Nu stiu sa pescuiesc dar vreau sa invat!

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 25 Oct 2005, 07:27

inainte sa spui ca vrei sa te apuci de pescuit, ar trebui un test..
de ce pescuit si nu astronomie..? :)
cred ca nimeni dintre cei de aici care stiu sa lege un carlig, si au prins macar un peste, nu au vrut niciodata .....pur si simplu au pescuit. ideea este sa iti placa, nu sa-ti propui sa vrei. eu la 6 ani il invidiam pe un nene care avea 20 de metri de guta pe un spray si o cheie in loc de plumb, pentru ca prindea mai mult decat mine cu o nuia... au trecut 22 de ani de atunci si pot spune ca am kilometri de fir prin casa si multi plumbi.. :)
altfel spus este un sport placut... se petrece in natura, acum toamna e mai fumos ca vara...ploi racoroase de 2-3 zile, vant placut....apa intra in cizme si nu mai iese.... lapovita...si din 2 bibani care se uita la carligul tau, 1 il scapi; ce mai, e un super sport. ti-a zis cineva ce glume...ce caterinca e pe balta...si gata vrei si tu!
asa ca noi te sprijinim, dar carligele nu ti le legam. ce iti urez? siret intins!!!

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 25 Oct 2005, 10:05

Imaginati-va ce probleme si-au pus parintii mei cand pe la 5-6 ani mie mi s-a pus pata ca vreau sa pescuiesc, asta in conditiile in care nimeni dintre cei pe care ii cunosteam(parinti, prieteni de ai parintilor...) nu pescuia.
Dupa un drum de la Botosani pana la Mamaia cu masina in care la fiecare balta pe langa care treceam eu intrebam acelasi lucru:"IN apa asta sunt pesti...", tatal meu, exasperat a oprit la primul magazin de pescuit si mi-a luat o undita din trestie :P
Pt ADIBA: daca nu iti arata nimeni "Live" cum se leaga un ac, nu o sa ai o baza pentru avalansa de informatii pe care o gasesti ulterior.
Sfatul meu este sa iti iei un bat+1 pluta +1 ac(fir& plumb included) sau o lansete +mulineta+lingurita rotativa(asta pt ca sa nu se ia de mine colegii spinneri convinsi) si sa mergi pe balta.
Cand vii de pe balta iti pui problema de ce pescarul de langa tine a prins mai mult/mai mare si cauti documentatie in carti, reviste, forumuri pana in weekend-ul urmator cand te duci iarasi pe balta si tot asa!
Spining....Prea bun ca sa fie light...

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 25 Oct 2005, 10:15

Imi aduc aminte cum am inceput eu... pe la 5 ani, la pluta, cu rama, prindeam doar porconi, clenuti, mrenute. Apoi am inceput cu cosasi, biciuit, ca la musca. Prima mea captura impresionanta a fost pe la 7-8 ani, cand am prins un clean de aprox. 3 kile, cu cosas. Imi aduc aminte ca eram in spatele gradinii bunicilor, pe Crisul Negru. Am luat pestele in brate, batul(din 3 bucati, 2 de alun si varf de corn) l-am lasat pe mal si am fugit cu el acasa. Parca si acum traiesc acele emotii.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 25 Oct 2005, 10:19

Ar fi mai multe variante.... Poti sa inveti sa pescuiesti la pluta, pescuitul clasic, cu care majoritatea dintre noi am inceput. Este si cel mai putin costisitor. Nu trebuie decat, cum zicea Armand :
sa iti iei un bat+1 pluta +1 ac(fir& plumb included) sau o lansete +mulineta+lingurita rotativa(asta pt ca sa nu se ia de mine colegii spinneri convinsi) si sa mergi pe balta.
Experienta nu prea iti trebuie, iar de legat un carlig inveti in 10 minute (dupa ce exersezi de 4-5 ori nodul).
Daca te gandesti sa te apuci direct de spin... bravo tie! Insa iti trebuie ceva mai mult de investit, ceva mai multa rabdare si mult mai mult exercitiu. Parerea mea ca la spin este bine sa ai pe cineva care sa te indrume.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 25 Oct 2005, 10:27

