2011. Permise. Vi se ascunde legea.

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 20 Mar 2011, 10:42

Uitasem:
[quote="pescuitorul"]"Pentru apele pe care AJVPS Sibiu detine autorizatie de pescuit sportiv „Tariful de accesâ€
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

SEKO
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de SEKO » 20 Mar 2011, 17:05

flydb

Eu, în schimb, sunt sătul de viziunea primitivă şi tribală pe care o cultivă marea majoritate a şefimii din asociaţiile româneşti asupra pescuitului sportiv, precum şi de naivitatea cu care pescari de mai mică sau mai mare bună credinţă aderă la o asemenea viziune, uitând brusc ceea ce ne uneşte - faptul că suntem cu toţii pescari -, şi invocând tot felul de bulşituri care ne despart - taxe "de acces" ş.a., împărţind ţara în "apele voastre" şi "apele noastre", pescarii în "ai noştri" cu 70 lei şi "ai voştri" cu 90 lei etc. etc., ca în revistele cu Rahan şi triburi pe care le citesc acum băieţelului meu de 5 ani.

Nu, d.p.d.v. al chestiunii reciprocităţii, OM15 nu "forţează" legea, cum zici, ci o aplică. Legea recunoaşte valabilitatea permisului "pe bază de reciprocitate", iar Ordinul, în aplicarea Legii, dispune că "asociaţiile de pescari îşi recunosc dreptul de reciprocitate". "ÎŞI RECUNOSC", şi NU "ÎŞI POT RECUNOAŞTE".

Şi ca idee generală, sinistru în speţă e ceea ce desparte şi creează adversităţi între asociaţii şi pescari, cum e cazul interpretării greşite pe care o susţii, şi nu ceea ce uneşte şi creează drepturi şi şanse egale pe domeniul public pentru toţi pescarii.

Ioan S.

Observaţie de nota 10. Nu m-am gândit.

Teodor

Eşti în eroare. ART. 10 din Ordin: "Permisul de pescuit recreativ/sportiv emis de catre ANPA poate fi suspendat sau retras, prin decizie a presedintelui ANPA, la propunerea personalului propriu cu drept de control si inspectie si a institutiilor sau persoanelor abilitate cu drept de control, in conditiile art. 59 si 60 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, ANPA poate suspenda sau retrage autorizatia de pescuit recreativ/sportiv in cazul in care nu sunt respectate obligatiile mentionate la art. 8 si conditiile care au stat la baza eliberarii acesteia." Rezultă că mi se poate suspenda/retrage permisul pentru faptele prevăzute în cele două articole din lege, respectiv pentru unele fapte contravenţionale prevăzute şi sancţionate de acestea, între care nu se regăseşte cea despre care vorbeşti.

În legătură cu rama.
Permisul ANPA e 30 lei. Da? Da. Asociaţiile încasează de la propriii membri 60 - 100 lei. Da? Da. Diferenţa de la 30 lei la 60-100 lei ce reprezintă? O parte, acoperirea costurilor de funcţionare a asociaţiei, iar o parte tariful de acces pt. propriii membri, pe propriile ape. În opinia ta, căreia va trebui să-i găseşti o ramă separată, propriii pescari ai asociaţiei nu sunt datori să contribuie cu nimic la propriile cheltuieli ale asociaţiei cu paza, populările, igienizarea etc.?

Şi băi, fraţilor, de ce vă ustură pe voi atât de tare dacă putem pescui pe orice apă publică românească doar cu propriul permis şi carnet de membru, fără să mai achităm nimic suplimentar? Că şi vouă vă profită acest sistem, pe apele "altora".

Daţi-mi şi mie o explicaţie pentru lipsa asta de omenie.

Pescuitorule
aştept un răpuns. ce faceţi dacă venim, eu şi stratonov, la voi cu permisele şi carnetele noastre de membri şi refuzăm să vă plătim grozava şi ilegala voastră "taxă de acces"?

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Mar 2011, 17:09

Mah,pina va bateti voi in legi,braconierii au "reciprocitate ",unii cu altii,si asa bine le mere . :lol: :lol:
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 20 Mar 2011, 20:22

@seko,
Pe mine nu ma "arde" deloc.

In postul cu care ai deschis topicul ai lansat o invitatie la discutie (sub o forma sau alta).
Intrebarea care apare este: discutam principial pe tema data sau punem in fata "eu sunt din redactia X si am dreptate aprioric." ?

