Salut Adrian - australienii n-au BB in adevaratul sens la cuvantului - ci o subspecie numita de ei "Australian Bass", care nu creste la fel de mare ca largemouth-ul din America de Nord.
Am vazut si eu una din emisiunile lui Rex care pescuia intr-un "reservoir" la Australian bass, insa numai cu baitcasting, pt. ca prezenta mai ales spinnierbait-uri, ceva mai mici decat alea folosite de americani. Am niste casete inregistrate de pe diverse canale TV nordamericane, cu pescuit la bb, si este un pescuit spectaculos, mai ales ca se mai prind si bucati frumoase (de peste 2 kg). Cel putin, pescuitul in suprafata, topwater, este senzational... desi, dupa ce vezi un pescuit de peacock bass tot la topwater-e, bass-ul american pare "vai mama lui"... handicapat locomotor...
Black Bass este denumirea generica acordata speciei Micropterus, din care fac parte atat LM cat si SM (smallmouth). Cand spun "black bass", americanii se refera mai ales la Largemouth. A existat o serie celebra de mulinete de cast lansata de Lew, care se numea "BB", de la black bass... Mulinetele mai exista si acum, insa si-au tot schimbat producatorul...
Se mai impune o precizare, de data asta despre peacock bass (Cichla temensis), care nu face parte din fam. Micropterus, ci din familia Ciclidelor (Cichlidae), comuna bazinului Amazonului si afluentilor in America de S (pe langa ciclidele din Africa si Asia). Ciclidele includ mai multe specii dotate cu o agresivitate iesita din comun (teritorialitatea este una din considerente), si se gasesc si la noi... la cei care se ocupa cu acvaristica... insa nu ating dimensiunile la care ajunge un peacock. Cel mai frumos peste din fam. peacock este "butterfly peacock" (Cichla orinocensis)... Detalii aici:
http://www.acuteangling.com/Reference/CLOFFSCA.html