Bun ! ... Acum ca ne-am lamurit privind rolul nefast al AGVPS pentru pescuitul din Romania, eu zic sa incercam sa cautam si alti vinovati.
Iar pentru cei care nu s-au lamurit, voi incerca sa fac o sinteza cu ce am inteles eu.
A fost odata un stat comunist preocupat de aspectul democratic al organelor sale. Asa se face ca pescarii si vinatorii au fost grupati in asociatii judetene. Acestor asociatii li s-au creat surse de venit (obligatia ca pescarul sa plateasca cotizatie) si li s-au impus sarcini clare (sa pazeasca apele). Insa de indepinirea acestor sarcini aveau grija organele de represiune - si erau destule la acea vreme.
Dar a venit impuscatura din decembrie 1989 ... si "democratia" noastra asociativa n-a mai functionat in democratie. Insa tot le-au trebuit citiva ani celor ce conduceau destinele pescuitului romanesc pina sa ureze exempul "fratilor" lor mai mari din politica. Si au inceput sa-si realizeze diverse ... vise.
Ba mai mult romanul a inceput sa fie din ce in ce mai sarac ... si pentru a nu pierde membri AJVPS-urile au cautat sa nu mareasca exagerat de mult cotizatiile. Din asta a avut de suferit paza apelor (ca doar nu erau sa-si desfiinteze pesturile calde). In plus nici celealte organe de represiune nu s-au prea inghesuit sa pazesca apele, care au cam ramas ale nimanui.
Si toate astea in conditiile in care presiunea asupra apelor a crescut. Cresterea fiind data nu numai de saracia care impinge omul spre sursele ieftine de hrana ci si de scaderea cantitatii de peste de consum de pe piata si implicit de cresterea pretului pestelui de apa dulce. Asta inseamna ca afacerile si "afacerile" cu peste deveneau din ce in ce mai rentabile. Adica mute amenajari au devenit crescatorii, s-a concesionat delta, s-a pus la cale concesionarea riurilor. Braconajul a devenit si el extrem de profitabil, pestele mai "valoros" insemnind cistiguri mai mari si bani suficienti pentru a putea mitui pe cei care te-ar putea impiedica.
Insa am uitat ca Romania a avut o flota de pescuit. N-o mai are si acum importa peste marin. Iar acesta ajunge sa coste (cu tot cu taxe vamale) cam cit fitofagul sau carasul.
Intreb si eu, asa intr-o doara, daca Romania ar fi avut flota pestele congelat ar fi fost mai ieftin ? Daca pestele congelat ar fi fost mai ieftin, ar fi fost si pestele de apa dulce mai ieftin? Daca pestele de apa dulce ar fi fost mai ieftin braconajul ar fi fost mai putin rentabil adica mai putin tentant ? Daca ar fi fost mai mult peste pe piata ar fi fost mai putine concesionari ?
Iata ce mi se pare semnificativ !
1) Unii spun ca s-ar rezolva problema infiintind organizatii independente ale pescarilor. Eu cred ca prin asta nu se va stopa nici macar declinul.
2) Credeti ca indemnul de a ne face asociatii este adresat tuturor? Nu cumva celor nemultumiti ca nu au prins si ei vreun os prin AJVPS-uri sau cei care au inceput sa circoteasca trebuia sa li se dea o ocupatie care sa le ocupe tot timpul ?
3) Incompetenta din partidele politice mutata in institutiile statului imediat dupa alegeri. Unii suplinesc prin viclenie ... Si peste 2 ani vom avea din nou alegeri.
4) Flota nu mai vedem, ba mai mult justita romana inca nu a stabilit daca exista sau nu vinovati .
Din pacate nu vad sa se miste altceva in afara de citeva organizatii de pescari care grupeaza maxim 0,1% din total.
Si atunci ... intreb si eu asa intr-o doara ... oare nu era mai bine in Congo ?