braconaj

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 25 Mar 2005, 22:16

@ Dan:

"iar o luam de la capat
borealis tu crezi ca un club de entuziasti poate pazi o apa de oameni care abia au ce manca ?"

Lasa ironia de o parte ... si hai ca nu noi doi vom rezolva problema braconajului. :)

Stii tu ce am de zis, ca am mai zis si cu alte ocazii. :wink: :lol:
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 26 Mar 2005, 00:09

nu e ironie e realitate :lol:

gemba111
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gemba111 » 26 Mar 2005, 19:36

dane mi se pare ca esti singurul de pe acest forum care ai inteles perfect esenta si motivele reale ale braconajului. in alta ordine de idei este usor sa-ti dai cu parerea de la citeva sute de km, dar in necunostinta de cauza (borealis) fenomenul acesta are implicatii sociale mult aprofundate. noi avem tendinta sa limitam totul la citiva romi infometati pe cind este un fenomen mult mai larg raspindit . cauzele reale sunt nivelul de trai catastrofal , lipsa de cultura si educatie. oricum noi putem sa ne dam cu parerea dar in esenta nu putem schimba nimic.

daca am ofensat pe cineva imi cer scuze anticipat.

Nick
veteran
veteran

Mesaj de Nick » 27 Mar 2005, 13:08

Problema este foarte simpla,daca un roman castiga 4 dolari pe zi,asta in cazul "fericit" ca are o slujba,putem sa ne batem capul 100 de ani cum am putea combate braconajul.Totul este reflectat de nivelul de trai.Cand romanul o sa aiba destui bani ca sa-si cumpere de la super-market numai file de salau(dau si eu un exemplu),atunci poti sa-i faci educatie,daca o sa mai fie cazul,si sa-i spui sa elibereze mare parte din capturi ca sa se bucure el si nepotii lui de niste ape bogate in peste.Dar in momentul de fata,cand(vorbesc de bastinosi)el nu mai lucreaza de cativa ani si prin "pescuit" pune ceva pe masa sau mai castiga cate ceva,du-te si explica-i de "prinde si elibereaza". :( Dar parerea mea ca discutam atata de braconaj si omitem ceva mult mai periculos,si anume:braconajul legal.Aproape toata delta,toata dunarea e concesionata pe sume derizorii la licitatii obscure.Patronii storc apele de toate resursele piscicole pana li se inchie perioada de concesionare si scot sume fabuloase din treaba asta.Acestia sunt dupa pererea mea marii braconieri,care nu pescuiesc de foame,ci se imbogatesc depopuland delta si dunarea.Eu vb de exemplu de Jurilovca unde apropiati ai "marelui vanator"au concesionat toata zona,i-au dat afara pe localnici de la cherhana,si-au adus oamenii lor si i-au inlocuit,de au ajuns bietii oameni sa numai poata pescui si sa moara de foame intr-o zona cu un potential piscicol imens.De acesti oameni ar trebui sa ne ocupam in primul rand dupa parerea mea.Daca gresesc,astept si alte opinii, care sa ma convinga ca nu asa stau lucrurile. :evil:
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

gemba111
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de gemba111 » 27 Mar 2005, 16:43

de acord nick.
delta dunarii este cartea de vizita a tarii pe plan turistic.
insa cea ce se intimpla acolo deja este o problema mai mare decit asociatiile.
dupa parerea mea delta ar trebui protejata in intregime de pescuitul industrial, care provoaca un dezastru ecologic de proportii uriase. dar CINE??

BIBI
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de BIBI » 27 Mar 2005, 18:51

