Cati rapitori pastrati pe partida de pescuit ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 28 Aug 2007, 14:16

Comercializarea pestelui prins in mod sportiv sau nu mi se pare chiar un lucru deplasat. Adica faci bani din vanzarea unui bun public. Sau mai exact bun public inainte sa ti-l fi insusit. :lol:
Pe de alta parte vanzarea bunurilor de consum nu e controlata de nimeni in Ro ? Servicii veterinare de exemplu ? Cum justifici aceste venituri ilicite in fata fiscului ?

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 28 Aug 2007, 14:22

Chestia cu dimensiunea inversata, adica nu poti pastra pestele peste o anumita talie, a fost adoptata in Irlanda, de exemplu, si functioneaza foarte bine. 8)

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 28 Aug 2007, 15:15

tudor scrie: Adica faci bani din vanzarea unui bun public. Sau mai exact bun public inainte sa ti-l fi insusit. :lol:
Tocmai ai descris una din cele mai de succes strategii de facut bani din Romania. :lol:

Teoria asta cu dimensiunea maxima am mai auzit-o pe undeva dar nu stiu unde. Parca zicea ceva de genu ca daca eliberezi exemplarele mari le dai sansa sa se reproduca si sa faca pui care vor semana cu parintii si vor avea mai multe sanse sa creasca si ei mari.
Daca eliberezi mici, idem.
Scuzati explicatia nestiintifica, dar mie-mi suna logic.

meas
veteran
veteran

Mesaj de meas » 28 Aug 2007, 15:32

tudor scrie:Comercializarea pestelui prins in mod sportiv sau nu mi se pare chiar un lucru deplasat. Adica faci bani din vanzarea unui bun public. Sau mai exact bun public inainte sa ti-l fi insusit. :lol:
Pe de alta parte vanzarea bunurilor de consum nu e controlata de nimeni in Ro ? Servicii veterinare de exemplu ? Cum justifici aceste venituri ilicite in fata fiscului ?
E absurd ce spui;atata vreme cat se plateste taxa anuala pentru a putea pescui si retine in conditiile legii peste,acel peste nu mai este "bun public" ci "cota" de peste.Ce fac cu el dupa ce-l prind e treaba mea.
Cat despre justificarea veniturilor obtinute din vanzarea pestelui prins, se poate face pe formularul de declaratie de venit global.
P.S.
Pe vremea de trista amintire am cunoscut pescari sportivi care-si vindeau pestele prins la Cherhana iar cu banii obtinuti isi prelungeau sejurul in Delta.
Cine-i harnic si munceste taie-n Delta stuf........si dimineata e primul la pescuit!!

adi777
veteran
veteran

Mesaj de adi777 » 28 Aug 2007, 15:37

pe baltzi cu plata este cand retin. Pe ape naturale nu retin nici un peste decat foarte foarte rar.
TEAM ATOM

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 28 Aug 2007, 15:48

meas scrie:
tudor scrie:Comercializarea pestelui prins in mod sportiv sau nu mi se pare chiar un lucru deplasat. Adica faci bani din vanzarea unui bun public. Sau mai exact bun public inainte sa ti-l fi insusit. :lol:
E absurd ce spui;atata vreme cat se plateste taxa anuala pentru a putea pescui si retine in conditiile legii peste,acel peste nu mai este "bun public" ci "cota" de peste.Ce fac cu el dupa ce-l prind e treaba mea.
Cat despre justificarea veniturilor obtinute din vanzarea pestelui prins, se poate face pe formularul de declaratie de venit global.
P.S.
Pe vremea de trista amintire am cunoscut pescari sportivi care-si vindeau pestele prins la Cherhana iar cu banii obtinuti isi prelungeau sejurul in Delta.
Asta este si cauza pentru care s-a dezvoltat braconajul. Oricine poate sa vanda pestele fara justificare. Daca ar putea numai cei care au crescatorii si vand pestele cu acte si certificat sanitar din partea serviciilor veterinare atunci nu ar mai fi asa usor traficul de peste de acolo si nici atat de rentabil.
Prin alte tari este interzisa vanzarea pestilor din partea pescarilor sportivi, dar si cumpararea pestilor de la ei. Adica si vanzatorul si cumparatorul sunt pedepsiti cand sunt prinsi. Poate si din cauza asta e mai mult peste nu ?

