Cam cum alegi lungimea lansetei?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 10 Ian 2006, 09:09

UIte, intreb eu ceva

Cam cum alegi lungimea lansetei? Eu dau de pe mal....
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 10 Ian 2006, 10:42

Depinde la ce dai.
In general, de pe mal e mai buna o lanseta mai lunga. Sa zicem 2,40-2,70, poate chiar mai lunga in unele cazuri.
In schimb, daca dai la pastrav pe un rau de munte, acolo e bun un 1,80-2,10 pt. a nu te incurca in crengi si tufe.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 10 Ian 2006, 10:51

mihaimircea scrie:UIte, intreb eu ceva

Cam cum alegi lungimea lansetei? Eu dau de pe mal....

aici sunt cred mai multi parametrii...eu de exemplu merg mai mult pe prut...este incredibil de incomod sa bantui pe malul unui rau salbatic, sa ocolesti toti boschetii, copacii etc cu o lanseta mai lunga de 2m, a mea are 1,90 m si tot ma mai agat cu ea. :roll:
pe de alta parte, e ideala una mai lunguta pt. zone de plaja unde ai loc de desfasurat, in ideea ca poti lansa mai binicel, ai mai mult control pe varf samd. nu mai zic daca iti intra un pestoi... :lol:
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 10 Ian 2006, 10:54

Bineinteles ca conteza la ce dai... vroiam sa stiu cam care e logica.
Eu ma gandesc asa:
Pentru salau si stiuca si chiar biban - 2.70
pentru restul (clean, chiar pastrav) - 2.10

Rationamentul meu era asa: de pe mal sa fie mai lunga sa te ajute in lansare cu exceptia cazurilor de mal impadurit.

Evident ca vine discutia despre putere si actiune... unde exista enspe topicuri pe forum dar trebuie sa le mai citesc de 1-2 ori pentru ca nu m-am lamurit foarte bine.

In prezent pescuiesc cu un cormoran de 2.40, 20-60 si cu un shakespeare de 2.10 mai usurica.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 10 Ian 2006, 10:59

Nu e chiar asa de usor de raspuns deoarece trebuie stiut la ce fel de peste,cu ce naluci pescuiesti.
Dar ca idee ,deoarece lansetele mai lungi (3-5m.)

Daca pescuiesc la voblere ,rotative ,oscilante nu e atat de importanta calitatea batului(adica nu ai nevoie neaparat de un bat de "top"),doar ca batul fiind mai lung trebuie ales un bat ceva mai usor ,dar in nici un caz nu pescuiesc cu un bat extra-fast sau fast,considerand ca betele moderat-fast sau moderat sunt mai bune.Pt. stiuca de exemplu e mai bun un bat tubular din fibra de sticla si poate nu numai pt. stiuca.

Daca pescuiesc la jig atunci imi trebuie un bat din grafit de cea mai buna calitate(high modulus),deoarece doresc sa sesizez cea mai mica atingere a jig-ului.
Negasind bete lungi de aceasta calitate cum doresc eu in comert, am fost nevoit sa-mi construiesc singur bete pe blank-uri de fly(sau sa folosesc bete telescopice de calitate) si sunt f. multumit de ele .

Consider ca pescuind de pe mal(de fapt pt. mine si pescuind din barca) ai mai multe avantaje pescuind cu o lanseta de minim 2,6m.,daca ai ales-o corespunzator pescuitului practicat si pestilor urmariti.

Jean Scurtu

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 10 Ian 2006, 11:00

Si cu ala de 2,40 la ce dai? Ca nu se incadreaza niciunde in clasificare ta? :) :wink:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 10 Ian 2006, 11:06

Imi cer scuze dar in graba am omis ceva in postarea anterioara.

Voiam sa spun,ca idee ,deoarece sunt in aceeasi situatie ,pescuiesc de pe mal,prefer lansetele mai lungi (3-5m.)

Jean Scurtu

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 10 Ian 2006, 12:01

Atat lansetele scurte cat si cele lungi au unele avantaje si dezavantaje.
Lungimea lansetei de spinning o aleg in functie de metoda de pescuit.
-La jigging prefer lanseta de 2,10 m pentru ca-mi permite sa misc corect twisterul pe verticala in apa si sa simt mai bine evolutia lui in apa.
-Pentru voblere si naluci mici de 3-5 gr prefer lanseta de 2,40 m pentru a lansa la distanta mai mare si a simti reactivitate in timpul evolutiei lor in apa.
-Pentru linguri oscilante si rotative in cazul in care pescuiesc de pe mal si este vegetatie in apa prefer lanseta de 2,70 m.

Aquaro Angler
veteran
veteran

Mesaj de Aquaro Angler » 10 Ian 2006, 12:21

In cazul in care pescuiesc cu naluci mici si usoare care au o reactivitate mai slaba in apa, o parere personala este ca lansetele prea lungi le determina o miscare mai exagerata in apa, valabil si la jigging.

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 10 Ian 2006, 12:47

Adi_ scrie:Si cu ala de 2,40 la ce dai? Ca nu se incadreaza niciunde in clasificare ta? :) :wink:
Pai eu spuneam ce am :)

Cu ala dau la orice dar imi este foarte incomod... de ceva vreme ma chinui sa "arunc" banii pe niste scule noi si mai ales potrivite, tocmai de aceea a aparut si intrebarea.

Scrie răspuns