Atunci cind demonstrezi ceva, baza pe care o folosesti, fundamentarea, trebuie sa fie solida; daca unul din elemente bazei scirtie .... cam PA si la restul.
SEKO scrie: Asociaţiile încasează de la propriii membri 60 - 100 lei. Da? Da. Diferenţa de la 30 lei la 60-100 lei ce reprezintă? O parte, acoperirea costurilor de funcţionare a asociaţiei, iar o parte tariful de acces pt. propriii membri, pe propriile ape.
Hi hi hi ! Sa fim seriosi.
Nu poti face paralela intre "cotizatie" si "taxa de acces". Sunt chestii diferite.
O asociatie primeste cotizatia de la membru; e contributia acestuia in bani (o poti asimila cu o "depunere de numerar" din buzunarul patronului in caseria propriei lui firme.) Pe linga asta ar mai trebui sa existe o contributie in munca benevola (patriotica). Dar din nefericire implicarea tinde spre 0 si asta o stiu din experienta.
O "taxa", in comparatie cu "cotizatia", este venit (impozabil!).
Pe de alta parte as putea raspunde si DA la intrebarea ta; dar tin sa subliniez ca depinde de ceea ce si-a propus asociatia in perioada respectiva.

Daca ai fi avut rabdarea sa treci prin cele 1400 nusmaicit din topicul "Permise 2001" ai fi gasit si un mesaj anterior al meu care prezinta o alta fateta a prezentei situatii. Din lene fac copy & paste la ce am scris pe un alt forum:
Personal, nu-mi face placere sa platesc taxe suplimentare la altii.
Pe de alta parte imi convine pentru ca daca imi este refuzat accesul, nu-mi sunt oferite conditiile, pot apela la OPC / ANPC.
Intre mine si asociatie respectiva numai este o relatie de membru asociat - asociatie, ci este buna de consumator - prestator de servicii. Iar legislatie in aplicabila este mai bine pusa la punct.
ANPA si cei care au luptat pentru impunerea prezentului ordin sigur nu au sesizat acest aspect.
Ca fapt divers, despre taxele de acces era deja deschis un topic aici:
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic.php?t=13987
Finalitate ... canci .

Oi fi in eroare... asa o fi!
Dar, aplicind aia cu capra vecinului, ma consoleaza ideea ca altii calca mai strimb ca mine. :lol:

PS.
Cam multi de "i"; apreciez in schimb utilizarea diacriticilor. :wink:
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 20 Mar 2011, 20:50

seko, le amesteci asa tare incat nici nu mai stiu de unde sa incep sa te contrazic :D
adrian ionascu, multumesc pentru raspuns
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 20 Mar 2011, 21:01

Pt domnul Teodor:cind ma refer la toti ciobanii,ma refer la abuzuri,daca nu esti desemnat prin lege sa controlezi ,sa legitimezi persoane fizice,nimeni nu da dreptul asociatiilor sa numeasca persoane care sa faca acest lucru,ajungindu-se la violarea legii,asa ca eu ii astept pe cei ce doresc sa ma controleze ,abuziv, in stil texan.Cred ca sint pe acest forum reprezentanti de seama ai asociatiilor si as dori sa-i rog sa ceara ANPA sa emita un raspuns oficial in legatura cu plata de taxe de catre membrii altor asociatii si sa publice raspunsul,care oricum va fi solicitat de instante daca se va ajunge la abuzuri din partea asociatiilor ,astfel incit cei ce au incurcat lucrurile sa le descurce.Pentru onor asociatiile repede doritoare de bani nemunciti va ofer si urmatoarea varianta :vin pe apele d-voastra,va achit taxa si apoi va dau in judecata pentru acest abuz,astfel incit veti fi onorati sa ma primiti gratis ,iar lucrul acesta poate fi facut de orice pescar jumulit.Pentru amatori de astfel de procese,sotia mea este avocat si o voi ruga sa faca niste plingeri tip pentru aceste situatii si sa va indrume gratis in derularea proceselor.Sa va aduc aminte o situatie similara:Consiliile Locale au reglementat ridicarea masinilor de pe spatiul public,desi acest lucru nu intra in zona lor de competenta,iar acum nu mai stiu cum sa se descurce cu procesele de contestare,avind o perspectiva placuta,anume despagubiri mari si acuzatii penale de furt.Cred intr-adevar ca ar trebui ANPA sa emita clarificari,norme,etc, astfel incit asociatiile sa nu fie prinse pe picior gresit,nu de alta,dar eu nu agreez AGVPS,de care nu mi-ar parea rau daca o ia peste bot,pe celelalte asociatii le creditez cu bune intentii,pina la proba contrara.

