mentalitate

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 16 Oct 2004, 13:00

@ danr:
... in afara de chat, e bine sa mai fii cu cineva pt. ca explorezi mai rapid locul sa vezi daca ai dat de el, plus faptul ca poti da cu naluci diferite sa vezi pe care se ia mai bine
Dane eu ma mir tot timpul cand citesc randurile tale. M-am abtinut dar sper ca pana acum ai intels ca nu am intentii rele. Asi vrea si eu sa stiu la ca asa mare graba. De ce trebuie neaparat sa prinzii ca la crescatorie si nu este suficienta ca esti la peste cu un prieten, vreme frumoasa, esti sanatos si in pace, ....si pe deasupra mai poti si explora poftele locuitorilor baltii. :)

Eu personal nu m-am abatut in ultima perioada de la tactica pe care mi-am impuso. Nu am prins am incercat sa vad de ce ... dar nu am fost suparat. Din ceea ce spui tu am tot timpul sezatie ca tu vorbesti de o stare de concurs, cand iesi la peste. :lol: :lol:
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 16 Oct 2004, 18:58

petru,

daca vreau sa ma relaxez pur si simplu, ma duc cu sotia, copilul si prietenii, la tara, la munte, la mare, etc....

cand plec la pescuit, scopul meu este sa gasesc pestele si sa-l prind
vreau sa simt atacul, sa am drilul, etc....
si fac tot ce pot pentru a-mi maximiza sansele... umblu sute de km cu masina, nu dorm noptile, stau in frig, etc....
totul pentru atac si dril....
uite, de exemplu peste 3 ore, la 11 noaptea, o sa plec la pescuit
este octombrie, sunt 4-6 grade afara, eu am sa ajung pe lac la 2-3 noaptea si o sa ies cu barca
nasol, este ? :lol:

petru, la mine nu se aplica scenariile astea: ies seara 3 ore in portul local si prind cateva stiuci peste 5 kile, si asta este
aici trebuie sa alergi mult si sa ai o abordare profi ca sa prinzi cativa pesti
daca n-ai abordare " de concurs ", cum spui tu, o iei " in mana " :lol:

in afara de asta, cand fac un lucru imi place sa-l fac cat se poate de serios si de bine
daca situatia financiara mi-ar permite, m-as ocupa doar de pescuit
in Romania nu este posibil, dar mi-ar place sa fiu " pescar sportiv profesionist "
sa fiu un pescar bun, sa traiesc din premii castigate la concursuri si din sponsorizari de la firme, articole, emisuni, etc, asa cum fac in State campionii la walleye, bass, samd
dar realitatea este alta, asa ca ma multumesc cu partida " de duminica " pe care mi-o permit, incercand insa sa fac ce pot mai bine ca sa am cele mai bune rezultate

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 17 Oct 2004, 10:21

Dane ... ca tine sunt si aici multi. Eu nu am intrebat daca prindeti sau nu, ci de ce trebuie sa existe stresul asta.

Eu chiar ca nu mai ies la mine acasa "... 3 ore la stiuca." Daca o fac in perioada asta o fac doar sa aduc o stiuca proaspata pe masa. Deci ma duc si efectiv pescuiesc doar atata timp pana cand prind una de 1,5-2 kg.

Eu ies la un pescuit pe coasta. Am fost ieri dupa masa. Vint ploaie si 3-5 grade. :D
Am prins un singur pastrav in jur de 0,5 kg. (este mic ... relatat la situatia de aici) Mi-am bagat frig in oase, in pofida echipamentului bun pe care il am. Mi-am facut o supa calda pe spirtiera si o ora am facut poze. Nu multe doar cateva. Deci si eu ies pe vreme urata. Dar nu ma derajeaza daca nu prind. Daca vroiam sa prind cu siguranta mai multi pesti mergeam la o balta cu plata si dadeam la curcubeu. Taxam vreo 4-5 buc, ca le cam stiu locurile de toamna si este usor de prezis unde sa-i cauti acum cand apa s-a racit si nu au ce manca.

Deci daca am descifrat "codul zilei" si am avut o singura prezentare eu ma declar multumit. Asta nu o consider o obligatie a tuturor pescarilor. Nu din cauza asta vreau sa discut aspectul.

