De capturi ciudate sau, dupa caz, amuzante pot spune ca am avut parte pana acum. Cu pestii stau mai rau...
Copil fiind, pescuiam la mreana cu cascaval. La un moment dat am simtit si eu, ca omu', nevoia de a disparea dupa o salcie. Las undita pe mal, execut misiunea si ma intorc. Stupoare! Undita mea o luase razna prin iarba! Dupa un scurt drill pe uscat, cu spatele la apa, dau cu ochii de autor: un sobolan cat o nutrie, care, din cat amar de cascaval era taiat cubulete pe mal, a poftit tocmai la cel din carlig. Noroc ca a taiat firul, scapand amandoi unul de celalalt.
Alte capturi? O broasca testoasa cat o tigaie, luata la rama pe un sant antitanc de langa Oradea. Pe cat de entuziasmant a fost drill-ul, pe atat de mare dezamagirea, mai ales ca madam n-a cedat insistentelor mele de a-mi recupera carligul. Statea si ma privea impasibila, cu firul iesind printre buzele-i senzuale. Am redat-o naturii, impreuna cu piercing-ul proaspat dobandit. Apoi o scoica de-un kil, scoasa cu greu dintr-o balastiera. Si asta s-a intors in apa fara sa catadisesca sa deschida "gura". Ar trebui acum, dupa 20 de ani sa o caut. O fi facut o perla in jurul carligului meu!
Recent, incercam fara prea mare succes sa conving niste avati ca am un popper apetisant, cand m-am pomenit cu un atac de toata frumusetea. Dar nu din apa, ci din aer! Un pescarus bezmetic venit in picaj, mi-a saltat popper-ul vreun metru afara din apa, dupa care, realizand pesemne confuzia, i-a dat drumul. Norocul meu, ca ma si vedeam inaltand zmeie cu lanseta!
Si, in sfarsit, cea mai mare captura din viata mea, la care am avut si martori oculari cativa prieteni (care dealtfel m-au facut apoi nemuritor) cantarea vreo 20 de tone! Nu exagerez si nici nu e o greseala de tastare.
Eram proaspatul posesor al unui bat de crap, bine mobilat cu o mulineta si un fir pe masura, dar pe care nu avusesem ocazia sa-l testez. Planific urgent o iesire pe Cris, aproape de casa, unde raul e suficient de lat, bat toba in cartier, se aduna maniacii, si purcedem la teste. Poligonul l-am ales langa piciorul podului pe care trece soseaua de centura a orasului. Batul si, mai apoi, mulineta s-au dovedit excelente. Pescarul insa...
Pun un plumb de 50gr, ma opintesc, ca doar aveam de impresionat asistenta, batul lucreaza impecabil si azvarle plumbul cu o forta uimitoare, care m-a facut sa-l si pierd din priviri. Firul se deruleaza suierand de pe tambur... si suiera...si suiera... Caut incantat cu privirea locul in care va ateriza montura, dar evenimentul intarzie sa se produca. Incantarea face loc contrarierii, dupa care disperarii: nu se mai opreste! Marii barbati se vad in situatii limita: dau sa opresc firul cu mana, ma taie, scutur involuntar de lanseta, cade pick-up-ul si firul incepe sa traga din frana mulinetei. A urmat adrenalina pura: agatat cu amandoua mainile de manerul lansetei si proptit bine pe picioare, ma straduiam sa ma opun fortei "monstrului" care incerca sa-mi smulga lanseta. Usor, usor, am realizat si ce mi se intampla: eram in drill cu un TIR care tocmai trecea podul! Cele cateva clipe care au trecut pana cand, in sfarsit, firul a cedat mi s-au parut o vesnicie! Atata cred ca a si fost, pentru ca, revenit pe pamant, am constatat ca prietenii mei murisera demult. Zaceau prabusiti prin iarba, care incotro. De ras! Inutil sa va spun ca in zilele urmatoare am devenit erou de legende! Dealtfel un comitet adhoc mi-a si inmanat a doua zi la serviciu o diploma care consfintea recordul: SCANIA 20 tone, la lanseta!