Cam cum alegi lungimea lansetei?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 10 Ian 2006, 18:29

Aquaro Angler scrie:In cazul in care pescuiesc cu naluci mici si usoare care au o reactivitate mai slaba in apa, o parere personala este ca lansetele prea lungi le determina o miscare mai exagerata in apa, valabil si la jigging.
Daca nu te superi te contrazic putin,miscarea nalucii e data nu de lungimea batului ci de mana ta.Ar insemna ca eu cu betele de 3- 5 m. pescuind la jig sa nu prind pesti si totusi prind,chiar mai multi ca cei ce pescuiesc cu bat scurt in jurul meu si nu numai la jig ci si la voblere si rotative,oscilante.

Jean Scurtu

musKloiu
veteran
veteran

Mesaj de musKloiu » 10 Ian 2006, 19:16

treaba de obisnuintza......deci singura regula este:....nici una dpdv lungime :lol: ....io rad da vbesc serios :) (spun asta k am vazut k unii au probleme cu umorul)......o lanseta scurta o amplitudine mai mare a miscarii una lunga o amplitudine mai mik pe fundul apei o sa se vada la fel....la aceeasi actiune a batului....."parerea mea" :lol:
Ce poate fi mai trist decat mediocritatea in viciu....

daniel tinte
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de daniel tinte » 10 Ian 2006, 19:29

Lansetele scurte dupa opinia mea sunt utile in special la pescuitul din barca la distante relativ mici. Ptr. pescuitul de pe mal(dar nu numai) eu prefer lansetele de 2,7-3m indiferent de naluca folosita, dar cu actiune corespunzatoare nalucii.
Dar cred ca discutia dintr-un topic mai vechi de la sectiunea echipamente-lanste lungi vs lansete scurte te va ajuta si ea ptr. ca sa discutat cu tot felul de argumente fiecare varianta.

musKloiu
veteran
veteran

Mesaj de musKloiu » 10 Ian 2006, 19:34

intervine in ecuatie elasticitatea firului si modul de lucru al "momelii".... :)

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 10 Ian 2006, 19:35

mihaimircea scrie:UIte, intreb eu ceva

Cam cum alegi lungimea lansetei? Eu dau de pe mal....
gandeste'te la batul pe care il ai si cum ti'ar place sa fie. pana la urma e o chestie de preferinte.

musKloiu
veteran
veteran

Mesaj de musKloiu » 10 Ian 2006, 19:37

intervine in ecuatie elasticitatea firului si modul de lucru al "momelii".... :)
cine a avut note bune la materia ...FIZIK o sa intzeleaga...cine nu tre sa ma creada pe cuvant.... :lol:
este adevarat k DP mal este mai bine sa ai o lanseta mai lunga...e logic in ideea k tre sa lansezi mai departe......da dak tre sa lansezi la 10 metri ?......cu cat lanseta este mai lunga cu atat acuratetzea si mai ales naturaletzea miscarii nalucii pe fundul apei este mai greu de realizat.....sau dak te obisnuiesti cu una lunga e ok dar tu k pescar tre mereu sa te gandesti la ce miscare are naluca pe fundul apei indiferent de lungimea lansetei

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 10 Ian 2006, 19:52

@mihaimircea -A da retete la intrebarea "cum alegi lungimea lansetei" nu cred e usor.
-in primul rand e foarte important sa stim cu ce naluca vrem sa pescuim, si daca ne dorim doar lanseuri lungi, sau scurte si precise;
-apoi, cred ca locul e unul din factorii care te determia sa folosesti o lanseta mai lunga sau mai scurta, in functie de curentul existent, obstacolele de pe mal, structurile sau de bradis.
-de asemenea in alegerea lansetei nu se poate vorbi doar de lungimea ei, nu e acelasi lucru sa ai o lanseta de 3 metri Fast, cu una de 3 metri Mod., asa cum nici o lanseta de 3 metri Mod. 20-50gr, nu e la fel cu una de 3 metri Mod. 40-80gr., fiecare fiind dedicata stilului de pescuit pentru care a fost conceputa.
Lucrurile nu pot fi vazute in felul in care le vezi tu:
"Eu ma gandesc asa:
Pentru salau si stiuca si chiar biban - 2.70
pentru restul (clean, chiar pastrav) - 2.10
Rationamentul meu era asa: de pe mal sa fie mai lunga sa te ajute in lansare cu exceptia cazurilor de mal impadurit."

In final, fiecare isi alege lanseta in asa fel incat aceasta sa fie pe gustul sau, chiar daca uneori nu se incadreaza in tiparele unui anume stil de pescuit. Asa cum Jean pescuieste la jig cu bete de 3- 5 m., uite ca Aquaro Angler foloseste la acelasi stil lanseta de 2,1m. si poate cineva sa spuna ca unul din cei doi a ales echipamentul gresit?! Eu cred ca fiecare s-a adaptat conditiilor care i se potrivesc cel mai bine( primul urmareste pestele la distante foarte mari, iar celalalt, cred ca pescuieste in apropierea malului).

Asa ar trebui sa ne alegem lungimea betelor cu care vrem sa pescuim, stiind exact ceea ce ne dorim sa facem atunci cand suntem la apa. :wink:

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 10 Ian 2006, 20:01

Cred ca la nea' Jean intervine si obisnuinta stationarului . Sunt convins ca daca n'ar fi nevoie de aruncarile super-lungi ar prinde la fel de bine si cu un bat mai scurt, la el deja e vorba de mana.

Teoo
senior
senior

Mesaj de Teoo » 10 Ian 2006, 21:50

Nu uitati va rog 2 lucruri:
1. Un pescar ca Nea Jean Scurtu pescuieste pe cu totul alte ape decat noi si e normal sa incerce sa se adapteze pestilor de acolo.De acea ce e prin SUA nu e ca-n Ro ( iarna nu-i ca vara).Experienta , probabil l-a adus la concluzia ca betele de 3-5 m sunt mai utile decat cele de 2.1-2.4 m.Nu stim noi aici pe ce intinderi de apa pescuieste si unde stau pestii ( cat de departe de mal , si la ce adancime, cum sunt pragurile din apa si unde au obiceiul sa umble)

2.In Ro de pe mal preferam majoritatea pescarilor de spin pe care i-am cunoscut( nu zic ca mai sunt exceptii) sa pescuim dupa cum urmeaza:
2.a Din barca 2.1-1.8 m pt bat
2.b De pe mal 2.4-2.7 m pt bat

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 10 Ian 2006, 22:34

Teoo scrie:Nu uitati va rog 2 lucruri:

2.In Ro de pe mal preferam majoritatea pescarilor de spin pe care i-am cunoscut( nu zic ca mai sunt exceptii)
o..o... :lol: :lol: :lol:

Scrie răspuns