mentalitate

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

piticu
veteran
veteran

nici o suparare

Mesaj de piticu » 19 Oct 2004, 16:27

bunule Petru,

ma refeream la faptul ca e treaba fiecaruia cit de implicat sau nu este in pescuit, ce stil sau ce prezenta adopta sau nu, la fel ca si in alte activitati umane.
recunosc, nefericita analogia cu sexul sportiv sau lasciv, se pare ca te-a dezorientat oleaca.

repet, daca ma simt bine e OK sa procedez oricum.
asta e parerea mea si nu o impun nimanui.

am subliniat si in mesajul precedent "exista niste reguli, bineinteles" si aici includ SI un comportament civilizat. imi pare rau daca te-ai fi gindit vreodata ca oi fi vreun jepcar.

iau de pe balta cit peste imi da Dumnezeu, il maninc eu cu familia sau il daruiesc. niciodata nu l-am omorit degeaba. nu imi fac procese de constiinta pentru ca nici nu l-am "golit" de pe balta vreodata. si daca nu prind in vreo zi ma multumesc cu natura pe care am vazut-o si asta e.

cu multa stima si respect
piticu

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 19 Oct 2004, 16:42

Borealis Fly scrie:
Deci tu spui ca in general prinzi dar ca se intampla sa nu prinzi. Daca calculam ca tu aduci in medie 2 kg de peste atunci cand prinzi si sa presupunem ca aceste dati cand ai prins sunt 20 la numar atunci inseaman ca tu singur ai scos din Prut 40 kg de peste. Nu pare mult. :)

Dar daca exista 1000 ca tine pe toata lungimea Prutului, atunci dintr-o data cantitatea pare rezonabila 40 de tone. Acum intrebarea nu este in acest caz daca tu ai procedat corect. Ci ... de ex. eu i-mi pot pune intrebarea: - "Are Prutul o capacitate de regenerare/productie a fondului piscicol existent ce poate acoperii o extragere a unei cantintati de 40 de tone?"
Dupa umila mea parere, fondul piscicol al Prutului este cel mai mare din tara (bineinteles, raportat la marimea lui ca rau) 40 kg pe an de peste de la o singura persoana este ceva infim, chiar daca, pe lungimea Prutului ar fi 1000 de persoane si toate ar prinde aceeasi cantitate de peste. Prutul, cel putin in partea unde pescuieste Ioan (si eu) este cel mai putin braconat (fiind si rau de granita) iar, din cate cunosc eu, densitatea de pescari nu este atat de mare (ma refer la o lungime pe care o cunosc de aprox 10 Km)

MariusC
senior
senior

Mesaj de MariusC » 19 Oct 2004, 16:42

Borealis Fly scrie:@ MariusC:

Dar tu spui ca tu vrei sa hotarasti singur cum pescuiesti.

Parerea mea este ca discutia asta actualizeaza exact aceste probleme atinse de tine. Daca tu vrei sa pescuiesti cum vrei tu ... nu te impiedica nimeni sa nu o faci, dar in momentul in care singur te categorisesti ca aprtinand grupului de pescari sportivi, trebuei sa te supui si regulilor morale si de etica pe care le implica activitatea asta. Daca tu nu discuti aceste aspecte le v-a face altcineva (dupa cum o spuneam eu in concluziile la una sau doua din interventiile mele) la un moment dat in locul tau si atunci ei vor fi cei ce vor influenta modificarea legi precum in cazurile prezentate de tine.
Eu nu spun ca vreau sa hotarasc singur cum pescuiesc. Spun ca mi se pare stupid (chiar daca e considerat a fi democratic), sa hotarasca o comunitate chiar majoritara fiind, cum trebuie sa se pescuiasca, cand cei ce hotarasc acest lucru n-au nici o treaba cu pescuitul, nu sunt, nu au fost si nu vor fi pescari.
Oricum, eu nu refuz sa discut acest subiect, dar zic eu ca pericolul potential pe care tu il vezi, cred sincer ca e foarte departe de Romania.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 19 Oct 2004, 16:53

Petru ai (sau nu ai) dreptate. Daca eu (impreuna cu familia) consum intr-un an 40 de kg de peste, le iau din mediul inconjurator (direct sau prin intermediari). Din Prut sau din crescatorii sau din nu stiu ce zona libera a oceanului. Inseamna ca aceasta cantitate imi este necesara. (Ma rog, pentru exactitate, anul trecut cantitatea a fost de circa 30 kg iar anul acesta de circa 7 kg - DAR NU ASTA ESTE PROBLEMA IN SITUATIA DATA). Doar pestele din crescatorii ar afecta mai putin mediul, oare? Acolo, inainte a fost altceva, natura nu producea tone de fitofag la hectarul inundat. Unde vrei sa ajungem, nici macar vegetarieni nu putem fi, unde creste acum porumbul cindva cresteau paduri etc.?

Privind simplist (ca cei de la punctul3), platesc impozit ca in tara asta sa existe cineva care sa determine cantitatea maxima de peste pe care o poate genera locul de unde il procur eu si la nevoie sa ia masuri de reducere a cantitatii extrase sau de marire a capacitatii de regenerare. Ca ma vor costa toate astea este ceva firesc.

