Nici japoneza nu strica.Paul scrie:Deci, ca sa inveti sa pescuiesti, trebuie sa stii, mai intai, engleza
Nu stiu sa pescuiesc dar vreau sa invat!
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
sad
"IN apa asta sunt pesti...", intrebarea asta o puneam si eu, mergeam cu mama prin piata si o intrebam la fiecare baltoaca daca are peste... chiar imi starnisi amintiri plcute dude...
mestere,toti is buni acum,ca stiu sa lege acele.Nimeni nu te poate invata prin mesaje.Du-te pe balta cu un prieten bun(da bun,ca altfel ti-o iei :) )si roaga-l de vreo 4-5ori sa te ajute sa legi acele.Daca scapi nebatut-tocmai ai invatat sa legi ace.Mai exerseaza acolo,atunci,pe balta.Apoi du-te in locuri cu tipi care dau la peste(nu trebuie sa si prinda)si...fur-o!Meseria,omule nu lanseta!Fir intins.
Re: Nu stiu sa pescuiesc dar vreau sa invat!
adiba scrie:Ma intereseaza tot ce este de invata in legatura cu pescuitul. Tot de la cum se agata un ac, cum se leaga firul, cum se face o montura pentru un anumit peste, cum se pescuieste un anumit peste. Daca exista cineva interesat sa ajute un incepator ii multumesc. Nu vreau povesti. vreau doar informatii.
Va multumesc.
Nu te supara , ce varsta ai ? Si ce te-a determinat ... la o orientare in directia asta ? Din simpla curiozitate ....
Si eu sunt incepator. M-am "lipit" de niste prieteni care au ceva experienta, intreband din cand in cand despre una, alta, dar mai ales ascultand sfaturile si povestile lor, si urmarindu-i la treaba. Si iata ca am ajuns sa prind si io pesti, cot la cot cu ei. Si in plus am citit aproape tot de pe acest forum. (La inceput chiar am cautat pe net informatii despre cum se leaga carligele, iar apoi m-am "antrenat" acasa, ca sa nu ma rog de nimeni sa imi lege un carlig). Fa si tu la fel.
- miaitza_peskriciu
- junior
Re: Nu stiu sa pescuiesc dar vreau sa invat!
adiba scrie:Ma intereseaza tot ce este de invata in legatura cu pescuitul. Tot de la cum se agata un ac, cum se leaga firul, cum se face o montura pentru un anumit peste, cum se pescuieste un anumit peste. Daca exista cineva interesat sa ajute un incepator ii multumesc. Nu vreau povesti. vreau doar informatii.
Va multumesc.
Bine, hai sa-ti povestesc cate ceva despre sportul asta minunat, despre primii pasi pe care trebuie sa-i faci ...dar in acelasi timp, sa te avertizez ce te asteapta daca intri " oficial" in randurile unditarilor . ..
Pentru inceput , propun intocmirea unei liste ( imaginare sau nu ) a prietenilor , cunoscutilor, colegilor de serviciu , vecinilor , rubedeniilor la care intuesti un potential de infectie cu acest virus necrutator , pescuitul . Dupa ce ai selectat suspectii principali, procedezi la actiuni de spionaj sau interogatoriu, pt. a stabili din ce categorii si sub-categorii fac parte, indivizii cu pricina . Una din metodele f. eficiente pt. obtinerea unor informatii si indicii extrem de pretioase, ar fi scotocirea fara scrupule prin albumele lor de fotografii, prin fisierele cu denumiri " non-standard" salvate pe calculatoarele de la serviciu sau private, ( aici sugerez cautarea unor formate *. JPG / *. BMP / *.TIF / evtl. GIF ...etc ) , cercetarea foarte amanuntita a desktop-ului respectiv, in scopul depistarii de probe fotografice care ar putea arata cam asa :
Varianta 1. : Bust de persoana cu ranjet infiorator , ochii bulbucati, mina de extenuare totala, tine cu ambele maini si ultima sfortare , in prim plan, aproape lipita de obiectiv... o aratare asemanatoare unui capac de VC cu nuante galbui, acoperita cu 3-4 , sau chiar cateva zeci -sute de mini-tzigle mucioase . La capatul prevazut cu un ochi ( celalalt fiind pe reversul pozei ) , se gaseste o ventuza galbena ca acelea pt. desfundat chiuvete, doar un pic mai mica . Ah , da ! Deobicei in fundalul pozei, se poate distinge vag un fel de ...satra de culoare verde- kaki, dezordinea tipica, sticle de bere aruncate in stanga si dreapta…etc. . Iar daca poza e facuta foarte bine, vei auzi niste piuituri intermitente , enervante si exasperante. Dar asta in lectia urmatoare .
