mentalitate

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 19 Oct 2004, 11:16

Tovarasi, eu propun sa nu deviem la o discutie existentiala despre notiunile de "bine" si "rau", ca ma vedeti cu o stiuca in mana, intreband-o "to be or not to be?"!

Eu nu pot sa spun daca sa pescuiesti e bine sau rau. Nu incerc sa conving pe nimeni ca e bine (mai putin pe gadjica-mea :lol: ).
Dpdv al pestilor este, indiscutabil o cruzime, cu atat mai mult in conditiile in care ii eliberam.

Stiu pur si simplu ca imi vine sa pescuiesc. Si asa o sa fac in continuare!

Atat!

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 19 Oct 2004, 11:18

@ danr:

In primul rand Dane, eu nu jonglez. :lol:
Eu nu ma consider un jongler. Eu am pus in discutie un subiect pescarilor amatori ce pescuiesc de placere si considera aceasta activitate una recreativa.

Mentalitatea se poate schimba si nu are nimic cu situatia economica a pescarilor sportivi.

Ca sub protectia unui statut de pescar sportiv obtinut prin cumpararea unei autorizatii de pescuit (permis, ...etc) se practica un pescuit doar pentru "traista" de complectare/compensare a economiei personale ... este un alt aspect si in pricipiu ar trebuii discutat separat.

Eu am adaugat la discutia anterioara doar aspectul moral al pescuitului sportiv. Pentru ca acesta exista chit ca tu il accepti sau nu.

Toate aspectele pescuitului sportiv (deci din nou spun sportiv ca atitudine nu ca sport) trebuie discutate doar vizavii de activitatea ce poate fi definita sub aceasta forma si nu de altceva care se ascunde in spatele acestei definiti. Deci ne punem o eticheta in frunte "Pescar sportiv", platim o cotizatie si noi de fapt mergem la peste sa umplem frigiderul.
Dupa parerea mea este o diferenta daca vrei "capitala" intre aceste doua interpretari.

Daca acceptam in definitia pescuitului sportiv ca acesta este o "activitate de agrement" ... atunci trebuie sa discutam si aceste aspecte de morala si etica ce sunt o parte importanta a acestei activitati. Altfel, in cazul in care luam o atitudine de strutz o vor discuta altii in locul nostru, cei implicati activ in aceasta activitate de agrement si concluziile la care acestia ajung vor avea repercursiune asupra activitatii noastre. Ajuns la un asemnea stadiu v-a trebuii sa acceptam ca altii hotarasc ce este moral sau nu in pescuitul sportiv. De ex. politicieni.

Acest lucru este valabil si pentru posesorii de autoturisme care se deplaseaza cu acestea sa cumpere un ziar, sau un pachet de tigari 100 de metri. Dar nu asta vreau sa discut aici si nu are defapt nimic de a face cu morala si etica pescuitului sportiv, ci doar cu cea individuala.
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 19 Oct 2004, 11:47

@ MihaiV:

Acel pescar pe care-l sti ori nu-i place pestele ori Protesteaza continu pe o limba straina majoritatii. :lol:

Daca o face din convigere si aplica C&R cunoscand cum a fost si de ce, initiata aceasta actiune de protest, atunci il inteleg (o fac si in cazul in care nu-i place pestele ca hrana :) ) dar altfel ceea ce el comunica poate fi interpretat de voi in toate felurile. Ceva de genul ... eu scriu ceva in suedeza si voi va uitati fara sa intelegeti la ce ma refer :roll: :wink: ... si ghiciti. Fiecare dupa cum il taie capul.

Deci Mihai, eu nu acuz pe nimeni si nici nu consider ca trebuie sa-ti fie rusine ca pescar sportiv ca retii un peste pentru tigaie. Din portiva. Pescuitul sportiv din punct de vedere Moral nu poate fi argumentat si aparat daca nu continua sa fie ceea ce era de la inceput. Adica o activitate de a pacali si prinde un peste.

Problema noastra a tuturor este aspectul Moral si Etic al acestei activitati.
Daca acceptam ca exista reguli de conduita intre noi oamenii ... trebuie sa acceptam ca o parte dintre noi doresc sa aplicam aceste reguli de conduita si celorlalte specii de animale cu care coexistam pe aceasta planeta. Deci eu nu incerc aici sa ma laud cu cunostintele mele sau sa va demonstrez cat sunt eu de Moralizator vizavii de pescuitul sportiv in general si de cel aplicat in Ro in mod special.
Intentia mea, ca si cu alte ocazii in care am discutat acest subiect ... tu poate iti amintesti de pe alt forum, ... este sa discut deschis acest aspect al activitatii pe care sper ca toti o indragesc din tot sufletul.

Deci pozitia mea este ca nu inseamna ca daca ocolim acest subiect el nu exista. El exista si ceea ce eu incerc sa argumentez este ca voi, ... noi toti cei cu aceasta pasiune, trebuie sa discutam acest subiect ca altfel o vor face alti in locul nostru si poate concluziile la care acestia vor ajunge ne vor impiedica sa ne exercitam dreptul la acest hobby.

