Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
APSHD
- veteran

-
SF
- veteran

[quote="Tavi"]Corect Tudor. Asta ma pregateam sa zic si eu. Pe balti mici si rauri poti face prapad cu lanseta in zile exceptionale. Si nu numai la stiuca.[/quote]
Lucruri pe care le-am afirmat si eu mai demult , dupa cum spuneam si ca un fir mai gros ii mai sanatos , finetea prost inteleasa si altele .
Fir Intins!!!
-
adrignat
- veteran

la noi inca se mai retin pesti si din alte motive....nu numai foamea sau foamea de bani.....se mai retin pesti si ca sa-i duci acasa la nevasta sa vada ca ai fost la pescuit si nu la c...e sau la sprit!in sensu asta(desi nu am nevasta

)mi-am luat anu asta un juvelnic mare!! incap in el cam 1giga de pesti eliberati!si are ochiurile dese cam de 7.2 megapixeli....stiu ca nu e chiar ultimu racnet de "juvelnic" da-si face treaba perfect!si cei mai fericiti sunt pestii!oricum pentru mine exista doar cateva specii de pesti "culinari":somnul,salaul,pastravul si bibanul.....restu mi se pare risipa!nu zic ca nu retin niciodata din pestii prinsi!de fapt am si io niste poze de prin delta pentru care mi-as lua suturi serioase in fund pe forumul asta!

dar aveau o scuza cat se poate de plauzibila!
daca sunt exterminabile unele specii de pesti cu lanseta? as fi zis "nu" daca nu as fi fost martor la una!o balta(nu prea mare,e adevarat...)a fost pur si simplu golita de stiuca.....INTR-UN AN!s-a retinut in dulcele stil clasic...romanesc,stiuci de la pixuri pana la dintoase de 7-8 kg!acum pescuiesti aculo pixu' nu pixuri!ne respectam dand o gramada de bani pe ustensile si echipament.....cand o sa invatam sa respectam pestele?
-
MihaiV
- Moderator

meas scrie:tudor scrie:Comercializarea pestelui prins in mod sportiv sau nu mi se pare chiar un lucru deplasat. Adica faci bani din vanzarea unui bun public. Sau mai exact bun public inainte sa ti-l fi insusit.
E absurd ce spui;atata vreme cat se plateste taxa anuala pentru a putea pescui si retine in conditiile legii peste,acel peste nu mai este "bun public" ci "cota" de peste.Ce fac cu el dupa ce-l prind e treaba mea.
Meas, Tudor cred ca se referea la cazuri cand prinzi si retii intr-o zi 20 kg peste si vinzi 15, iar 5 duci acasa, in timp ce legea permite doar 5 kg.
In general cei ce traiesc din asta nu prind 5 kg pe zi ci mult mai mult. Si sunt atat pe balti cat si pe rauri sau in Delta. Iar veniturile lor sunt clar ilegale. Incalca atat legea pescuitului cat si legislatia fiscala. Nu pot sa fiu de acord cu acesti braconieri.
Anul trecut in vara puteai prinde la lingura si 200 kg de stiuca de persoana pe zi, profitand de adunarea stiucilor pe o zona de dimensiuni relativ reduse si de pofta lor de mancare!
Mie stiuca mi se pare un peste super fain de prins, dar total neinteresant din punct de vedere culinar. Iar la partea comerciala nici nu ma pot gandi! Pastravul e super si atat la prins cat si la mancat, dar e atat de putin incat sunt convins ca l-as extermina daca mi-as pune mintea si apoi tot eu as pierde caci ar trebui sa merg multi km in plus pentru a mai prinde. Asa ca nu tin pastravi. Cand si cand mai tin 2-3 kg de biban si astfel e si familia multumita, ca doar n-o sa le dau zilnic numai peste!

-
tudor
- Moderator

-
Imi pare bien ca mai sunt si altii de acord mine. Si cu faptul ca se poate goli o balta (mica) sau un rau cu undita, dar si cu faptul ca si pescarul sportiv are responsabilitatea lui, poate mica si ea dar adevarata, in lipsa pestelui in anumite ape.
Si asa cum am spus in alta parte, ma duc la pescuit asa cum ma duc sa joc tenis. De placere. Cand ma intorc de la tenis nu aduc nimic acasa, asta nu ma impiedica sa ma duc iar si saptamana viitoare.
Imi mai daduse cineva un exemplu care mi-a placut atunci. L-a intrebat cineva de ce nu aduce peste acasa de fiecare data cand merge la pescuit. El a raspuns ca se duce de placere, asa cum se re..leaza cu nevasta-sa, tot de placere, fara sa se nasca de fiecare data un copil.