Ramin la convingerile mele, ma straduiesc sa afectez cit mai putin mediul. Poate copilul meu va gindi altfel.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 19 Oct 2004, 17:03

@ Ioan S:

Tu ai dreptate vizavii de impartirea societatilor din tarile ce au ca forma de organizare democratia.

Dar cand o aplici la pescuit nu mai sunt de acord cu tine. (chiar daca tu esti de acord cu mine in privinta organizari :lol: ) Tocmai discutia din aceeasi sfera de activitate, ... de ex. pescuitul sportiv, face ca raspandirea informatiilor sa se faca si printre cei din categoria 1 si 3. Prin organizare faci si posibil ca ei sa nu mai fie nevoiti sa actiioneze pe cont propriu, nu ca ar faceo, dar ii strangi in jurul celor ce-si asuma responsabilitatea purtatorilor de cuvant. In acest caz creezi o forta ce poate sa influenteze creearea legilor, sau daca vrei adaptarea lor la normele de morala si etica a pescarilor sportivi. De asemnea poti crea o fluctuatie a informatei si o dirijare a tendintelor in aceasta activitate.

Deci eu sunt inca de parere ca doar prin discutii ca cea de fata in jurul mesei rotunde, putem definitiva o si lamurii o situatie creata. Tot aceste discutii fac sa "germineze semintele" de care vorbeai tu.

Deci pe un punct suntem in totalitate de acord si anume: Organizare!
Un lucru bun. Dar apare o intrebarea in mintea mea: Ce ai de gand sa faci tu?

Tu spui ca statul este dator sa contribuie la aplicarea noilor legi create pe cale democratica de pescarii sportivi. Bun ... eu consider ca statul trebuie sa aibe un rol secundar, de supraveghere si de a fi la indemana cand este nevoie. Daca vrei o colaborare. Asta doar pentru a scutii alocarea unor fonduri care pot fi folosite mult mai eficient in alta parte.

Daca voi ca pescari sportivi va organizati si concesionati (cum sub ce forma ...etc. ... nu o discutam aici) o apa si in colaborare cu alte organizatii similare o administrati corect, nu este nevoie sa fie un organ de stat care sa aplice litera legii. Din cadrul pescarilor sportivi sunt desemnati cei ce au drept de control. Acestia sunt cunoscuti si pe toata lungimea apei exista numele lor afisat ... inclusiv cu nr. de telefon. Atunci un mic telefon si cel ce este observat ca incalca legea si regulile este descoperit si i se aplica litera legii si regulilor locale.

Dar asta ca o paranteza la discutia noastra despre Morala si Etica pescuitului sportiv. :)
Ultima oară modificat 20 Oct 2004, 10:16 de către Borealis Fly, modificat 1 dată în total.
Fir intins!
Borealis F

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 20 Oct 2004, 08:36

Nu degeaba am adus in discutie subiectul dimensiunii minime admise. Cu bucurie va anunt ca in ultima luna stiu de 3 :shock: situatii IN CARE A FOST CONTROLAT ACEST LUCRU. Pe de alta parte, sustin parerea lui Borealis Fly ca trebuie sa incepem curatenia din ograda proprie. Sigur ca braconajul cu plase, curent, gaz etc este o problema mai mare decit "paguba" ce o creaza pescarii sportivi prin retinerea pestelui sub dimensiune. Dar braconajul "industrial" o problema care depinde in mai mica masura de noi, decit eliberarea unor mirlite sau strapazani. Poate fortez un pic comparatia, dar e ca si cum am ignora furtul din buzunare pe motivul ca sunt multi tilhari si criminali.
Am eu o obsesie de fapt cu "strapazanii", dar de cite ori ma duc la Dunare (aici mi se pare stringenta problema), vad sute de pescari care dau la salau si prind&retin exemplare de 200g. Daca ar fi 1-2, care prind 1-2 pesti...

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 20 Oct 2004, 11:02

@ bogdank:

Chiar daca devin inervant ... tot o spun din nou.
Organizare ...este cuvantul. Atata timp cat nu aveti cluburi care sa aibe purtatori de cuvant ce pot purta un dialog cu oficialitatile, presa ... etc, ori ce vise despre o imbunatatire a situatiei actuale este o himera.

Toate aceste realitati negative intalnite de voi pe teren nu pot fi combatute printr-o singura initiativa.

Tu zici de romani pe Dunare si apropo de ceea ce voi eventual puteti crede despre mentalitatea de aici.

