adrignat scrie:intr-un ecosistem inchis orice captura retinuta conteaza...........cu cat e mai mic ecosistemul,cu atat conteaza mai mult!....
Mi-e teama ca ai mare dreptate.
Azi am fost putin la peste, mai exact stiuca, la Fughiu, destul de aproape de Oradea. N-am prins decat 2 marle sub kil. I-am facut poza numai uneia, sa ma justific nevestei ca am fost la peste

. Cealalta nu a meritat nici macar efortul de a mai scoate telefonul inainte de a-i da drumul.
Am ramas insa cu o amaraciune si un dezgust care nu cred ca-mi va trece curand. Fiind duminica, locul era plin de bipezi cu undite. Fiecare cu 5-6 lansete cu pestisor. Cum stateam in barca in mijlocul lacului perspectiva era halucinanta. Mai suna un clopotel, vedeai pitecantropii cum se agita : "hai domnu' ca-i stiuca!" Si vedeai cum se bucura "norocosul" cu o marla in mincioc. Si-i vedeam pe ceilalti, fete lungi de invidie: "uite ma, ca asta iar a prins!" Pana mi-am uscat barca am asistat cu jale la momentele de incheiere a zilei, cand hominizii se strangeu sa plece spre casa. Trageau din apa juvelnice dupa juvelnice cu pestisori. Stiuci la 3-400g, bibani cat palma si babusti de-un deget. Crancen. M-am gandit compatimitor, pe moment, ce mare e foamea in frumoasa Patrie. Dupa care am inceput sa observ stupefiat ca de fapt n-are absolut nici o legatura cu foamea: intre masinile care plecau ducandu-si glorios trofeele abia daca am zarit o Dacie. In rest numai "incaltati". Ma umple groaza. Oameni cu bani de-un Jeep stau pe garla o zi intreaga sa duca acasa un briceag de stiuculita! Ei zic ca se relaxeaza, dar nici unuia nu-i trece nici macar prin cap ca ar putea elibera puietul de peste. Cand Dumnezeu se va civiliza populatia romana (ca natie, popor, nu pot sa-i zic)?
Dar sa revin putin. Crisul Repede, in amonte de Oradea aproape ca e desfiintat. De la cele doua baraje de la Lugas (Tileagd) practic pana la intrarea in oras este tot un canal si-un baraj. Fughiu era pe vremuri un complex de balti pe malul drept al Crisului. De curand a devenit un nou lac de acumulare, prin devierea cursului raului si indiguirea si inundarea baltilor vechi. Cursul vechi al Crisului a fost aproape "omorat", nemaiprimind apa la un debit normal. Cred ca nimeni nu si-a pus problema din punct de vedere ecologic. Oare ce repercursiuni va avea fracturarea in atat de multe locuri a migratiei pestilor?
Si, apropos de ecosisteme inchise, sunt curios in cat timp va fi exterminata stiuca pescuita in modul asta barbar pe noul lac de acumulare Fughiu.