Eu vroiam sa discut "stresul de intrecere". Deci nu ma iau de tine personal. Am observat si la altii aceasta atitudine si o recunosc de la mine din anii in care si eu mergeam la peste prin Ro. (ma refer la perioada de adult ... cand alergam la intrecere cu ceilalti pescari sa-mi ocup un loc pe o balta anume.)
Este un subiect delicat si sper sa nu o interpretezi ca un atac la persoana ta. Ca nu este, eu profit de ocazie, ... doar. :)

Necesitatea asta de a prinde ... deoarece doar cel care prinde este un pescar bun; spiritul de concurenta intre prieteni "... trebuie sa prind mai bine decat ceilalti din grup ca altfel nu ma baga nimeni in seama."
Deci dupa parerea mea voi nu mai mergeti sa pescuiti pentru voi, ci mergeti sa demonstrati cat sunteti de buni in pescuitul sportiv. Placerea individuala de a face exact ce simtiti fara sa tineti cont de parerea altora, este mult atenuata de aceasta grije vizavii de numarul si greutatea totala.

Ceea ce eu incerc aici sa fac nu este sa critic, chiar daca pare asa de la prima vedere. Eu stiu, sau mai bine zis deduc care este atmosfera de acolo. (cum spuneam si aici exista aceasta atitudine) Intentia mea este sa discut doar acest aspect si eventual sa va dau un exemplu de o alta atitudine, mai relaxata.

Concursul este intre tine si peste doar in momentul in care pescuiesti. Cu cat este mai greu de realizat ... adica cu cat este mai greu sa pacalesti un anumit peste cu atat este mai interesant. Satisfactia este cand a muscat si s-a lasat pacalit. Restul nu mai are importanta. Ca procesul se repeta, in urmatoarele minute si muscaturile continua una dupa alta ... tot nu mai au farmecul primei muscaturi.
La prima muscatura ai confirmarea ca ceea ce faci este corect vizavii de ceea ce ti-ai propus ca tactica de a incerca sa pacalesti pestele.

Tot procesul de planificare de la idee si pana la reusita este dupa parerea mea pescuitul sportiv. Procesul de invatare, cel creativ/inventiv este de fapt o competitie cu pestele ... "care pe care". Nu cantitatea, dimensiunea si recordurie trebuie sa fie tinta pescarului sportiv. Asta este o inventie moderna, o comercializare a pescuitului sportiv. Goana dupa (la rapitori) naluca ideeala, firul cel mai bun, batul "cel mai-cel mai" ... etc, etc.
Intreaba-l pe Eugen ... ce bucurie s-a nascut acolo in sufletul lui cand cot la cot cu tine a prins cu creatiile lui tot atat cat ai prins tu.
El incepe sa realizeze cat este de pasionant acest proces de pregatire si planificare pana la momentul confirmarii unei idei. El deja planifica cu inversunare si emotie noi tinte.

Acest proces indvidual nu este usor si nu poate nimeni sa va invete ce aveti de facut.

Un pescar "profesional" cum zici tu este aici in scandinavia nu unul ce se intrece cu cei ce prind cu palsele, sau pescuieste in competitii. Este cel ce prinde un peste pe acre si l-a propus si in repetate randuri prinde cand altii nu o fac. Nu un "macel" trebuei sa fie tinta ci evolutia pana la momentul cand esti in stare sa descifrez "codul zilei", indiferent de culoarea apei, vant, soare, presiune atmosferica, ora exacta pe parcursul unei sesiuni de pescuit.

Avem aici un pescar respectat de unii si urat de altii. "Batranul" are o formula, o comparatie prin care de obicei incearca sa ilustreze "filozofia lui" in pescuitul sportiv. (asta se poate aplica cel mai bine la pescuitul rapitorilor)

"Un vanator nu intra in padure si incepe sa traga cu o mitraliera in toate directiile cu speranta ca v-a dobora ... acolo un caprior, sau un mistret, ...etc. El intra in padure si planifica totul. Urmareste prada si se pregateste pentru momentul decisiv.
Nu este mai logic ca si pescarul sportiv sa faca acelasi lucru?"

Dane: - ar trebuii sa rupem discutia asta din topicul asta si sa facem unul nou. :)
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Oct 2004, 09:10

Petru,

Nu sunt de acord cu tine :lol:

Nu stiu referitor la altii, dar eu nu am nimic de demonstrat nimanui.
Mai mult decat atat, in majoritatea cazurilor nici nu impartasesc cu altii cat am prins, chiar daca am prins foarte mult
Nici macar nu am mai facut poze la ultimile partide reusite.

Nu exista nici un spirit de competitie cu alti pescari, la modul in care te gandesti tu. Cand ma duc la pescuit prefer sa fim cat mai putini, atat in "echipa" cat si in zona de pescuit.

In afara de asta, pescarii pe care ii cunosc sunt la fel.
Cred ca este doar o problema legata de modul in care ne percepi tu.

In rest, cred ca spunem acelasi lucru dar in moduri diferite.

