Mai tre sa vina careva cu un postare gen”nu-ti place , nu te baga” !Tavi scrie:Ca sa ne-ntelegem: competitiile nu dauneaza, poate ca ajuta intr-o anumita masura, dar evident nu e suficient.
Ceea ce dauneaza e ca in afara de competitii nu se face si altceva.
Voi chiar credeti ca mergand in directia asta, organizand competitii si atat se vor schimba mentalitati si ca atare vor fi mai multi pesti si ape mai bune? Cand anume credeti ca se va intampla asta?
Ca pana acum se intampla fix opusul.
Cea mai buna dovada e sa te uiti in jur.
Ma mir ca nu observa si concurentii asta.
De la an la an pistele de concurs sunt tot mai proaste, chiar si cele private!
Pista de stiuca sau pastrav: nema.
Nici alea de salau nu mai sunt ce-au fost.
La clean nu se face mare branza in concursuri
Ramane bibanu...va intoarceti la bibaniade?
LIGA ROMANA DE SPINNNIG, Intrebari,Sugestii,Feedback
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Ma simt cumva vizat, desi cred ca am facut si fac mai mult decat sa merg in concursuri. 
Problema reala e una mult mai ampla si serioasa. Braconajul, nesimtirea, furtul si nu in ultimul rand, efectul acestora - adica lipsa pestilor in ape, astea sunt probleme nationale. Sa ai pretentia ca rezolvi aceste fenomene negative doar organizand competitii este intr-adevar de domeniul fictiunii.
Numai ca eu nu am spus asta, am spus ca sistemul nostru competitional ajuta, sau mai bine zis poate ajuta la corectarea mentalitatilor.
Intr-un procent relativ mic, insa e mai mult decat nimic.
Pe lacurile private (sau concesionate), acolo unde administratorul a inteles ca rapitorii nu sunt gaura-n buget ci dimpotriva, ca se pot castiga bani si din sistemul competitional (poate nu la fel de multi..) si nu numai din pescuitul "de sacosa", nu cred ca putem vorbi de regrese (Sarulesti, Argova etc). Si astia sunt tot in procent mic si cred ca trebuie sa avem mare grija de ei, sa-i pastram si pentru viitor

Problema reala e una mult mai ampla si serioasa. Braconajul, nesimtirea, furtul si nu in ultimul rand, efectul acestora - adica lipsa pestilor in ape, astea sunt probleme nationale. Sa ai pretentia ca rezolvi aceste fenomene negative doar organizand competitii este intr-adevar de domeniul fictiunii.
Numai ca eu nu am spus asta, am spus ca sistemul nostru competitional ajuta, sau mai bine zis poate ajuta la corectarea mentalitatilor.
Intr-un procent relativ mic, insa e mai mult decat nimic.
Pe lacurile private (sau concesionate), acolo unde administratorul a inteles ca rapitorii nu sunt gaura-n buget ci dimpotriva, ca se pot castiga bani si din sistemul competitional (poate nu la fel de multi..) si nu numai din pescuitul "de sacosa", nu cred ca putem vorbi de regrese (Sarulesti, Argova etc). Si astia sunt tot in procent mic si cred ca trebuie sa avem mare grija de ei, sa-i pastram si pentru viitor

"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team
East Spinning Team
-
- veteran
Tavi e corect ceea ce ai scris ,dar in principiu pe aceia pe care-i intereseaza competitia de pe meleagurile noastre nu prea mai au timp ,nervi si bani sa mai faca si populari ,curatenie sau lobby pe malul apelor .Tavi scrie:Ca sa ne-ntelegem: competitiile nu dauneaza, poate ca ajuta intr-o anumita masura, dar evident nu e suficient.
Voi chiar credeti ca mergand in directia asta, organizand competitii si atat se vor schimba mentalitati si ca atare vor fi mai multi pesti si ape mai bune? Cand anume credeti ca se va intampla asta?
Ca e bine sau nu e alta poveste ....competitia si competitorii de azi transmit tousi in piata niste semnale care ar merita observate totusi :dragostrea pt. natura si mediu , spiritul de fair-play in cele mai multe cazuri, respectul fata de "adeversar"(pestele)asta de ordin general ...in particular promoveaza in primul rind tehnici de pescuit ,cele mai noi tehnologii de pe piata ,sonare ,GPS-uri, lansete, mulinete sau chiar barci..lucruri care duc la o dezvoltare rapida a pietei de profil din RO.
Ca nu sunt pesti destui in apa si asta nu de azi de ieri se datoreaza EXCLUSIV legislatiei in vigoare care TOT cauta de 20 de ani o rezolvare si nu reuseste din cauza ca prea multi isi doresc sa puna mina pe borcanul cu miere ...adica pe BANII din PERMISE .