In raul locla cu regim P&T, clubul local populeaza in fiecare an cu 35-40 000 de pastravi de mare de doi ani. Dupa o asemena popularizare la cateva zile merg si eu sa ma aerisesc o ora doua la un pescuit de biban, ca altceva nu exista inca la vremea respectiva in rau (migratia incepe in mai-iunie). Cand ajung la fata locului un pustan si cu tatal lui dadeau la rotativa. Eu i-mi montez batul de fly si ma pregatesc sa leg musca cand pustiul 9-11 ani) la doi metri de mine prinde un pastravior din gasca celor plantati. Il vad ca-l scoate din carlig si se indreapta spre o punga ce se afla la baza unui boschete. Il prind de mana si ii spun bland, fara sa-l amenint sa puna pestele repede inapoi in apa. El incepe sa tipe disperat dupa taicasu. Vine ala cu falca-n cer si una in pamant la mine. M-am simtit atat de amenintat ca din reflex directa de dreapta s-a oprit in nasul suedezului. Acesta navalise catre mine cu spume la gura si rosu in obraji. Atacul meu la oprit si incurcat. Eu am profitat sa sun dupa politie si astia au sosit in cateva secunde ... sediul lor fiind doar la trei sute de metri de locul cu pricina.

Deci: aveau 3,9 kg de puiet in punga si pescuiau si fara permis. Eu am facut o plangere si procurorul de serviciu i-a facut dosar. Cel mai tare mi-a parut rau de copil.

Ca sa ii fac copilului o alta impresie l-am luat la o saptaman cu mien si cu inca doi suedezi din clubul local la o partida de curcubeu pe lac. De atunci ma cauta cand isi aduce aminte de mine si il mai indrum cu legatul mustelor artificiale si cu pescuit la musca. Acum are 18 ani si anul asta termina liceul. V-a merge mai departe la o scoala tehnica de un an pentru ghizi de pescuit. Este unul din cei mai devotati pescari locali actuali. Pescuieste doar la MA si a devenit un tip foarte calm si balansat. Tatal tot nu am saluta cu toate ca am stie si a inteles ca a gresit. El ma considera pe mine vinovat de cele intampalte.

Nu este doar contributia mea ci 95% este a clubului local ce l-a adoptat aproape si l-au dadacit si educat pe pusti. S-a facut o cheta in club si i-au luat un bat de fly in anul imediat urmator. Conditia a fost sa aibe note bune la majoritatea materiilor si foarte bune la biologie.

Povesti ... poate ... dar un lucru este sigur, fara un club local aici, nu am avea peste in rau. Cu toate ca este in mijlocul orasului unii tot nu se feresc sa braconeze la Japca cu siruri de trilinguri pe lansete de calibru.
Sa nu mai spun de biciclete aruncate in rau pe locurile de pescuit sa ne agatam mustele in ele, haine, sticle sparte, prezervative folosite, ulei ars de amsina, gunoaie, baterii de masina, ... oi, oi, ...vreti va pun niste poze cu ce am. Cate o data am un gust asa de amar in gura cand stiu ce ar putea ajunge acest rau dar nu exista un interes serios. Ok ...exista peste ... dar nu se inmulteste in mod natural decat intr-un procent foarte, foarte mic. Nu are unde. ar trebuii create zone de "bataie" ... :(
Exista ca se populeaza in fiecare an.

Deci vedeti ca nici aici nu este asa cum voi a-ti fi tentati sa credeti.
Fir intins!
Borealis F

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 20 Oct 2004, 20:32

danr scrie:eu cand le dau drumul la pestii mai mici le dau drumul ca sa creasca mari si sa se inmulteasca
nu protestez deloc
Bine zis,Dan :!: Asteptam sa creasca mari,sa-i prindem din nou.Dar atunci vom avea parte de un drill si vom simti ca suntem pescari de rapitor 8)
Michael va recomanda Regulamentul forumului

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 02 Noi 2004, 13:08

Cand citesc randurile scrise de voi (ma refer la cei din Romania) imi vine sa-i blestem pe toti rahatii astia ce sunt platiti sa aiba grija de pesti! Intre Suedia si Romania, nu numai d.p.d.v. al mentalitatii, este o prapastie enorma! Borealis, nu vreau sa te supar, dar tu nu mai poti vedea lucrurile clar. Oricum, este bine ca incerci sa ne induci un alt mod de a gandi, dar nu ne critca...
P.S. Eu procedez asa cum spui tu de aproximativ 12 ani, dar ii inteleg perfect pe toti cei de langa mine.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 02 Noi 2004, 13:34

@ vanatorudepesti:

Eu critic cand este nevoie si aprob cand ... la fel, consider ca este Ok.
In Ro stiu cat de cat care este problema. (nu in detalii cu specific local) Nu sunt singur. Zeci de mii (poate sute) ... stiu care este problema.

Dar daca pe un forum de discutie nu se discuta si altceva de cat critica ... eu avand si ceva experienta practica si teoretica de aici, nu ar fi pacat sa tac? Eu am mai spuso ... si o repet, ... eu nu sustin ca doar eu am dreptate, dar cred ca este important ca cei ce sunt interesati sa faca ceva pot intra in contact si cu alte pareri/idei.

Ceea ce toata lumea vede si stie ... dupa parerea mea, nu mai trebuie discutat, ci trebuie trecut concret la a face ceva.

A nu stii ca faci gresit nu este o crima, dar sa stii ca ceea ce faci este gresit, insa continuii cu greseala doar pe motivul ca ... "asa fac toti" ... "daca nu-l iau eu, il ia aia cu plasa" ... este las.

Deci atentie, eu nu critic direct, pe cineva din cei care participa la aceasta discutie!
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns