Vreau sa dau si eu cateva exemple de braconaj, in special pe raul Lapus (Jud. MM).
Colind destul de des apele acestui rau si, din pacate, de fiecare data aflu de la unii pescari ca zona aia a fost braconata. Exista mai multe feluri de braconaj, unul nedistructiv si pe care sunt dispus sa-l trec cu vederea si unul foarte distructiv pe care nu stiu cum sa-l mai calific.
Braconajul nedistructiv este practicat de acei oameni care vin la rau cu o undita si pescuiesc si ei ca sa manance un peste dar fara a avea permis, sunt foarte multi de acest gen si nu pot sa zic ca ii condamn. Ei fac parte din acea categorie care nu au bani de dat pe permise si scule scumpe dar nu poti sa-i condamni ca dau si ei la peste in raul care e la cateva sute de metri de casa lor si neam de neamul lor a pescuit de cand se stiu, din mosi stramosi in acest rau. Dar sunt cat de cat corecti, vin cu o lanseta sau o varga, pescuiesc in general la scobar, clean si mreana cu aceeasi "bota" luata de la rusi, se mira cand vad pe cate unul cu lingurite sau voblere si te intreaba ce sunt dracoveniile alea.
Sunt unii pentru care pescuitul nu are nimic de a face cu lanseta, ei nici nu spun ca se duc la pescuit ci ca se duc dupa peste. Exista un stil numit "cu furculita" in care se aduna cativa oameni astfel incat sa acopere toata latimea raului si merg noaptea pe rau in sus, la lumina lanternelor, in portiunile unde apa este pana la 1 m si inteapa cu acea furculita (o tija de cca 1m cu mai multe tepuse in capat, ca o furca mai mica) orice peste care le iese in cale. Efectul este ca acea zona de rau este compromisa pentru pescuitul sportiv plus ca foarte multi pesti sunt raniti fara a fi prinsi. Mi se pare un mod destul de primitiv de a merge la peste, practicat din mosi stramosi pe acest rau, dar totusi inca nu-l incadrez in braconajul distructiv.
Din pacate sunt unii care nu au nimic sfant pe lumea asta si pentru care metoda de mai sus este joaca de copii. Acestia sunt cei care folosesc curentul electric sau, si mai grav, DINAMITA pentru a culege peste. De obicei in aceasta zona in weekend vine foarte multa lume la pescuit de scobar si momesc pestii pe belti. Bombermanii urmaresc unde sunt momiti pestii si lunea se duc cu dinamita. Cred ca nu mai trebuie sa explic ce inseamna asta pentru pestii din acest rau.
A fost mult peste pe acest rau si imi aduc aminte cu placere de povestile tatalui meu despre aventurile din tinerete cand mergea la pescuit cu ata si un ac de gamalie indoit in care punea un greiere sau un cosas si prindea mult peste si mult mai mare decat ce este acum pe rau. Azi se gaseste mult mai putin peste pe rau si de talie mica, sunt anumite zone mai greu accesibile in care este si peste mai mare dar, an dupa an, pestii se raresc tot mai mult si talia scade destul de mult. Acum vreo 5 ani, pe acest rau, la lingurita si vobler aveai sansa sa prinzi si cleni la 1 kg, acum unul de 500g este o raritate.
Toata lumea cunoaste situatia dar nu se face nimic. Eu sunt un vizitator ocazional al acestor meleaguri, ma duc doar de 4 - 5 ori pe an (nu e o scuza) dar sunt multi care pescuiesc regulat in aceste ape si nu fac nimic. Le e frica. Bombermanii sunt periculosi si nu e bine sa te pui cu ei. Cred ca situatia este comuna multor raulete din tara si problema este foarte bine cunoscuta si de catre FILIALA dar tot degeaba. Acelasi jaf are loc an de an.
braconaj
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
fenomenul exista peste tot. fiind in zona vintul de jos la pescuit pe mures, am luat-o pe mal in aval, moment in care un cioban localnic, mi-a spus sa nu merg in directia aia ca a bagat nu stiu cine din sat plase in apa, si fiind respectivul un tip agresiv, risc sa o iau pe cocoasa daca ma prinde pe langa plasele lui. am inteles ca nici macar n-as fi fost primul care o patea cu respectivul. si discutia se purta ziua in amiaza-mare, pe la ora 11.00.
toamna trecuta am pescuit in barajul rusanesti.
plin de setci. "braconierii" se distrau dupa dig la un gratar (era duminica) , cu nelipsitele manele desigur. din cand in cand veneau sa se asigure ca nu le umbla cineva la "scule".
am rude in zona si i-am intrebat daca ajvps face vreodata controale . mi-au zis sa stau linistit: toti braconierii sunt "pe mana" cu ei si cu baronii locali din Teleorman. in cazul in care cineva se leaga de ei se rezolva de fiecare data cu un telefon. controale se fac de ochii lumii: o data la doua saptamani confisca 3-4 lansete ca sa justifice "obiectul muncii".
este clar ca ajvps nu vrea sa intervina in astfel de situatii. s-a consumat multa cerneala pe acest subiect.
ajvps-ul nefiind aparata de actualul "prim vanator al tarii" se pare ca in curand isi va da obstescul sfarsit. problema e cine va gestiona pescuitul in locul lor? solutia ar fi sa se constituie asociatii de independente de pescari in fiecare judet, sa se creeze o federatie - din cate stiu trebuie sa fie minim 10 asociatii. nu stiu insa daca exista 10 asociatii in Romania in momentul de fata.
plin de setci. "braconierii" se distrau dupa dig la un gratar (era duminica) , cu nelipsitele manele desigur. din cand in cand veneau sa se asigure ca nu le umbla cineva la "scule".
am rude in zona si i-am intrebat daca ajvps face vreodata controale . mi-au zis sa stau linistit: toti braconierii sunt "pe mana" cu ei si cu baronii locali din Teleorman. in cazul in care cineva se leaga de ei se rezolva de fiecare data cu un telefon. controale se fac de ochii lumii: o data la doua saptamani confisca 3-4 lansete ca sa justifice "obiectul muncii".
este clar ca ajvps nu vrea sa intervina in astfel de situatii. s-a consumat multa cerneala pe acest subiect.
ajvps-ul nefiind aparata de actualul "prim vanator al tarii" se pare ca in curand isi va da obstescul sfarsit. problema e cine va gestiona pescuitul in locul lor? solutia ar fi sa se constituie asociatii de independente de pescari in fiecare judet, sa se creeze o federatie - din cate stiu trebuie sa fie minim 10 asociatii. nu stiu insa daca exista 10 asociatii in Romania in momentul de fata.
Solutia ar fi urmatoarea:
1.Desfiintarea AJVPS -ului care,ca idee este o organizatie buna,dar care,in mod evident,nu-si face treaba;
2.Infiintarea de Asociatii de Pescari,asociatii constituite din persoane fizice.Acestea isi creeaza propriul organ de control,prin rotatie,din rindul pescarilor adevarati.
Va asigur-si sunt convins de asta -ca daca prindeti pe cineva braconind-si prin asta nu inteleg pescuitul SPORTIV noaptea
,il veti beli de viu,in numele legii.Prin belit inteleg aplicarea ferma si fara discriminare a legii.Daca pentru un furt de bicicleta se iau si 5 ani,ce problema ar fi daca un nenorocit de bombardier ar lua si el aceeasi pedeapsa ??????
Pe de alta parte,in mod cert,daca statul roman nu sprijina asociatiile,acestea se vor desfiinta in citeva luni,pt.ca fara bani nu se poate face nimic.Si trebuie MULTI bani pt.logistica,populari,contracte cu societati de interventie armata,etc.Din cotizatii se pot plati foarte putine lucruri.
Eu sunt foarte ingrijorat ; acum 25 de ani cind mergeam la pescuit cu bita de alun si cu "mulineta" din cuie,prindeam pe canale de irigatie si cite 2-3 kg de caras sau rosioara pe ora.Acum au disparut si broastele...
Problema este ca nu stiu daca se doreste cu adevarat stirpirea nemernicilor de braconieri......

1.Desfiintarea AJVPS -ului care,ca idee este o organizatie buna,dar care,in mod evident,nu-si face treaba;
2.Infiintarea de Asociatii de Pescari,asociatii constituite din persoane fizice.Acestea isi creeaza propriul organ de control,prin rotatie,din rindul pescarilor adevarati.
Va asigur-si sunt convins de asta -ca daca prindeti pe cineva braconind-si prin asta nu inteleg pescuitul SPORTIV noaptea

Pe de alta parte,in mod cert,daca statul roman nu sprijina asociatiile,acestea se vor desfiinta in citeva luni,pt.ca fara bani nu se poate face nimic.Si trebuie MULTI bani pt.logistica,populari,contracte cu societati de interventie armata,etc.Din cotizatii se pot plati foarte putine lucruri.
Eu sunt foarte ingrijorat ; acum 25 de ani cind mergeam la pescuit cu bita de alun si cu "mulineta" din cuie,prindeam pe canale de irigatie si cite 2-3 kg de caras sau rosioara pe ora.Acum au disparut si broastele...
Problema este ca nu stiu daca se doreste cu adevarat stirpirea nemernicilor de braconieri......

Cine pescuieste de la virsta de 6 ani s-a apucat târziu de pescuit......
Cugetare personala.
Cugetare personala.