noua lege a pescuitului

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 27 Iul 2004, 16:17

Apropos Tudor, la voi cum e (inchisoare sau amenda)?
Aici si inchisoare si amenda, in functie de gravitate. Cu electricitate sau otravind apa n-am auzit nici odata. Cu plasele numai cetatenii mai tuciurii care vin din est.
Altfel braconajul se practica cu pripoane lasate noaptea, pentru anghile si salai. Restul pestilor nu intereseaza pe nimeni. Nu-i maninca.
In general pedepsele sunt amenzi, confiscarea materialului si a masinii. Legea spune clar ca se confisca si materialul care te-a ajutat sa ajungi pe malul apei sau pe apa : masina, barca.

Tudor

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Iul 2004, 16:21

ei da, asa mai merge!!!!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Iul 2004, 16:22

ati citit deci ce spune presedintele AGVPS - " aquis-ul comunitar "
credeti ca scrisoarea noastra o sa-i intoarca din drum, dupa articole de ziar, pozitii de marca ca a presedintelui AGVPS sau guvernatorului Deltei Dunarii, tot oamenii PDSR-ului in fond.......

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Iul 2004, 16:27

eu incep sa cred ca se va reveni la vechea lege. dar sa vedem, e foarte posibil sa nu se intample nimic si sa mearga in continuare tot asa.

nu cred insa ca va creste braconajul chiar daca legea ramane cea noua. nu de alta, dar cei care ar putea face asta deja o fac.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 27 Iul 2004, 16:42

Eugene:

Eu vad Romania asa cum este, cu probleme si greutati, ... dar tu si alti trebuie sa intelegeti o singura chestie. Trebuie sa treceti de la vorbe la fapte. Cat de stupid vi se pare acum la inceput.

Odata Ro acceptata in piata comuna singurele metode de propagare a unor noi idei sau de protest sunt cele democratice. Mai sunt si altele dar pentru a gasii sprijin atat in tara cat si in exterior trebuei folosite metodele democratice cunoscute si acceptate de majoritatea comunitatii. Cea de care vorbeam aici este una dintre aceste metode.

Pentru a avea un pondus si a castiga respect trebuie sa lucrezi la un proiect de genul asta cu acelasi metode cu care lucreaza si altii. Cand te-ai plasat in aceasta comunitate si esti acceptat ai si sanse de reusita.

Pentru a putea sa te plangi mai departe la Comunitatea European si sa cauti sprijin ca guvernul din Ro da unda verde braconierilor ... de ex. trebuie sa faci ceea ce spuneam anterior. Este un proces Lung!? De acord ... asa este dar daca nu-l incepi cum poti sa avansezi.
Daca te lupti impotriva braconierilor cu metode de "braconier", cu ce esti tu mai bun decat ei. Pentru a normaliza situatia trebuie luptat cu metodele de care amintea si costica_fishing. Loby, loby si iar loby. Retea de contacte, articole in publicatii stiute si pe internet, scrisori la CE, la politicieni individuali, ... participare la conferinte, ... intins sapca pe la toti pentru a strange bani (colecte), ... propaganda, ... actiuni concrete, ... intalniri de discutii (la concursuri ca cel de Fly si de spinig; ... poate organizarea unui Festival al pescarilor sportivi cu o parte de concurs, una de expozitie si una de conferinte ...etc)

Cum am spus, la ora actuala chiar daca cineva ar vrea sa va ajute din exterior nu are la cine sa se adreseze. :(

Internetul si acest site al rapitori.ro poate devenii o modalitate cat de cat comoda de a incepe acest proces lung. Probabil ca rezultatele tuturor incercarilor de inceput vor fi negative. Dar trebuie continuat cu incapatanare si perseverenta.

costica_fishng:

Armonizarea legislatiei a fost prost inteleasa daca aceasta modificare a legii a fost facuta in acest spirit. Fiecare tara a CE are dreptul sa discute derogari si legi specifice conditiilor locale. Legea suedeza nu se aseamana cu noua lege din Ro. Aici tot politia si paza de coasta este cea care are dreptul de control si datoria aplicarii ei, cat si a actiona concret la combaterea braconajului. Ea da posibilitate de condamnare la puscarie, amenzi si confiscarea miljloacelor cat si a sculelor ce s-au folosit la braconaj.
CE nu cred ca accepta o indulcire a pedepselor vizavii de braconaj in Ro, doar de dragul democratiei, daca acest lucru duce la o catasrofa ecologica. De acest lucru te pot asigura. :-)
Fir intins!
Borealis F

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 27 Iul 2004, 17:20

petru,

eu nu ma indoiesc ca asa trebuie procedat si inteleg foarte bine de ce sustii tu ceea ce sustii. din pacate, mai e ceva de asteptat pana se mai normalizeaza cat de cat situatia.

o sa vedem ce se va intampla acum, dupa cum vezi lucrurile se misca si oameni cu influenta protesteaza. tot degeaba va fi chiar si asa, pentru ca ei fac caz de o lege, cand in realitate nici aia de dinainte nu se aplica. vezi mesajul care a declansat discutia asta, cu braconajul initiat chiar de o persoana care reprezenta autoritatea locala in zona. in tarile normale, astfel de situatii sunt deviante. la noi se intampla din astea atat de des incat e ceva normal. aici e diferenta.

respect!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 27 Iul 2004, 17:22

din pacate s-a adoptat aquis-ul UE, s-a inchis capitolul de negociere "agricultura" - inca o realizare bifata pt Guvern. Hai in UE! Dunarea tot e buna (pentru racit reactorul de la Cernavoda)

Problema este ca asa cum spuneau si colegii din Vestul indepartat (de civilizat), atitudinea noastra poate schimba ceva.
Sau ii dau dracu' cu raurile lor cu tot. Eu pescuiesc pe balta mea.
Or sa stranga tot pestele si dupa aia ce or sa mai faca. Or sa moara de foame, ca in loc sa invete carte au invatat sa bage navoade.

Din pacate lucrurile nu stau asa de clar. Inca mai este peste in Dunare. Eu (inca) nu am balta mea, si chiar daca as avea-o as innebuni sa ma duc in fiecare week-end in acelasi loc.

In vest, daca esti taran prost si schimbi uleiul de la masina pe trotuar, murdarindu-l, in max. 10 minute apare Politia. Oricine te vede - te reclama!
In Germania, se folosesc 5 tipuri de tomberoane, pt 5 tipuri de gunoi (hartie, plastic, resturi menajere, etc). Cinci masini diferite de gunoi vin sa-l colecteze in cinci zile ale saptamanii. Daca nu sortezi gunoiul, te amendeaza. Ce se intampla cu cele 5 masini? Ianfara de hartie (si parca metalul - in principal capace se beri :lol: ), care se refolosesc, toate masinile deverseaza in aceeasi groapa de gunoi (din motive diverse: inca e prea scump sa le recilezi, inca lumea amesteca gunoaiele, etc.). Dar in cativa ani poate o sa fie rentabil. Atunci trebuie sa fie lucrurile puse la punct, si lumea sa aiba acest automatism (al sortarii gunoiului).
Mesajul: o anumita atitudine (corecta) se creeaza cu greu, in timp si cu riscul unor masuri antipopulare. Important e sa faci cate un pas in directia cu pricina.
La noi...atitudinea cu pricina (vazi Miorita - legenda fundamentala a poporului roman). Daca unu mai negru ciordeste in autobuz, lumea se face ca nu vede, daca iti agati voblerul in plase, il ROGI sa ti-l dea inapoi, daca pe unul il prinde controlorul fara bilet, toata lumea ii ia aparare, daca pietonul trece pe rosu, tot el e suparat ca nu il lasi sa se plimbe agale... Daca guvernul e prost si corupt, il mai votezi o data!

Asa ca hai sa vedem ce putem face. Io imi iau angajamentul ca prima oara cand vad unu (1) care baga plasa, rup undita pe spatele lui, chiar daca nu mai calc pe acolo niciodata (neinsotit).

Am o prietena care gestioneaza o fundatie. Se ocupa cu ocrotirea mamelor si copiilor aflati in dificultate. La fundatie suna cine are o anumita problema (in special materiala sau ca ii bate tati de ii zvanta). Fundatie nu intervine, ci sesizeaza mai departe Politia si inspectoratele locale pt protectia copilului, etc. Ce-i mai important e ca, ulterior, verifica lunar ce masuri s-au luat (verifica stadiul dosarului, vorbeste cu procurorul, cu mama, etc). Daca nu se misca nimic, face un raport si il trimite la Emma Nicolson (sau cum o chema-o). Treaba asta se face cu 3-4 oameni si un buget de aprox. 2.500 EUR lunar (in mare parte fonduri Phare).
Ce ziceti de una ca asta? Se poate si cu bugete mai mici (o mare parte era alocat inchirierii unei linii verzi Romtelecom).
Noi, sa zicem ca daca dam 400.000 pe un vobler, si il pierdem intr-o plasa, mai incape si de un apel telefonic - in locul cu pricina, etc, etc.

Am vazut ca in Delta exista si chiar functioneaza. Stiu ca acolo sunt si alte interese, pestele deja apartine cuiva - concesionarului, etc!

Ce ziceti?

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Iul 2004, 17:44

Si pe cine suni Costica? Politia, Primaria, AGVPS-ul? Sau pe Gunther Verheugen sau Emma Nicholson?

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 27 Iul 2004, 19:00

Uite pe mine! Daca sunt cazuri din alea grele, cu primaru care da cu curent, eu fac plangerea, o trimit la parchet (e scutita de taxa de timbru si procurori pescari sunt peste tot - inclusiv la C-ta). O trimit si la presa.
Ca se vinde bine, fiind an electoral!

Astept pozele si informatiile. Denuntul trebuie semnat de catre cel care propune speta. Teoretic s-ar putea si anonim, sa se autosesizeze organu' dar e mai usor de neglijat.

Daca nu se intampla ceva, aflam cine se ocupa de ancheta si pac - la gazeta. Nu i-o cadea gradu', dar nici bine nu i-o prinde.

In timp, daca vom exista ca fundatie, sau macar ca un grup de lobby, poate ne facem un nume si ne ia lumea mai in serios!

Deci faceti poze fratilor!

Daca sunt cazuri mai subtiri, razboi de gherila fratilor! Mai taiati o plasa, daca sunt cu barca si masina pe uscat, ganditi-va la ce-i lipseste cauciucului (sau parbrizului). O atentie, o maslina!

Uite, citeam in ziare de organizatii ce protesteaza pentru drepturile animalelor. Mai arunci o vopsea pe o blana de 10.000 para bucata, mai pui barcuta sa nu treaca petrolieru' sau sa nu aduca nus' ce mancare "superelaborata". Treburi discrete, ieftine, dar mai aude lumea de problema!

Mai am o intrebare, apropos de AGVPS-uri. Se pare ca vom regreta f mult disparitia lor.

Vreau sa intreb: de cate ori ati fost controlati pe balta (de permis, nr maxim de scule, etc) Eu nu am vazut nimic anul asta.
Bine, recunosc, nici nu am platit peste tot unde am pescuit. (nu ma excludeti, nu? :D )

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 28 Iul 2004, 08:52

Eugene,

Probabil nu ai citit interpelarile mele pe pescarul.com ce au avut acelasi subiect. (pentru a nu ma pune sa scriu inca o data cam acelasi lucru vezi pe acolo ce-am scris) Tu ai impresia gresita ca aici este suficient ca cineva sa deschida gura si sa inceapa sa propagheze pentru "drepturile pestilor" sau pentru un rau si jumatate din cetatenii tarii se alatureaza actiunii? Daca ai aceasta impresie ... pai ea este total gresita.

Paralele se pot face pe toate planurile si i-mi trebuie prea mult timp si spatiu sa-ti dau exemple. Dar te asigur ca si aici intampinam greutati mari in aceasta munca de conservare, protectie si administrare a fondului piscicol.

Nu stiu ce situatie vrei tu sa astepti sa se normalizeze? Politica, coruptia, ...? Astepti de geaba. Ea nu se v-a imbunatatii prea mult, ci felul de a actiona al respectivilor v-a fi mult mai rafinat.
Aici marea majoritate au de lucru, au imprumut la banca, isi tin gura si isi vad de treaba neavand curajul sa sa se amestece pentru a nu-si risca locul de munca.

Politia suedeza vrea sa fie privita ca fiind fara pata. In general faci inchisoare daca cu metodele din Ro, vrei sa le tragi "dreptul".
Dar hai sa-ti dau doua ex. unul de anul trecut si unul de anul asta.
In septembri-octombrie au fost prinsi doi politai din zona Stockholm pescuind ilegal in Nordul Suediei. Mare valva, tam-tam ... articole prin ziare. Anul asta in primavara, un inspector de politie (pe pozitie de sef) si cati-va confrati de-ai lui au fost prinsi si sunt in judecata cu statul, pentru acuzatia de amestec in traficul ilegal de droguri. Banii cu gramada. :shock: :o ... esti socat, surprins? Nu fi. :)

