danr scrie:japca inseamna sa agati pestele din exterior, pescuind cu acest scop in mod special
se mai intampla si accidental, cand da pestele in naluca dar il agati din exterior
Orice peste agatzat numai din iexterior este luat la japca !
Unii o fac intetzionat ( barconeri ! tule mama lor ! dar cel putzin ei sint cinstitzi in recunoasterea faptului... )
La unii ( ipotentzi ) ca cre ca altfel nu sint in stare sa prinda... si ipocritzi ... li se intimpla " neintentzionat " mai ales ca ei dau " sportiv " si " cica ei n-au vrut " deci indiscutabil intentzia conteaza ! "... nici decum rezultatul crud.... plus ca invoca chestii legate de iechipamentul " fin " sportiv cu care sint inzestreatzi... specia si comportamentul deja face diferentzierea... ( la regele avat mai ales..

) , gustul pestelui si prostia lui.... si cica daca " tot il elibereaza " normal ca se incapatzineaza sa denumeasca ce " a luat "ca fiind captura regulamentara... se pozeaza... se mindreste si lauda ce mare pescar e el... au astia la argumente de sta mintea in loc...
Ar fi fost mai simplu si cinstit sa zica ca le este foame si vor sa duca un peste acasa... poate as fi intzeles asta !
Astia " sportivii " isi aleg cu buna stiintza naluci " potrivite " pt tehnica " prezentari " si recupereaza ... asa ... potrivit... ca numai pescuit nu potzi s-ai zici !
Naspa este ca ranesc zeci daca nu sute de pesti pina prind meseriasi unul
La pescari cinstitzi li se intimpla accidental... apare regretul instantaneu , il elibereaza cit mai nevatamat si nu il baga in traista... nici nu il considera captura !
Japca este cuvintul popular... harponare ? kakamaka... parerea mea
Ar fi un inceput daca am spune lucrurilor pe nume !
am spus din nou ce am avut de spus si m-am retras de la subiectul asta ca este inutil si sa mai discutat de altfel tot pe forumul asta.