Cam cum alegi lungimea lansetei?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 15 Ian 2006, 21:52

Adelin scrie:
CDan scrie:Lungimea lansetei se alege si in functie de pestele care estimezi ca il vei prinde si de actiunea care o doresti in lanseta. Un peste mare e greu sa-l drilezi cu o lanseta scurta. .
Intereant punct de vedere, vrei sa detaliezi putin?! :roll:
Sint f multe de explicat dar voi incerca sa dau ceva exemple.

Primul exemplu:

Daca ma duc la o apa unde am sanse sa prind biban de pina la 0,5 kg si pescuiesc cu fir textil (deci neelastic) pot alege probabil o lanseta de max 2,1 cu o actiune moale (actiune parabolica si de clasa M) si o mulineta cu frina care intra in actiune usor si treptat. Bibanul are "obrajii" moi - ma refer la partea de dupa buze, cam acolo unde il intep de obicei - si daca am un echipament rigid (ansamblul: fir, frina mulineta si lanseta) riscul de a scapa bibanul e f mare. Pt ca "obrazul" bibanului e moale si daca cirligul inteapa direct in spatele buzei (inca o data, acolo unde e mai moale) gaura facuta de cirlig se va mari daca echipamentul e rigid, si exista riscul ca cirligul sa iasa si bibanul sa scape. In situatia asta ori schimb lanseta cu una UL ori trec la mono.

Alt exemplu:

Daca pescuiesc dupa un peste violent, care se smuceste tare si care "da din cap" puternic, i-mi trebuie o lanseta mai moale cel putin la virf dar cu putere in blank. De exemplu daca pescuiesc dupa tipar/anghila pina la 1,5 kg pot folosi o lanseta speciala de dat la "fund" care se cheama feeder care de obicei are intre 11-14 picioare (3,3-4,2 m) cu actiune M (medium) sau MH (intre medium si heavy) care e puternica dar are virf sensibil. Aleg M daca riscul ca sa prind anghila de peste 1kg e mic sau daca vreau sa simt mai bine pestele in drill sau aleg MH daca vreau sa fiu sigur ca am putere suficienta sa desprind pestele de pe fund sau daca am sanse sa scot anghila de peste 1kg (anghila are o capacitate deosebita sa se prinda de orice denivelare de pe fundul apei si daca ai intirziat sa o ridici de la fund sansele sa o scoti sint mici).

Daca lanseta de 11-14 piciore mi se pare prea mare sau prea grea, sau pur si simplu vreau o lanseta mai scurta exista posibilitatea sa folosesc asa numita lanseta Winkel Picker (WP) care are lungime intre 8-11 picioare (2,4-3,3 m) sau si mai bine un WP adaptat pt anghila care se cheama WP eel (WPE).

Si din nou daca ai o lanseta rigida si vrei sa folosesti textil esti obligat sa folosesti forfach mono (nylon sau fluoro). Asta in cazul al doilea, cu anghila. Ai o lanseta rigida dar cu virf sensibil, poti opta pt mono sau textil.

In concluzie:

Dupa cum vezi exista diferse posibilitati ca sa alegi lanseta si dupa pestele care vrei sa-l prinzi. Asta daca ai lansete de unde sa alegi. De multe ori omul inprovizeaza sau i-si cumpara lansete specifice pt o anumita situatie sau metoda dar cu mici modificari poate fi folosita in alte scopuri.

Lungimea lansetei e si ea importanta si mai ales lungimea minerului acesteia. Daca prinzi un peste mare cu lanseta relativ lunga dar cu miner relativ scurt, pirghia cu care tu actionezi asupra pestelui va fi mica si deci nu vei putea presa pestele corespunzator. Vei obosi destul de repede. Pe parte cealata pestele va solicita o forta mare in lanseta cu repercusiunea ca tu, ca pescar, sa fii tentat sa frinezi mulineta mai mult si sa depasesti rezistenta firului cu urmarea fireasca ca firul se va rupe. Plus ca socurile de la smuciturile pestelui vor fi resimtite mai violent de catre pescar.

Imperecherea fir+mulineta+lanseta e una dintr-e cele mai complicate chestii. Dar dupa ce experimentezi si i-ti gasesti stilul tau propriu de pescuit, totul vine de la sine. Dupa aia ti se pare floare la ureche.

Succes si fir intins!

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 15 Ian 2006, 23:00

CDan scrie:
Adelin scrie:
CDan scrie:Lungimea lansetei se alege si in functie de pestele care estimezi ca il vei prinde si de actiunea care o doresti in lanseta. Un peste mare e greu sa-l drilezi cu o lanseta scurta. .
Intereant punct de vedere, vrei sa detaliezi putin?! :roll:
Sint f multe de explicat dar voi incerca sa dau ceva exemple.

Primul exemplu:

Daca ma duc la o apa unde am sanse sa prind biban de pina la 0,5 kg si pescuiesc cu fir textil (deci neelastic) pot alege probabil o lanseta de max 2,1 cu o actiune moale (actiune parabolica si de clasa M) si o mulineta cu frina care intra in actiune usor si treptat. Bibanul are "obrajii" moi - ma refer la partea de dupa buze, cam acolo unde il intep de obicei - si daca am un echipament rigid (ansamblul: fir, frina mulineta si lanseta) riscul de a scapa bibanul e f mare. Pt ca "obrazul" bibanului e moale si daca cirligul inteapa direct in spatele buzei (inca o data, acolo unde e mai moale) gaura facuta de cirlig se va mari daca echipamentul e rigid, si exista riscul ca cirligul sa iasa si bibanul sa scape. In situatia asta ori schimb lanseta cu una UL ori trec la mono.

Alt exemplu:

Daca pescuiesc dupa un peste violent, care se smuceste tare si care "da din cap" puternic, i-mi trebuie o lanseta mai moale cel putin la virf dar cu putere in blank. De exemplu daca pescuiesc dupa tipar/anghila pina la 1,5 kg pot folosi o lanseta speciala de dat la "fund" care se cheama feeder care de obicei are intre 11-14 picioare (3,3-4,2 m) cu actiune M (medium) sau MH (intre medium si heavy) care e puternica dar are virf sensibil. Aleg M daca riscul ca sa prind anghila de peste 1kg e mic sau daca vreau sa simt mai bine pestele in drill sau aleg MH daca vreau sa fiu sigur ca am putere suficienta sa desprind pestele de pe fund sau daca am sanse sa scot anghila de peste 1kg (anghila are o capacitate deosebita sa se prinda de orice denivelare de pe fundul apei si daca ai intirziat sa o ridici de la fund sansele sa o scoti sint mici).

Daca lanseta de 11-14 piciore mi se pare prea mare sau prea grea, sau pur si simplu vreau o lanseta mai scurta exista posibilitatea sa folosesc asa numita lanseta Winkel Picker (WP) care are lungime intre 8-11 picioare (2,4-3,3 m) sau si mai bine un WP adaptat pt anghila care se cheama WP eel (WPE).

Si din nou daca ai o lanseta rigida si vrei sa folosesti textil esti obligat sa folosesti forfach mono (nylon sau fluoro). Asta in cazul al doilea, cu anghila. Ai o lanseta rigida dar cu virf sensibil, poti opta pt mono sau textil.

In concluzie:

Dupa cum vezi exista diferse posibilitati ca sa alegi lanseta si dupa pestele care vrei sa-l prinzi. Asta daca ai lansete de unde sa alegi. De multe ori omul inprovizeaza sau i-si cumpara lansete specifice pt o anumita situatie sau metoda dar cu mici modificari poate fi folosita in alte scopuri.

Lungimea lansetei e si ea importanta si mai ales lungimea minerului acesteia. Daca prinzi un peste mare cu lanseta relativ lunga dar cu miner relativ scurt, pirghia cu care tu actionezi asupra pestelui va fi mica si deci nu vei putea presa pestele corespunzator. Vei obosi destul de repede. Pe parte cealata pestele va solicita o forta mare in lanseta cu repercusiunea ca tu, ca pescar, sa fii tentat sa frinezi mulineta mai mult si sa depasesti rezistenta firului cu urmarea fireasca ca firul se va rupe. Plus ca socurile de la smuciturile pestelui vor fi resimtite mai violent de catre pescar.

Imperecherea fir+mulineta+lanseta e una dintr-e cele mai complicate chestii. Dar dupa ce experimentezi si i-ti gasesti stilul tau propriu de pescuit, totul vine de la sine. Dupa aia ti se pare floare la ureche.

Succes si fir intins!
Din ceea ce zici aici nu reiese ca lungimea lansetei tre' sa creasca direct proportional cu marimea "pestelui care il estimezi ca il vei prinde". Uite, daca zici ca pentru bibanii de 0.5kg tu alegi o lanseta de max.2,1 , inseamna ca daca vrei sa dai la stiuca (media de 3,5kg), trebuie sa cresti obligatoriu lungimea lansetei. De ce? Eu cunosc pescari care prefera betele de max 2,1m. Crezi ca ei sunt dezavantajati in scoaterea stiucii de 3,5kg pentru ca au lanseta mai scurta? :wink: ...presupunem ca pescuim din barca.

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 16 Ian 2006, 01:19

Adelin scrie: Din ceea ce zici aici nu reiese ca lungimea lansetei tre' sa creasca direct proportional cu marimea "pestelui care il estimezi ca il vei prinde". Uite, daca zici ca pentru bibanii de 0.5kg tu alegi o lanseta de max.2,1 , inseamna ca daca vrei sa dai la stiuca (media de 3,5kg), trebuie sa cresti obligatoriu lungimea lansetei. De ce? Eu cunosc pescari care prefera betele de max 2,1m. Crezi ca ei sunt dezavantajati in scoaterea stiucii de 3,5kg pentru ca au lanseta mai scurta? :wink: ...presupunem ca pescuim din barca.
Eu credeam ca am precizat tocmai asta, dar imi pare rau ca nu am fost destul de explicit. Pina la un anume punct e f greu sa alegi lanseta ideala. Dupa acel punct vine din instinct.

Pentru mine e in modul urmator: peste mare la distanta mare => lanseta lunga. Peste mic la distanta mica si monturi usoare => lanseta lunga si sensibila. Pentru peste mare la distanta mica => inclin spre o lanseta cit de cit scurta. Etc.

Din nou vreau sa precizez ca acest rationament nu trebuie sa se potriveasca cu oricare pescar. Fiecare are preferintele lui si a invatat sa pescuiasca intr-un mod anume. Nu inseamna ca modul cuiva e perfect sau ideal. E chestie de preferinte. Atit.

Tot rationamentul meu e bazat pe faptul ca eu pescuiesc la mare, de pe mal, uneori la distante mari, dupa pesti care nu vin la mal asa des (e vorba de cod, scrumbie, pastrav de mare, stiuca cu cioc/corn, rareori makril), dar si dupa anghila, crap, biban, stiuca si salau (mai rar dupa ultimile doua specii). Deci daca am peste 50m de fir in apa si la capat un peste de peste 3kg trebuie sa am o lanseta cu care sa-l pot presa. Cu una de 2,1 m nu pot face nimic.

In cazul in care il prezinti as putea preciza ca daca ai o lanseta scurta si ai un peste relativ mare pe cirlig trebuie sa folosesti incheietura miinii ca un amortizor: trebuie sa incerci sa atenuezi socurile date de smuciturile pestelui. Altfel riscul ca firul sa se rupa creste substantial. Nu toti pescarii au indeminarea asta. Cu o lanseta mai lunga poti sa o folosesti ca amortizor in cazul de mai sus.

Dar in cazul spus de tine, din barca nu mai am nevoia sa arunc la distante mari dupa peste, chiar daca am prins ceva mai mare (daca nu sint singur in barca) pot sa ma apropii de peste cu barca, etc. Deci conditiile se schimba radical. Daca as avea barca nici eu nu cred ca as pescui cu lansete lungi. Poate ca as folosi pina la 2,7m max sau chiar pina 2,4m. Nu stiu pt ca nu am pescuit din barca.

Singurul lucru valabil e ca sint citeva reguli, sa le zicem de baza, care trebuie sa fie "respectate". Tehnica vine in ajutorul pescarului. Si datorita faptului ca tehnica e asa de diversificata tu, ca pescar, trebuie sa optezi pt o varianta. Eu am optat pt ideile care le-am prezentat mai sus.

Numai bine la toti!

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 16 Ian 2006, 13:41

CDan scrie:Tu cum ai ajuns acolo?
Am prezentat o lucrare la o conferinta. Iar in timpul liber am cautat magazine de pescuit :lol: Dupa ca am batut talpa prin tot ABB-ul, am gasit cu magazin, care avea de toate, numai Yo-Zuri nu :cry: Iar drumul dintre Stockholm si Vasteras l-am facut cu autobuzul, numai bun ca sa ma imbolnavesc cu lacurile ce le-am vazut :lol: Nu mai vorbesc de pescarii de somon de pe linga Palatul Regal din capitala

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 16 Ian 2006, 20:59

bogdank scrie:
CDan scrie:Tu cum ai ajuns acolo?
Am prezentat o lucrare la o conferinta. Iar in timpul liber am cautat magazine de pescuit :lol: Dupa ca am batut talpa prin tot ABB-ul, am gasit cu magazin, care avea de toate, numai Yo-Zuri nu :cry: Iar drumul dintre Stockholm si Vasteras l-am facut cu autobuzul, numai bun ca sa ma imbolnavesc cu lacurile ce le-am vazut :lol: Nu mai vorbesc de pescarii de somon de pe linga Palatul Regal din capitala
Da, produse Yo-zuri nu prea exista aici.

Ce interesant trebuie sa fie sa poti pescui in centrul Stockholmului! Am citit si am vazut mult despre pescuitul acolo. Apropo, Suedia e una dintre putinele tari din lume care are asa multe arhipelaguri si Stockholm e una dintre putinele capitale (daca nu chiar singura, nu stiu sigur) care e localizata pe arhipelag (sau mai bine zis pe mai multe insule). Helsingborg si Göteborg sint alte 2 orase cu locuri bune de pescuit. La Göteborg exista un alt arhipelag. F frumos.

In ce domeniu a fost conferinta? Eu lucrez si am lucrat in domeniul sudura, mecanic si programare (softist).

Magazinul se numea cumva Lundgrens Fiskeredskap (http://www.lundgrensfiske.com/)? Nu cred pt ca astia au Yo-zuri. Uita-te putin pe saitul lor (e bilingv: suedeza si engleza simultan) sa vezi ce au. Sau poate Fiskarnas Redskapshandel (http://www.fiskarnas.se/)? Cei din urma nu au Yo-zuri si siteul e in suedeza.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 17 Ian 2006, 01:47

@CDan: medicina

Am bagat ceva poze la album. :lol: Eu am reusit sa gasesc numai in Vasteras magazin de pescuit, in Stockholm am stat doar o zi. Si a trebuit sa merg cu trupa sa vedem Palatul si sa ne plimbam cu barcutza. M-ai imbolnavit cu Lundgrens-ul ala (100 m de Palatul Regal). Daca stiam.... :x

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 17 Ian 2006, 02:29

Daca mai ai drum prin Suedia da-mi de stire. Cine site cu se te pot ajuta.

Si intr-adevar: magazinul Lundgrens e fantastic. Este fundat in 1892, deci i-ti dai seama cita istorie si reputatie au in spate. E vestit in Suedia si pentru marfa dar si pt personalul de treaba si cunascator. Clientul este respectat la maximum. Serviciul e impecabil. Nu pot spune ca au marfa ca cele din State dar la marimea Suediei si la citi pescari seriosi sint aici, pot spune ca magazinul e super.

Numai bine!

CDan
junior
junior

Mesaj de CDan » 17 Ian 2006, 02:33

Inca un lucru: eu folosesc lanseta cam lungi pt a putea dirija pestele sa nu intre in locurile accidentate. Pescuind de pe mal si la departare, nu pot sa dirijez pestele cu o lanseta scurta. Deci nevoia ma obliga.
Expert in a invata rima sa inoate.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 17 Ian 2006, 08:19

E evident ca manevrarea pestelui prins chiar linga tine e mai comoda cu o lanseta scurta. Vad eu diferenta dintre 2,40 si 2,70 si imi pot inchipui cum e cu betze si mai scurte. Dar inveti treaba asta si cu bat lung. Daca e mai maricel oricum nu il aduc linga mine decit cind face "nani", slabesc frina, duc batul in spate si il scot cu mina stinga. Iar controlul asupra pestelui cind in fata ai prag de pietre e cam nasol cu batz scurt. Si asa nu stiu pe ce sa ma mai cocotz si ridic batzul cit mai sus, sa nu frece firul de pietre. Si prima actiune: hopa-sus de pe substrat. Asta daca pot si daca vrea si el :lol:

BamseBST
veteran
veteran

Mesaj de BamseBST » 17 Ian 2006, 11:16

consider ca se alege in functie de presiunea atmosferica si in functie de temperatura ape in conditii de ceatza..
daca ploua atunci se schimba problema radical!!!

Fir intins
:D

Scrie răspuns