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 28 Aug 2007, 15:54

Nu retzin decat daca il ranesc grav (nu se intampla prea des pt ca in ultima vreme dau mai rar cu voblere cu triple - din cauza buruienilor - si mai frecvent cu spinnerbait si silicoane cu carlige EWG offset), sau daca primesc "comanda" de la amici care ar manca si ei un peste.
Din pacate nu prea prind salau pt ca daca's lua, as aduce si acasa in limitele legii si ale bunului simtz.

Acelasi lucru si pt. crap. In ciuda faptului ca prind exemplare destul de mari eliberez tot. Anu' asta am oprit doar unu peste 15kg pt ca in urma drillului s-a ranit urat la un opercul si sangera abundent.

In concluzie eliberez pt ca-mi place sa-i vad plecand sanatosi, nu-s innebunit sa mananc stiuca sau bass, detest sa curatz peste, si nu-mi place sa ma car pe balta cu juvelnic sau clame sau sirag de pesti dintr-un loc in altul.

meas
veteran
veteran

Mesaj de meas » 28 Aug 2007, 16:07

tudor scrie:Asta este si cauza pentru care s-a dezvoltat braconajul. Oricine poate sa vanda pestele fara justificare. Daca ar putea numai cei care au crescatorii si vand pestele cu acte si certificat sanitar din partea serviciilor veterinare atunci nu ar mai fi asa usor traficul de peste de acolo si nici atat de rentabil.
Prin alte tari este interzisa vanzarea pestilor din partea pescarilor sportivi, dar si cumpararea pestilor de la ei. Adica si vanzatorul si cumparatorul sunt pedepsiti cand sunt prinsi. Poate si din cauza asta e mai mult peste nu ?
Aici ai dreptate,dar sa nu uitam ca marile restaurante sunt detinute de oameni cu mare trecere in sfera "celor care fac legi".Cum crezi ca le-ar conveni sa justifice fiecare coada de peste pusa in farfuria clientului.Iti dau un exemplu:balta Ialomitei este concesionata de patronul de la Capsa din Bucuresti.Nici macar nu mai ai acces sa te plimbi prin balta.
De multe ori concesionarii zonelor de pescuit sunt "bashtanii"din Parlament sau "nepoti" de-ai lor.
Astia sunt marii devalizatori ai pisciculturii romanesti,nu "maurul"care-ti vinde un sirag de guvizi.
N-as vrea sa intru in amanunte legate de implicarea unor politicieni cunoscuti in "industria" braconajului,ca n-ar fi on topic.
Si asa am deviat mult cu discutia asta.
Cine-i harnic si munceste taie-n Delta stuf........si dimineata e primul la pescuit!!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 28 Aug 2007, 16:08

onesti, crapul nu-i considerat "daunator" la voi?
E OK sa-l eliberezi? Parca auzisem de campanii impotriva lui. E drept ca nu mai stiu daca in SUA sau Canada.

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 28 Aug 2007, 16:30

Tavi,

N-am auzit oficial asta c-ar fi daunator si esti obligat sa nu-l returnezi la apa odata prins.

Aici pescuitul crapului e cvasiinexistent la fel si echipamentele de specialitate. Si vorbesc de crapul comun, nu de fitofag sau novac.

Deasemenea e un peste care e consumat de o minoritate nesemnificativa. Nu l-am vazut decat intr-un magazin alimentar grecesc, de cele mai multe ori adus pe comanda.

Scrie răspuns