-
APSHD
- veteran

-
empthy_cluster
- veteran

johnnybravo scrie:se da peste gratis pe undeva? credeti ca toti isi permit sa manance peste? cunosc destui care isi mai scot din cheltuielile uzuale prin comercializarea pestelui prins de ei intr-un mod sportiv ca metoda nu neaparat din punct de vedere al dimensiunii/cantitatii totale oprite.
pana acum n-am reusit sa prind mai mult de 3-4kg/partida dar daca ar fi mai mult nu cred ca m-as opri iar cu surplusul as face o bucurie la un pensionar
referitor la dimensiuni, mai degraba as pune regula de dimensiune maxima ce se poate opri decat minima avand toata lumea de castigat: pescarul pt drill+poza, fauna piscicola prin faptul ca vor exista mai multi reproducatori mari.
pestele nu se extermina pescuind cu batul mai ales pe ape mari, asta e parerea mea.
salut, mah jony interesanta gandire ai pe bune, incearca sa te duci la pescuit hotarat sa eliberezi tot sa fi relaxat si parol ca vei reusi sa prinzi mai mult de 3-4 kg pe partida, parerea mea
chestia cu comercializatu pestelui cand ai o partida buna si prinzi mai mult de 5 kg mi se pare penibila daca esti un pescar adevarat nu imitatzie, indiferent care ar fi cauzele (bani, batranei, ba ca-s student bla bla), de retzinut nimeni nu spune ca doar nu suntem batutzi in cap (mai bine am fi), ca daka nu mai ducem din cand in cand o coada de peste acasa poate ne mai si trezim dormind pe dunga santzului

, nu o data mi s-au oferit bani pe dunga apei, dar satisfactzia-i mai mare eliberand pestele in fatza cumparatorului, nu se compara cu nimik parol
salutare...
be smart be silent be deadly.....
-
tali
- veteran

-
Dupa ce am urmarit comentariile voastre trebuie sa spun ca raman la premiza mea initiala aceea ca o balta nu poate fi secata de rapitor daca se folosec metode sportive de pescuit(lanseta cu naluci).Poti sa seci o balta de peste pasnic asta da pt ca pe ala il momesti si poti sal strangi intr-un loc si sa-l prinzi.Cum am mai spus pescuiesc intr-o balta care este braconata frecvent cu curent, plase, pripoane si alte metode de kkt, unde majoritatea pescarilor iau acasa tot ce prind inclusiv pixuri si bricege

si tot exista stiuca la greu.Un pescar cu lanseta prinde azi ca are o zi buna dar nu poate sa prinda in fiecare zi aceeasi cantitate de peste!!!
-
pupu
- veteran

Tudor are perfecta dreptate , acum cativa ani o balta de la marginea Bucurestiului(la care se putea ajunge si cu transportul in comun) a fost populata cu salau , au stiut destul de putini acest lucru si dupa vreo doi ani era o distractie la salau , din pacate nu aveai cum sa ascunzi asta si destul de repede nu s-a mai prins nimic . Balta nu e f.mare si are doar doua zone unde se masau salaii , nu e braconata caci paznicul are o casuta chiar pe malul baltii si sunt caini la greu (e drept ca se mai baga plasa de catre patron dar ii urmarea pe paznici sa nu ia decat caras si chinezesc )iar daca unii ar fi avut mai mult bun simt poate si astazi te mai puteai distra pe acea balta atunci cand nu aveai timp sa ajungi prea departe . Printre altii mai mult sau mai putin flamanzi erau doi care dupa spusele lor lucrau la ITB si care dadeau numai la pestisor si pe care ii gaseam mereu acolo si luau tot indiferent de marime .Am avut mai multe discutii cu ei dar se uitau zambind la mine si bagau in continuare in sacose tot ce prindeau .Asa ca ... Numai bine...
-
adrignat
- veteran

bun......vad ca unii nu cred ca o apa se poate goli de peste rapitor.....dar la cosangvinizare s-a gandit cineva?!cand o sa ramana vreo 10 exemplare in apa respectiva.......din care 5 sunt din start inrudite...si inca 2 nu sunt inca reproducatori......si care o sa ajunga sa se reproduca fara sa primeasca "sange proaspat" respectiv material genetic proaspat.....si in 2 ani o sa fie apa plina de stiuci carora le migreaza ochii ca la calcani!

in max 5-10 ani o sa-si piarda capacitatea de a se reproduce....si asa mai departe!deci nu doar golirea efectiva a apei e periculoasa! ne tot dam rotunzi cum ca suntem mult mai sportivi decat "craparii" sau pescarii de stationar(desi nu cred ca vreunu dintre noi s-a nascut cu vobleru in mana

)si tot ducem acas tot pestele?!care-i pana la urma diferenta?!prindem la conserva si ceilalti prind la sunca presata?!daca rezultatu e acelasi.....de unde toate fitele?!mai ales ca de la crapari in ultimul timp nici nu te poti astepta sa duca pestele acas!asa ca...