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 20 Mar 2011, 21:46

...interesante discutiile , amalgamata legislatie
...am si eu o intrebare : o asociatie "X" din judetul "Y" care a obtinut dreptul ca membrii ei sa poata pescuii pe acumularea Varsolt , Salaj , poate interzice pescuitul din barca pe aceasta locatie , doar prin regulamentul de pescuit stabilit ce acea asociatie ?

*
X=AJVPS Salaj
Y= Salaj
:oops:

vali stratonov
veteran
veteran

Mesaj de vali stratonov » 21 Mar 2011, 08:30

old_radu scrie:...interesante discutiile , amalgamata legislatie
...am si eu o intrebare : o asociatie "X" din judetul "Y" care a obtinut dreptul ca membrii ei sa poata pescuii pe acumularea Varsolt , Salaj , poate interzice pescuitul din barca pe aceasta locatie , doar prin regulamentul de pescuit stabilit ce acea asociatie ?

*
X=AJVPS Salaj
Y= Salaj
:oops:
Excelenta intrebare ....asteptam cu interes un raspuns avizat (daca se poate). :wink:
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 21 Mar 2011, 08:58

SEKO scrie:Şi băi, fraţilor, de ce vă ustură pe voi atât de tare dacă putem pescui pe orice apă publică românească doar cu propriul permis şi carnet de membru, fără să mai achităm nimic suplimentar? Că şi vouă vă profită acest sistem, pe apele "altora".

Seko, eu vreau sa platesc daca vin pe apele tale, nu vreau sa fie gratis.
Si am pretentia ca tu sa faci la fel pe apele "mele".
Pentru ca daca eu platesc asociatiei "mele" si tu asociatiei tale se cheama ca ne furam singuri caciula in ideea generoasa dar nerealista a reciprocitatii.
Comparatia cu cartofii avea alta semnificatie, din pacate n-ai inteles-o.
Costa sa produci un kilogram de cartofi, la fel cum costa sa populezi, amenajezi, pazesti, etc un kilometru de rau. Iar costurile astea trebuie recuperate cumva nu? Si trebuie recuperate direct de la cel care cumpara cartofi nu mi le pot recupera singur platindu-mi mie cotizatia si tarifu de acces la cartofi sau pe baza de reciprocitate cu alti producatori de cartofi. :shock:
Reciprocitatea ar avea sens doar in conditiile in care doua asociatii din aceeasi zona administreaza impreuna o apa, un rau sa zicem.
Altfel duce la aberatii, de exemlu:
eu pescuiesc pe Olt, iar tariful aici e 90 de lei pe an iar cotizatia 70... hm cam scump
asa ca ma fac membru la APS Gugustiucul Slobozia unde cotizatia de 20 de lei pe an.
Si pescuiesc linistit pe olt Si ce-am rezolvat ? E ieftin si prost, ca si pana acum. Banii mei in loc sa se foloseasca pe apa pe care pescuiesc se duc aiurea unde e mai ieftin.
Acu ai inteles?
Asta asa ca idee, paralel cu ce spune legea.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 21 Mar 2011, 09:15

Tavi scrie:
SEKO scrie:Şi băi, fraţilor, de ce vă ustură pe voi atât de tare dacă putem pescui pe orice apă publică românească doar cu propriul permis şi carnet de membru, fără să mai achităm nimic suplimentar? Că şi vouă vă profită acest sistem, pe apele "altora".

Si pentru ca, macar in ultimul ceas, trebuie facut ceva pentru apele publice. Situatia care treneaza de ani buni, si care a dus la degradarea fara precedent a resursei piscicole din apele statului trebuie sa inceteze. Si daca tot dam ape in ingrijire asociatiilor pe baza acestor autorizatii acestea trebuie sa concureze intre ele si nu sa impuna cineva o reciprocitate aiurea care n-ar mai avea nicio logica. In situatia dorita de voi asociatiile nu mai au niciun sens asa cum foarte bine a argumentat Tavi, pentru ca o asociatie care-si face treaba ar fi foarte repede anihilata de cele care nu au astefel de intentii.

Eu nu sunt interesat sa-mi profite acest sistem pe apele altora, eu vreau sa platesc acolo unde vreau sa pescuiesc si daca o sa fiu multumit de calitatea partidelor de pescuit sa revin si altadata cu placere. Intelegeti oameni buni ca, fara un banut in plus, nu vom avea niciodata apele pe care le dorim.

Scrie răspuns