Deci cu alte cuvinte trebuie sa facem ordine si aplicam o disciplina in propria ograda. Altfel vor venii vecinii si o vor face dar in cazul respectiv vom fi obligati sa acceptam regulile impuse de acestia.

Indaratnicia si agresivitatea in discutarea acestui subiect va poate aduce si un calificativ de care nu veti fi prea mandrii. Acelea de oameni primitivi si needucati. Am vazut exemple concludente in acest sens, culese de prin alte locuri, ... de ex. unele invecinate suediei. (Norwegia ... chiar daca vi se pare de neinchipuit)
Fir intins!
Borealis F

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 19 Oct 2004, 12:18

[quote="Borealis Fly"]@ MihaiV:
Acel pescar pe care-l sti ori nu-i place pestele ori Protesteaza continu pe o limba straina majoritatii.
[/quote]

Ii place pestele! Si inca cum! Dar si-l cumpara din magazin.
La fel procedeaza si in Suedia sau in Cehia sau altundeva. Asa ca nu cred ca e vorba de protest ci de dragoste fata de pesti si grija fata de natura. O fi si un protest ascuns pe undeva? Nu stiu si nici n-am prea stat sa ma gandesc.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 19 Oct 2004, 13:14

eu cand le dau drumul la pestii mai mici le dau drumul ca sa creasca mari si sa se inmulteasca
nu protestez deloc

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 19 Oct 2004, 14:06

Interesant topic.
Pun in discutie o problema teoretica: o zi "buna" de pescuit, atac peste atac, retii ce retii, pestii continua sa traga. Continui sa pescuiesti, chinuind astfel inutil pestii, pe care oricum ii eliberezi. Sau te opresti si te duci acasa zicind "am avut si doza de adrenalina pe azi, am si peste in traista".
Cind zic "chinuit" nu ma refer neaparat numai la durere. Parerea acceptata este ca pestii nu prea percep durerea, oricum nu la fel ca animalele superioare. Dar si drill-ul este un factor stresant major, duce la acumulare de acid lactic, blocaj muscular, bla, bla...
Cred ca din start cine ia un bat de pescuit in mina, C&R sau nu, provoaca cel putin un "disconfort" pestilor. Ajungem sa discutam diferite grade de "disconfort": il intep, il intep si il obosesc, il intep il obosesc si il maninc, il prind sa il dau la pisica (din pacate sunt si astfel de cazuri).
Tindem sa ne apropiem de ce spunea danr cu masina, plantele etc.
In ce priveste eliberarea pestilor de dimensiune mica si retinerea celor mai mari, apare o alta problema: retin un reproducator (deja format), cu o linie genetica ce i-a permis supravietuirea si pe care ar putea sa o transmita mai departe, sau retin un peste ce ar putea deveni un reproducator.... (nu includ in discutie dimensiunea minima legala!!!!)

De alfel, sunt cu totul de acord ca trebuie sa avem o tinuta morala, nu numai in pescuit, ci in tot ce facem. Iar excesele sunt daunatoare, de orice natura ar fi ele

Intre timp eu imi planific o partida de pescuit :twisted:

piticu
veteran
veteran

ia ziceti-mi voi cum sa traiesc acuma, ia....

Mesaj de piticu » 19 Oct 2004, 14:26

ca si multe alte indeletniciri umane ( :wink: ), nu exista o "reteta" despre cum ar trebui sa iti consumi placerea asta... a pescuitului sportiv.

daca fac sex sportiv sau mai putin e treaba mea si a doamnei.
si la pescuit, la fel, fiecare cu stilul sau.
exista niste reguli, bineinteles, dar nu un "mers de calcul batut in cuie" - altfel am fi cu totii niste roboti (si ne-ar uri si doamnele).

pina si "mentalitate" mi se pare un cuvint prea sofisticat.

dan se situeaza intr-o extrema, altii in alta, cei mai multi intre, asta e.
toti sunt de respectat, nu felicit si nu urasc pe niciunu'.

nu imi convine, nu merg cu tine in barca si gata.
de aia am barca mea, de aia unii ziceti ca pierd timpu si nu dau, sau ca de ce dau acolo, ca beau, ca de ce nu mai stau sau ca mai stiu eu ce.

in timp mi-am dat seama cu cine ma potrivesc si cu cine nu, azi fac ce vreau si in asta sta bucuria mea, sa ma bucur de ce e in jurul meu cum vreau EU.

ceea ce va doresc si voua!
pace fratzilor!

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 19 Oct 2004, 14:34

in sfarsit un post la obiect. prea ne uitam unii la altii si ne luam propria persoana drept model.

Toata stima!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 19 Oct 2004, 14:36

todi,

fiecare isi expune punctul de vedere, si povesteste despre ce simte el
atata tot

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 19 Oct 2004, 14:38

Apropos mentalitate, ce parere aveti de limitarea "in kg" a pestelui prins. Mi se pare mult mai eleganta legea din Ungaria, care prevede ca se pot prinde cel mult 5 pesti nobili/zi, (salau, stiuca, somn, crap, amur), dar nu mai mult de 3 exemplare din aceeasi specie.

Scrie răspuns