Dane ... ca tine sunt si aici multi. Eu nu am intrebat daca prindeti sau nu, ci de ce trebuie sa existe stresul asta.
Eu chiar ca nu mai ies la mine acasa "... 3 ore la stiuca." Daca o fac in perioada asta o fac doar sa aduc o stiuca proaspata pe masa. Deci ma duc si efectiv pescuiesc doar atata timp pana cand prind una de 1,5-2 kg.
Eu ies la un pescuit pe coasta. Am fost ieri dupa masa. Vint ploaie si 3-5 grade.
Am prins un singur pastrav in jur de 0,5 kg. (este mic ... relatat la situatia de aici) Mi-am bagat frig in oase, in pofida echipamentului bun pe care il am. Mi-am facut o supa calda pe spirtiera si o ora am facut poze. Nu multe doar cateva. Deci si eu ies pe vreme urata. Dar nu ma derajeaza daca nu prind. Daca vroiam sa prind cu siguranta mai multi pesti mergeam la o balta cu plata si dadeam la curcubeu. Taxam vreo 4-5 buc, ca le cam stiu locurile de toamna si este usor de prezis unde sa-i cauti acum cand apa s-a racit si nu au ce manca.
Deci daca am descifrat "codul zilei" si am avut o singura prezentare eu ma declar multumit. Asta nu o consider o obligatie a tuturor pescarilor. Nu din cauza asta vreau sa discut aspectul.
Eu vroiam sa discut "stresul de intrecere". Deci nu ma iau de tine personal. Am observat si la altii aceasta atitudine si o recunosc de la mine din anii in care si eu mergeam la peste prin Ro. (ma refer la perioada de adult ... cand alergam la intrecere cu ceilalti pescari sa-mi ocup un loc pe o balta anume.)
Este un subiect delicat si sper sa nu o interpretezi ca un atac la persoana ta. Ca nu este, eu profit de ocazie, ... doar.
Necesitatea asta de a prinde ... deoarece doar cel care prinde este un pescar bun; spiritul de concurenta intre prieteni "... trebuie sa prind mai bine decat ceilalti din grup ca altfel nu ma baga nimeni in seama."
Deci dupa parerea mea voi nu mai mergeti sa pescuiti pentru voi, ci mergeti sa demonstrati cat sunteti de buni in pescuitul sportiv. Placerea individuala de a face exact ce simtiti fara sa tineti cont de parerea altora, este mult atenuata de aceasta grije vizavii de numarul si greutatea totala.
Ceea ce eu incerc aici sa fac nu este sa critic, chiar daca pare asa de la prima vedere. Eu stiu, sau mai bine zis deduc care este atmosfera de acolo. (cum spuneam si aici exista aceasta atitudine) Intentia mea este sa discut doar acest aspect si eventual sa va dau un exemplu de o alta atitudine, mai relaxata.
Concursul este intre tine si peste doar in momentul in care pescuiesti. Cu cat este mai greu de realizat ... adica cu cat este mai greu sa pacalesti un anumit peste cu atat este mai interesant. Satisfactia este cand a muscat si s-a lasat pacalit. Restul nu mai are importanta. Ca procesul se repeta, in urmatoarele minute si muscaturile continua una dupa alta ... tot nu mai au farmecul primei muscaturi.
La prima muscatura ai confirmarea ca ceea ce faci este corect vizavii de ceea ce ti-ai propus ca tactica de a incerca sa pacalesti pestele.
Tot procesul de planificare de la idee si pana la reusita este dupa parerea mea pescuitul sportiv. Procesul de invatare, cel creativ/inventiv este de fapt o competitie cu pestele ... "care pe care". Nu cantitatea, dimensiunea si recordurie trebuie sa fie tinta pescarului sportiv. Asta este o inventie moderna, o comercializare a pescuitului sportiv. Goana dupa (la rapitori) naluca ideeala, firul cel mai bun, batul "cel mai-cel mai" ... etc, etc.
Intreaba-l pe Eugen ... ce bucurie s-a nascut acolo in sufletul lui cand cot la cot cu tine a prins cu creatiile lui tot atat cat ai prins tu.
El incepe sa realizeze cat este de pasionant acest proces de pregatire si planificare pana la momentul confirmarii unei idei. El deja planifica cu inversunare si emotie noi tinte.
Acest proces indvidual nu este usor si nu poate nimeni sa va invete ce aveti de facut.
Un pescar "profesional" cum zici tu este aici in scandinavia nu unul ce se intrece cu cei ce prind cu palsele, sau pescuieste in competitii. Este cel ce prinde un peste pe acre si l-a propus si in repetate randuri prinde cand altii nu o fac. Nu un "macel" trebuei sa fie tinta ci evolutia pana la momentul cand esti in stare sa descifrez "codul zilei", indiferent de culoarea apei, vant, soare, presiune atmosferica, ora exacta pe parcursul unei sesiuni de pescuit.
Avem aici un pescar respectat de unii si urat de altii. "Batranul" are o formula, o comparatie prin care de obicei incearca sa ilustreze "filozofia lui" in pescuitul sportiv. (asta se poate aplica cel mai bine la pescuitul rapitorilor)
"Un vanator nu intra in padure si incepe sa traga cu o mitraliera in toate directiile cu speranta ca v-a dobora ... acolo un caprior, sau un mistret, ...etc. El intra in padure si planifica totul. Urmareste prada si se pregateste pentru momentul decisiv.
Nu este mai logic ca si pescarul sportiv sa faca acelasi lucru?"
Dane: - ar trebuii sa rupem discutia asta din topicul asta si sa facem unul nou.