Adi_ scrie:Imi aduc aminte cum am inceput eu... pe la 5 ani, la pluta, cu rama, prindeam doar porconi, clenuti, mrenute. Apoi am inceput cu cosasi, biciuit, ca la musca. Prima mea captura impresionanta a fost pe la 7-8 ani, cand am prins un clean de aprox. 3 kile, cu cosas. Imi aduc aminte ca eram in spatele gradinii bunicilor, pe Crisul Negru. Am luat pestele in brate, batul(din 3 bucati, 2 de alun si varf de corn) l-am lasat pe mal si am fugit cu el acasa. Parca si acum traiesc acele emotii.
frumos trebuie sa fi fost cleanul... Mai ales privit prin ochii varstei ce o aveai.
Eu am inceput pe la 7 ani sa pescuiesc. Am fost prima data cu niste vecini de-ai bunicilor, mai mari decat mine. Primele capturi au fost 3 porcusori (puraci) la rama... :) Apoi, mai tarziu ceva, cam pe la 10 ani au inceput sa ma lase bunicii si singur la pescuit. Si tot asa am dus-o de cele mai multe ori singur pana la varsta de 29 ani cand am descoperit ca este frumos si in grup :)
Referitor la prima captura mai importanta... a fost un scobar la viermusi (cand inca nu mergeam singur) Avea in jur de 500 grame, poate ceva mai mult si iesea pe jumatate din traista pe care o aveam atarnata de gat, asa ca l-am pus jos si i-am dat cu o piatra in cap si apoi l-am strans de cap pana i-au iesit ochii, ca nu cumva sa-mi sara din traista (eram bagat in apa pana la genuchi, asa ca daca sarea, il pierdeam) :lol:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 25 Oct 2005, 10:33

Paul, acel clean inca este record personal. Crede-ma ca si acum vad carligul agatat in pielea groasa din cerul gurii. Cand am intrat in curte am inceput sa strig in gura mare ca am prins o balena. L-am bagat intr-o vanitza cu apa si l-am mai tinut viu inca 2-3 zile. Toti copii de pe ulitza au venit sa-l vada.
La ce pesti erau pe vremea aia, nici nu vreau sa ma gandesc ce era daca stiam eu atunci de voblere...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 25 Oct 2005, 10:35

tot cu struna ai dat si la cleanu ala ? :D :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 25 Oct 2005, 10:37

Sorin scrie:tot cu struna ai dat si la cleanu ala ? :D :D
nu. cu mono de 25-30, nu mai stiu. :D plus ca acolo nu erau stiuci.

george.
junior
junior

Mesaj de george. » 25 Oct 2005, 10:37

distinsul nostru nou coleg cred ca nici pe forumuri nu prea a fost.Pt ca in general daca vine cineva cu vreo faza ca asta toti sar pe el ..foloseste ba search-ul ca de aia domnul admin l-a pus .Eu nu vreau sa te bestelesc dar macar un pic de bunavointa sa ai si foloseste uneltele puse la dispozitieCa ai slava domnului ce invata de pe aici..Ca o statistica cred ca 99% din noii utilizatori nu citesc regulamentul.In rest kk in lansete sper sa nu o iei personal.Sau mai simplu fir intins!! si lectura placuta

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 25 Oct 2005, 10:38

Adi_ scrie:La ce pesti erau pe vremea aia, nici nu vreau sa ma gandesc ce era daca stiam eu atunci de voblere...
Si eu am de multe ori nostalgia acelor vremi...
Mult, foarte mult peste mai era...
Asemeni tie, am prins si eu, cand eram copil, un clean la kil cu gandac de cartof....Mi se parea urias... Am si plecat acasa de teama ca nu cumva baietii mai mari sa mi-l ia :)
Erau vremuri frumoase... nu exista sa vin fara peste acasa, iar momeala , de multe ori o adunam "de pe drum".. Ba o lacusta, ba un gandac, ba o albina, greiere sau orice altceva. ce.. stiam eu atunci de artificiale? Nuuu.. nici macar nu dadeam la broscuta sau pestisor... Doar la insecte, cat tinea vara, pana toamna tarziu.

Scrie răspuns