gemba, Nick, oameni buni !
Nu am?râ?ii de care vorbea danr mai deun?zi ?i pe care îi înfieram eu sunt marea problem?.
Bat malul b?l?ilor de vreo 30 ?i ceva de ani, dac? socotesc de când am înv??at s? mânuiesc b??ul de trestie de cas? "prins?" cu greu în gr?dina bunicilor. Înc? de la începuturile mele ca pescar, mi-aduc aminte de riverani care prindeau cu plasa, cu prostovolul, cu ava, cu co?ul dar mi-aduc aminte în special de b?taia crapilor când furca era instrumentul cel mai c?utat ?i asta pân? spre 1992-1993 ?i cu toate astea era bine mersi pe?te pentru toat? lumea. Corect este c? nu-i înghesuia foamea, dar "braconau " la greu pt. c? nu se îndurau s? lase ditamai crapii s? scape în singura perioad? în care-i puteau prinde la mal ?i mai ales doldora de icre. Afumau, uscau, b?gau la lad?, d?deau la pisici, cert este c? nu erau vremuri în care se murea de foame! Dar nu se ierta nimic! (spre deosebire de primii pescari). Cu toate astea, asta se întâmpla numai riveranilor. Mai eram câ?iva nebuni "detesta?i" de obi?nui?i care bântuiam pe malul b?l?ilor, unii din pasiune, al?ii oarecum de nevoie, dar care pescuiam "cu m?sur?", rebeli c?rora nu le pl?cea programul fix de lucru decât iarna când nu aveau de ales. Pe?te era îns? pentru toat? lumea, bogat sau s?rac. Acum, nivelul de trai, este invocat oriunde ?i de câte ori nu merg treburile cum trebuie în ?ara asta. Adev?rat este îns? c? nu am?r??tenii sunt cei care-?i permit s? cumpere setci monofilament (interzise, dar comercializate la vedere), barc? ?i s? mai ?i pl?teasc? 3-4 p?lma?i care întind ?i strâng setcile (am?râ?ii "dau bine" în peisaj ?i la o adic? impresioneaz?), ba?ca s? dea dreptul acolo unde trebuie. La fel de adev?rat este c?, nu to?i beau seara, ceea ce câ?tig? peste zi ?i nu to?i cei care bat malul apei sau dau cu sapa ziua, beau seara câ?tigul. De acord c? s?r?cia, nivelul de trai sc?zut este baza dar acest lucru e speculat de "?mecheri" (legal-întreprinz?tori), care, pl?tind un pre? derizoriu în majoritatea cazurilor, î?i permit s? vând? kg.de caras cu 25000-30000 lei având profit de, poate 200%. Este vremea oportuni?tilor! În alt? ordine de idei, nu trebuie s? s?rim pe Borealis! Chiar dac? este acolo unde este, simte tot ca românul, numai c? are alte ?abloane. Solu?ia propus? de el îns?, presupune în primul rând fonduri iar în România nu prea avem oameni dispu?i s? investeasc? f?r? s? aib? un profit imediat, iar pe termen lung...nu este viabil. În ceea ce-l prive?te pe danr, cred c? este singurul de aici care a realizat efectiv ceva! Noi "glagorim" doar! Apoi, ?ti?i voi c?, spre exemplu, pe?tele prins la Izbiceni noaptea, diminea?a ia drumul Bucure?tiului? Care vas-zic? nu la am?râ?ii din comun? ajunge! Una peste alta, braconajul este ?i va r?mâne apanajul potenta?ilor, al celor care-?i permit s? speculeze s?r?cia din ?ara asta, atât cât le va mai permite natura. Pe urm?...Dumnezeu cu mila ! G?sesc ei altceva c?..."patrio?i"...cât încape. Fereasc? Sfântul îns?, s? prindem vremuri în care vom pescui doar virtual sau s? flec?rim pe internet!