Ei bine, daca vei descoperi ceva asemanator , ai demascat negresit individul : e pescarul de crap, cu captura lui ciprinida ( jargon = craparu' ) . Membru al marii familii “ pescarul de peste pasnic “.
Varianta 2. : Pom mare ( mar, cires etc. ) , de pom, agatat cu o sfoara zdravana ... un fel de ... anvelopa veche, imensa de tractor, dezumflata, sectionata si desfasurata pe verticala, spanzurata acolo pe o craca mai sanatoasa. In partea de sus, semicirculara, unde e prinsa sfoara, mai atarna doua macaroane cleioase de 50-60 cm .... In rest... acelasi ranjet pana la urechi, ca o felie de lubenita , pe fata unui element mai nesemnificativ in poza, un individ care propteste cool pomul de care e agatata halca de cauciuc ... Bingo ! Asa e : pescaru' de somn cu o captura de vreo saij’ de kile !
Varianta 3 : La fel ca var. nr 1, exceptand forma dihaniei prezentate , care spre deosebire de capacul VC-ului , arata mai degraba ca un furtun de pompieri folosit la vreo parada sau carnaval ( fiind al dracului de pestritz ), care la unul din capete se termina cu o lopata sparta , iar la celalalt cu ... un pantof modern cu talpa dezlipita, in care a ascuns careva vreo 30 de panze de traforaj si un pumn de cuie . Diferenta esentiala fata de varianta 1 :
Satra verde din fundal, lipseste cu desavarsire ! Aspecte comune : "felia de lubenita" si extenuarea extrema...
Mda... sper ca ai ghicit !? Ma rog, asta ar fi "stiucaru' " cu captura lui.
Acum , ca ai "sortat " cateva specii de pescari , sa ne ocupam un pic de..."sub-diviziuni".
Exista cateva distincte in randul pescarilor . Enumeram asadar:
1. Pescarul ahtiat dupa recorduri ! ( In special craparul , care deobicei plimba in satra verde si albumul funebru cu "fotografii piscicole", acestia in genere fiind protagonistii unui fenomen extrem de misterios , nedescalcit de stiinta pana in prezent, si anume : Dezvoltarea in nestiire a crapului , post mortem, dimensiunile si greutatea capturii crescand considerabil de la o poveste la alta sau ... de la a 2-a la a 5-a bere...
2. Pescarul dependent de.... absenta nevestei . ( poate fi reprezentat de oricare din categoriile principale ( rapitor / pasnic ). Dependenta in cauza fiind (paradoxal) extrem de benefica pt. spiritul, fizicul, psihicul , moralul si verticalitatea majoritatii pescarilor masculini.
3. Pescarul dependent de ... sticla. ( poate fi un mutant al cat. 2. in cazul in care stimulul generat de absenta nevestei a fost insuficient in decursul anilor )
In genere, foarte inovativ, capacitate mare de improvizare , transforma orice loc de pescuit plictisitor, sterp, incomod si rece ... intr-o veritabila bodega inclusiv atmosfera si anturajul de rigoare ... ( vreun vecin acordeonist, care s-a saturat de batai zilnice in calorifer...etc. )
Atentie ! aceasta categorie ocupa un perimetru de actiune dublu sau triplu , pe malul baltii ! ( Magazie provizii lichide, accesorii mobiliare, instrumente muzicale, spatiu cazare pt. cheflii ocazionali / ad-hoc ...etc. )
Perimetrul e mai restrans, daca in prealabil au fost uitate acasa sculele de pescuit .
Categorie incompatibila cu pescarul de rapitor ! Mai degraba specifica pescarului de crap, mreana, platica ... si alte soiuri de pesti mujici cu schelet criminal , soiuri care ar trebui interzise de lege in alimentatia speciei umane .
Asa.... astea ar fi in mare categoriile de unditari , acum ca le cunosti, trebuie TU sa-ti hotarasti ...viitoarea apartenenta !?
Dupa ce ai optat (cel putin pt. una din cele doua "main category's " , rapitor sau pasnic ), trecem la lectiile urmatoare !
Fire incurcate ! ( asa-i la inceput)
Cu stima ,
T.D.
- miaitza_peskriciu
- junior