In Norvegia raul Driva este unul din cele mai faimoase rauri de somon din lume. Raul a fost pescuit la musca de lorzi, generali si membri ai coroanei Engleze, de secole. (de prin 1700 ...) La varsarea raului in fiord in fiecare an continua, cu buna stiinta a autoritatilor locale un asa zis pescuit "Sportiv" cu lada frigorifica. Somonii inainte de a-si incepe migratia in susul raului se strang si patruleaza la gura de varsare a raului. "Pescari sportivi" din toata tara se strang in campinguri cu remorci dupa masini, care au 2-4 ... lazi frigorifice. Le cupleaza la curent in camping si pleaca la macelarit somon. Pentru sume derizorii, prind sute de kg de peste. Cand lazile sunt pline de fileuri, pleaca si le descarca. (le vand la negru) Dupa cateva zile revin si toata treaba incepe de la inceput. Probabil ti se pare ca exagerez si ca o fi asa cum spun dar nu-ti vine sa crezi ca acest lucru este posibil. Te inseli. Nu am dat toate detaliile, nu din comoditate, ci doar dintr-un simtamant de conservare. Daca dezvalui toate aspectele marsave ale acestei afaceri, te ingrozesti, sau ma faci mincinos in fata.
Dar te asigur, i-ti pun la dispozitie articole de ziar, poze. Am un prieten bun in Norvegia, autor a trei carti superbe despre pescuitul la musca artificiala. Acesta are un frate geaman pe care am sa-l numesc X. Acest X a demascat in ziare acest macel al somonilor, a facut fotografii a mafiei din zona, printre care erau si fruntea administrativa a regiunii cat si a autoritatilor locale. Ce s-a intamplat? X a fost oprit noaptea pe un drum spre casa unde inchiria o camera si batut ca o saptamana s-a luptat la intensive, intre viata si moarte. Crezi ca s-au oprit aici. Anul urmator i s-a refuzat vanzarea autorizatiei de pescuit cu motivarea ca prezenta lui este nedorita pe malurile Drivei. X pescuia cu musca artificiala. Mafiotii pescuiau la momeala naturala la spin. X poate lua cu el acasa unul doi pesti si dadea drumul inca la cativa. Mafia ... zeci de tone.

Am taieturi de prin ziare, scrisori atat de la X cat si de la prietenul meu aici la mine. Vrei le scanez si ti le trimit. Le traduci si ai sa vezi ca nu exagerez. Din potriva.

Mai am o gramada de exemple in care de ex. politai si paza de coasta (ce apartin marinei suedeze) care vroiau sa confiste plase ca lumea nu setci, varsi de 100 de ori mai mari ca ale lipovenilor dn Delta, au fost atacati de proprietarii acestora, li s-au spart capetele si au fost nevoiti in prima runda sa se retraga.

Deci daca este sa dau exemple negative ... exista si aici. Fa socoteala ca exista mii de lacuri si p o p u l a t i a Suediei este de 8 milioane, pe un teritoriu ce are cam 2500-3000 de km in lungime. Sa nu mai vorbim de linia de coasta. In Norvegia 4 milioane de locuitori si nu mai zic nimic de coasta. Uitete singur pe harta. Loc berechet de baconaj, .... te asigur.

Crezi ca cineva aici asteapta ca "situatia sa se normalizeze"?

Deci pozitia voastra in Ro nu este cu mult diferita de cea a noastra de aici. Metodele difera, numarul braconierilor este diferit, dar situatia este la fel de critica.

Concluzia mea este ca cine s-a saturat sa stea cu mainile in san si vrea sa faca ceva pentru a salva ce mai este de salvat in Ro, trebuie sa se apuce de treaba ACUM. Nu maine, nu poimaine .... ci acum.

Tot ce am spus aici poate fi verificat. Va dau toate dovezile de care aveti nevoie. Sper ca "nu mi-am dat singur cu firma in cap" si de acum in colo ma considerati un mincinos. Cum am mai spus intrati pe pescarul.com ... acolo am dat exemple cu linkuri la ziare si articole pe internet, care nu sunt mai vechi de cat de doua - trei saptamani. La fiecare razie a autoritatilor, care sunt destul de rare, din lipsa de personal si fonduri, se prind braconieri si se confisca km de plase de sute de metri lungime pe un singur loc. Procese costisitoare si lungi la sfarsitul carora in majoritate se lasa cu amenzi. Cei drept piperate, dar nu cu inchisoare, cu toate ca legea o permite. Este chestia de acceptanta de care vorbiti si voi ca o intalniti in Ro, fata de braconieri. Asta este. :cry: Trist dar este purul adevar.

Deci nu mai asteptati sa se reglementeze/imbunatateasca situatia ... si mai ales sa nu-mi spuneti mie ca eu nu stiu care este situatia reala.

Concluzia este clara. "Pe cai"!!! .... si nu mai asteptati ziua de maine. Formati-va randurile de bataie si pregatitiva de lupta ca in primul razboi mondial. Transee, fortificatii, ... razboi de durata ... sper ca intelgi comparatia. Organizare, asociere, planuri bine puse la punct, solidarite intre voi si cu altii.

Cum am mai spus-o si cu alte ocazii va stau la dispozitie si va ajut cu ce pot. Dar va rog nu-mi cereti sa ma implic concret (cu mici exceptii ce pot fi discutate) intr-o asemena activitate acolo. Am destul pe cap aici si se inampla des ca nu dorm mai mutl decat 4-5 ore pe noapte saptamani la rand. Munca, familie si aceasta lupta cu "morile de avnt" in care sunt implicat aici.

Vreti sa se imbunatateasca situatia voastra si a pestilor ramasi in Ro? Treceti la treaba. :wink:
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns