@mihaimircea -A da retete la intrebarea "cum alegi lungimea lansetei" nu cred e usor.
-in primul rand e foarte important sa stim cu ce naluca vrem sa pescuim, si daca ne dorim doar lanseuri lungi, sau scurte si precise;
-apoi, cred ca locul e unul din factorii care te determia sa folosesti o lanseta mai lunga sau mai scurta, in functie de curentul existent, obstacolele de pe mal, structurile sau de bradis.
-de asemenea in alegerea lansetei nu se poate vorbi doar de lungimea ei, nu e acelasi lucru sa ai o lanseta de 3 metri Fast, cu una de 3 metri Mod., asa cum nici o lanseta de 3 metri Mod. 20-50gr, nu e la fel cu una de 3 metri Mod. 40-80gr., fiecare fiind dedicata stilului de pescuit pentru care a fost conceputa.
Lucrurile nu pot fi vazute in felul in care le vezi tu:
"Eu ma gandesc asa:
Pentru salau si stiuca si chiar biban - 2.70
pentru restul (clean, chiar pastrav) - 2.10
Rationamentul meu era asa: de pe mal sa fie mai lunga sa te ajute in lansare cu exceptia cazurilor de mal impadurit."
In final, fiecare isi alege lanseta in asa fel incat aceasta sa fie pe gustul sau, chiar daca uneori nu se incadreaza in tiparele unui anume stil de pescuit. Asa cum Jean pescuieste la jig cu bete de 3- 5 m., uite ca Aquaro Angler foloseste la acelasi stil lanseta de 2,1m. si poate cineva sa spuna ca unul din cei doi a ales echipamentul gresit?! Eu cred ca fiecare s-a adaptat conditiilor care i se potrivesc cel mai bine( primul urmareste pestele la distante foarte mari, iar celalalt, cred ca pescuieste in apropierea malului).
Asa ar trebui sa ne alegem lungimea betelor cu care vrem sa pescuim, stiind exact ceea ce ne dorim sa facem atunci cand suntem la apa.