mihaimircea scrie:UIte, intreb eu ceva
Cam cum alegi lungimea lansetei? Eu dau de pe mal....
In primul rand depinde in cate locatii pescuiesti de obicei excluzand exceptiile. Oricum ai nevoie de un bat universal pentru deplasari sau in caz de incendiu. Eu aveam telescopica pentru asa ceva, si mai nou mi-am luat un Shimano din 8 tronsoane de 2,4 m, dar poti folosi si numai 4 dintre ele avand doar 2 dimensiuni de spigot. Nu este recomandat pentu uz intens, eu cred ca are prea multe puncte slabe datorita tronsoanelor milte, dar este extrem de comod.
Eu folosesc pentru mal doar bete de 3 m (atentie anumite naluci le manevrezi mai usor si ai contact mai bun cu ele daca folosesti fir textil)
Cum 90% din timp dau de pe mal aici am 4 bete. Daca nu pescuiesti in balti cu ape foarte adanci te poti opri la 2,7 m, cu cat au mai putine tronsoane cu atat sunt mai de incredere betele, in plus betele din tronsoane putine si cu blanck expus te ajuta sa simti loviturile mult mai bine.
Daca pescuiesti si din barca ai nevoie de bat de aproximativ 2m unu la mana daca e mai lung si nu esti singur te incomodeaza, doi la mana lungimea batului plus minim de fir necesar ca sa poti tine o captura fara a risca sa rupi firul, trebuie sa fie cat mai aproape de lungimea mainii plus mincioc.
Daca umblii pe rauri dificile si lansezi din pozitii aiurea ai nevoie de un bat cu maner scurt pentru a putea lansa cu o mana si sa te sprijini/tii cu cealalta.
In fine dupa parerea mea cel mai de incredere bat ar fi un bat dintr-o bucata 1,8-2 m tip revolver, rezistenta + simti cel mai bine un atac pe directia de recuperare, sau pe o oscilanta in cadere. Mai ales daca folosesti fir textil vei simtii orice modificare de tensiune in fir.