Cum sa ai ape cu pesti cind nu suntem in stare sa implementam macar legislatia maghiara(de ex.) care da in concesiune si administrare ASOCIATIILOR de pescari lucii intregi de apa ne uitind sa-i si urmareasca daca au dus la indelinire caietele de sarcini care prevad populari, curatenie,paza etc.
Ca sa nu mai vorbesc despre Suedia,Norvegia unde PROPRIETARUL apei si a resursei acvatice e STATUL care a pus in circulatie permisele de 1 , 5, 10 ,N zile pe care esti OBLIGAT sa il cumperi si sa il prezinti in caz de control....sa fi prins fara permis de pescuit in tarile nordice nu cred ti-ar fi moale deloc.
Din pacate Tavi cu aceste piste depopulate se confrunta pina si pescuitul e competitie ...paradoxul e ca pina si la pistele de biban sa ajuns sa fie propuse lacurile mari de acumulare ca Belis, Bicaz sau Siriu unde prinsul bibanului cu plasa, curentul sau cu alte metode e mai greu de realzat.

Astepam vremuri mai bune care nu stiu daca in atare condintii vor eni prea repede.
pescuitul nu e tir cu arcul...asa ca insistati!
-
- veteran
competitia e si ea influentata de caracterul fiecaruia. daca in viata cotidiana un om se comporta ca un jeg, de ce m-as astepta ca in timpul unui concurs sa se comporte altfel? in acest moment mi-e greu sa vad o influenta a competitiilor in viata cotidiana si asupra caracterului oamenilor. de asta ziceam mai sus ca schimbarea va incepe prin educatie si schimbare de mentalitate. daca deja unii si-au schimbat mentalitatea, nu e suficient atita timp cit nu se vor implica in a-i educa si pe altii. ce pot sa afirm cu certitudine: conflictul care se poarta in acest moment pe tema influentei competitiilor in salvarea apelor, nu va rezolva problema. cred ca lucrurile ar trebui privite cu detasare si deschidere din ambele perspective si cernut ceea ce este bun.Tavi scrie:Ca sa ne-ntelegem: competitiile nu dauneaza, poate ca ajuta intr-o anumita masura, dar evident nu e suficient.
in 1923/ s-a nascut un mit/ nu existau stelishti shi nici catzei/ dar exista Rapid
-
- veteran
daca in viata cotidiana un om se comporta ca un jeg, de ce m-as astepta ca in timpul unui concurs sa se comporte altfel?
Pentru ca , este ingradit de reguli, care cer anumita conduita...Si poate zbura, de nu o respecta

Asta lipseste la noi si in viata cotidiana...sa fie ingradit omu' de legi si ars la buzunar sau libertate, in caz ca nu le respecta...ca altefel uita ca e om si nu animal.
- semlecangheorghe
- veteran
ULK scrie:daca in viata cotidiana un om se comporta ca un jeg, de ce m-as astepta ca in timpul unui concurs sa se comporte altfel?
Pentru ca , este ingradit de reguli, care cer anumita conduita...Si poate zbura, de nu o respecta
Asta lipseste la noi si in viata cotidiana...sa fie ingradit omu' de legi si ars la buzunar sau libertate, in caz ca nu le respecta...ca altefel uita ca e om si nu animal.
Corect...
Si-Gi Lures wobblers&more..
.
.
asa, doar de curiozitate ...valistrati scrie: ... Cum sa ai ape cu pesti cind nu suntem in stare sa implementam macar legislatia maghiara(de ex.) care da in concesiune si administrare ASOCIATIILOR de pescari lucii intregi de apa ne uitind sa-i si urmareasca daca au dus la indelinire caietele de sarcini care prevad populari, curatenie,paza etc. .
cat la suta din bazinele piscicole naturale ale Ungariei sunt date asociatiilor
in concesiune - administrare ???
90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 20 % ????????????????????
S'altare și bunăstare !