Tot procesul de planificare de la idee si pana la reusita este dupa parerea mea pescuitul sportiv. Procesul de invatare, cel creativ/inventiv este de fapt o competitie cu pestele ...
exat asta spuneam si eu, ca trebuie planificare, creativitate, inventivitate.
Tu ai interpretat-o ca pe o incrancenare. Eu cred ca e mult spus incrancenare....

pescarel
senior
senior

Mesaj de pescarel » 18 Oct 2004, 10:04

Poate ca modul oarecum diferit de a vedea lucrurile e dat si de diferenta majora de locatie - si, implicit, de stiluri, fond piscicol, oameni...
La noi e poate un pic mai greu sa mergi la pescuit asa cum zice Petru, locurile (mai bune) nu sunt totdeauna aproape, pestii sunt mult mai putini si mai alergati, oamenii mai altfel...

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 18 Oct 2004, 10:57

Legat de mentalitate... Va este "ciuda" cand pierdeti o captura frumoasa? De exemplu, sambata mi s-a intamplat sa pierd o stiuca (de peste 2 kg) langa mal, dupa un dril relativ scurt. Ar fi fost cea mai mare stiuca prinsa de mine pana acum... Dupa intamplare, o buna perioada de timp am fost cam incordat....

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 18 Oct 2004, 11:11

@Paul
Depinde de circumstante.
De exemplu, ceva asemanator am patit intr-o zi de pescuit, dar "nenorocirea" pt. mine a fost ca stiuca aceeea pe care am scapat-o a fost singura care a atacat in acea zi. Deci un singur atac si acela rateu :cry:
Dar daca se intampla sa-ti scape una si sa prinzi altele 2-3, nu e nici o problema. Nu cred ca exista pescar care sa scoata tot ce inteapa.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 18 Oct 2004, 11:18

Da, este corect. Eu mai prinsesem o marla inainte si mai avusesem doua atacuri. Dupa ce am scapat stiuca aceea, nici nu am mai avut vreun atac, n-am mai prins nici un rapitor si am lasat si rotativa norocoasa in Prut :)
Ce sa-i faci... o belea nu vine niciodata singura

pescarel
senior
senior

Mesaj de pescarel » 18 Oct 2004, 12:00

Chiar daca am o partida buna, cu atacuri si capturi, cred ca daca scap captura, am o oarecare strangere de inima...

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 18 Oct 2004, 12:46

si eu cred ca trebuie o abordare semi-competitionala ca sa prinzi peste, cel putin in Ro unde pestele e tot mai putin.

de cand m-am reapucat de pescuit si dau doar cu artificiale, am trecut prin tot felul de faze, de la pescuit pe rau la clean, singur sau insotit de caine, cand te opresti ca mai admiri un peisaj ceva, pana la pescuit indracit din barca pe frig de amortesti tot si te dor toate oasele.

cred ca toate tipurile de pescuit au farmecul lor si fiecare stil se potriveste unuia si altuia nu. in momentul de fata mie imi place salaul, a ajuns sa-mi placa mai mult decat pastravul. e cel mai greu de prins si poate d-aia, dar cert e ca-mi da cele mai mari satisfactii, desi fac cele mai mari sacrificii ca sa il pot prinde.

Petru, tu ai zis o vorba mare mai devreme. "codul zilei". acum 2 ani eu n-as fi stiut despre ce vorbesti, mergeam la clean cu atitudinea unuia care merge la caras, adica aruncam cu batul in balta si daca trage bine, daca nu trage bine. credeam ca e vorba de noroc. acum stiu ca habar nu aveam, nu eram pescar nici macar atunci cand prindeam bine sau mult mai bine decat altii. bine, nici acum nu sunt, dar asta e alta poveste. :)

sambata asta am fost la pescuit si n-am reusit sa sparg codul zilei, am avut cea mai frustranta partida de anul asta, in exact acelasi loc unde am prins bine de curand. sunt convins ca era acolo dar tot ce mersese cu o saptamana in urma (respectiv mustele mele), nu a mai dat rezultate. culmea e ca a doua zi, ajuns acasa, am ajuns la concluzia tot gandindu-ma ca asta a fost de fapt partida din care am avut cel mai mult de invatat anul asta, tocmai pentru ca a fost infragere totala. niciodata nu e la fel si daca renunti sa mai fii flexibil si creativ s-a dus, nu mai prinzi. imi trebuia un dus rece din asta ca sa-mi bag mintile in cap.

in tot cazul, problema asta de mentalitate, eu cred ca e o chestiune care tine de evolutia personala. depinde unde vrei sa ajungi, daca te multumesti cu lucrurile pe care le-ai aflat si crezi ca nu e loc de mai bine, sanatate, asta e! daca esti exigent, atunci nu ai cum sa nu vezi ca totdeauna e ceva de invatat.

acum am o mare dilema, cum imiti un peste mort cu o artificiala?
(rad si eu de cum suna, dar sa stiti ca e pe bune) :))

Scrie răspuns