund, spinning etc.) te poti bucura de biban , mreana , platica, caras, crapcean & co … si chiar de vreo stiuca sau somotel !
Sper sa-ti fie folositoare sfaturile…si mai sper…sa citesc cat de curand un topic absolut competent si suveran lansat si angrenat de tine !
Mult succes la prima … intindere !
Cu stima
T.D.
Eu am inceput sa pescuiesc la pluta cu o varga de 5 m si fir de 0.12 . cam un an asta a fost pescuitul meu fie ca mergeam pe mures fie pe vreo balta. in timp, ajutat de sfaturile unor amici binevoitori am trecut la pescuitul la fund si de vreo cativa ani la spinning. evident ca s-a diversificat si gama de bete, mulinete, fire + 1001 alte accesorii pe care le car cu mine acum. te va ajuta f. mult sa mergi cu un prieten mai experimentat care sa-ti explice pe viu diverse chestii de baza. restul o sa le prinzi tu in timp. eu si acum dupa 15 ani de pescuit tot mai aflu noutati.
adiba scrie:Ma intereseaza tot ce este de invata in legatura cu pescuitul. Tot de la cum se agata un ac, cum se leaga firul, cum se face o montura pentru un anumit peste, cum se pescuieste un anumit peste. Daca exista cineva interesat sa ajute un incepator ii multumesc. Nu vreau povesti. vreau doar informatii.
Va multumesc.
P.S.
Ai mai putea sa iei si o varga tele de max. 4m , simpla, neinelata pt. distractia cu “prichindeii� ( si nu numai) care umbla pe langa maluri .( Babusca, rosioara, carasel, obleti, bibanei etc ) . Daca ai momit locul binisor, s-ar putea sa te pomenesti cu un ciortanel rotofei de 1-2 kg, la 2 m de mal . Pt. a fi pregatit pt. asemenea “aparitii� ( care zau, nu sunt rare ) , poti echipa varga cu 4-5 m fir textil cu diam. 0,08-0,12 . Eu si la ora actuala, gasesc o placere deosebita cand i-mi prind babusca sau obleti pt. salau , folosind o varga de 4 m din high-modul carbon extrem de fina dar si puternica, pt. cazurile-surpriza ( cantareste doar vreo 120 g dar a scos crapcean neasteptat de cca 2,8-3—kg fara probleme ) , carlig de 18-20 , un viermus vesel si o pluta aproape microscopica …..E tare fain , zau !
Si…. Crezi –nu crezi, e un gen de pescuit care dezvolta si antreneaza f, f. eficient dexteritatea , motorica si in general simturile si reactile de care un pescar complex …are nevoie
Salutare !
T.D.