gemba, Nick, oameni buni !
Nu amărâţii de care vorbea danr mai deunăzi şi pe care îi înfieram eu sunt marea problemă.
Bat malul bălţilor de vreo 30 şi ceva de ani, dacă socotesc de când am învăţat să mânuiesc băţul de trestie de casă "prinsă" cu greu în grădina bunicilor. ÃŽncă de la începuturile mele ca pescar, mi-aduc aminte de riverani care prindeau cu plasa, cu prostovolul, cu ava, cu coşul dar mi-aduc aminte în special de bătaia crapilor când furca era instrumentul cel mai căutat şi asta până spre 1992-1993 şi cu toate astea era bine mersi peşte pentru toată lumea. Corect este că nu-i înghesuia foamea, dar "braconau " la greu pt. că nu se îndurau să lase ditamai crapii să scape în singura perioadă în care-i puteau prinde la mal şi mai ales doldora de icre. Afumau, uscau, băgau la ladă, dădeau la pisici, cert este că nu erau vremuri în care se murea de foame! Dar nu se ierta nimic! (spre deosebire de primii pescari). Cu toate astea, asta se întâmpla numai riveranilor. Mai eram câţiva nebuni "detestaţi" de obişnuiţi care bântuiam pe malul bălţilor, unii din pasiune, alţii oarecum de nevoie, dar care pescuiam "cu măsură", rebeli cărora nu le plăcea programul fix de lucru decât iarna când nu aveau de ales. Peşte era însă pentru toată lumea, bogat sau sărac. Acum, nivelul de trai, este invocat oriunde şi de câte ori nu merg treburile cum trebuie în ţara asta. Adevărat este însă că nu amărăştenii sunt cei care-şi permit să cumpere setci monofilament (interzise, dar comercializate la vedere), barcă şi să mai şi plătească 3-4 pălmaşi care întind şi strâng setcile (amărâţii "dau bine" în peisaj şi la o adică impresionează), başca să dea dreptul acolo unde trebuie. La fel de adevărat este că, nu toţi beau seara, ceea ce câştigă peste zi şi nu toţi cei care bat malul apei sau dau cu sapa ziua, beau seara câştigul. De acord că sărăcia, nivelul de trai scăzut este baza dar acest lucru e speculat de "şmecheri" (legal-întreprinzători), care, plătind un preţ derizoriu în majoritatea cazurilor, îşi permit să vândă kg.de caras cu 25000-30000 lei având profit de, poate 200%. Este vremea oportuniştilor! ÃŽn altă ordine de idei, nu trebuie să sărim pe Borealis! Chiar dacă este acolo unde este, simte tot ca românul, numai că are alte şabloane. Soluţia propusă de el însă, presupune în primul rând fonduri iar în România nu prea avem oameni dispuşi să investească fără să aibă un profit imediat, iar pe termen lung...nu este viabil. ÃŽn ceea ce-l priveşte pe danr, cred că este singurul de aici care a realizat efectiv ceva! Noi "glagorim" doar! Apoi, ştiţi voi că, spre exemplu, peştele prins la Izbiceni noaptea, dimineaţa ia drumul Bucureştiului? Care vas-zică nu la amărâţii din comună ajunge! Una peste alta, braconajul este şi va rămâne apanajul potentaţilor, al celor care-şi permit să speculeze sărăcia din ţara asta, atât cât le va mai permite natura. Pe urmă...Dumnezeu cu mila ! Găsesc ei altceva că..."patrioţi"...cât încape. Ferească Sfântul însă, să prindem vremuri în care vom pescui doar virtual sau să flecărim pe internet!