Daca pescuiesti cu naluci pe rau,o lanseta de 2.10-2.40,5-20gr sau 10-30 gr,actiune fast sau moderate-fast e suficienta.
Daca pescuiesti cu naluci pe balta sau lac,o lanseta de 2.70-3.00.
Daca esti incepator,cumpara-ti o lanseta de fibra de sticla cu care poti face "cascadorii" pana ti se invata mana cu miscarile pe care trebuie sa le imprimi unei lansete,dupa o vreme vei stii cu siguranta ce ai nevoie si-ti vei cumpara o lanseta de grafit,dupa necesitatile tale.
Eu,de exemplu,inainte de a-mi cumpara primul carbon, am prins mult rapitor cu o lanseta de la Cormoran,Eurocor parca-i zice,de 1.95,High Density Glass Composite,o lanseta ieftina,am dat pe ea vreo 500k-600k,dar o mai am si acum,o foloseste fiul meu si inca nu am reusit sa o rupem,usoara.
Daca te bagi de la inceput la un carbon,cumparat dupa sfaturile noastre,dupa o vreme vei constata ca nu e ceea ce ai vrut si ai aruncat banii pe fereastra,de aceea nu se grabeste nimeni sa-si dea cu parerea,o lanseta se alege dupa multe criterii.Dupa cat de mare e apa in care pescuiesti(rau,balta),dupa tipul pestilor vizati,al nalucilor sau momelii folosite,dupa inaltimea pescarului,etc.
Daca stii ce vrei,te duci prin magazine,cu un prieten/cunoscut care practica stilul de pescuit pe care vrei si tu sa-l incepi,pui mana pe lansete,daca-ti place vreuna,cumperi.
Gandeste-te la greutatile pe care vrei sa le lansezi cu acel bat,acele greutati trebuie sa se incadreze in prima treime a gamei de greutati pe care le lanseaza acel bat,ca sa poti lansa cu precizie sa sa nu suprasoliciti nici batul.
Mai multe raspunsuri de atat,pe un topic lansat evaziv...