Sint f multe de explicat dar voi incerca sa dau ceva exemple.Adelin scrie:Intereant punct de vedere, vrei sa detaliezi putin?!CDan scrie:Lungimea lansetei se alege si in functie de pestele care estimezi ca il vei prinde si de actiunea care o doresti in lanseta. Un peste mare e greu sa-l drilezi cu o lanseta scurta. .
Primul exemplu:
Daca ma duc la o apa unde am sanse sa prind biban de pina la 0,5 kg si pescuiesc cu fir textil (deci neelastic) pot alege probabil o lanseta de max 2,1 cu o actiune moale (actiune parabolica si de clasa M) si o mulineta cu frina care intra in actiune usor si treptat. Bibanul are "obrajii" moi - ma refer la partea de dupa buze, cam acolo unde il intep de obicei - si daca am un echipament rigid (ansamblul: fir, frina mulineta si lanseta) riscul de a scapa bibanul e f mare. Pt ca "obrazul" bibanului e moale si daca cirligul inteapa direct in spatele buzei (inca o data, acolo unde e mai moale) gaura facuta de cirlig se va mari daca echipamentul e rigid, si exista riscul ca cirligul sa iasa si bibanul sa scape. In situatia asta ori schimb lanseta cu una UL ori trec la mono.
Alt exemplu:
Daca pescuiesc dupa un peste violent, care se smuceste tare si care "da din cap" puternic, i-mi trebuie o lanseta mai moale cel putin la virf dar cu putere in blank. De exemplu daca pescuiesc dupa tipar/anghila pina la 1,5 kg pot folosi o lanseta speciala de dat la "fund" care se cheama feeder care de obicei are intre 11-14 picioare (3,3-4,2 m) cu actiune M (medium) sau MH (intre medium si heavy) care e puternica dar are virf sensibil. Aleg M daca riscul ca sa prind anghila de peste 1kg e mic sau daca vreau sa simt mai bine pestele in drill sau aleg MH daca vreau sa fiu sigur ca am putere suficienta sa desprind pestele de pe fund sau daca am sanse sa scot anghila de peste 1kg (anghila are o capacitate deosebita sa se prinda de orice denivelare de pe fundul apei si daca ai intirziat sa o ridici de la fund sansele sa o scoti sint mici).
Daca lanseta de 11-14 piciore mi se pare prea mare sau prea grea, sau pur si simplu vreau o lanseta mai scurta exista posibilitatea sa folosesc asa numita lanseta Winkel Picker (WP) care are lungime intre 8-11 picioare (2,4-3,3 m) sau si mai bine un WP adaptat pt anghila care se cheama WP eel (WPE).
Si din nou daca ai o lanseta rigida si vrei sa folosesti textil esti obligat sa folosesti forfach mono (nylon sau fluoro). Asta in cazul al doilea, cu anghila. Ai o lanseta rigida dar cu virf sensibil, poti opta pt mono sau textil.
In concluzie:
Dupa cum vezi exista diferse posibilitati ca sa alegi lanseta si dupa pestele care vrei sa-l prinzi. Asta daca ai lansete de unde sa alegi. De multe ori omul inprovizeaza sau i-si cumpara lansete specifice pt o anumita situatie sau metoda dar cu mici modificari poate fi folosita in alte scopuri.
Lungimea lansetei e si ea importanta si mai ales lungimea minerului acesteia. Daca prinzi un peste mare cu lanseta relativ lunga dar cu miner relativ scurt, pirghia cu care tu actionezi asupra pestelui va fi mica si deci nu vei putea presa pestele corespunzator. Vei obosi destul de repede. Pe parte cealata pestele va solicita o forta mare in lanseta cu repercusiunea ca tu, ca pescar, sa fii tentat sa frinezi mulineta mai mult si sa depasesti rezistenta firului cu urmarea fireasca ca firul se va rupe. Plus ca socurile de la smuciturile pestelui vor fi resimtite mai violent de catre pescar.
Imperecherea fir+mulineta+lanseta e una dintr-e cele mai complicate chestii. Dar dupa ce experimentezi si i-ti gasesti stilul tau propriu de pescuit, totul vine de la sine. Dupa aia ti se pare floare la ureche.
Succes si fir intins!