gemba, Nick, oameni buni !
Nu amărâţii de care vorbea danr mai deunăzi şi pe care îi înfieram eu sunt marea problemă.
Bat malul bălţilor de vreo 30 şi ceva de ani, dacă socotesc de când am învăţat să mânuiesc băţul de trestie de casă "prinsă" cu greu în grădina bunicilor. ÃŽncă de la începuturile mele ca pescar, mi-aduc aminte de riverani care prindeau cu plasa, cu prostovolul, cu ava, cu coşul dar mi-aduc aminte în special de bătaia crapilor când furca era instrumentul cel mai căutat şi asta până spre 1992-1993 şi cu toate astea era bine mersi peşte pentru toată lumea. Corect este că nu-i înghesuia foamea, dar "braconau " la greu pt. că nu se îndurau să lase ditamai crapii să scape în singura perioadă în care-i puteau prinde la mal şi mai ales doldora de icre. Afumau, uscau, băgau la ladă, dădeau la pisici, cert este că nu erau vremuri în care se murea de foame! Dar nu se ierta nimic! (spre deosebire de primii pescari). Cu toate astea, asta se întâmpla numai riveranilor. Mai eram câţiva nebuni "detestaţi" de obişnuiţi care bântuiam pe malul bălţilor, unii din pasiune, alţii oarecum de nevoie, dar care pescuiam "cu măsură", rebeli cărora nu le plăcea programul fix de lucru decât iarna când nu aveau de ales. Peşte era însă pentru toată lumea, bogat sau sărac. Acum, nivelul de trai, este invocat oriunde şi de câte ori nu merg treburile cum trebuie în ţara asta. Adevărat este însă că nu amărăştenii sunt cei care-şi permit să cumpere setci monofilament (interzise, dar comercializate la vedere), barcă şi să mai şi plătească 3-4 pălmaşi care întind şi strâng setcile (amărâţii "dau bine" în peisaj şi la o adică impresionează), başca să dea dreptul acolo unde trebuie. La fel de adevărat este că, nu toţi beau seara, ceea ce câştigă peste zi şi nu toţi cei care bat malul apei sau dau cu sapa ziua, beau seara câştigul. De acord că sărăcia, nivelul de trai scăzut este baza dar acest lucru e speculat de "şmecheri" (legal-întreprinzători), care, plătind un preţ derizoriu în majoritatea cazurilor, îşi permit să vândă kg.de caras cu 25000-30000 lei având profit de, poate 200%. Este vremea oportuniştilor! ÃŽn altă ordine de idei, nu trebuie să sărim pe Borealis! Chiar dacă este acolo unde este, simte tot ca românul, numai că are alte şabloane. Soluţia propusă de el însă, presupune în primul rând fonduri iar în România nu prea avem oameni dispuşi să investească fără să aibă un profit imediat, iar pe termen lung...nu este viabil. ÃŽn ceea ce-l priveşte pe danr, cred că este singurul de aici care a realizat efectiv ceva! Noi "glagorim" doar! Apoi, ştiţi voi că, spre exemplu, peştele prins la Izbiceni noaptea, dimineaţa ia drumul Bucureştiului? Care vas-zică nu la amărâţii din comună ajunge! Una peste alta, braconajul este şi va rămâne apanajul potentaţilor, al celor care-şi permit să speculeze sărăcia din ţara asta, atât cât le va mai permite natura. Pe urmă...Dumnezeu cu mila ! Găsesc ei altceva că..."patrioţi"...cât încape. Ferească Sfântul însă, să prindem vremuri în care vom pescui doar virtual sau să flecărim pe internet!

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 28 Mar 2005, 11:11

@ danr:

"borealis tu crezi ca un club de entuziasti poate pazi o apa de oameni care abia au ce manca ?"

Daca tu crezi ca asa ar fi realitatea ... :) ... te intreb si eu ... "Crezi ca statul are fonduri suficiente, intentie si cunostintele necesare sa protejeze fondul piscicol impotriva braconajului?"

@ geamba111 si ceilalti:

Braconajul nu este o problema care reflect doar nivelul de trai. Este o atitudine fata de felul in care se exploateaza resursele naurale. Putem sa zicem ca tine de educatia generala. Dar de geaba stiti ce se intampla "voi cei de acolo" daca stati cu bratele incrucisate si nu faceti nimic. O voce colo, una dincolo, ... mai un reportaj, mai o secventa la televizor ... nu va imbunatatii situatia de pe teren.

Organizati-va ca nu fondurile lipsesc. Ci o activitate organizata de combatere a neregulalitatilor vizavii de exploatarea fondurilor piscicole.
Este o chestiune de intelegere a democratiei. In democratie majoritatea hotaraste.

Bibi .... te inseli vizavi de "sabloanele mele". Se braconeaza si aici pe rupte. Nu fondurile lipsesc in Ro ci vointa de a face ceva in mod concret. :) Pana cand nu veti actiona uniti ... cu o singura voce nu va va asculta nimeni. Indiferent de cate ori se v-a discuta acest subiect ... la un pahar, pe malul balti, pe forumuri internet, in reviste/ziare ... pana cand nu va ve-ti corela eforturile la nivel local si national intr-o actiune de informare, educatie, control si paza, impreuna cu organele de drept, situatia actuala se poate doar inrautati. Tu zici de fonduri. Pentru proiecte concrete trebuie sa ai o organizatie sa poti obtine fonduri. Exista fonduri ce ar putea fi folosite deja acum.
Fir intins!
Borealis F

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 28 Mar 2005, 11:12

Dragi tovarasi de suferinta!

E foarte adevarat ca DanR a facut o treaba super cu site-le asta!
E la fel de adevarat ca nivelul de trai in Romania este de tot kkt-ul!
E foarte adevarat ca unii fac profituri de tz-spe % din comert cu peste!
E la fel de adevarat ca o plasa de monofilament se poate cumpara din Europa pe preturi derizorii...pret ce se amortizeaza cu pestele pe care il scoate odata! (sa nu mai vb daca s-a nimerit fo' stiuca-doua cu icre)!

Insa ce e cel mai adevarat e ca suntem o natiune de toata jena!
Motivul principal pentru care se braconeaza este "CA SE POATE!"
De aia au mancat tiganii nostri lebedele in Austria! De aia a luat Tiriac pe fondurile de vanatoare! De aia se pescuieste cu curent si butelii!

De aia se intind kilometri de plase, de ai de concesioneaza pe 2 lei, de aia pescarii isi fac poze pe Gostilele cu 10 strapazani infipti in deste iar patronul il infiereaza si dup'aia baga si el plasa si duce 3 tone de salau la piata!

Nu exista o atitudine civica!

Imi aduca aminte de vremurile cand umblam cu autobuzul! Daca cineva care ciordea era vazut nimeni nu spunea nimic! Daca nu era portofelul lor - nu-i interesa!
Daca cineva e martor la o magarie sa nu speri ca va veni vreodata la proces sa spuna ce a vazut! Nici gand!

In ceea ce priveste problema braconajului....ma deranjeaza mai putin daca nu as vedea plase pe unde m-as duce!
Dau cu lingura pe o balta - hopa ca se agata intr-o mono intinsa cat garla!
Dau cu ea pe un canal - alta plasa!
Dau sub un baraj - tre sa fiu atent ca in stanga mea da unul la japca sau baga un halau cat sufrageria (vb lui Electricianu')
Daca trag si scot setca pe uscat si o fac salata aud: "vezi ma ca vin aia si poate iti trag o mama de bataie!"
Daca ne intalnim pe o balta io tre' sa fiu ala caruia sa-i fie frica!
Sa-i f*t!
Daca in momentul in care interesele mele s-au incalcit intr-o setca iar io nu stiu incotro s-o mai iau de frica braconierului nu mai merit nici macar dreptul de a fi pe balta aia! Tre sa tac si sa ma uit la Surprize-surprize! N-am dreptul sa sper la mai mult!

Am ajuns noi, astia cu o lanseta, sa fim cei "tolerati" de cei cu plasele sau de concesionari!

Fratilor avem aceasta situatie fiindca o meritam. Nimeni altineva nu e de vina!

N-o sa combatem in nici un fel fenomenul asta daca nu reusim (intr-o prima etapa) sa-i facem pe tovarasii cu tailandezele sa constientizeze ca nu e locul lor acolo! Ca lor tre sa le fie frica!

Stiu, dpdv legal e treaba Politiei, Filialei, Inspectiei Piscicole...etc...etc

Dar eu ce fac: stau si pescuiesc incercand sa ocolesc plasele!
In cazul acesta SUNT UN BOU!

Aste e parerea mea fratilor! Ultima de altfel in problema braconajului!

Deja discutile devin sterile.

Va urez o saptamana plina de succese!

Cu respect, Constantin Cojocaru.
near the beer

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 28 Mar 2005, 11:23

Bravo Costica, frumos ai zis....
Te-a suparat pe tine ceva in week-endul asta de ai rabufnit asa...
Si eu sunt patit, si poate si altul si altul care tac si iar tac.... Pana cand?
Probabil pana o sa ma iau de unul sau de altul pe care-i vad cu plase...si asa ajungi sa le dai in cap... Autoaparare, fireste, dar tot tu iesi rau...
Ce-i de facut? Te revolti si mergi mai departe...:(

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 28 Mar 2005, 12:16

salut,costica esti turat la maxim.
am fost vineri si sambata la peste.ape tulburi si reci,stiuca se bate ici colo.am bagat un aglia 2 si am inhamat setca de plastic ,care m-a obligat sa umflu barca si sa hacui setca cu deosebita placere.daca apare vreun marlete ,il beleam, de draci ce aveam pe mine. eram si cu un politai de la penitenciar ,il debarcam direct.
la voi au bagat paza ,la baraje si uzine, de teama atentatelor?la noi da .
costica ,decat poze cu apusuri de soare ,mai bine braconieri in lanturi.facem o colectie masiva de poze cu braconieri si bombardam ziarele si televiziunile.
walleye

Scrie răspuns